Слажем се само се бојим да би Руси, Британци и Французи кроз многе медијске манипулације ( а постоји начини -видјели уживо у Београду "боље рат него пакт" који је био продукт стране силе иако не постоје 100 постотни доказе које силе) дигао на ноге опет овај наш наивни народ.
Зато мислим да не би прошло,у томе је проблем.Србија свакако није била спремна за рат,не знам да ли је постојао гори тренутак за рат икада у историји.Баксузи па то ти је...
У принципу, Уједињено Краљевство је Србију сматрало варварском земљом, због мајског масакра из 1903. године и свакако није било вољно да за њу ратује. Брити су се укључили тек по немачком нападу на Белгију.
Ни Француска није била много вољна да ратује.
Треба имати у виду да су те 2 државе држале скоро 1/3 тадашњег света и уопште није јасна логика по којима су оне биле спремне да ратују.
Рат је требао и одговарао једино Немачкој и искомплексираном генералштабу Аустрије.
Рат није желео ни сам цар Фрања Јосиф, a да не помињем убијеног Франца Фердинанда (о томе смо већ и причали).
Ни европско јавно мњење није очекивало ескалацију због сарајевског атентата.
Чак су и берзе биле потпуно мирне без икаквих турбуленција.
Ми смо добили подршку од Николаја Другог, нажалост можда и преурањену јер ни Русија тада није била спремна за рат. Са Аустријом можда да, али са Немачком дефинитивно не. Да је среће да су нас Руси притисли да се повинујемо и учинимо све што је било до нас и измигољимо се испод секире, да купимо неко, нама преко потребно време. А и та руска подршка некако трагично мисмечује. Била нам је преко потребна рецимо 1878.године ради проширења на Косово, Македонију и у Босну. Међутим, тада су Руси одиграли другу игру, па Македонију обећали Бугарима, а Босну препустили Аустрији
Да ли је било историјских горих тренутака за рат по нас? Јесте. Може се упоредити са несрећном и трагичном 1813. годином...
Да ли је могло бити боље чак и у 1.св.рату, кад је већ почео?
Да, сигурно је могло:
- да Руси нису доживели катастрофу код Таненберга, у време кад смо ми испрашили Аустријанце на Церу
- да су Брити успели да узму Галипоље, Константинопољ и избаце Турску из рата и Бугарску оставе неутралном или је приклоне Антанти
Те две битке, та два догађаја су директно утицала и на положај Србије у Великом рату. Не бих сад да спекулишем о савезничком захтеву да Бугарској уступимо део Македоније до линије коју смо, уз присуство НИколаја РОманова, договорили са Бугарском пре балканских ратова.
- - - - - - - - - -
Srbija je vrludala i izbegavala rat. Austrija je želela rat, Austrija je i povela rat. Da nije bilo Principa bilo bi nešto drugo.
Austrija je napala Srbiju u momentu kada Srbiji nije odgovarao rat, a naročito ne rat sa tako moćnom državom.
I? Šta je po tebi Srbija tada trebala da radi? .
Да
прихвати све тачке ултиматума, а успут затражи заштиту Русије, Француске, па и Британије као гараната да то неће бити злоупотребљено у сврху војне окупације