Zašto Srbi iz RS-a (Bosanci) toliko podržavaju Vučića?

Teritorije na kojima je dignut Prvi Srpski ustanak, prethodno su mjenjale vlasti između Austrije i Turske više puta u vijeku prije samog ustanka. Zahvaljujući tome Srbi su na takozvanom beogradskom pašaluku bili većina. U Bosni su turci bili većina. Zato je ustanak u Šumadiji bio moguć ali ne u Bosni. Ustanak su vodili dobrovoljci koji su prethodno služili u Austrijskoj vojsci. Tako da mani me o nekakvoj autohtonoj superiornosti Šumadije. Na prvom popisu stanovništva u Srbiji tamo 183 i neke jedva da je bilo 600000 stanovnika. Imajući u vidu da se u prvim godinama Miloševe vlasti svakih deset godina stanovništvo udvostručavalo - uglavnom doseljavanjem - to znači da je 1815 jedva bilo 300 000 Srba na tom području. I bez podrške Rusije to bi bilo nemoguće.
Šumadija je u nemanjićkoj Srbiji bila periferna oblast. Tako da su ti regionalni šovinjizmi bez uporišta u stvarnosti.
Sve navedeno stoji. Još da dodam da Karađorđev otac nije bio Šumadinac nego doseljenik u Šumadiju iz Crne Gore.

Не бих сложио, ево шта се каже.Дан државности Србије.
01000000-0aff-0242-76ba-08dc87e2f921_cx0_cy0_cw99_w1023_r1_s.jpg

Prošlogodišnja Deklaracija Svesrpskog sabora definirala je između ostalog obilježavanje Dana državnosti Srbije zajedno s Republikom Srpskom, što će ove godine prvi put biti realizirano. Dvodnevna manifestacija u Banjaluci i jedan dan u Sremskoj Mitrovici, „dokaz je sabornosti srpskog naroda s obje strane Drine".
https://www.dw.com/hr/u-republici-srpskoj-omogućena-upotreba-himne-i-grba-srbije/a-70721009
Извини, али ово је само таква смијурија, Срби никад нису имали саборност (осим наравно цркве) и тешко да ће је икад имати, а поготово актуелна екипа неће довести до тога.

:rotf::rotf::rotf::rotf:
Кад се вратиш са пучине, прво провјери да те није ударила сунчаница, а ако није, прошетај до Санџака и Косова па тамошњим "Србима" кад се буду враћали са намаза објасни ову своју дефиницију.
Baš je smešno! Haha. Veoma si duhovit, za medalju. Nekim ljudima, nikad neće doći do mozga, ko su i šta su bili, njihovi preci, a rezultiralo je, današnjim, ko su i šta su. Ako im se sviđa, da budu, to što su: etnički Bošnjaci, a religijski muslimani, sve najbolje im želim. Ali, mora da se poštuje država u kojoj žive, i trebaju znati, da ipak, pripadaju, srpskom korpusu.Sviđalo se to njima, ili ne. Ali, na kraju, sve dođe na svoje, i kockice se slože. A, tvoja duhovitost, sa sunčanicom, prevazilazi, sva moja očekivanja. Svaka čast, na visokom IQ. Odlično poznajem ljude iz Raške oblasti, tzv. Sandžak,za razliku od tebe, za koga se postavlja pitanje, da li je uopšte i bio dole.

Слободно можеш да изнесеш аргументе ако их има који ће негирати оно што сам рекао, а на тај провокативни наступ док се кријеш из клона можеш добити само истом мјером али на личном нивоу, а не кроз генерализације којима ти прибјегаваш да би на покварен начин провукао и подметнуо нешто што ја нисам рекао.
Procitao vas post ponovo tri puta i isto misljenje imam. Ali da zanemarimo sve sto ste izrekli, dovoljan je samo "" na srpskoj istoriji da se stekne utisak koje su vam pobude i koje zablude svesno gajite spram srba iz Srbije.

Ako na jednu stranu stavimo svetsku istoriografiju poslednjih vekova, a na drugu vasu varijantu iste i onaj sa prizemnim poznavanjem iste zna se ko vodi sa 100:0.

:rotf::rotf::rotf::rotf:
Кад се вратиш са пучине, прво провјери да те није ударила сунчаница, а ако није, прошетај до Санџака и Косова па тамошњим "Србима" кад се буду враћали са намаза објасни ову своју дефиницију.
Jasno je meni što on donekle želi reći, ali problem je u tome što miješa kruške i jabuke.
Nacionalna pripadnost dosta je fluidan i neodređen pojam, zbog toga ljude dijelim po rasi.
Iskreno, čak mi je i vjerska podjela manje apstraktna od nacionalne, zbog toga što je prakticirajući vjernik ipak vezan za određene običaje i rituale, te je daleko starija od pojma nacije.
Francuska Revolucija najviše je kriva za tu pomutnju.
Ja sam recimo -U-staša ali samo na papiru, ne znači mi nacionalna pripadnost nešto, ali mi ipak smeta kada netko kaže "vaša braća Šiptari"... mislim, nisu ni Hrvati najgori, neke granice bi ipak trebale postojati, ni ja Srbe ne nazivam Turcima ili njihovom braćom.

Poslednja izmena:
Sve te to razumem, i to je OK. Ali, kažem ti, postoje neke norme i pravila. Zato, treba biti strpljiv. Stvari se mogu promeniti. Znam da ne živimo večno, pa baš nas briga. Život je kratak... Za sve postoji, zašto i kako! Naši su se preci, vekovima borili, za slobodu, pa se ostajalo i opstalo. Valjda ćemo i mi. Uglavnom, što se mene tiče, vrata su ti, širom otvorena, kad je u pitanju Srbija i pomoć, a i za sve ljude dobre volje, koji je poštuju. Sve najbolje.
Pa,hvala,ako je iskreno.🙂
Ja Srbiju i ne dozivljavam kao stranu zemlju.

Vjerujes li ti da ja sa drzavom BiH nemam ama bas nista?
Osim sto imamo pasos,nista vise zajednicko nemamo.
A da ne pricam da je i ne osjecamo u srcu.
Kako osjecati nesto kao tvoje,a do juce te ubijali pod tim imenom?
Armija BiH ratovala protiv nas,a ja sad da volim BiH,ili himnu ili reprezentaciju ili bilo sta?
Ali vi iz Srbije to ne kapirate.
Mi imamo srecom Republiku Srpsku i tu se osjecamo komotno.U Federaciji BIH vec ne.
Zapravo RS i Federacija su kao dvije drzave,saradjuju,trguju,putuje se tu i tamo...ali sve je odvojeno...i fizicki,a jos vise psihicki.
Jedina drzava koja postoji za Srbe je Republika Srpska i Srbija.To su cinjenice,i ko ti kaze drugacije,laze.
Kako mi,tako i Bosnjaci i Hrvati.
Ne postoji nijedan koji voli RS ili Srbiju.
Niko se ne ubija tek tako preko noci da nije vladala zla krv decenijama. Moja solidna iskustva sa Bosnom u SFRJ su porazavajuca sto se tice zajednistva naroda gde su se svi i u mirnodopskim uslovima gledali preko noza, gde je svako imao svoj nacionalni identitet koji je karikaturalno forsirao cak do toga da srbi nisu htelu da piju tursku kafu vec srpsku koja je identicna pomenutoj. Da ne zalazim u slojevitije medjuljudske odnose koji su bili toliko kompromitivani da je svako sa mozgom 90tih molio Boga da se u Bosni ne zarati jer ce biti krvi do kolena znajuci mrznju koja vlada medju stanovnicima iste.

Srbi iz Srbije to mozda ne razumeju jer su vecina od mrznje operisani cak i spram siptara i normalno je da se svaki slobodoumni um iz Sumadije pobuni ako mu neko sa strane soli pamet o drugim nacionalnostima ili koliko je on eto beznacajan istorijski spram njega koji je Bogom dan da sedi na tronu srpstva i koji mu je kako rece kolega i stvorio Srbiju jer da njega nije bilo valjda bi narod uz Srbije sedeo na drvecu i jeo banane.

A takav mozak koji stalno lupeta jedno te isto pocne da zesce smara te je normalno da se na takve budalastine ne ocuti.

Procitao vas post ponovo tri puta i isto misljenje imam. Ali da zanemarimo sve sto ste izrekli, dovoljan je samo "" na srpskoj istoriji da se stekne utisak koje su vam pobude i koje zablude svesno gajite spram srba iz Srbije.

Ako na jednu stranu stavimo svetsku istoriografiju poslednjih vekova, a na drugu vasu varijantu iste i onaj sa prizemnim poznavanjem iste zna se ko vodi sa 100:0.
Јел ти имаш неке аргументе или само пљуцкаш онако како си навикао док циједиш пиво испред задруге?
Тек да не причам о тим наводницима и шта они значе у контексту реченог, ебг није иронија као штап кад те удари да се чешеш.

Јел ти имаш неке аргументе или само пљуцкаш онако како си навикао док циједиш пиво испред задруге?
Тек да не причам о тим наводницима и шта они значе у контексту реченог, ебг није иронија као штап кад те удари да се чешеш.
Uvredama necete nista postici vec sebe srozati jos vise nego sto to radite svojim postovima.

Наша браћа и сестре из Републике Српске немају праву слику о дешавањима у Србији и зато нису свесни какво је зло узјахало Србију.

Кад живиш у некој држави, далеко слабије пратиш политичке прилике у другој држави.

Нпр. колико људи овде са форума познају политичку сцену у Црној Гори?

Ок, знају ко је председник а ко председник Владе, по лику још неког политичара и то је то. Али, суштинске односе у политици не прате и не знају.

Ovo! Jer da zapravo znaju npr. Vulina ne bi mu crtali murale...

1640374281-vulin-mural-foto-PrintscreenYouTubeUrednistvo-sajta-VulinRs-750x421.jpg

Да ли је могуће да су бројнији од аутохтоних?
Veoma su povezani,sto se kaze kao creva. Kazu da ih ima milion,Vuciceva izjava. Kada dodju u Srbiju da zive,traze krajeve gde ih ima najvise. Vec sam pisao u kojim naseljima ih ima u najvecem procentu. Batajnica,Ugrinovci,Altina,Busije,Grmovac,Ledine,Novi Surcin tu SNS dobija sa 70% glasova. Ovo su nova naselja pa i nema autohtonih sem u Surcinu nesto Sremaca Srba i Hrvata i Batajnici Sremaca Srba.

Niko se ne ubija tek tako preko noci da nije vladala zla krv decenijama. Moja solidna iskustva sa Bosnom u SFRJ su porazavajuca sto se tice zajednistva naroda gde su se svi i u mirnodopskim uslovima gledali preko noza, gde je svako imao svoj nacionalni identitet koji je karikaturalno forsirao cak do toga da srbi nisu htelu da piju tursku kafu vec srpsku koja je identicna pomenutoj. Da ne zalazim u slojevitije medjuljudske odnose koji su bili toliko kompromitivani da je svako sa mozgom 90tih molio Boga da se u Bosni ne zarati jer ce biti krvi do kolena znajuci mrznju koja vlada medju stanovnicima iste.

Srbi iz Srbije to mozda ne razumeju jer su vecina od mrznje operisani cak i spram siptara i normalno je da se svaki slobodoumni um iz Sumadije pobuni ako mu neko sa strane soli pamet o drugim nacionalnostima ili koliko je on eto beznacajan istorijski spram njega koji je Bogom dan da sedi na tronu srpstva i koji mu je kako rece kolega i stvorio Srbiju jer da njega nije bilo valjda bi barid uz Srbije sedeo na drvecu i jeo banane.

A takav mozak koji stalno lupeta jedno te isto pocne da zesce smara te je normalno da se na takve budalastine ne ocuti.
Da,ali mislim da je netacno ovo za mrznju.
Nikakva mrznja bar medju obicnim ljudima u BiH nije vladala.Zivjeli su svi narodi zajedno,radili,druzili se.Ali uvijek su postojale razlike i znalo se uvijek ko je ko,plus negativno nasledje iz drugog svj.rata...dovoljno da se zapali vatra razdora ako neko zeli da je zapali.
Tenzije su pocele tek devedesete i osjetile su se u vazduhu.
Da je neko tada bio pametan i ugasio vatru,druga prica bi bila.
Mada,licno sam ubjedjenja da je Jugoslavija razbijena spolja,a ne iznutra.
Sve se moze kad se hoce...vidimo i na primjeru Ukrajine.
I svugdje moze izbiti rat,samo ako postoje oni kojim je to u interesu i rade na tome.
Ali,nije to tema.
Tema je da se istorija cesto ponavlja,a da niko ne uci nista

Jasno je meni što on donekle želi reći, ali problem je u tome što miješa kruške i jabuke.
Nacionalna pripadnost dosta je fluidan i neodređen pojam, zbog toga ljude dijelim po rasi.
Iskreno, čak mi je i vjerska podjela manje apstraktna od nacionalne, zbog toga što je prakticirajući vjernik ipak vezan za određene običaje i rituale, te je daleko starija od pojma nacije.
Ja sam recimo -U-staša ali samo na papiru, ne znači mi nacionalna pripadnost nešto, ali mi ipak smeta kada netko kaže "vaša braća Šiptari"... mislim, nisu ni Hrvati najgori, neke granice bi ipak trebale postojati, ni ja Srbe ne nazivam Turcima ili njihovom braćom

Ja sam recimo -U-staša ali samo na papiru, ne znači mi nacionalna pripadnost nešto, ali mi ipak smeta kada netko kaže "vaša braća Šiptari"... mislim, nisu ni Hrvati najgori, neke granice bi ipak trebale postojati, ni ja Srbe ne nazivam Turcima ili njihovom braćom.
Nije tebi, ništa jasno. Ne može nama u regionu, biti preči: Rus, Grk, Nemac, Francuz, Turčin, Arapin..., nego mi samima, između sebe. Uglavnom, svi smo Srbi, ali poštujem, kako se ko izjašnjava. Religija, je opijum za narodne mase... tako da o tome ne želim, ni komentarisati. Religija je vrsta ideologije, kao što je i ustašstvo, čentištvo, balijanderizam... tako, da se izrazim. I, mnoge druge, zaostale stvari. Bitno je biti čovek,a ne ovi šarlatanizmi, koje si nabrojao. I, ponavljam. Nacija je jedan modalitet, a etnos, sasvim drugi. Pametnom, to treba da bude jasno.

Baš je smešno! Haha. Veoma si duhovit, za medalju. Nekim ljudima, nikad neće doći do mozga, ko su i šta su bili, njihovi preci, a rezultiralo je, današnjim, ko su i šta su. Ako im se sviđa, da budu, to što su: etnički Bošnjaci, a religijski muslimani, sve najbolje im želim. Ali, mora da se poštuje država u kojoj žive, i trebaju znati, da ipak, pripadaju, srpskom korpusu.Sviđalo se to njima, ili ne. Ali, na kraju, sve dođe na svoje, i kockice se slože. A, tvoja duhovitost, sa sunčanicom, prevazilazi, sva moja očekivanja. Svaka čast, na visokom IQ. Odlično poznajem ljude iz Raške oblasti, tzv. Sandžak,za razliku od tebe, za koga se postavlja pitanje, da li je uopšte i bio dole.
Важи, нека буде како ти кажеш.

Nije tebi, ništa jasno. Ne može nama u regionu, biti preči: Rus, Grk, Nemac, Francuz, Turčin, Arapin..., nego mi samima, između sebe. Uglavnom, svi smo Srbi, ali poštujem, kako se ko izjašnjava. Religija, je opijum za narodne mase... tako da o tome ne želim, ni komentarisati. Religija je vrsta ideologije, kao što je i ustašstvo, čentištvo, balijanderizam... tako, da se izrazim. I, mnoge druge, zaostale stvari. Bitno je biti čovek,a ne ovi šarlatanizmi, koje si nabrojao. I, ponavljam. Nacija je jedan modalitet, a etnos, sasvim drugi. Pametnom, to treba da bude jasno.
Iz svega napisanog dolazim do jednog od ovih zaključaka:

a) ne shvaćaš pojam nacije
b) živiš u Americi
c) živiš u Francuskoj

Ono što ti želim reći je da Fahrudin iz Novog Pazara može biti Srbin ako se tako izjasni, ali on nije Srbin automatizmom, odnosno samom činjenicom da je rođen na tlu Srbije. Nije srpske nacionalnosti, osim ako se tako izričito ne izjasni.
Srbija nije USA ili Francuska, u Srbiji važi načelo jus sanguinis, ne jus soli.

Back