Zasto se zene toliko pale na putovanja?

...mozda covek ne voli da trosi pare na putovanja, mozda je vec svuda bio i sve video a mozda mu je i mozak otupeo :D

Nisam bio svugde, samo u severnoj Americi. Sto se tice otupljenog mozga, mislim da tup mozak imaju ljudi koji se odusevljavaju samo mestima i dogadjajima, i koji misle da je jedini nacin da stimulisu ili uzdignu svoj um da lutaju, putuju i trose pare.

vjerojatno se u uvodnom tekstu misli na turisticka putovanja ..raznoh vrsta
ali lepo je i samo putovanje iz bilo kojeg razloga ..možes da uzivas u svemu i svacemu od onog sto vidis uz put pa do raznih mesta i ljudi koje sretnes tamo .
a ako putujes bez obaveze da si negde u neko vreme vec onako iz meraka ...kud vece srece
z:poz:

Poslednja izmena:
Naravno da ne. Ja recimo kad pomislim na putovanje, nije mi jasno zasto to neko zeli. Sav taj trosak novca koji bi se mogao pametnije uloziti, svo to gubljenje vremena, sav taj napor i dosadjivanje, boravak na mestu gde ne zelis da budes, spavanje na mestima gde ne zelim da spavam, prica na jeziku na kojem ne zelim da pricam sa ljudima koji me ne interesuju, ajoj. Meni je putovanje kao vojska, jedino sto sam tamo shvatio je koliko je zapravo lepse svojoj kucici, odnosno stancicu, sta vec.
Danas sam recimo izasao na atletsku stazu prekrivenu snegom i dok sam se pripremao da trcim, bila je takva tisina, ni vozila, ni ptica, ni ljudi. Cuo sam samo pahuljice kako mi lupkaju po jakni, tako je bilo tiho. A onda sam opalio nekoliko brzih krugova po snegu. E, to je neponovljivo. U stvari nije, jer cu isto uraditi i sutra, a za to ne moram da potrosim gomilu novca i ne moram da putujem nigde.

Koji ludak još voli trčanje po snijegu?:) Čuj,pahuljice...čudna mi čuda...:)

Naravno da ne. Ja recimo kad pomislim na putovanje, nije mi jasno zasto to neko zeli. Sav taj trosak novca koji bi se mogao pametnije uloziti, svo to gubljenje vremena, sav taj napor i dosadjivanje, boravak na mestu gde ne zelis da budes, spavanje na mestima gde ne zelim da spavam, prica na jeziku na kojem ne zelim da pricam sa ljudima koji me ne interesuju, ajoj. Meni je putovanje kao vojska, jedino sto sam tamo shvatio je koliko je zapravo lepse svojoj kucici, odnosno stancicu, sta vec.
Danas sam recimo izasao na atletsku stazu prekrivenu snegom i dok sam se pripremao da trcim, bila je takva tisina, ni vozila, ni ptica, ni ljudi. Cuo sam samo pahuljice kako mi lupkaju po jakni, tako je bilo tiho. A onda sam opalio nekoliko brzih krugova po snegu. E, to je neponovljivo. U stvari nije, jer cu isto uraditi i sutra, a za to ne moram da potrosim gomilu novca i ne moram da putujem nigde.

Boldovano: "ne želim" je ključna rečenica za tvoje shvatanje putovanja.

Neko želi da bude tamo gde ti ne želiš, i da spava na mestu gde ti ne želiš da spavaš; nekoga interesuju ljudi koji tebe ne interesuju. Ko želi da upozna nepoznato, taj putuje.
Neko nije zainteresovan da pravi brze krugove po snegu. Neko, čak, nije zainteresovan da čini iste stvari sutradan, jer bi hteo da iznova pronalazi nove izvore lepote, i doživljava zaista neponovljive stvari. Ko ne može da putuje (avionom, autobusom, vozom, kolima, pešice), uvek mu ostaje mašta.

Putovati po sopstvenom izboru = biti slobodan. (O "širenju" vidika, tj. duha ne bih da filozofiram).

Nisam bio svugde, samo u severnoj Americi. Sto se tice otupljenog mozga, mislim da tup mozak imaju ljudi koji se odusevljavaju samo mestima i dogadjajima, i koji misle da je jedini nacin da stimulisu ili uzdignu svoj um da lutaju, putuju i trose pare.

...a kako se opustas, joga, meditacija, tusiranje :D... mene mrzi da meditiram, nekad kad sam bas pod stresom zatvorim oci i zamisljam da sam na nekom drugom mestu ali to se ne moze porediti sa pravim putovanjem ... kao kad se spustas niz tobogan ...sve je novo, drugacije, interesantnije...ni oblaci, ni sunce nisu isti :lol:...kao voznja toboganom (kazu da je to dobro za oslobadjanje od stresa)... kad sam napisala otupljen mozak mislila sam da ne reagujes na podsticaje iz spoljne sredine ;)

Boldovano: "ne želim" je ključna rečenica za tvoje shvatanje putovanja.

Neko želi da bude tamo gde ti ne želiš, i da spava na mestu gde ti ne želiš da spavaš; nekoga interesuju ljudi koji tebe ne interesuju. Ko želi da upozna nepoznato, taj putuje.
Neko nije zainteresovan da pravi brze krugove po snegu. Neko, čak, nije zainteresovan da čini iste stvari sutradan, jer bi hteo da iznova pronalazi nove izvore lepote, i doživljava zaista neponovljive stvari. Ko ne može da putuje (avionom, autobusom, vozom, kolima, pešice), uvek mu ostaje mašta.

Putovati po sopstvenom izboru = biti slobodan. (O "širenju" vidika, tj. duha ne bih da filozofiram).

Necu da te napadnem odmah jer ne znam koliko si pratila ono sto sam pisao na temi, ali ja se u nacelu slazem s tobom i stalno od pocetka teme kazem da ako je nekome to lepo, sta fali, neka putuje. Ja sam samo konstatovao, a poneki su to shvatili i slozili se, da ljudi cesto sebe sile da idu na mesta koja ih zapravo i ne interesuju, pretrpe gomilu neprijatnosti, te obidju gomilu lokacija iz jednog jedinog razloga - da bi mogli da kazu bio sam tamo! Znas one ljude koji obelezavaju na karti mesta gde su sve bili pa to pokazuju svojim prijateljima zajedno sa tonom slika i video materijala. Za mene su takvi ljudi jednostavno iskompleksirani i plitki. Nista oni nisu prosirili vidike. Oni su time postigli samo jednu stvar: da mogu da kazu da su bili na odredjenoj lokaciji i to je sve. Imao sam gomilu koleginica i posle devojaka i prijateljica koje su upravo takve. To je jednostavno jedan obrazac koji sam uocio pa sam o tome otvorio temu.

Poslednja izmena:
Necu da te napadnem odmah jer ne znam koliko si pratila ono sto sam pisao na temi, ali ja se u nacelu slazem s tobom i stalno od pocetka teme kazem da ako je nekome to lepo, sta fali, neka putuje. Ja sam samo konstatovao, a poneki su to shvatili i slozili se, da ljudi cesto sebe sile da idu na mesta koja ih zapravo i ne interesuju, pretrpe gomilu neprijatnosti, te obidju gomilu lokacija iz jednog jedinog razloga - da bi mogli da kazu bio sam tamo! Znas one ljude koji obelezavaju na karti mesta gde su sve bili pa to pokazuju svojim prijateljima zajedno sa tonom slika i video materijala. Za mene su takvi ljudi jednostavno iskompleksirani i plitki. Nista oni nisu prosirili vidike. Oni su time postigli samo jednu stvar: da mogu da kazu da su bili na odredjenoj lokaciji i to je sve. Imao sam gomilu koleginica i posle devojaka i prijateljica koje su upravo takve. To je jednostavno jedan obrazac koji sam uocio pa sam o tome otvorio temu.

Nisu mi poznati ljudi koji sebe sile na putovanja.

Ali, ti sad pričaš o snobovštini, a na nju nisu imuni ni muškarci, ni žene.

Ja sam samo konstatovao, a poneki su to shvatili i slozili se, da ljudi cesto sebe sile da idu na mesta koja ih zapravo i ne interesuju, pretrpe gomilu neprijatnosti, te obidju gomilu lokacija iz jednog jedinog razloga - da bi mogli da kazu bio sam tamo! Znas one ljude koji obelezavaju na karti mesta gde su sve bili pa to pokazuju svojim prijateljima zajedno sa tonom slika i video materijala. Za mene su takvi ljudi jednostavno iskompleksirani i plitki. Nista oni nisu prosirili vidike. Oni su time postigli samo jednu stvar: da mogu da kazu da su bili na odredjenoj lokaciji i to je sve. Imao sam gomilu koleginica i posle devojaka i prijateljica koje su upravo takve. To je jednostavno jedan obrazac koji sam uocio pa sam o tome otvorio temu.

.... ako ima takvih neka mi se jave :super: smorila sam se ubedjujuci drugarice da putuju sa mnom... ili nemaju para, ili su vec bile tamo gde bih ja, ili ih putovanja smaraju

Ja sam samo konstatovao, a poneki su to shvatili i slozili se, da ljudi cesto sebe sile da idu na mesta koja ih zapravo i ne interesuju, pretrpe gomilu neprijatnosti, te obidju gomilu lokacija iz jednog jedinog razloga - da bi mogli da kazu bio sam tamo! Znas one ljude koji obelezavaju na karti mesta gde su sve bili pa to pokazuju svojim prijateljima zajedno sa tonom slika i video materijala.

Normalno da nam se ne može svideti svuda gde smo bili. Kako možemo znati UNAPRED da li će nam se negde svideti?
Valjda se podrazumeva da onaj ko voli da putuje, poseti mnogo hvaljenu destinaciju i lično se uveri da li se i njemu dopada ili ne.
Obiđeš što više, a vraćaš se tamo gde ti se sviđa. To je neka logika putovanja.
Osim toga, neki ljudi vole da udovolje voljenoj osobi, pa putuju iako im to ne predstavlja neko specijalno zadovoljstvo.
Ali, šta ti znaš o tome...:think:

Uvek mi je bilo totalno debilno, ta putovanja i slicno.. Nikada nisam razumeo to. Ista stvar je sa odlaskom na more, svake godine sam isao na more, iako realno bi bolje bilo da sam te pare sacuvao i kupio recimo novi auto, sredio stan, nesto korisnije. Smatram da zene putuju jer se nadaju da ce otici iz zemlje,tj naci tamo nekoga. Ili pak imati neke avanture tamo, ipak u Evropi je mnogo liberalnije trziste za njima, tako i one mogu mnogo biti razvratnije,unajmiti muske stripiere ili slicno-ziveti zivot. A po mojoj nekoj filozofiji svuda je manje vise isto, ne vidim neki smisao putovanja osim recimo ako si u nekom selu pa kao ajde da vidim i aj taj grad.. JA koji zivim u Bgeu ceo zivot, zaista nista specijalno nisam video niti u Evropi niti u okolnim zemljama, isto je manje vise,naravno da su lepsi doduse bogatiji gradovi..
A ovaj drugi argument kao, bicete tolerantniji itd, sve sto cu reci je ::hahaha:

Ma da...sta to ima u Amsterdamu, Londonu, New York-u, Torontu, Honoluluu, Melburnu, Bangkoku...sto nema u BG-u? Ma totalno debilno.
Piramide u Egiptu, Nijagarini vodopadi, Ajfelova kula, Times Square u NY, MGM kazinu u Vegasu, austrijske Alpe, finska jezera, Sahara, Grand Canyon, australijksi outback...j*bes ti sve to. Sve to ima i u Beogradu.

Mali, nemoj opet da se provaljujes, leba ti. z;)

Ma da...sta to ima u Amsterdamu, Londonu, New York-u, Torontu, Honoluluu, Melburnu, Bangkoku...sto nema u BG-u? Ma totalno debilno.
Piramide u Egiptu, Nijagarini vodopadi, Ajfelova kula, Times Square u NY, MGM kazinu u Vegasu, austrijske Alpe, finska jezera, Sahara, Grand Canyon, australijksi outback...j*bes ti sve to. Sve to ima i u Beogradu.

Mali, nemoj opet da se provaljujes, leba ti. z;)

Tema uopste nije o tome, niti je ovde iko takav bogatas da moze sebi priustiti obilazak oko sveta...

Tema uopste nije o tome, niti je ovde iko takav bogatas da moze sebi priustiti obilazak oko sveta...

Nego o cemu je? Pise se o tome da u Evropi, svetu ima mnogo toga sto je vredno biti vidjeno. A onda dodjes ti i napises kako nigde nema nista sto ne postoji i u BG. Beograd ti je u principu jedno veliko selo, ako cemo posteno. To bi shvatio da si video neke druge gradove. Em sto samo strogi centar lici na grad, a okolna naselja podsecaju na Visoko u BiH (neces znati gde i sta je to, ali eto meni pade od svih mesta na kojima sam bio Visoko na pamet, eventualno Lezimir u blizini Sr. Mitrovice z:mrgreen: ), em sto je u njemu naseljeno brdo seljobera, urbani duh slabo postoji. z;)

Od svih onih mojih nabrojanih i nenabrojanih gradova, zemalja, znamenitosti...jedan/jednu, samo jedan/jednu da vidis u svom zivotu, to bi te vec obogatilo kao coveka. Niko ne prica o putovanju oko sveta, i retki ljudi imaju tu srecu da obidju citav svet, ali sve sto vidis je blaga vredno.
Ja licno, i nakon preko 30 zemalja i svega sta sam video i doziveo, i dalje imam osecaj da ne poznajem ni delic sveta. O.K., delic sigurno, ali jos ima toliko zemalja i stvari koje zelim da vidim i dozivim.

Moras se malo osloboditi tripa "bicu menadzer, necu mrdati iz Beograda, sve imam ovde, ne fali mi nista u zivotu". z;)

Cudi me da nisi dobio odgovor "da se odmorim od vas balkanaca, zatucanih i ruznih". Mislim, mnoge bi ti to rekle. :zroll:

Moja najludja putovanja:
- sa 17 godina sam dva meseca dugo jezdio po SAD. Nezaboravno. Kakve sam tu sve likove upoznao. Italijani, Danci, Australijanci, Turci, Izraelci, cak jednog iz Bahraina smo imali u ekipi. Sin nekog sekija. z:mrgreen: Prvih sedan dana u gradu Alexandria u blizini Washington-a. Tu mi je trebalo neko vreme da se prilagodim. Znaci vazduh je bukvalno mokar, osetis tu vlagu (a bilo leto). Pa onda smo picili prema severu, znaci nismo se nigde zadrzavali duze od dva-tri dana. Atlanta: posetio CNN centralu kao i sediste Coca Cola company-a. Posto je bila 1995. spremalo se sve za olimpijske igre, pa je bio sou u gradu. Kada smo dogurali do prljavog juga, kako ga oni zovu (dirty south), proveli smo nekoliko dana u Alabami. E tu onda onaj klasicni americki trip: farma, vozikanje "quad"-a, pucanje iz pump gun-a, ma sou program. Tu nema coveka koji nema arsenal oruzja u kuci, prave su budale likovi. Za nabavljanje piva smo imali jednog starijeg lika u ekipi, pa je on uvek dovlacio "six packs". Ali ne smes da pijes javno. Ustvari smes, ali da se flasa ne vidi, pa smo onda cirkali u stilu geta, znaci papirna kesa, u njoj vops i cepaj. Zadnjih deset dana Florida: vozikanje skijanja na vodi po divnim jezirima Floride, poseta Disneyworld-a u Orlandu, i suncanje na prelepom Pensacola Beach-u, gde je pesak bukvalno beo (ja uzeo i napunio neku plasticnu kesu i doneo kao uspomenu, napravio sam neku dekoraciju u stanu, sa sve skoljkama itd.). Bilo je tu svega jos, ali da ne smaram.

- pet dana put BG-Marseille, kada sam sa ostalim ludalica, tj. bracom Grobarima, putovao na utakmicu lige sampiona. To mozete sami zamisliti na sta je licilo. Pomenucu samo brdo piva i vutre i scenu kada smo soferu vezali oci i "naterali" ga vozi bas. z:mrgreen:

Ovakve stvari, svi ti dozivljaji sa raznih putovanja su...sto bi rekli prajsles. z;)

Auuu, pa, koliko godina imas kad si stigao sve to da obidjes?z:mrgreen:

Auuu, pa, koliko godina imas kad si stigao sve to da obidjes?z:mrgreen:

Jao, jao...smislicu kaznu za ovu provokaciju. z;)
Ali drzacu se svog novogodisnjeg obecanja. Posto svi manje-vise znate koliko imam godina, zakleo sam se da ce pokusati da se suzdrzim sa tim opste poznatim licnim podatkom.
A ovi dozivljaji su ti samo jedan mali deo, cisto da docaram ljudima koji ne shvataju zasto su putovanja uzbudljiva i zanimljiva. Priznajem, izabrao sam malo ekstremnije primere. Mogao sam i o obilasku kulturno-umetnickih znamenitosti Rima (od koloseuma, Trevio fontane, pa do Vatikana) ili o poseti Doma u Milanu, ali to nisu narocito uzbudjive price.

Uvek mi je bilo totalno debilno, ta putovanja i slicno.. Nikada nisam razumeo to. Ista stvar je sa odlaskom na more, svake godine sam isao na more, iako realno bi bolje bilo da sam te pare sacuvao i kupio recimo novi auto, sredio stan, nesto korisnije. Smatram da zene putuju jer se nadaju da ce otici iz zemlje,tj naci tamo nekoga. Ili pak imati neke avanture tamo, ipak u Evropi je mnogo liberalnije trziste za njima, tako i one mogu mnogo biti razvratnije,unajmiti muske stripiere ili slicno-ziveti zivot. A po mojoj nekoj filozofiji svuda je manje vise isto, ne vidim neki smisao putovanja osim recimo ako si u nekom selu pa kao ajde da vidim i aj taj grad.. JA koji zivim u Bgeu ceo zivot, zaista nista specijalno nisam video niti u Evropi niti u okolnim zemljama, isto je manje vise,naravno da su lepsi doduse bogatiji gradovi..
A ovaj drugi argument kao, bicete tolerantniji itd, sve sto cu reci je ::hahaha:

...dobro, zao ti je da trosis novac na putovanja i mislis da ih mozes pametnije uloziti - npr. kupiti auto - vece su sanse da smuvas neku cicu sa novim autom nego da je navatas na putovanju:D

... ko ne voli da putuje i ne treba da putuje... jednom sam bila na letovanju sa drugaricom koja je po ceo dan kuckala poruke momku u bg (zamalo auto da je pregazi) i sedela u sobi cekajuci da je nazove... tada nije bilo ovih kartica za jeftine razgovore sa inostranstvom inace iz sobe ne bi izlazila :D

miki je tužibaba !

lepo su me opomenuli da sam te vredjao ... e miki miki NKOBZ

p.s. sad nema osnova da dobijam poene za "neprikladno izrazavanje i vredjanje"

:rotf:

Ja te prijavio nisam kao sto sam i rekao da necu, a ko je nemam pojma i zabole me. :zcool:

I ne shvatam zasto se toliko stresiras oko tih opomena. To ti je prilika za sajber flert sa nekom moderatorkom (ili mozda moderatorom u tvom slucaju). Vecina njih su usamljene. :D

Poslednja izmena:
...dobro, zao ti je da trosis novac na putovanja i mislis da ih mozes pametnije uloziti - npr. kupiti auto - vece su sanse da smuvas neku cicu sa novim autom nego da je navatas na putovanju:D

... ko ne voli da putuje i ne treba da putuje... jednom sam bila na letovanju sa drugaricom koja je po ceo dan kuckala poruke momku u bg (zamalo auto da je pregazi) i sedela u sobi cekajuci da je nazove... tada nije bilo ovih kartica za jeftine razgovore sa inostranstvom inace iz sobe ne bi izlazila :D

Pa dobro on razmislja jer pametan muskarac u svojoj mladosti mora da bude spreman na odricanja i to velika, mada ne mora da znaci da su mu vece sanse sa boljim autom jer kao sto rekoh putovanja su veliki afrodizijak za zene. Ispricas im o svojim putovanjima i vec si odradio i zavodjenje i predigru, samo treba da zasuces rukave i odradis posao. :D

Pa ja kapiram da tu nema neke univerzalne istine.... jednostavno neke ljude ne drzi mesto i kada ne putuju duze vreme dobiju osecaj klaustrofobije... i to nema veze sa tim gde zive, vec su jednostavno takvi... kao sto neko voli vise da jede tortu a neko drugi pecenje, ili neko voli da ide da djuska svako vece a neko drugi voli da sedi kod kuce i gleda tv. I tu apsolutno ne vredi raspravljati o tome sta je bolje jer je to stvar licnih afiniteta.
Sto se tice devojaka kojima su putovanja i stranci fetis, a godina su 25-30, e to ima veze sa viznim rezimom, sa osecajem uskracenosti, sa godinama gradjenom iskrivljenom slikom da je svuda bolje nego tamo odakle su... Veruj mi, jako dobro poznajem fenomen, zapanjujuc broj studentkinja sa Filoloskog zato i studira neki jezik, a isto tako neverovatan broj tih istih juri svakog stranca u gradu kakav god da je, samo je bitno da je Spanac/Italijan/Grk, al to je vec sasvim druga prica... To vise nema veze ni sa karakterom nego je cisto produkt drustva i situacije...

Back