Zašto neki kažu srpkinje a ne srbkinje?

Ne verujem da je poenta da se ismeje srpski narod , cinjenica je da je srpski pravopis pretežno fonološki: to znači da je odnos fonema i njihovih zapisa približno 1-1 i da se fonološke alternacije beleže u pisanju. Ipak, postoje brojni izuzeci (i sve ih je više). Ruski pravopis je pak pretežno morfološki (morfofonološki): odnos morfema i njihovih zapisa približno je 1-1, a fonološke alternacije se ne beleže u pisanju. Ipak, i tu postoje dosta brojni izuzeci (ali su njihovi koreni mahom istorijski)
Hvala
Odlično objašnjenje:kpozdrav:
Lepo je imati dobronamernog stručnjaka na temi

1652085998232.png

E sad... LEP ili 'LEB ?

Ako je SRBIJA (srb) onda nije SRP.

Srbi, srbkinje a ne srpi, srpkinje.
Ne shvačam.
Ni meni nije jasno mnogo toga. Eto do skoro su svi pisali pdf/ podforum i odjednom je postalo pravilno ptf/ potforum.

U školi sam učio da se od imena Zorica kaže Zoričin a ne Zoricin. Meni je logičnije Zorica- Zoricin pa iako znam da je nepravilno ja teram po svom.

Ima još dosta primera. Neke promene sam usvojio, neke ne.

Ni meni nije jasno mnogo toga. Eto do skoro su svi pisali pdf/ podforum i odjednom je postalo pravilno ptf/ potforum.

U školi sam učio da se od imena Zorica kaže Zoričin a ne Zoricin. Meni je logičnije Zorica- Zoricin pa iako znam da je nepravilno ja teram po svom.

Kod nas u Sloveniji bi se ako se ide za Zoricu kazalo Zoričin. Tako, da kad je to odavno za mene je normalno.
Ali kad pogledaš realno Zoricin bi bilo više na mestu nego Zoričin.

Pisesem PDF i tako ce biti dok sma clan ovog foruma.Sto se tice Srbije i Srpkinja,treba malo prouciti gramatiku srpskog jezika.Eto i jezik je Srpski,a ne Srbski.Kao sto je na pr. Vtabac-Vrapca.Mislim da se zove tacno "Jednacenje suglasnoka po zvucnosti".

a može šveDski i haBsburški?
to može? jaoooo opasni ste!
što nije šveTski i haPsburški?
pa zato što bi vam haspburzi ebalimater odma da ih zovete haPsburzima!
i što nije mel giPson? nego mel giBson?
ostaće SRBSKi i kraj priče.........!

pričaj SRBSKi da te ceo svet razume!
suglasnici su nezgodniji za izgovaranje kad su na gomili nego kad su tu i samoglasnici

da bi se manje lomio jezik uvedene su promene

zamisli da je u tim recima umesto samoglasnika suglasnik

pa da je svrdski - probaj da izgovoris

dok svrtski nekako i mozes

suglasnici su nezgodniji za izgovaranje kad su na gomili nego kad su tu i samoglasnici

da bi se manje lomio jezik uvedene su promene

zamisli da je u tim recima umesto samoglasnika suglasnik

pa da je svrdski - probaj da izgovoris

dok svrtski nekako i mozes

e pa brate ako si srbin neće ti biti teško!
to lome govorni aparat šiftari i nemci i grci!
nama srbima ni SVRDSKI teško ne pada!

evoga bivši bleklajvsmetr potonji vokovac, a predjašnji metrovac!
razbijač faktčekera! surovi "just stop oil" veganski protestant!
e neki si mi reko!
SVRDSKI!

e neki si mi reko!
SVRDSKI!
Koji si ti pacijent. E ako ce takvi kao ti -ne znas ni gde tacku ili zarez da stavis o velikom malom slovu da ne pricamo-TI ces da krojis gramatiku?? Eeeee jado jadni i bedni...

Koji si ti pacijent. E ako ce takvi kao ti -ne znas ni gde tacku ili zarez da stavis o velikom malom slovu da ne pricamo-TI ces da krojis gramatiku?? Eeeee jado jadni i bedni...

nije GRAMATIKOS već PRAVOPIS!
nauči SRBSKI prvo, pre nego mi se obratiš!
a, ako budeš dobar, i pristojan, možda ti i objasnim poreko i značenje reči GRAMATIKOS.
eto....budi pristojan, i sve se može!

e neki si mi reko!
SVRDSKI!
ma sta jednu dangu

hocu po 2 svaki dan

malo nam je muka nego treba i sami da dodajemo kad god mozemo

Ljudi koji insistiraju na "srbski" i "Srbkinja" su uglavnom divni ljudi koji bi i na taj način da promovišu zdrav i jak patriotizam.
Nije mi padalo na pamet nikad da se oko toga raspravljam zbog utiska koji o njima imam. Šta više, uvek nekako pomislim da je to lepo i simpatično, da takvi ljudi treba da postoje, i da takvim pisanjem nastoje da urade plemenitu stvar.
Patriotizam se pokazuje i na druge načine.
Kao što neki hrišćani nošenjem (velikog/zlatnog/sa nekog posebno svetog mesta za nas) krsta pokazuju pripadnost svojoj veri, a neki nisu ništa manje vernici iako ga ne nose,
tako i ovo treba da bude... opcionalno, ali samo u nezvaničnom pisanju do daljnjeg, jer se inače izlažemo neprijatnosti da budemo okarakterisani kao nedovoljno pismeni.
Patriotizam je izuzetna stvar, i ma kako pisali ove naše reči, treba da ga osećamo... makar i u vremenima kad je biti Srbinom sve teže i teže;
Zapravo, biti Srbin nikada nije ni bilo lako.

Back