Zašto neki kažu srpkinje a ne srbkinje?

kaze se potforum ali je to meni nekako neprirodno i govorim podforum.

Да виш' и није неприротно, кад ти је запушет тос !
Оће то кат имаш посла у потруму, па тавучеш кихњавицу !

Обилићу, зашто Србски под наводнике, м?!

Ти говориш србски, м ?
 
ма шта фале, видиш да је све сад инстант... па тако и писменост :ok:
kao i svugde u svetu, i kod nas se tokom komunikacije na netu nekad skracuju ili zargonizuju reci, ali uvek krecuci iz fundusa standardnog jezika.
(msm, tako se vrv kontamo u 90% spike..:cool:) Ali ostalih 10% je kuku-lele, odraz samo i jedino licne pismenosti, "zinat pisem jel bas trebam tako po srbski"...
...i takooo.....:kafa::lol:
 
Malo,malo pa neko pokrene ovo pitanje i onda se iznose misljenja i argumenti do iznemoglosti.Standardizacijom jezika Matice srpske, usvojila je oblik*srpski* .Slazem se i sa onima koji izraz *srbski* smatraju pravilnim,jer je Vuk Stefanovic Karadzic koristio oblik sa slovom b.Za poDforum i potforum ima vec objasnjenja u okviru potforuma.
 
Mislim da je post Perperiusa bio ironičan..zakljucak: nama se sve moze jer smo nebeski narod ;)
Боље речено, лош покушај ироније. Покушај да се исмеје српски народ који би да пише морфолошким правописом, којим иначе пишу сви остали Словени.
 
Ne verujem da je poenta da se ismeje srpski narod , cinjenica je da je srpski pravopis pretežno fonološki: to znači da je odnos fonema i njihovih zapisa približno 1-1 i da se fonološke alternacije beleže u pisanju. Ipak, postoje brojni izuzeci (i sve ih je više). Ruski pravopis je pak pretežno morfološki (morfofonološki): odnos morfema i njihovih zapisa približno je 1-1, a fonološke alternacije se ne beleže u pisanju. Ipak, i tu postoje dosta brojni izuzeci (ali su njihovi koreni mahom istorijski)
 

Back
Top