Zasto nas kolektivni zapad mrzi?

Srbi imaju slobodarski i nepriladogiv mentalitet koji Hrvati nemaju i tome su dosta doprinjele istorijske okolnosti,ono sto Srbima fali je zahvalnost,Srbi su jako gostoprimivi ali i jako nezahvalni i neslozni ali primaju sve ljude tu se ogleda demokratski duh naroda.Srbi u principu imaju taj preduslov tradicije da kada im dodje stranac da iskaze neko elementarno postovanje prema tradiciji kada to stranci pokazu onda Srbi uopste nisu zatvoreni,konzervativni itd i to vecina stranaca koji dodju u Srbiju misle o Srbima.Oni ne smatraju da su Srbi konzervativni vec razumno liberalni a to znaci da vole da im se ispostuje tradicija a onda posle i ne drze se toliko te tradicije sto oni smatraju pozitivnim.Drugo je kada neko preko medija slusa pricu,ja sam licno putovao po Hrvatskoj dosta puta oni su jako uzak narod u shvatanjima i razmisljanjima,cim ne mislis kao vecina cak i fizicki mozes biti ugrozen

Pa u Hrvatskoj su novcano kaznili lika koji je digao 3 prsta na sportskom takmicenju a Srbi mnogi sportisti dizu bilo gdje po svijetu 3 prsta kada u sportu naprave pobjedu pa ih niko novcano ne kaznjava i ne ofira po novinama svako ima neki svoj pozdrav.Ja licno sam u Hrvatskoj u restoranu bio neusluzen kada su mi culi akcenat i to ja sam bas ono kul tip.Srbi su slobodari i narod koji ti daje prostor da se izlazis pa ti po Srbiji imas more ljude koji pricaju sve i svasta po Srbiji,aj probaj da kazes u Hrvatskoj kao Srbin da je Oluja zlocin probaj da izrazis slobodno misljenje kao bos po trnju bi se proven.U Srbiji zene u crnom mogu komotno da sire parole po sred Bg da su Srbi genocidan narod, niko ih ne dira zbog toga.Ljudi izadju na medije pa pricaju sta misle sve najbolje ili sve najbolje o tim zenama ali njih niko ne tjera iz Srbije zbog toga

Zamisli da Srbija sada onoga Manaja Albanca sto je dao Srbiji gol u Leksovcu novcano kazni jer je pokazao albanskog orla pri slavlju gola.Mnogi Srbi navijaci to negoduju i to je slobodan stav ali Srbija nije tiranija pa da sada kazanjava tog sportistu
Dobro da nisi napisa kako se negdi u Srbiji možeš posrat na ulici i proć nekažnjeno za razliku od Hrvatske koja to kažnjava pa onda na račun toga glorificirat svoju zemlju i svoj narod kako ste vi slobodni za razliku od tamo nekih Hrvata koji to ne smiju.

Jer to je otprilike razina ovog tvog odgovora :roll:

vama je uvijek slobodno pokušat ponovno, ako želite novi razlog za kmećanje. ;)
Без бриге, то ће се десити свакако.
Тога ће бити, док не нестане једних од нас, јер ми не можемо на истој планети да постојимо, бар не овакви, какви смо.
И то само твучи лоше; у ствари, то тако мора да буде, иако у овом свету каква је данас- то је политичка јерес.

Dobro da nisi napisa kako se negdi u Srbiji možeš posrat na ulici i proć nekažnjeno za razliku od Hrvatske koja to kažnjava pa onda na račun toga glorificirat svoju zemlju i svoj narod kako ste vi slobodni za razliku od tamo nekih Hrvata koji to ne smiju.

Jer to je otprilike razina ovog tvog odgovora :roll:
Pa nije ali imas i zemalja koje su manje slobodne od Hrvatske nije to problem,ne smatram sada ja da je Srbija najslobidnija zemlja na svijetu,ali jedna od slobodnijih jeste.Australija je slobodnija npr od Engleske ali nije od Novog Zelanda Npr, Brazil je slobodniji i tolerantniji od Argentine.Francuska je slobodnija i tolerantnija od Italije i Spanije,Srbija je slobodnija od Hrvatske i Bosne,Kina je slobodnija od Irana npr ali nije ni Kina idealna

Srbi imaju trziste za sve ukuse i neukuse pa ko sta voli,ima i to svojih dobrih i losih strana ti po Srbiji imas i nacionaliste i demokrate i nihiliste i drugosrbijance i zene u crnom imas ljude za svaciji ukus.Pluralizam,raznolikost plus izbor

ako nas mrze mada je diskutabilno kako rekoh, mrzi se samo bolji.

to je odgovor za patriote krstarice jer vucicev srbin je nesto sto se po njima ne radja sa obe strane drine svaki dan.

a da li nas mrze rusi? koliko sam razgovarao ovih dana sa mnogima iz ukrajine, latvije i rusije po bg, cini se da nas ukrajinci i ovi iz latvije bas gotive, a da smo se rusima popeli na zivana.

mozda da postavimo temu, da li nas kolekivni istok mrzi, jer nas ne vole ni bugari i rumuni....a o rusima da ne pricam.

Trebas razlikovati duhovno i materijalno. Jedno je biti prodana dusa a drugo je ljubav prema bliskom narodu,slicne kulture i iste vere.
To bi imalo smisla da Rusi na jednak način gledaju na vas i vašu državu, al njih 99% ne bi znalo pokazat Srbiju na karti i zaboli ih neka stvar za Srbe usprkos istoj vjeri i sličnim kulturama. Ne znam čemu tolika opčinjenost Rusima s vaše strane i zašto smatraš da niste prodane duše kad ste je prodali Rusima koji vam sad iz ljubavi i nematerijalno prite s prekidom dovodnje plina ;)

A zašto ne iskazujete ljubav prema nekim drugim pravoslavnim slavenskim narodima nego samo prema Rusima?

To bi imalo smisla da Rusi na jednak način gledaju na vas i vašu državu, al njih 99% ne bi znalo pokazat Srbiju na karti i zaboli ih neka stvar za Srbe usprkos istoj vjeri i sličnim kulturama. Ne znam čemu tolika opčinjenost Rusima s vaše strane i zašto smatraš da niste prodane duše kad ste je prodali Rusima koji vam sad iz ljubavi i nematerijalno prite s prekidom dovodnje plina ;)

A zašto ne iskazujete ljubav prema nekim drugim pravoslavnim slavenskim narodima nego samo prema Rusima?
da vis kad nam zavrnu gas kako ce da pokazuju ljubav.... ko za vreme nkvd-a :hahaha:

To bi imalo smisla da Rusi na jednak način gledaju na vas i vašu državu, al njih 99% ne bi znalo pokazat Srbiju na karti i zaboli ih neka stvar za Srbe usprkos istoj vjeri i sličnim kulturama.
Odakle to znas kako rusi gledaju na nas. Bio sam tamo i svi su bili izuzetno gostoljubivi. Preko mere. Vole i Hrvate.
Ne znam čemu tolika opčinjenost Rusima s vaše strane i zašto smatraš da niste prodane duše kad ste je prodali Rusima koji vam sad iz ljubavi i nematerijalno prite s prekidom dovodnje plina ;)
Plin je po prstima AVu zbog izvoza oruzja ukropima.
Volimo i ostale.

Pa nije ali imas i zemalja koje su manje slobodne od Hrvatske nije to problem,ne smatram sada ja da je Srbija najslobidnija zemlja na svijetu,ali jedna od slobodnijih jeste.Australija je slobodnija npr od Engleske ali nije od Novog Zelanda Npr, Brazil je slobodniji i tolerantniji od Argentine.Francuska je slobodnija i tolerantnija od Italije i Spanije,Srbija je slobodnija od Hrvatske i Bosne,Kina je slobodnija od Irana npr ali nije ni Kina idealna

Srbi imaju trziste za sve ukuse i neukuse pa ko sta voli,ima i to svojih dobrih i losih strana ti po Srbiji imas i nacionaliste i demokrate i nihiliste i drugosrbijance i zene u crnom imas ljude za svaciji ukus.Pluralizam,raznolikost plus izbor

Ovo je već konkretniji odgovor iako po meni je stvar i same uređenosti države pa i to uzmi u obzir kad pričamo o pojmu slobode. Jer jedni Slovenci neće tek tako imat razloga prosvjedovat na ovakav način protiv svoje vlade jer se njihova vlada neće tek tako dovest u ovakvu situaciju. I pri tom ne mislim samo na korupciju jer toga ne manjka ni u njih da ne govorim za nas.

Al jdnostavno ne mogu zamislit neke scene iz vašeg javnog i društvenog života u njih. Likove ka šta je onaj najodvratniji mogući ljigavac iz onog Informera pa i to da će imat svoje ćacije i onaj njihov ćaćilend ili da će im se policija onako ponašat prema narodu i štitit batinaše, da će im sudovi puštat ljude koji su imali pokušaj ubojstva, da će imat medije koji su onako režimski pristrano izvještavat itd. Nemoj krivo svatit jer neke scene čak i mogu zamislit u nas, al u jednoj Sloveniji ni blizu nešto i to ponajprije iz razloga jer su jedna uređena i normalna zemlja. A sad ako uređena zemlja tebi i ostalima znači da ta zemlja nije slobodna onda imamo drugačiji pogled na taj pojam ;)

Ovo je već konkretniji odgovor iako po meni je stvar i same uređenosti države pa i to uzmi u obzir kad pričamo o pojmu slobode. Jer jedni Slovenci neće tek tako imat razloga prosvjedovat na ovakav način protiv svoje vlade jer se njihova vlada neće tek tako dovest u ovakvu situaciju. I pri tom ne mislim samo na korupciju jer toga ne manjka ni u njih da ne govorim za nas.

Al jdnostavno ne mogu zamislit neke scene iz vašeg javnog i društvenog života u njih. Likove ka šta je onaj najodvratniji mogući ljigavac iz onog Informera pa i to da će imat svoje ćacije i onaj njihov ćaćilend ili da će im se policija onako ponašat prema narodu i štitit batinaše, da će im sudovi puštat ljude koji su imali pokušaj ubojstva, da će imat medije koji su onako režimski pristrano izvještavat itd. Nemoj krivo svatit jer neke scene čak i mogu zamislit u nas, al u jednoj Sloveniji ni blizu nešto i to ponajprije iz razloga jer su jedna uređena i normalna zemlja. A sad ako uređena zemlja tebi i ostalima znači da ta zemlja nije slobodna onda imamo drugačiji pogled na taj pojam ;)
Dosta ima uticaj nasledje kulturno, mentalitet,klima,reljef,istorijske okolnosti... meni je Hrvatska mnogo bolji izbor za putovanje od jedne Slovenije ili Srbije ali ne za zivot,kod Hrvatske je prednost sto je u Hrvatskoj mnogo vise ocuvana kulturna bastina nego u Srbiji ali i Srbi i Hrvati imaju iluzije koje im malo ego pojacaju kao prvo Split je grad velike kulture kao i Beograd ali ni Split nisu osnovali Hrvati niti su Beograd osnovali Srbi al samim tim sto tu se nasele narodi onda misle da vrijede isto kao grad ili vise od naroda koji ne zivi u tom gradu sto je glupost nevidjena.Svakako da bi prije zivio u Hrvatskoj nego u Bosni ili Albaniji a Grcka mi je full daje mi sve na jednom mjestu tamo mi bi sjutra odselio se al da su Grci veca gospoda jer zive u Atini to je van pameti pa ne ponasaju se oni kao Sokrat iako zive tu, ljudi imaju iluzije evo Hrvati se ponose Splitom i Dioklecijanovom palatom i sta sada svaki Splicanin ima kulturu Dioklecijana xaxaxaxxa ili svaki Nislija je nivo Rimljana jer su tu radjani rimski carevi msm ljudi imaju glupe tripove

Odakle to znas kako rusi gledaju na nas. Bio sam tamo i svi su bili izuzetno gostoljubivi. Preko mere. Vole i Hrvate.
Ne gledaju na vas na način na koji vi gledate na njih. Ne znam kako drugačije objasnit, al vi ste razina tinejđerice koja je zaljubljena u nekakvu pop zvijezdu i ima cilu sobu izlipljenu s njegovim plakatima i mašta o tome kako i on voli nju i da je njegova zadnja ljubavna pisma posvećana upravo njoj. A znaš i sam/a koliko je to realno

Plin je po prstima AVu zbog izvoza oruzja ukropima.
Znači sad je osobno, a kad smo mi u pitanju onda to nije Plenkoviću/Milanoviću po prstima nego Hrvati su neslobodarski narod i prodane duše i kolonija itd :D

Volimo i ostale.
Sigurno ne na ovoj razini ili u ovolikoj mjeri. Druge eventualno simpatizirate(a neke čak i prisvajate) međutim sa Rusima ste doslovno pa opsesivni koliko o njima pišete i na koji način. Meni je to primjer podaničkog mentaliteta, al valjda

S tim da je meni Rusija pojam tog "neslobodarskog" naroda i bez iti malo takvog duha u sebi jer su nakom komunizma i jedne diktature dobili još većeg ugnjetavača društvenih sloboda, a u njih nikakvih prosvjeda ili bune u zadnjih sto godina. Uškopljena nacija.

i Srbi i Hrvati imaju iluzije koje im malo ego pojacaju kao prvo Split je grad velike kulture kao i Beograd ali ni Split nisu osnovali Hrvati niti su Beograd osnovali Srbi al samim tim sto tu se nasele narodi onda misle da vrijede isto kao grad ili

У практичном смислу јесу га основали Срби. Са пређашњим градовима на истом месту постоји тоталан дисконтинуитет, буквално све осим тврђаве је из 19. и највише 20. века

Ne gledaju na vas na način na koji vi gledate na njih. Ne znam kako drugačije objasnit, al vi ste razina tinejđerice koja je zaljubljena u nekakvu pop zvijezdu i ima cilu sobu izlipljenu s njegovim plakatima i mašta o tome kako i on voli nju i da je njegova zadnja ljubavna pisma posvećana upravo njoj. A znaš i sam/a koliko je to realno

Hebote. Pa oni su imperija. Dobro je da znaju za nas.

Znači sad je osobno, a kad smo mi u pitanju onda to nije Plenkoviću/Milanoviću po prstima nego Hrvati su neslobodarski narod i prodane duše i kolonija itd :D
Vi odavno niste svoji. Biti slobobnim znaci najpre biti slobodnim u dusi/glavi.biti svoj. Verovati use i u svoje kljuse kako kaze narodna.

Vasa nesloboda je u tudjoj vrhovnoj vlasti a to je crkva i njeno ucenje. A pak srpska sloboda je u SPCu.

Vi ste odavno niste svoji. Biti slobobnim znaci najpre biti slobodnim u dusi/glavi.biti svoj. Vasa nesloboda je u tudjoj vrhovnoj vlasti a to je crkva i njeno ucenje. A pak srpska sloboda je u SPCu.
Ne razumijem tu logiku. Upravo su zemlje rimske crkve razvile antiklerikalizam i svjetovnu slobodu, dok istočne kršćanske stalno kaskaju za svojim popovima koji su slizani s vlastima.

Kod istočnih zemalja to je kao islam, samo su ovdje popovi u incestuoznom odnosu s vlastima.
https://qr.ae/pKLRlx

What are the similarities between Islam and Eastern Orthodox Christianity?

Sociokulturno, najslobodnije su protestantske na zapadu, što prirodno dovodi do progresivizma i opadanja bilo kakve religije.

Ne razumijem tu logiku. Upravo su zemlje rimske crkve razvile antiklerikalizam i svjetovnu slobodu, dok istočne kršćanske stalno kaskaju za svojim popovima koji su slizani s vlastima.
Rimska crkva je zatrla identitet i obicaje svojih podanika. orvel pre orvela.

U 17 stolecu vecina slovenskog svestenstva dalmacije je pisala cirilicom i bosancicom. A cim sad pisete?

Koliko danas nadgrobnih spomenika imate pisanih cirilicom i glagoljicom?

Kod istočnih zemalja to je kao islam, samo su ovdje popovi u incestuoznom odnosu s vlastima.
https://qr.ae/pKLRlx

What are the similarities between Islam and Eastern Orthodox Christianity?

Sociokulturno, najslobodnije su protestantske na zapadu, što prirodno dovodi do progresivizma i opadanja bilo kakve religije.

Не баш. Тај отклон је вековима раније плод протестантизма: просветитељство, рационализам, научна револуција. Цитадела тих смерова размишљања су још у седамнаестом веку биле Енглеска, Холандија, северне Немачке државе, а не Италија или Шпанија - што католичкија земља, то заосталија, у модерном периоду.

Zato sto imamo kvantni um.

Missing No Brain GIF by CyberKongz Official

Не баш. Тај отклон је вековима раније плод протестантизма: просветитељство, рационализам, научна револуција. Цитадела тих смерова размишљања су још у седамнаестом веку биле Енглеска, Холандија, северне Немачке државе, а не Италија или Шпанија - што католичкија земља, то заосталија, у модерном периоду.
Treba gledati povijesni kontekst. Poslije reformacije nema sumnje-jednostavno, centralni autoritet je slabio, a domaći popovi nisu imali snage osim u teokratskoj Calvinovoj Ženevi.

U drugim zemljama, posebno katoličkim, kako koja. Španjolska je specifična jer se morala izboriti protiv islama. S druge strane, Francuska je bila najslobodoumnija zemlja od 17. st. nadalje, jedino je slobodnija od nje bila protestantska Nizozemska.
U Francuskoj su tiskane Enciklopedija, bio je više ateista nego u bilo kojoj protestantskoj zemlji i antiklerikalizam je bio okosnicom do danas.
Italija je zemlja u kojoj je religija domaća stvar više kao način života, a renesansa je toliko paganska da su pape bili skoro potpuni bezbožnici. Postali su opet pobožni tek nakon opadanja Italije u 17. st. Više je slobode za mislioce bilo u katoličkoj Austriji nego u protestantskoj Prusiji. U ostalim zemljama ovako onako,ovisno o nacionalnim i povijesnim prilikama.

Pravog antiklerikalizma u pravoslavlju nije bilo jer nije ni dopušteno, a kad je ruknulo, kao u revolucijama, išlo se skoro na uništenje kršćanstva, dok je katolički antiklerikalizam institucionalan i dio političke kulture.

Treba gledati povijesni kontekst. Poslije reformacije nema sumnje-jednostavno, centralni autoritet je slabio, a domaći popovi nisu imali snage osim u teokratskoj Calvinovoj Ženevi.

U drugim zemljama, posebno katoličkim, kako koja. Španjolska je specifična jer se morala izboriti protiv islama. S druge strane, Francuska je bila najslobodoumnija zemlja od 17. st. nadalje, jedino je slobodnija od nje bila protestantska Nizozemska.
U Francuskoj su tiskane Enciklopedija, bio je više ateista nego u bilo kojoj protestantskoj zemlji i antiklerikalizam je bio okosnicom do danas.
Italija je zemlja u kojoj je religija domaća stvar više kao način života, a renesansa je toliko paganska da su pape bili skoro potpuni bezbožnici. Postali su opet pobožni tek nakon opadanja Italije u 17. st. Više je slobode za mislioce bilo u katoličkoj Austriji nego u protestantskoj Prusiji. U ostalim zemljama ovako onako,ovisno o nacionalnim i povijesnim prilikama.

Pravog antiklerikalizma u pravoslavlju nije bilo jer nije ni dopušteno, a kad je ruknulo, kao u revolucijama, išlo se skoro na uništenje kršćanstva, dok je katolički antiklerikalizam institucionalan i dio političke kulture.
Русија је била аутократска царевина где никаква хетеродоксија није била пожељна или толерисана до 19. века. Других православних држава није ни било.

Rimska crkva je zatrla identitet i obicaje svojih podanika. orvel pre orvela.

U 17 stolecu vecina slovenskog svestenstva dalmacije je pisala cirilicom i bosancicom. A cim sad pisete?

Koliko danas nadgrobnih spomenika imate pisanih cirilicom i glagoljicom?
Krivo. Realno, Rimska crkva je pridonijela emancipaciji Hrvata kao zasebnoga naroda. Glede pisma, ostavila je glagoljašima pravo da pišu tim pismom jer se promašeno držalo da je Sv. Jeronim izumio glagoljicu. U pogledu ćirulice ili bosančice- pa upravo su u Rimu dali dopuštenje da izlije slova u bosanici kao širenje vjere u Bosni i drugdje, i tako su nastali njegovi bestseleri tiskani u 12-15 izdanja od 1611. i 1616. u sljedećih 200 godina. Franjevci su sami u sredini 18. stoljeća prelazili na latinicu zbog veze s Dubrovnikom i ostalom Dalmacijom.

Što se samoga jezika tiče- Hrvati su jedini katolički narod, zbog jeronimske legende, koji je ima vjerske obrede na vernakularu il isvom govornom jeziku, a ne na šubidubi crkvenoslavenskom kog ntko nije razumio. Zato postoji pisana kultura - ne samo umjetnička književnost- na govornom jeziku u Slavena zapadne crkve,ovako onako (potiskivana nakon propasti reformacije u Slovenaca i Čeha), dok kod Hrvata nikakvoga prijekida.

V. od 12:40 nekoliko minuta

Hebote. Pa oni su imperija. Dobro je da znaju za nas.

Al meni je ta vaša zaluđenost njima dok ovi jedva znaju da postojite pojam kmetstva i podaničkog mentaliteta. A to nama nabijate na nos iako u nas nema tolike opčinjenosti nekom zapadnom državom ili njihovim političarima ka šta se vi Rusijom i Putinom. Ti biće imaš njegove postere po zidu u sobii :D

Vi odavno niste svoji. Biti slobobnim znaci najpre biti slobodnim u dusi/glavi.biti svoj. Verovati use i u svoje kljuse kako kaze narodna.
Al po čemu ste vi to svoji i slobodni u duši i glavi kad ste toliko sjebani da ste na granici građanskog rata? Mi smo neslobodni jer živimo opušteno svoje živote bez da nam država svaki dan izgleda ka epizoda iz Alan Forda, a opet s vaše strane non stop dopire neko dociranje misleći da ste nekakvi uzor ili šta ste već zabrijali u svojim glavama.

Da smo na čisto studentima kapa do poda i oni zbilja imaju podršku i ogroman respekt s moje strane, al oni se i jesu pojavili jer ste očito toliko neslobodni čim imate takvu vladu, medije, policiju koji vam rade to šta vam već rade. Al tu se opet vraćam na ono o uređenosti države jer u jednoj uređenoj državi ne mogu zamislit scene kakve viđam u vas. A tako je bilo i kroz prošlost jer ste u nekim stvarima poprilično kaskali za zapadanim svitom od čijeg utjecaja ne možete pobić bez obzira koliko ga odbacivali. Pa i za nama koliko god to vama bilo mrsko za čut ;)

Vasa nesloboda je u tudjoj vrhovnoj vlasti a to je crkva i njeno ucenje. A pak srpska sloboda je u SPCu.

Samo tvoje svaćanje slobode kroz prizmu SPC-a mi dovoljno govori na kojoj si razini :D U nas deset puta više ljudi znam koji ne idu nediljon na misu nego šta idu, a tu uključujem i sebe jer u zadnjih dvadeset godina nisam dva puta otiša u crkvu jer znam da nemam šta pametno tamo čut. Al eto tu se ogledava naša nesloboda za razliku od tebe i ostalih velikih slobodara. Koja komedija od mentaliteta :D

Back