Zašto mnogima treba Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme Alita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
S moje tačke gledišta imamo dve komponente. Prva su ljudi koji vladaju, a drugi su potčinjeni. Relgija (posebno hrišćanstvo) tu nudi sjajnu priliku za obe strane. Podčinjeni su srećni jer će tim skromnim životom i mukama koje im život nanosi, a koja su inače, kako zgodno iskušenja, potencijalno kupiti sebi raj. S druge strane oni koji vladaju imaju savršeno stado ovaca za šišanje jer će biti poslušni.

Sada, koliko Bog koristi potčinjenima, ne bih mogao reći (uopšte).

ako nije bog kriv onda su rodbina,partner,okolnosti :mrgreen:
Ali nikako mi sami.

S moje tačke gledišta imamo dve komponente. Prva su ljudi koji vladaju, a drugi su potčinjeni
previse gledas filmove za odrasle,
. Relgija (posebno hrišćanstvo) tu nudi sjajnu priliku za obe strane. Podčinjeni su srećni jer će tim skromnim životom i mukama koje im život nanosi, a koja su inače, kako zgodno iskušenja, potencijalno kupiti sebi raj. S druge strane oni koji vladaju imaju savršeno stado ovaca za šišanje jer će biti poslušni.
jel neko od molitvi postao bogatiji,srecniji,zdraviji?
Sada, koliko Bog koristi potčinjenima, ne bih mogao reći (uopšte).
Bog ne postoji :mrgreen:
Ali nikako mi sami.
jok.

Ima Tolstoj onu rečenicu, 'sirotinji treba Bog jer nema ništa osim njega, a aristokratama jer imaju sve osim njega'. U suštini, Bog je relativno nova pojava, ako posmatramo u okvirima evolucije. Onog monenta kad čovek postane samosvestan, javlja se potreba za nekim ko će dati smisao njegovom životu.

Nema dokaza da nestaje... svest bas deluje kao nesto sto bi moglo da postoji bez tela, i ovde na internetu smo prisutni kao nematerijalni avatari.

Sigurno je da postoje neki takvi "bogovi" koji su besmrtni, pitanje je samo da li smo i mi kao oni ili nismo.
Naravno da nestaje. I tokom sna nestaje ali mozak je živ, radi, pa se jače aktivira i dođe do buđenja. Ali kod smrti je suprotan proces, sekundi ili stotinke pri smrti upadaš u stanje sličnom snu,onim fazama kada nisi svestan ni da sanjaš,ničeg, dakle i kod smrti ničeg nisi svestan i samo se ugasiš.

Nema dokaza da nestaje... svest bas deluje kao nesto sto bi moglo da postoji bez tela, i ovde na internetu smo prisutni kao nematerijalni avatari.

Sigurno je da postoje neki takvi "bogovi" koji su besmrtni, pitanje je samo da li smo i mi kao oni ili nismo.
Ako svest nestaje pri običnom snu, kako onda očekuješ da se ona "probudi" posle smrti kada je mozak potpuno mrtav?
Samo se ti teši

Ako svest nestaje pri običnom snu, kako onda očekuješ da se ona "probudi" posle smrti kada je mozak potpuno mrtav?
Na osnovu svedocenja koja kazuju da tri dana luta budna i zatim ide negde dalje, to je opsteprihvacen model.
Naravno da nestaje. I tokom sna nestaje ali
Moze se upasti i u svet snova onda, nakon smrti... losa perspektiva ali moguca

Na osnovu svedocenja koja kazuju da tri dana luta budna i zatim ide negde dalje, to je opsteprihvacen model.
Ko se vratio "odande" da posvedoči? Tu tvrdnju zvanično nije prihvatila ćak ni SPC iako je sveštenstvo sprovodi tim pomenima na 40 dana,6 meseci,godinu...Ta tvrdnja čak nema utemeljenja ni u toj i takvoj bibliji koja nije naučni dokument, već je snoviđenje nekog ruskog sveštenika ni manje ni više, srBskog porekla

Odmah da napomenem za one koji ne gledaju, tema je na filozofiji, a ne na religiji.

Kada bi resetovali svet, nemamo nikakvo poimanje o bilo kom Bogu ili bogovima. Čovek bi nakon izvesnog vremena počeo da ih stvara iz kog razloga? Šta je to što tera čoveka da želi neku tamo višu silu umesto da se suoči sa konačnošću, sa smrću koja je zaista konačna?
vrlo jednostavno
sela bi dvojica i pitali se otkud sve ovo oko nas i iznad nas. onda bi redom pitali da li neko zna

Odmah da napomenem za one koji ne gledaju, tema je na filozofiji, a ne na religiji.

Kada bi resetovali svet, nemamo nikakvo poimanje o bilo kom Bogu ili bogovima. Čovek bi nakon izvesnog vremena počeo da ih stvara iz kog razloga? Šta je to što tera čoveka da želi neku tamo višu silu umesto da se suoči sa konačnošću, sa smrću koja je zaista konačna?
Da li covek zudi za roditeljima?
Koliko slucaja ima deca bez roditelja.
Stalno tragaju za njima.
Zasto?

Cesto ih nadju i onda se smire.
Svakome je jasno da nije izasao iz drveta.
Ali svakome je jasno da je isto prvi covek morao da nastane.
Osim kada je neko skolski indoktriniran.
Ali takvim ljudima fali nesto ali oni vise ne znaju da je to Bog.
Pa onda ne nalaze mir i nastaju razne psihicke bolesti ili zavisnost od ovoga ili onoga itd.
Razne zavisnosti su u stvari traganje za Bogom.
Samo sto to ne znaju.

Bog se zaista otkriva stvarno verujucim ljudima.
Oni ga osecaju unutra u sebi.
Bog kaze da ce se useliti u njih i ziveti u njima.
Svojom silom.
Pravi verujuci su stvarno stupili u vezu sa Bogom oni ne veruju na srecu.
Bog se otkriva kako on zeli ne kako mu mi pripisujemo.
On se otkriva pojedincu ne masi.
Dok ne verujuci misle da su pametni a verujuci glupi jer veruju na srecu.
Ali nije tako.
Verujuci se smeju gluposti kriticara.

Kako znas da je konacna?

Back