Zašto mnogima treba Bog?

• Začetnik teme Začetnik teme Alita
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Alita

Zainteresovan član
Banovan
Poruka
385
Odmah da napomenem za one koji ne gledaju, tema je na filozofiji, a ne na religiji.

Kada bi resetovali svet, nemamo nikakvo poimanje o bilo kom Bogu ili bogovima. Čovek bi nakon izvesnog vremena počeo da ih stvara iz kog razloga? Šta je to što tera čoveka da želi neku tamo višu silu umesto da se suoči sa konačnošću, sa smrću koja je zaista konačna?

Odmah da napomenem za one koji ne gledaju, tema je na filozofiji, a ne na religiji.

Kada bi resetovali svet, nemamo nikakvo poimanje o bilo kom Bogu ili bogovima. Čovek bi nakon izvesnog vremena počeo da ih stvara iz kog razloga? Šta je to što tera čoveka da želi neku tamo višu silu umesto da se suoči sa konačnošću, sa smrću koja je zaista konačna?
Strah, nemogucnost pronalazenja nekog resenja za dati problem, nemoc, tuga...

Strah, nemogucnost pronalazenja nekog resenja za dati problem, nemoc, tuga...
Ali, Bog koji je izmišljen im neće dati ništa jer njega nema. Čovek može autosugestijom da ubedi sebe da mu je bolje. Ali ono, možda njemu i najbitnije (život posle smrti) mu niko ne može garantovati. Ljudi su od vajkada žudeli za besmrtnošću, iznalaženju načina da pobede smrt, ali jalov je to trud.
Bog sam po sebi a pogotovu bogovi ne mora da ti pomaze u borbi protiv smrti. Hipoteticki, moze se biti besmrtan u svetu bez boga, kao i obrnuto.
Kako se može biti besmrtan?

Svest je vezana za naše telo. Šta više, svest nije detaljno ni otkrivena sa naučne tačke. Kada bi to znali, stvorili bi AI, ali onaj pravi. Bili bi Bogovi o kojima ovde pričamo. Ali nakon smrti, svest nestaje.
Nema dokaza da nestaje... svest bas deluje kao nesto sto bi moglo da postoji bez tela, i ovde na internetu smo prisutni kao nematerijalni avatari.

Sigurno je da postoje neki takvi "bogovi" koji su besmrtni, pitanje je samo da li smo i mi kao oni ili nismo.

Nema dokaza da nestaje... svest bas deluje kao nesto sto bi moglo da postoji bez tela, i ovde na internetu smo prisutni kao nematerijalni avatari.
Nismo mi prisutni na internetu na način na koji aludiraš. Mi smo i dalje u našim domovima i koristimo uređaj koji omogućava da prenosimo poruke na određene servere koju su materijalni. Ali mi sami smo u našim domovima gde je i naša svest.

A gde je dokaz da svest nastavlja da egzistira nakon smrti?

Coveku je lakse da se suoci sa smrcu nego sa zivotom.

Nada da se Bog da te kazni unistenjem ili vecnim paklom. Ne zezaj. :lol:
Besmrtnost kao takvu imamo u alternativnoj nauci, religija ne nudi neka narocita obecanja po tom pitanju.

Jeste, pisao si vec da se ne zna nista pouzdano o tome
Nada povodom toga da ce se sve dobro zavrsiti, da ce te zadesiti sreca, da neces zauvek umreti nego da ces nastaviti zivot u raju
ne obrci psihologiju

Back