Dobro, a na osnovu čega tvrdiš da u tim primerima intelekt nije učestvovao?
Haha, pa sad stvarno... Ne mogu ti garantovati da sam nešto doživeo, možeš mi samo verovatni na reč. Mislim meni je čudno da mi vodimo ovaj razgovor. Nije da pišem nešto jako egzotično. Hiljade godina su prošle u kojima se pričalo da intelekt nije isto što i svest sama. Nekako mi je besmisleno da ti sad ja tu pametujem povrh toga. Moje je iskustvo da ne moram misliti, koristiti namernu, svesnu logiku, da bih bio kreativan rešio problem ili smisleno delovao, a znam da to nije samo moje iskustvo, i čak je, kao što sam rekao, deo nekih tradicija, kod učenja mnogih veština se upravo to traži - da se nadraste ograničenje intelekta.
Podsvest je deo svesti, a pošto je intelekt procesor svesti, samim tim intelekt je i procesor podsvesti.
Svesni um, ego je jedna stvar, podsvest ili nadsvest nešto drugo. Ti očigledno u stvari koristiš reč "intelekt" za ceo duh, celinu? To je neobično, nadam se da se razumemo. Intelekt se obično koristi kao izraz za logički aparat koji je ego funkcija.
Ako je, kako kažeš, percepcija vezana za čula, a ne i za intelekt, da li to znači da bi, kada popiješ litru rakije, mogao rešavati komplikovane matematičke zadatke?
Neko ko je vrhunski matematičar bi verovatno mogao, kao što ja prilično slično sviram i pijan i trezan, naravno napiti se toliko da mi već otkazuju motoričke funkcije je nešto drugo jer onemogućava telo.
Što se svesti bez intelekta tiče, kažem to je kao kada kucaš po tastaturi očekujući da rezultat sabiranja brojeva bude ispisan na monitoru računara, iz koga si izvadio procesor.
E sad, to je tvoje poređenje, nisam siguran da je adekvatno, jer smo mi prilično drugačiji od PC-ja. Ako nemaš intelekt, nikad ne bi mogao da obradiš informacije, i on je neminovno potreban za učenje. Ne mislim da ga treba odstraniti (iako neka učenja pričaju kao da upravo treba ubiti ego čiji je intelekt deo), on je preko potreban. Nisam ja protiv intelekta samog po sebi. Ali on ti je kao auto, Ego u celini je kao auto, odvezeš se automobilom negde, koristan ti je, treba ti za posao, ceo život ćeš se možda vozikati, ali to ne znači da treba da počneš da se identifikuješ sa automobilom i da misliš da ne možeš postojati bez njega. Ljudsko biće JE u stanju da dela bez intelekta kada određeno znanje sazri, kada se svesnost razvije. Tome služe tehnike kao što su molitva ili meditacija. Ponavljanje mantri ili molitva ti vezuje um, zabavlja ga, da bi se svesnost oslobodila i da bi postali svesni da mi nismo naše misli. Ako doživiš stanje u kome si svestan kako misao nastaje ni iz čega, bez tvoje volje, prođe kroz tebe i nestane, nepobitno ti je jasno da ti nisi svoja misao i da možeš biti svestan svoje misli ili bilo kog drugog sadržaja svesti. Ako si svestan svog sadržaja svesti kao objektivni neutralni posmatrač, onda znači da ti nisi svoja misao, svoj zaključak, svoje osećanje, tj da je svest nešto odvojeno od bilo kog intelektualnog procesa ili čulnog utiska.
U čemu je problem sa intelektom, da kažeš dobro je staviti ga na stranu u nadrasti ga?
zato što te onemogućava da doživiš istinu. Zapravo opet samo mogu reći da probaš a ne da mi veruješ. To je verovatno i razlog zašto je apsolutno svaka ozbiljnija duhovna tradicija razvijala metode koje zaobilaze intelekt, od Hrišćanstva pa do Budizma i sve usput.