Zasto je katolicanstvo moralo da se reformise, a pravoslavlje nije ?

Prava muka biti uredjen u odnosu na Rusiju, Ukrajinu, Moldaviju, Gruziju i ostale Uzbekistane.
I u medjuvremenu su sasvim dobro napredovali i uredjeniji su od recimo Litvanije i niz drugih zemalja Evrope i napreduju,
sto se Africkih zemalja tice kad su oni dobili protestantizam a kad Evropske zemlje, kako je nastala Liberija? Radi se o tome kako je potestantizam uticao na drustveni razvoj, ionako su sada vec u tim protestantskim zemljama vecinom ateisti.
Pogledaj ponovo mapu u prvoj poruci i usporedi razvijenost i generalno- vidi se trend.
A poenta je kao sto sam naveo u etici, u protestantskim zemljama je pojedinac preuzeo veliki deo odgovornosti na sebe, dok se u ostalim ocekuje da kolektiv i sistem sam odrzava sebe, cak i ako uzmemo forume- u zemljama s protestantskim nasledjem moderator gotovo da nije potreban.

Netacno. Litvanija je razvijenija od EE i LV, Poljska takodje.
Litcanija ima veci broj stanovnika i samim time veci BDP, ali u mnogim drugim parametrima se druge dve kotiraju bolje narocito Estonija- i ove dve imaju daleko manje korupcije i uredjeniji zivot, a poenta kojoj govorim jeste etika- katolicanstvo i pravoslavlje imaju tendenciju da imaju mentalited stada, dok budisticke, taoisticke i protestantske zemlje imaju vise i licne odgovornosti i prostora za licni razvoj sto rezultuje u vecoj inovativnosti i uredjenijoj drzavi.
Kod nentaliteta stada je problem sto se svakim promenama opire isto se ocekuje da ce drzava voditi racuna o svemu.

Uzmimo i tebe na primer- u ovij diskusiji nisi ni pokusao da razumes sta zelim da kazem- nego si po duznosti krenuo u odbranu onoga sto smatras tradicijom- a upravo to je problem u nasem mentalitetu i zato i uvek kaskamo za ostatkom evrope i nasi naucnici su morali ici negde drugde da bi razvijali svoj talenat.

“Evo onog ludog Maricevog zeta.”- tako su u Nivom Sadu i okolini govorili za Einstein-a.
Sve sto odstupa od norme se odnah prokuzi.

Litcanija ima veci broj stanovnika i samim time veci BDP,
ima veci standard i po glavi.
ali u mnogim drugim parametrima se druge dve kotiraju bolje narocito Estonija- i ove dve imaju daleko manje korupcije i uredjeniji zivot, a poenta kojoj govorim jeste etika- katolicanstvo i pravoslavlje imaju tendenciju da imaju mentalited stada, dok budisticke, taoisticke i protestantske zemlje imaju vise i licne odgovornosti i prostora za licni razvoj sto rezultuje u vecoj inovativnosti i uredjenijoj drzavi.
Kod nentaliteta stada je problem sto se svakim promenama opire isto se ocekuje da ce drzava voditi racuna o svemu.

Uzmimo i tebe na primer- u ovij diskusiji nisi ni pokusao da razumes sta zelim da kazem- nego si po duznosti krenuo u odbranu onoga sto smatras tradicijom- a upravo to je problem u nasem mentalitetu i zato i uvek kaskamo za ostatkom evrope i nasi naucnici su morali ici negde drugde da bi razvijali svoj talenat.

“Evo onog ludog Maricevog zeta.”- tako su u Nivom Sadu i okolini govorili za Einstein-a.
Protestantizam je jako prazan, hladan, dosadan i štur. Ne nudi ni utehu ni ljubav ni nadu, a to je poenta religije. Uz to je teeeška jeres , posebno zlo zvano kalvinizam.

Nije ni čudo što su njih najviše proganjali kroz istoriju!!!

Litcanija ima veci broj stanovnika i samim time veci BDP, ali u mnogim drugim parametrima se druge dve kotiraju bolje narocito Estonija- i ove dve imaju daleko manje korupcije i uredjeniji zivot, a poenta kojoj govorim jeste etika- katolicanstvo i pravoslavlje imaju tendenciju da imaju mentalited stada, dok budisticke, taoisticke i protestantske zemlje imaju vise i licne odgovornosti i prostora za licni razvoj sto rezultuje u vecoj inovativnosti i uredjenijoj drzavi.

Posebno Kina i Koreja....

Protestantizam je jako prazan, hladan, dosadan i štur
Interesantan komentar. Slazem se, kad malo razislim- najmanje je “duhovan” i cini mi se da je kod njih- narocito u elitama stoicizam bio jako izrazen, sto me sada navodi na misao da je mozda kljuc ili benefiti dolaze od samog stoicizma, nisam siguran,
no postoji korelacija izmedju sloboda i razvoja i napretka-
pravoslavlje je u pocetku bilo najotvorenije i mnogo od pravoslavnih zemalja je bilo bolje mesto i uredjenije od npr jatolickih, zatim je jedno vreme nauka najvise napredovala u muslimanskim zemljama zbog katolickig dogmatizma, zatim su protestantske zemlje uglavnom pocele da vode primat.

Kad vec to pomenu. Nikad mi nije bilo jasno od cega ja to treba da spasavam dusu?
ne od cega, nego za sta - za vecnost.

shvati, materijalno se menja, radja i umire,a covek nije tek travka, ni zivotinja, ako smo evolutivno najvisi, jel tako?
pored materijalnog mora da postoji i duhovno - za vecnost, koje prevazilazi materijalnu promenu, do praha

ako ne poznajes duhovno, a makar za dusevno si cuo da postoji, pa idejno? mi hocemo da budemo deo te ideje za vecnost, kada ovo materijalno satrune, ocemo nesto nepropadljivo, mora da mozes da nas shvatis
mi materijalni se menjamo, a Bog je Duh, ne menja se kao materija, zato i jeste vecni, i mi zato i hocemo da budemo deo toga, ne postaje nam se tek prasina, nema smisla

Back