Zasto je propao komunizam

Propaganda Lazanskog.

Sve privilegije su imali samo ubice i koljaci iz Gadafijevog vrha.

Arapske drzave zato i imaju najmanje poreze, jer tamo programi Drzave Blagostanja i ne postoje, vec vlast diskrecionim pravom deli pare porodicima svojih glavnih poslusnika.

Pa tako i mogu da privlace neke investicije, zbog tih malih poreza i nepostojanja programa Drzave Blagostanja; doduse, kada bi bile demokratije i slobodna drustva, privukli bi i vise.

Ma kakav Lazanski Bog da mu dušu prosti, kakva propaganda, pa moj ćale je bio 2 godine u Libiji i to još u prvoj polovini 80-ih, pre nego što sam se ja i rodio, ono zaista jeste bilo tako ali se to nažalost odnosilo samo na Libijce i domicilno stanovništvo, dok ono kao običnom radniku tamo koji je uz to još i stranac je već bilo ono i ovako i onako (+ još i ti islamski zakoni koji su nama strani i na koje nismo navikli su isto znali da smaraju strance) ali samim Libijcima je bilo super.

Inače arapske zemlje možda nemaju te socijalne programe jer im i ne trebaju, mislim tamo nema socijalno ugroženih, nema beskućnika, nema ljudi bez zdravstvenog osiguranja, nema onih koji se hrane po narodnim kuhinjama, nema ljudi koji ceo život grcaju u dugovima i kreditima niti onih koji koji nemaju od čega od žive i jedva krpe kraj sa krajem i žive na rubu egzistencije, pa prema tome ne trebaju im ni socijalni programi, mislim kamo sreće da svi žive u nekom relativnom blagostanju i da takvi programi ne budu nigde potrebni, mislim najveći problem je kada imaš toliko ugroženih ljudi koji jedva preživljavaju i kojima su takvi programi zaista neophodni ali njih nažalost nema (kao što je izmedju ostalog i kod nas slučaj), a što se tiče stranih investicija u tim zemljama, pa u principu Emiraćani, Arapi i ti ne mare previše za prava radnika jer ionako će sve stranci da rade u tim firmama i fabrikama koje stranci i otvaraju tamo, mislim sigurno neće neki Emiraćanin ili Kuvajćanin da mora negde kablove ili u nekoj fabrici da stoji za onom trakom po 10 sati, takav prizor sigurno nećeš videti (mada zapravo to tim zemljama se ni ne otvaraju te motaonice kablova i ta šrafciger industrija, to je rezervisano za gologuziju i zemlje trećeg sveta poput naše, tamo se uglavnom otvaraju IT kompanije, bankarski sektor, berze, predstavništva nekih korporacija, razne agencije i tako neke stvari koje ne upošljavaju baš onu radničku klasu (koje u principu kod njih ni nema), a i u tim kompanijama tamo opet će uglavnom da rade stranci jer oni imaju naftu i u principu nemaju ni potrebu da bilo šta rade i da se cimaju).

Nije uopšte propao, čak štaviše, mislim da je aktuelniji nego ikad i da vreme komunizma i socijalizma tek predstoji, mislim to kao da je komunizam propao mogu da pričaju samo oni što ništa ne znaju i ništa ne razumeju, jer ono dok god postoji sirotinja, onu nezadovoljni, ekploatisani i dok god postoji socijalna nejednakost i taj nerealni i apsurdni jaz izmedju bogatih i siromašnih komunizam kao ideja će živeti.
Meh. Živimo u doba robotike, instant komunikacije i umjetne inteligencije.Radnik ne da je nebitan nego je nepotreban.

Meh. Živimo u doba robotike, instant komunikacije i umjetne inteligencije.Radnik ne da je nebitan nego je nepotreban.

Istina, generalno radnička klasa polako svuda izumire (barem u onom klasičnom smislu), ali radi se o tome što je radnik prvenstveno ČOVEK i živi stvor, pa sad ako radnik kao takav više nije potreban on je i dalje čovek koji ima svoje potrebe i koji mora od nečega da živi, tako da okreni-obrni neki socijalizam i država blagostanja je jedino moguće i dugotrajno održivo rešenje.

nego , komunizam je utopija , nikad i nigde nije postojao

Marksov dijalekticki materijalizam je deterministicka filozofija.

U sustini, to znaci da, ako komunizam ne postoji, niti je postojao, marksova filozofija i svi politicki sistemi koji su izgradjeni iz nje su-djubre.

Jer, fora kod tog Marksovog detrminizma nije sta jeste ili nije komunizam. Fora je da komunizam MORA da se desi.

Ako ne postoji komunizam, sva Marks ekonomija i politika je netacno djubre.

Da ali komunizam je ravnopravna raspodjela siromastva, dok je kapitalizam neravnopravna raspodjela bogatstva. Kako pronaci srednje rjesenje pitanje je sad.....:think::think:

To je glupost i jeftina mantra koji su podmetnuli baš ti kapitalisti, ono kao nekima možda kao kul zvuči ali zapravi je teško sranje i potpuno besmislena, jer čekaj ako unutar jednog društva imamo odredjenu limitiranu količinu bogatstava i resursa, pa kako onda u komunizmu je to raspodela "siromaštva" a u kapitalizmu raspodela bogatstva (a o istoj količini resursa i bogatstava je reč), prosto nema nikakve logike i prosto je besmisleno, uostalom u kapitalizmu, za šačicu onih kapitalista, oligarha i tajkuna to je sigurno raspodela bogatstva dok za ogromnu većinu ljudi koji rmbači samo da preživi i one koji žive u siromaštvu i na rubu egzistencije ("bogatstvo" je samo nekakav apstraktni i fantasy termin) i za njih je to sigurno raspodela siromaštva, jer ako neko živi na rubu egzistencije ili u siromaštvu pa o kakvom "bogatstvu" ili raspodeli "bogatstva" taj može da priča, tako da zapravo može biti samo obrnuto.

Ne razmisljamo na pravi nacin o tome....Svet nije od juce...On je pokusavao i menja i na kraju odabrao ono sto je najbolje i najodrzivije...To se nije desilo tek tako, daleko od toga, to zivi jer moze da zivi i jer uspeva u praksi...U pitanju je dakle kapitalizam, koji je najbolji nesavrseni sistem koji postoji...Komunizam to nije bio i nije mogao da zivi, cak ga se i Kina odrekla osim u delovima ocuvanja vlasti...Ne kazem ja da kapitalizam ne treba da se menja, da on nije svuda isti ili da treba da bude vecan...Mozda ce neko vreme doneti nesto drugo i mozda on vise nece biti najbolji nesavrseni sistem(jer svaki je nesavrsen)....

To je glupost i jeftina mantra koji su podmetnuli baš ti kapitalisti, ono kao nekima možda kao kul zvuči ali zapravi je teško sranje i potpuno besmislena, jer čekaj ako unutar jednog društva imamo odredjenu limitiranu količinu bogatstava i resursa, pa kako onda u komunizmu je to raspodela "siromaštva" a u kapitalizmu raspodela bogatstva (a o istoj količini resursa i bogatstava je reč), prosto nema nikakve logike i prosto je besmisleno, uostalom u kapitalizmu, za šačicu onih kapitalista, oligarha i tajkuna to je sigurno raspodela bogatstva dok za ogromnu većinu ljudi koji rmbači samo da preživi i one koji žive u siromaštvu i na rubu egzistencije ("bogatstvo" je samo nekakav apstraktni i fantasy termin) i za njih je to sigurno raspodela siromaštva, jer ako neko živi na rubu egzistencije ili u siromaštvu pa o kakvom "bogatstvu" ili raspodeli "bogatstva" taj može da priča, tako da zapravo može biti samo obrnuto.

Pre pojave kapitalizma, istorija covecanstva je istorija jada, bede, propasti, i moljenje Boga da ti dete ne umre od sepse.

To je istorija covecanstva, potpuni jad, beda i mucenje, do pojave kapitalizma.

Kapitalizam je napravio to da danas vecina ljudi na planeti zivi u boljem standrdu nego sto su pre 250 godina ziveli evropski kraljevi.

Naravno da postoji mnogo bede i danas, ali procentualno neuporedivo sa vremenom pre kapitalizma, kada je u bedi zivelo 99,99% stanovnistva, i tako milenijumima od nastanka ljudskih civilizacija.

Inace, ekonomija nije zero sum game, pa tako ne postoji limitirana kolicina bogatstva, i upravo je kapitalizam taj koji je to razumeo do kraja, i zato je izvukao svet iz jada i bede.

Pa naveo sam da je neravnopravna raspodjela bogatstva, nemoguce je porec, bar do juce, da kapitalisticke zemlje nisu bile bogatije.....

Ne razmisljamo na pravi nacin o tome....Svet nije od juce...On je pokusavao i menja i na kraju odabrao ono sto je najbolje i najodrzivije...To se nije desilo tek tako, daleko od toga, to zivi jer moze da zivi i jer uspeva u praksi...U pitanju je dakle kapitalizam, koji je najbolji nesavrseni sistem koji postoji...Komunizam to nije bio i nije mogao da zivi, cak ga se i Kina odrekla osim u delovima ocuvanja vlasti...Ne kazem ja da kapitalizam ne treba da se menja, da on nije svuda isti ili da treba da bude vecan...Mozda ce neko vreme doneti nesto drugo i mozda on vise nece biti najbolji nesavrseni sistem(jer svaki je nesavrsen)....
A sta mislite na kombinaciju svedski socijalizam a fabrike privatne. Sto ti rece mozda nije savrsen, ali mogao bi se uzet kao neka od opcija.....

Pa naveo sam da je neravnopravna raspodjela bogatstva, nemoguce je porec, bar do juce, da kapitalisticke zemlje nisu bile bogatije.....

Pa možda jesu bile zato jer su vekovima pljačkale i eksploatisale ceo svet, mislim da li znaš da danas svaki 6. dan u godini neka zemlja slavi nezavisnost od Velike Britanije, bogatije možda jesu bile zato što su pljačkale i eksploatisale vekovima čitav svet a ne zato što kapitalizam valja ili zato što je bolji od komunizma, takodje imamo i primer sa druge strane, recimo Kuba, to malo izolovano ostrvce koje već 60 godina drže pod embargom i već 60 godina protiv te zemlje vode jedan žestok politički, ekonomski i propagandni rat (a povremeno čak i klasičan vojni) i posle kao kažu aaaa vidite šta je komunizam, vidite kako žive Kubanci i kolike su im plate...............a onda naravno imaš tih retarda i imbecila koliko hoćeš koji se primaju na to i koji su u fazonu, e tako je, naravno da komunizam ne valja, pa pogledajte Kubanci kako žive.............mislim ono imbecili najobičniji.

Kapitalizam se nije pojavio u nekom trenutku, pa promijenio svijet, nego je kapitalizam s ljudima oduvijek, kapitalizam uopće nije nekakav sustav nego odsustvo svakog sustava.
Pojavio se kao reakcija na analfabetsko shvatanje drustva i ekonomije tadasnjih drzava, da se gomilanjem bogatstva i resursa razvija ekonomija i drustvo.

Drzave i drustva su gomilale resurse milenijumima, i svi su ziveli u bedi, ukljucujuci i vladare.

Umesto toga smo dobili slobodnu trgovinu i strujenje kapitala, raslojavanje svojinskih odnosa, individualizaciju ekonomije i svojinskih prava, i sve sto uz to ide.

Zato što je normalno da svom detetu daš lepšu jabuku nego komšijskoj deci.

Kako jabuke, tako i sve ostalo.

Da bi komuna uspela, deca bi odmah po rođenju morala biti oduzimana od bioloških roditelja i odgajana u internatima .

Marksov dijalekticki materijalizam je deterministicka filozofija.

U sustini, to znaci da, ako komunizam ne postoji, niti je postojao, marksova filozofija i svi politicki sistemi koji su izgradjeni iz nje su-djubre.

Jer, fora kod tog Marksovog detrminizma nije sta jeste ili nije komunizam. Fora je da komunizam MORA da se desi.

Ako ne postoji komunizam, sva Marks ekonomija i politika je netacno djubre.
od ideje do realizacije dug je put
postoje ideje i za perpetuum mobile , ali od perpetuum, ni p

Jedan pametan covek je sve to lepo objasnio:

https://nportal.novosti.rs/vest/165...-seceroski-kandidat-slobodan-milosevic-izbori

Obavestite Putina, ovako ce isto FSB diktatura da mu prodje.
komunizam
...
1728208797933.png

Back