Zasto je propao komunizam

Jedan pametan covek je sve to lepo objasnio:

https://nportal.novosti.rs/vest/165...-seceroski-kandidat-slobodan-milosevic-izbori

Obavestite Putina, ovako ce isto FSB diktatura da mu prodje.
komunizam
...
1728208797933.png

Takodje ako pogledamo koje su države najbolje za život, tipa Norveška, Švedska, Švajcarska, pa ne znam Libija u vreme Gadafija i neke arapske zemlje (iako se to uglavnom odnosi samo na domocilno stanovništvo, na strane radnike i ne toliko) , a zašto su najbolje, pa zato što su pre svega to veoma jake socijalne države i ono što se kaže države blagostanja (iako možda zvanično nisu socijalističke nit furaju to ikonografiju) i prosto bez jake socijalne države ta država nema nikakvu perspektivu i prosto je i samo njeno postojanje besmisleno
Тзв."држава благостања" је једна историјска аномалија, која је настала због страха да народ не подржи комунисте.Већ 40-так година траје разградња државе благостања у развијеним капиталистичким земљама.

Istina, generalno radnička klasa polako svuda izumire (barem u onom klasičnom smislu), ali radi se o tome što je radnik prvenstveno ČOVEK i živi stvor, pa sad ako radnik kao takav više nije potreban on je i dalje čovek koji ima svoje potrebe i koji mora od nečega da živi, tako da okreni-obrni neki socijalizam i država blagostanja je jedino moguće i dugotrajno održivo rešenje.

Како то радничка класа изумире (не знам зашто раднике трпамо у "класе"), кад у свету никада није била већа потреба за радном снагом?

Како то радничка класа изумире (не знам зашто раднике трпамо у "класе"), кад у свету никада није била већа потреба за радном снагом?

Pa i ne baš, sa napretkom tehnologije i AI potreba za masovnom radnom snagom opada (pogotovo u kapitalističkim zemljama gde kapitaliste ne zanima socijalna država i opšte blagostanje već gleda da zaposli i plaća što manje ljudi kako bi uvećao profit), inače u tim razvijenijim zemljama one klasične fabrike koje zapošljavaju hiljade ili više desetina hiljada ljudi se više ni ne otvaraju i praktični ih više ni nema (tih motaonica kablova, livnica i sličnog ima maltene još samo po zemljama trećeg sveta kao što je i naša izmedju ostalih), već ono razvija se IT sektor, turizam, uslužne delatnosti, finansijski sektor i ostalo, mislim nema toga više da se sad neko zaposli u nekoj fabrici i da tu radi 30,40 godina do penzije, pa ne znam ono sindikati pa ovo pa ono (što je bila neka definicija radničke klase), sad nit više stvari funkcionišu tako nit mladi ljudi žele to da rade i tako da žive (i da provedu u nekoj sivoj smrdljivoj fabričkoj hali ili za nekom pokretnom trakom 30 ili 40 godina) već živimo u doba tzv. "gig-ekonomije" gde ono ljudi često menjaju poslove i delatnosti kojima se bave, gde umesto dugog školovanja idu na te kraće kurseve i osposobljavanja za nešto, gde ono žive od jedne do druge tezge (često formalno i nisu u radnom odnosu), prilagodjavaju se aktuelnim okolnostima (koje se često menjaju), ono često putuju i ono prosto nisu mnogo vezani za jedno mesto, jedan posao, jednu delatnost, jednu firmu ili fabriku, itd, tako da ono te radničke klase u nekom klasičnom smislu, maltene nema je više ni kod nas a kamoli u onim razvijenijim zemljama, radnička klasa je otprilika otišla u istoriju zajedno sa 20. vekom, ono radnike su zamenili frilenseri, tezgaroši, digitani nomadi, honorarci, influenseri, itd, itd.

Tako da ono nema više da ideš u fabriku da radiš, ono il ćeš da budeš ne znam menadžer u nekoj intesa banci, neka muška šalteruša negde u opštini ili tako negde ili ćeš ono da budeš neki frilenser, da raduckaš nešto online od kuće ili da ono da budeš šljaker i tezgariš i ideš od posla do posla i od nadnice do nadnice pa koliko gde izdržiš, i u principu to ti je to, nemaš neku treću opciju.

Poslednja izmena:
Netacno. Komunizam nije ekonomski unisten nego politicki, to su politicke odluke. Cim je srpski Car Tito umro, odmah su poceli unistavati drzavu i privredu planski da bi je pokrali. Pocevsi sa onim teroristom Milkom Planinc i nestasicama. To su politicke odluke. Franacki kriminalci.
E vidis to nije proslo u Kini, franacki majmunluk ne prolazi u Kini, i zato je Kina naj.

Тзв."држава благостања" је једна историјска аномалија, која је настала због страха да народ не подржи комунисте.Већ 40-так година траје разградња државе благостања у развијеним капиталистичким земљама.
Samo Ameri daju preko trilion federalnog budzeta na zdravstvo, i trilion na socijalu/penzije.

I to cak da se ne uracunavaju budzeti drzava i lokalni budzeti.

Ako je razgradnja Drzave Blagostanja trilion dolara federalnog budzeta USA za zdravstvo, ja ne znam sta bi bila podrska Drzavi blagostanja?

4 triliona za zdravstvo godisnje i 2 triliona za skolstvo?

(engleski trilion)

Back