ZAŠTO BAŠ TO?

Zašto Hrist šalje učenike u sve narode, zašto kaže da će se jevanđelja propovedati svim narodima i da će tada doći kraj?
Nije li On posrednik svima i posrednik samo onima koji ga verom prihvataju?
Ne samo iz jednog naroda već svih nacija...

Nemoj tako...Isus je jasno rekao da je došao samo Židovima, a o propovjedanju u svijet kaže ovo "Ne idite k neznabošcima i ne ulazite ni u koji grad samarijski. Nego idite k izgubljenim ovcama kuće Izraelove“. Nežidove je Isus usporedio sa psima koji jedu mrvice ispod stola.

I kad Isus ili Židov kaže "sve narode" onda misli na stari svijet naroda sredozemlja i Azije...u kojima su se nastanili Židovi.

Izgubljene ovce doma Izraelovog su Židovi sjevernog Izraela koji su protjerani i nastanili se po cijelom sredozemlju i sjeverne Afrike.

Pričali smo o ovom ranije koliko se sećam.
Moj stav je da su to duhovni Jevreji i da današnji Izrael nema nikakve veze sa tim.

To što pišeš je teologija zamjene ili teologija ljubomore na Izrael. Nema "duhovnih Jevreja" u Posljednjem vremenu. Sve proroštvo o uspostavi novog saveza sa "kućom Judinom i kućom Izraelovom" odnosi se na današnje stvarne Židove koji su se vratili u Izrael iz "svih naroda" ili općeg rasejanja.

Tačno je da se slava daje samo Bogu.
Ali nigde ne piše 'Hrist Bog'...takvog mesta u Pismu nema.

Pojam Hrist podrazumjeva se kao Bog. Jevreji su razumjeli da je Sin Božji isto što i Bog. Isus se "pravio Bogom" zato što je rekao da je Sin Božji. Funkcija Sina Božijeg nije bila da demonstrira Božiju moć, već da podnosi griješnike, da demonstrira ljubav i praš'tanje grijeha. Takvog Boga sa takvom funkcijom su zvali i Sin Čovječji. Toma naziva Isusa Bogom. Pavao na više mjesta. Pavao čak kaže da je Krist ta stijena koja je vodila Židove kroz pustinju. Rekao je u biti da je Krist Jehova. Otac i Sin dijele svojstvo "ja jesam" jer dijele zajedničkog Duha Svetog. Duh Sveti je zapravo sušti Bog i "djed"...a Otac i Sin su njegove dvije emanacije, sa time da je Sin preemanacija.

Samo ti citiraj i nastoj napisati što citiranim želiš dokazati. Meni nije teško dokazati da prvi u svetost ulaze Židovi bilo da citiram Pavla ili SZ proroke, i nije teško dokazati da novi savez započinje u Izraelu.
Novi savez i počinje u Izraelu, ne sporim ja to.
Ja samo kažem da je taj savez počeo još sa Hristom, a na pedesetnicu je uspostavljen sa svim narodima na planeti. Naravno sa pojedincima iz svih naroda...a ne kolektivno obraćanje...
''Jer u svakom narodu koji se boji Boga, mio je njemu''...
Hrist nije platio otkupninu samo za Jevreje, već za sve nas...zato Sveti Duh i izliva dar govorenja svim jezicima ...zato i Hrist kaže da će se jevanđelje propovedati po svoj zemlji za svedočanstvo svim narodima...

To je taj savez i drugog neće biti. Jer vidiš u stihu koji sam naveo da posle tog propovedanja svim narodima ide pošljedak?!...nema dalje, niti može po prirodi stvari.
A dal ja to sporim?
Znam da ne sporiš, samo mi se čini da nemamo vremena za nova drakonska dešavanja, bar što se tiče ljudskih okolnosti...
Ovu ljudsku zavrzlamu može samo Bog da razreši.
Pravednici među narodima uvjek postoje no centrala kolektivnog buđenja je u Izraelu. Inače negiraš SZ proroštvo. Zato će prema Izraelu krenuti hodočašća i kraljevi i narodi svijeta će dolaziti u Izrael. Izrael ili mnogo toga porušenog će čak obnavljati stranci. I to piše. Izrael je bitno mjesto početkom Milenijuma. O bitnosti cijelog svijeta nigdje ne piše. Jasno se opisuje da će se mrtvi u Izraelu pokapati 7 mjeseci a mrtve u narodima svijeta neće imati tko pokapati. Prema tome najveća zla će se događati izvan Izraela, kod mene i tebe. Over činjenice demantiraju tebe što pišeš i izjednačavaš Izrrael i ostale narode. Tad, početkom Milenija samo će Izrael kao država u svojim granicama (obećane Mojsiju) postojati, niti jedna država na svijetu tada neće postojati. Ja to znam objasniti zašto. Jehova je jasan.
Nisam ja izjednačio narode, već Bog. I ne vidim šta bi mu jedan verni Izraelac bio miliji od jednog vernog Čileanca?...nije Bog džepni Bog pa da ga neko svojata, a još manje je On pristrasan prema deci koja govore drugi jezik, a On je hteo tako.

Nema tu podela ima samo jedinstva po istoj Reči, crkvi i Duhu...ma gde da živiš. To je novi savez.

Ja te neću ubeđivati u suproto...aj' da ostavimo da vidimo koga će vreme i događaji demantovati...

I taj stih je vezan uz događanja u Izraelu a ne cijelom svijetu.
Kako?
Jel' vidiš da je Izrael naoružan do guše. Gde je tu učenje miru kad sravniše sve sa zemljom.
I da li može cela hronologija događaja koja po tebi sledi da se bez mnogo oružja sprovede.

Izvini, ja tu vidim oštrenje i kaljenje svoga mača zbog još više krvi. A ne zbog mira.
Zaboravljaš Hristovu glavnu parola 'okreni obraz'...ko se mača hvati od mača će poginuti...itd ..
Ovde posle ovog ludila, kog je sad na pretek, dolazi Božja volja na zemlju i njegov nepristrasni sud...svim narodima.
Svako ko sada ne živi po duhu već po telu, treba da se boji...sebe da se boji, a ne Boga ili Izraela.

Točno ali to ne pobija ovo prethodno što napisah. A znaš li što Jehova govori o svjedočanstvo narodima? Kaže da kad narodi svijeta vide koja će dobra dati Izraelu na početku milenijuma, silno će se prepasti. Jasno piše da će djeca očeva koji su ratovali na Izrael doći i pokloniti se Izraelu.
Taj rat odavno traje.
''i svako ko vas ubije misliće da Bogu službu čini''

ne može se Bogu služiti bez progona i nikad u istoriji nije moglo.
Dosad slabo kazivaš nešto uvjerljivo. Iza mojih rečenica stoje Jehovine riječi i obećanja Izraelu. Jehova jasno kaže da će oni narodi koji ne budu dolazili u Izrael će biti zatrti. Pa u Jeruzalemu će stolovati mesija Izraelov. Šarlatani čiji si bio član, jehovini svjedoci u Americi su osnovali nekoliko vikendica sa nazivom "dom prinčeva" uz tumačenje da će drevni Izraelovi prinčevi i kraljevi stolovati u Americi kod njih.
Jerusalim je u duhovnim dimenzijama koji vlada onima koji su znanjem i voljom potčinjeni Reči koja je davno posejana i rađa plod u njihovom srcu...jer Bog je Duh i hoće takve bogomoljce. Ne po telu već po delu. Jer je Reč živa i jaka i Ona odmah podstiče nutrinu, u koju prodre, da izbeli haljine svoje...odmah sada, a ne sutra...i odmah po prirodi stvari teži da bude jedno sa Bogom...i odmah donosi plod ljubavi koji se vidi zdravim okom i po sebi teži da bude jedno sa svima...jer i jesmo svi jedno.
Sve ostalo što ima drugi plod i nije u jedinstvu sa izvorom ljubavi, razdvaja se kao kukolj od žita.
Sada je na njivi kukolj i žito i čekamo sejača da dođe na svoju njivu...

Da ne bude zabune, slava za Oca i Sina je ISTA (Ivan 5:23). Ali Isus ima prednost. Učenici du davali slavu Isusovom imenu...Stjepan je zadnje trenutke svog života davao molitvu Sinu a ne Jehovi. Sinovo ime jednako spašava kao i Jehovino.
Čitaj pažljivo Slape. Piše jasno da se Stefan molio Bogu a ne Hristu.
Stvori u glavi analizu svega što se sa Stefanom događalo...uzevši u obzir i vremenske okvire.

Nemoj tako...Isus je jasno rekao da je došao samo Židovima, a o propovjedanju u svijet kaže ovo "Ne idite k neznabošcima i ne ulazite ni u koji grad samarijski. Nego idite k izgubljenim ovcama kuće Izraelove“. Nežidove je Isus usporedio sa psima koji jedu mrvice ispod stola.

I kad Isus ili Židov kaže "sve narode" onda misli na stari svijet naroda sredozemlja i Azije...u kojima su se nastanili Židovi.

Izgubljene ovce doma Izraelovog su Židovi sjevernog Izraela koji su protjerani i nastanili se po cijelom sredozemlju i sjeverne Afrike.

Matej 24,14I propovjediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svijetu za svjedočanstvo svijem narodima. I tada će doći pošljedak.

Matej 28,19Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime oca i sina i svetoga Duha,
Matej 28,20Učeći ih da sve drže što sam vam zapovijedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin.

Jel' vidiš šta zapiveda svojim učenicima pre vaznesenja?!
Pa kaže da će biti sa tim koji budu nosili jevanđelje.
Da još jednom ponovim. Hrist obećava da će biti uz One koji jevanđelje šire po celoj zemlji.
Pojam Hrist podrazumjeva se kao Bog.
Za mene Ne.
Jevreji su razumjeli da je Sin Božji isto što i Bog.
Baš me briga šta Jevreji misle. Bitno mi je šta Hrist govori i šta njegovi učenici razumeju.
Isus se "pravio Bogom" zato što je rekao da je Sin Božji.
Ja ga držim za reč. Ako je rekao da je sin Božji za mene je tako. Zašto?! Pa zato što Hrist na više mesta zapoveda da se držimo samo onog što je rekao.
Toma naziva Isusa Bogom.
Potražiću link gde sam govorio o ovom...da se ne ponavljam.

Evo

https://forum.krstarica.com/threads/da-li-su-adventisti-hriscani.1020999/post-50439502
Pavao na više mjesta. Pavao čak kaže da je Krist ta stijena koja je vodila Židove kroz pustinju. Rekao je u biti da je Krist Jehova. Otac i Sin dijele svojstvo "ja jesam" jer dijele zajedničkog Duha Svetog. Duh Sveti je zapravo sušti Bog i "djed"...a Otac i Sin su njegove dvije emanacije, sa time da je Sin preemanacija.
Pavle nikad nije rekao 'Hrist Bog'.
Ali je zato na mnogo mesta rekao 'Božji Sin Isus Hrist'..

Ja sam neko ko se čvrsto drži jasnih i direktnih reči i ne odstupam od rečenog ni milimetar.

Poslednja izmena:
Matej 24,14I propovjediće se ovo jevanđelje o carstvu po svemu svijetu za svjedočanstvo svijem narodima. I tada će doći pošljedak.

Matej 28,19Idite dakle i naučite sve narode krsteći ih va ime oca i sina i svetoga Duha,
Matej 28,20Učeći ih da sve drže što sam vam zapovijedao; i evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka. Amin.

Ajde nauči se lijepom teološkom ponašanju. Prije se susretni sa mojim stihovima u kojima Isus kaže "Ne idite k neznabošcima i ne ulazite ni u koji grad samarijski. Nego idite k izgubljenim ovcama kuće Izraelove“. Isus je rekao da je došao samo Židovima. JE LI LAGAO? Nežidove je Isus usporedio sa psima koji jedu mrvice ispod stola. Sad te pitam je li Isus pričao gluposti?

Jel' vidiš šta zapiveda svojim učenicima pre vaznesenja?!

Sad mi reci gdje su njegovi učenici otišli i kome su propovjedali? Reci mi kome su učenici i Pavao poslali sve svoje poslanice? Od svih poslanica navedi mi koje su poslanice otišle neznabošcima ili nežidovima? Hoću popis !?
A je li Toma, direktni Isusov učenik rekao "Gospodin moj i Bog moj" ? Evo JW Toma mu je nato rekao: “Gospodin moj i Bog moj!”
Za Pavla ćemo vidjeti...idem tražiti stihove.

Poslednja izmena:
Hebrejima 1:8 Pavao kaže da se Bog Otac obraćao Bogu Sinu; A Sinu: "Prijestolje je tvoje, Bože, u vijeke vjekova; i žezlo pravde, žezlo kraljevstva tvoga"

Rimljanima 9:5 Pavao Isusa naziva Bogom "Njihovi su oci, i od njih je Krist po tijelu, koji je nada sve Bog blagoslovljen u vijeke. Amen."

Djale 20:28 Pavao kaže da je Bog vlastitom krvlju spasio svijet. To je Sin!

Titu 2:13 Pavao Isusa naziva “našim velikim Bogom i Spasiteljem”.

Ima kod Pavla još dokaza o Isusu kao Bogu ali su posredni dokazi. Ovo gore su neposredni. I dužan si mi odgovoriti na moj upit - da li postoje biblijski stihovi koji dokazuju da Isus zna kad će sudnji dan! Zar to ne bi bilo zanimljivo? Naime ja sam napametniji teolog na svijetu po pitanju Isusovog statusa pa izvoli to iskoristi.

Da li izbjegavaš moje pitanje ili ne čitaš sve što napišem tebi? Ovaj forum ima sistem obavještavanja kad se ja obraćam tebi.

Može. Evo što si napisao za jedan primjer:

Toma to dobro zna i zna ko je vaskrsao njegovog Gospoda. Zato od radosti i usklikuje ''Gospod moj (Isus) i Bog moj (Otac)''... jer zna da je Bog Otac vaskrsao Isusa...

Nisi teološki pošten...Isus se obraća jednoj osobi ispred sebe i kaže (nabraja zapravo) "Gospodin moj i Bog moj". Zar u bibliji i jehovinih svjedoka ne stoji "Toma mu je na to rekao" Pazi-ovo "mu" je bitno jer Toma nije gledao u nebo i pohvalio Boga na nebu nego je gledao prema Isusu.

I drugo što si napisao; ....
jer zna da je Bog Otac vaskrsao Isusa...

Sad ćemo ovako; ako trojstvo ne postoji onda je SAMO Otac uskrsnuo Isusa. Ali ako trojstvo postoji onda se u bibliji može pronaći informacija da je i Duh Sveti uskrsnuo Isusa, i štoviše onda se treba pronaći informacija da je i sam Sin sebe uskrsnuo? Ako ja dokažem ove druge dvije verzije uskrsavanja Isusa onda tebi ne preostaje drugo nego da Isusa priznaš za Boga. To bi bilo pošteno, jer ti si se poizvao na činjenicu da je Otac uskrsnuo Isusa. Ako ja ne uspijem onda ću reći da Isus nije Bog.

I što ćemo sada?

Čitaj pažljivo Slape. Piše jasno da se Stefan molio Bogu a ne Hristu.
Stvori u glavi analizu svega što se sa Stefanom događalo...uzevši u obzir i vremenske okvire.

Ja sam u svojim biblijama pažljiv. Sad ti budi pažljiv: Biblija JW piše " I dok su ga kamenovali, Stjepan je zazivao: “Gospodine Isuse, primi duh* moj!”
Sad mi pažljivo odgovori-ako je Isus na križu rekao "Oče primi duh moj" zašto to nije i Stjepan izveo, zašto moli Isusa da primi duh njegov?
Koji si ti biblijski prijevod koristio kad kažeš da se Stjepan molio Bogu? Biblija JW tako ne piše. A ti si ljubitelj JW ideologije pa mi lijepo odgovori precizno !

Ja samo kažem da je taj savez počeo još sa Hristom, a na pedesetnicu je uspostavljen sa svim narodima na planeti. Naravno sa pojedincima iz svih naroda...a ne kolektivno obraćanje...
Ajd da još reagiram na prve rečenice ovog tvojeg velikog posta...slučajno sam naišao na njega /moja nepažnja/ ...a na ostalo ću valjda reagirati poslije.

Ovako. Potpuno si u krivo što se tiče Novog saveza. Super si primjetio da novi savez počinje sa Kristom a taj Krist ujedno je i Jehova jer Jehova kaže kod Jeremija ;

Jeremija 31,31 "Jer evo, dolazi vrijeme," govori Gospod, "kad ću učiniti novi zavjet s kućom Izraelovom i s kućom Judinom."

Na taj posredan način priznaješ da je Krist Bog. Fino za početak. Ta nije teško-Pavao kaže da je Krist stijena pratio Židove kroz pustinju a SZ kaže da je to Jehova. Isus je Jehova. Savez Isus nije sklopio sa svim narodima već sa svojim učenicima, Židovima, a Jehova to potvrđuje gore kod Jeremija. Sad me zanima hoćeš li poštovati Jehovine riječi ili šeć vrludati i dalje sa glupostima. Ja kao vrhunski teolog uvjek mogu ispravljati "krivu Drinu" ali ne vječno, toliko nisam milostiv.

Jeremija je još jasan: 31:33 Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana - riječ je Jahvina. Poslije onih dana znači poslije harmagedona. Isus Jehova je savez započeo (tako pravilno prevodi jeruzalemska biblija, a taj savez će "poslije onih dana" biti dovršen. Ovo je vrhunska teologija momak ! Ne pričaš sa jehovinim svjedokom ili stražarskom glupošću !

Hrist nije platio otkupninu samo za Jevreje, već za sve nas...zato Sveti Duh i izliva dar govorenja svim jezicima ...zato i Hrist kaže da će se jevanđelje propovedati po svoj zemlji za svedočanstvo svim narodima...
Ovo prvo je točno...i ne samo za sve zemljane već i za sve na nebu i pod zemljom. Ovo je vrhunska teologija i ja ovo znam i vrhunski obrazložiti. Sad nepotrebno. Naravno da će se evanđelje propovjedati "i svim narodima" ali ne leti sa time "pred rudu" ... ta stvar će se vrhunski odrađivati poslije hermagedona. Kršćanstvo nije uspješno i nije kvalitetno odradilo svoj posao, a to je Bog i predskazao jer kad vidimo što će se događati poslije harmagedona na zemlji onda je jasno da je današnje kršćanstvo dječja igra i veoma slabog uspjeha. O tome si mogao od mene nešto više doznati ali eto nisi i pišeš površne stvari i bez kvalitetnog biblijskog osnova. Sve tvoje pisanje mogu opovrgnuti, a ti moje ne možeš.

To je taj savez i drugog neće biti. Jer vidiš u stihu koji sam naveo da posle tog propovedanja svim narodima ide pošljedak?!...nema dalje, niti može po prirodi stvari.
Isus je učio "privedite ka savršenstvu svoju svetost" a u SZ Jehova uči da se novi savez uspostavlja samo sa svetima, onima bez grijeha. Tako propovjedanje ima puno mana, nije sasvršeno. Nit su Židovi dobro primili od apostola i dugo nosili, nit su to dobro prenijeli na neznabošce. To se odnosi i na tvoje ljubimce JW...oni pričaju hrpu gluposti a neke od njih ti ovdje iznosiš a ja te opovrgavam bez problema. I moje propovjedanje ima mane jer ni preko mene ne dolazi blagoslov za vrhunsko posvećivanje. I ja iako sam najpametniji teolog na svijetu, to smatram za niš korist jer i ja čekam blagoslove onih koji će će zapaliti pravu vatru. Ja sam ponizan vjernik stoga. To što sam najbolji teolog na svijetu je za tebe važno a ne za mene. Ta će vatra doći ih Jeruzalema poslije harmagedona. To biblija uči a ti o tome nemaš pojma. To je i Isus potvrdio kad je rekao "Spasenje dolazi od Židova". Bogme ja to znam objasniti.

Nisam ja izjednačio narode, već Bog.

Ne momak. Bog nije izjednačio narode već je jedan narod uzvisio i obećao da će sebe kroz taj narod proslaviti pred svijetom. Hoćeš li stihove ?

I ti kad kritiziraš današnji izrael, to bi izgledalo usporedno sa ovom hipotetičkom sitoacijom: Dođe najdraži učenik pred Isusa i kaže mu: Imamo velike muke sa jednim farizejom Pavlom koji nas silno progoni. Zar ga ne želiš spriječiti u tome ? A Isus mu odgovori: "Jesam li vam rekao da će te biti od sinagoge progonjeni i mučeni. Ali ja ti kažem, taj Pavao biti će najveći učitelj moje crkve.

Slabo poznaješ bibliju i proroštvo. Bog je uzvisio jedan narod iznad svih drugih naroda, i nazvao ga "moj narod" a zemlju u kojoj je taj narod nastanio nazvao je "moja zemlja". I Bog je rekao da će taj narod kroz kaznu i čišćenje uvjek voditi a pogotovo u Posljednje vrijeme. I na kraju će se proslaviti kroz taj narod. Ja o tome mogu naširoko argumentirano izlagati, a ti si siromašan...jer si popio otrova tamo neke zajednice nazvane jehovini svjedoci. Gle gluposti; Isus je rekao da će se njegovi svjedoci zvati njegovim imenom ja JW banda zanemaruje dva NZ stiha o Kristovim svjedocima.

Ajde nauči se lijepom teološkom ponašanju. Prije se susretni sa mojim stihovima u kojima Isus kaže "Ne idite k neznabošcima i ne ulazite ni u koji grad samarijski. Nego idite k izgubljenim ovcama kuće Izraelove“. Isus je rekao da je došao samo Židovima. JE LI LAGAO? Nežidove je Isus usporedio sa psima koji jedu mrvice ispod stola. Sad te pitam je li Isus pričao gluposti?
Lepo se ja ponašam druže Slape. 😊

Tako je, rekao je to Isus. Ali zašto, pitaš se. Da li smo svi otpisani a po Hristu samo Jevreji spaseni?! Da li Bog savez sklapa samo sa Jevrejima ili sa svim narodima?!
Ja kažem sa svim narodima i mogu to dokazati. I ja imam nekog teološkog znanja ali se neću hvaliti time.
Ne može Hrist doći svakom narodu pojedinačno i za svaki narod se raspeti bezbroj puta. Došao je jednom i rekao 'kako po Adamu SVI umiru, tako će po Hristu SVI oživeti''...i Jevrejin i svi ostali.
Da li Hrist krije istinu od drugih naroda kada kaže ovo što si cotirao?! NE.
On jeste poslat izgubljenim ovcama Izrailjevim, ali to kaže zato što su Oni već pod savezom. Propovedanje ide prvo u Izrailju dok se skupština ne formira i ne učvrsti. Kada Oni stanu na čvrste noge mogu da idu dalje.

Drugo.
Jevreji su bili privilegovani u poređenju sa drugim narodima, jer Bog je samo njima dao savez. Samo preko njih se obratio ljudskom rodu. Direktno, da ne bi bilo zabune.
Ostali su neposvedočeni i zato Hrist govori tako. Upoređuje Jevreje gospodarima(što i jesu po zakonu) a ostale slugama...jer nisu pod zakonom.
Ali.
Jevreji su pogazili zakon i nisu ostali u njemu...a za njih svašta kaže, pa i ''da je bolje da obese kamen vodenički oko vrata i da skoče u vodu''...
Nije Bog pogazio zakletvu već oni. I po zakletvi im mora biti ono što u zakletvi stoji. E zato za trpezu dolaze skitnice sa 'ulice' jer zvanice nisu došle. Razmisli.

Sad mi reci gdje su njegovi učenici otišli i kome su propovjedali? Reci mi kome su učenici i Pavao poslali sve svoje poslanice? Od svih poslanica navedi mi koje su poslanice otišle neznabošcima ili nežidovima? Hoću popis !?
Jesu li na pedesetnicu dobili dar govorenja različitim jezicima? Ne što oni tako hoću, već što Bog svojim Duhom želi da odu u druge narode i da prenesu Jevanđelje...
I tako je i bilo.
Evo ti mapa Pavlovog putovanja i mesta gde je misionario... Tu je formirao skupštine i kasnije tim skupštinama pisao poslanice.

https://www.churchofjesuschrist.org/study/scriptures/bible-maps/map-13?lang=srp

A je li Toma, direktni Isusov učenik rekao "Gospodin moj i Bog moj" ? Evo JW Toma mu je nato rekao: “Gospodin moj i Bog moj!”
Za Pavla ćemo vidjeti...idem tražiti stihove.
Pa i ja tebi mogu direktno reći... drug moj i Bog moj, a da se ovo drugo formalno ne odnosi na tebe.

Hebrejima 1:8 Pavao kaže da se Bog Otac obraćao Bogu Sinu; A Sinu: "Prijestolje je tvoje, Bože, u vijeke vjekova; i žezlo pravde, žezlo kraljevstva tvoga"
Prejudiciraš Slape.
Nigde u Pismu ne piše 'Bog Sin'...
Nigde ne piše 'Bog Hrist'...

Da treba da piše pisalo bi, ali ne piše. Zašto?
Pa zato što pisci nisu tako verovalu...kao što ti recimo veruješ.
Ti hoćeš iz nekih sthova, koje nisi analizirao u kontekstu celog Pisma, da izvučeš zaključak i da se uklopi sa tvojim stavom, a ne sa onim što je Hrist govorio o svojoj prirodi. To što Hrist govori o sebi je tebi manje vredno od nekih Pavlovih dvosmislenih reči.
Ja ti kažem da je istina u Hristovim rečima a sve drugo se uklapa u te reči, a ne obratno.

Drugo.
Hrist se samo može nazvati Bogom jer u jednom trenutku večnosti menja ulogu Svevišnjeg Boga. Pa se i mi ljudi možemo nazvati Bogom, ako bidemo ovlašćeno...baš kao Mojsije recimo...jer preko njega je dolazila osuda faraonu. Ponovo, jer Bog tako želi a ne Mojsije.

Ali Hrist nije Jehova. Ne što ja kažem, već što Hrist na mnogo mesta kaže...
Rimljanima 9:5 Pavao Isusa naziva Bogom "Njihovi su oci, i od njih je Krist po tijelu, koji je nada sve Bog blagoslovljen u vijeke. Amen."
Objasnih iznad.

Sin ima svog Boga. Na mogo mesta piše. Ali ni na jednom ne piše da Otac ima svog Boga.
Uostalom i Hrist i Pavle su jasnim rečima naveli nebesku hijerarhiju.
Djale 20:28 Pavao kaže da je Bog vlastitom krvlju spasio svijet. To je Sin!
Moraš obraćati pažnju na veznike u tekstu.

Navešću link ispod i primere gde grešiš...
Titu 2:13 Pavao Isusa naziva “našim velikim Bogom i Spasiteljem”.
https://forum.krstarica.com/threads/da-li-su-adventisti-hriscani.1020999/post-50439120

Evo pa dobro razmotri gde grešiš...
Ima kod Pavla još dokaza o Isusu kao Bogu ali su posredni dokazi. Ovo gore su neposredni. I dužan si mi odgovoriti na moj upit - da li postoje biblijski stihovi koji dokazuju da Isus zna kad će sudnji dan! Zar to ne bi bilo zanimljivo? Naime ja sam napametniji teolog na svijetu po pitanju Isusovog statusa pa izvoli to iskoristi.
Ne postoje.

Verujem da u ovo zadnje vreme Isus zna, ali u prvom veku nije znao.
Da li izbjegavaš moje pitanje ili ne čitaš sve što napišem tebi? Ovaj forum ima sistem obavještavanja kad se ja obraćam tebi.
Izvini, slučajno sam preskočio.

Može. Evo što si napisao za jedan primjer:

Toma to dobro zna i zna ko je vaskrsao njegovog Gospoda. Zato od radosti i usklikuje ''Gospod moj (Isus) i Bog moj (Otac)''... jer zna da je Bog Otac vaskrsao Isusa...

Nisi teološki pošten...Isus se obraća jednoj osobi ispred sebe i kaže (nabraja zapravo) "Gospodin moj i Bog moj". Zar u bibliji i jehovinih svjedoka ne stoji "Toma mu je na to rekao" Pazi-ovo "mu" je bitno jer Toma nije gledao u nebo i pohvalio Boga na nebu nego je gledao prema Isusu.
I više sam nego pošten.

Rekoh ti gore...ja mogu stati pred tebe i reći ti u čudu 'drug moj i Bog moj'...i ti ćeš znati na koga se imenica Bog odnosi, jer se podrazumeva da ti nisi Bog.
Baš kao što se podrazumeva da Hrist nije Bog, jer pre svega, nigde tako nešto nije rekao.

Hoćemo li verovati po našem nagađanju ili po Hristovim rečima?!
jer zna da je Bog Otac vaskrsao Isusa...

Sad ćemo ovako; ako trojstvo ne postoji onda je SAMO Otac uskrsnuo Isusa. Ali ako trojstvo postoji onda se u bibliji može pronaći informacija da je i Duh Sveti uskrsnuo Isusa, i štoviše onda se treba pronaći informacija da je i sam Sin sebe uskrsnuo? Ako ja dokažem ove druge dvije verzije uskrsavanja Isusa onda tebi ne preostaje drugo nego da Isusa priznaš za Boga. To bi bilo pošteno, jer ti si se poizvao na činjenicu da je Otac uskrsnuo Isusa. Ako ja ne uspijem onda ću reći da Isus nije Bog.

I što ćemo sada?
Baš bih voleo da vidim rebus koji ćeš smisliti a posle sam rešiti.

Šalu na stranu, voleo bih da mi pokažeš.
Izvoli.

Ja sam u svojim biblijama pažljiv. Sad ti budi pažljiv: Biblija JW piše " I dok su ga kamenovali, Stjepan je zazivao: “Gospodine Isuse, primi duh* moj!”
Sad mi pažljivo odgovori-ako je Isus na križu rekao "Oče primi duh moj" zašto to nije i Stjepan izveo, zašto moli Isusa da primi duh njegov?
Koji si ti biblijski prijevod koristio kad kažeš da se Stjepan molio Bogu? Biblija JW tako ne piše. A ti si ljubitelj JW ideologije pa mi lijepo odgovori precizno !
Gotovo uvek koristim prevod Daničić Karadzić.

Drugo
Pavle kaže da Isus ima svog poglavara. Zato se Hrist obraća svom poglavaru kada kaže...'oče primi duh moj'...

Hrist je od Oca dobio svu vlast, pa i vaskrsenje...zato se Stefan obraća Isusu. Isus će ga vaskrsnuti.

Mislim da je ovo i više nego očigledno, da ne dužim.

Gotovo uvek koristim prevod Daničić Karadzić.

Ti kao bivši i budući član JW trebao bi koristiti prijevod JW jer je on "nadahnut" od Jehove. Karadžić ipak kaže da je riječ ili Sin - Bog dok tvoji JW kaže da je Sin - bog.

Drugo
Pavle kaže da Isus ima svog poglavara. Zato se Hrist obraća svom poglavaru kada kaže...'oče primi duh moj'...

Pavao kaže da je cijeli svemir pod jednim poglavarom - Kristom. Isus te uči da moliš oče-naš a ne krist - naš. Ako je Isus naš poglavar i kao Stjepan treba da mi na samrti zazivamo njegovo ime, koje je iznad svakog imena, kako to da Isus nije dao molitvu Krist-naš ? A starozavjetni Židovi, jesu li zazivali Mesiju (Krista) ili Jehovu ?

Hrist je od Oca dobio svu vlast, pa i vaskrsenje...zato se Stefan obraća Isusu. Isus će ga vaskrsnuti.

A je li Isus sam sebe uskrsnuo? To sam te lijepo pitao dvaput.

Lepo se ja ponašam druže Slape. 😊

Tako je, rekao je to Isus. Ali zašto, pitaš se. Da li smo svi otpisani a po Hristu samo Jevreji spaseni?! Da li Bog savez sklapa samo sa Jevrejima ili sa svim narodima?!
Ja kažem sa svim narodima i mogu to dokazati. I ja imam nekog teološkog znanja ali se neću hvaliti time.
Ti dakle negiraš Isusovu izjavu "Ne idite kod neznabožaca". A ja govorim o postepenom ulasku u Savez. Prvo Židovi a poslije drugi narodi. To i Pavao kaže. Ti to negiraš.

Ne može Hrist doći svakom narodu pojedinačno i za svaki narod se raspeti bezbroj puta. Došao je jednom i rekao 'kako po Adamu SVI umiru, tako će po Hristu SVI oživeti''...i Jevrejin i svi ostali.

Da ali po redosljedu. Biblija ti kaže da je stari savez imao manu, a novi savez se izvodi tako da u njega prvi ulaze Židovi jer će njih Bog prve očistiti od grijeha. Novi savez je savršen jer Bog tražio čistoću od grijeha da bi se sa njim bilo u savezu. Početkom milenijuma preživjeli nežidovi prvo ulaze u duhovnu obuku,čišćenje pa onda u bezgriješnost i savez.
Da li Hrist krije istinu od drugih naroda kada kaže ovo što si cotirao?! NE.
Neke stvari krio je i od učenika "Imao bih vam štošta reći... ali neću". Ako je rekao "Ne idite neznabošcima već samo Židovima" onda postoji redosljed neki.

Jevreji su pogazili zakon i nisu ostali u njemu...a za njih svašta kaže, pa i ''da je bolje da obese kamen vodenički oko vrata i da skoče u vodu''...
Nije Bog pogazio zakletvu već oni. I po zakletvi im mora biti ono što u zakletvi stoji. E zato za trpezu dolaze skitnice sa 'ulice' jer zvanice nisu došle. Razmisli.
Ne luduj. Jehova kaže "Blagoslivljajte Židove da bi i ja vas blagoslivljao". Hoćeš stih? Jehova ih kažnjava pa oni postaju "ne-božji narod", ali ih vraća u status "narod moj" u jednom stihu! Hoćeš stih? I kritizira nežidove koji se raduju da je Židove Jehova napustio! Hoćeš stih? Događanja početkom milenijuma govore da zadnji postjau prvi, da Židovi postaju prvi u svetosti a Jeruzalem mjesto hodočašća.
Pa i ja tebi mogu direktno reći... drug moj i Bog moj, a da se ovo drugo formalno ne odnosi na tebe.

Ti si nevjerojatan! Ne može a da se ne odnosi. Nikome se ne smije reći - Bog. "Ne imaj drugih bogova".

Prejudiciraš Slape.
Nigde u Pismu ne piše 'Bog Sin'...
Nigde ne piše 'Bog Hrist'...
Postoje neposredni ukazi i posredni. Nigdje u Otkrivenju ne piše "Duh Sveti" pa je "sedam duhova" (1:4) isto što i Duh Sveti. Nigdje ne piše Duh sveti Bog pa je laganje Duhu Svetom laganje Bogu. U SZ na više mjesta Bog se obraža Bogu.

Pa zato što pisci nisu tako verovalu...kao što ti recimo veruješ.

SZ mislioci prije 2. hrama vjerovali su da je Mesija Bog jer imamo stihove gdje se Bog obraća Bogu.

Ja ti kažem da je istina u Hristovim rečima a sve drugo se uklapa u te reči, a ne obratno.

Isus je došao da se ponizi, da ne bude jednak Bogu, iako je jednak Bogu Ocu. To ti Pavao piše. Temeljem tog znanja Pavao lako izjavljuje da je sa Židovima kroz pustinju hodao Krist Stijena. SZ tu stijenu zove Jehova. Samo je Bog Stijena. Samo je Bog u SZ Kralj nad kraljevima, gospodar nad gospodarima a to je u Otkrivenju i Krist.

Kažeš da ne postoje stihovi koji ukazuju da Sin zna kad će sudnji dan? Ne samo da zna nego Sin i određuje kad će sudnji dan. "Otac ne sudi nikome već je sav sud predao Sinu". Za moj dokaz ključna riječ je "sav" jer je određivanje dana suda dio sve odluke o sudu. To što je Sin Omega ili Kraj također ukazuje da zna dan suda jer ne može se biti Kraj a da se ne zna SVE o kraju. Manje jak dokaz je u stihju da u Kristu "prebiva SVE obilje mudrosti i ZNANJA". Dakle Isus ima znanje o kraju. Ima još jedan posredni dokaz ali tako je pšrofinjeno objašnjenje da ne bi razumio.
Verujem da u ovo zadnje vreme Isus zna, ali u prvom veku nije znao.

Što si ti smušen čovjek....malo ne pa malo može da. Ako je Bog izjavio načelo da o kraju (danu i satu) zna samo on, onda se to nikad ne mijenja.

Baš bih voleo da vidim rebus koji ćeš smisliti a posle sam rešiti.

Šalu na stranu, voleo bih da mi pokažeš.
Izvoli.

Dobro kažeš rebus, to je doista rebus...ili što sam prethodno rekao-posredni dokazi.

Valja znati da Sin ima vječni nebeski život i da taj život nikakvo oružje na zemlji ne može prekinuti niti može ući u taj život, već je obrnuto-taj život ulazi u materiju i daje joj životnost". U tom smislu jasno je po 1.Petrova 3:18 da je Isus za vrijeme "smrti" posjetio podzemlje i tamo propovjedao. No pustimo i to...tijelo Isusa Nazraećanina bilo je eto mrtvo i ti kažeš da ga je SAMO Otac oživio. Pošto je Isus Bog i dijeli sa Ocem zajedničku silu Duha Svetoga /u vječnosti/ onda je jasno da je i Sinova Sila učestvovala u oživljavanju tijela Nazarećanina.

U tom smislu možemo tumačiti Isusove riječi "Dajem svoj život da ga uzmem natrag, imam ovlast dati ga i uzeti natrag" ... Ako može sebe uskrsnuti to znači da njegova prava bog supstanca nije mrtva, To ujedno ukazuje da je Otac dao svoga Sina ali da je i Sin sam dao sebe svojom odlukom. Otac i Sin imaju zajedničku volju jer su jedan Bog. Inače bi negdje pisalo da je otac pitao Sina da li prihvata svoje žrtvovanje života u ulozi Isusa Nazarećanina. Jer Bog nije diktator koji kaže-ćuti i radi što ti kažem....kao što to imamo u smiješnoj priči o Abrahamovom pokušaju da žrtvuje svog sina kao životinju. Bog daje slobodnu volju ljudima a kamoli da je nemaju nebesnici.
Inače taj stih gore u crvenom ima još jedno svoje dublje tumačenje...ali to je za tebe preteško...

Eto, i Sin je sebe uskrsnuo ili povratio svoj život...a na tebi je da prihvatiš Sina za Boga. Tako smo se dogovorili.

Isus u evanđeljima demonstriraniskog jadnog čovjeka, zatim vjernog čovjeka i moćnog nebesnika (bilo da ga smatraš Bogom ili arkanđelom).

Poslednja izmena:
Ovako. Potpuno si u krivo što se tiče Novog saveza. Super si primjetio da novi savez počinje sa Kristom a taj Krist ujedno je i Jehova jer Jehova kaže kod Jeremija ;

Jeremija 31,31 "Jer evo, dolazi vrijeme," govori Gospod, "kad ću učiniti novi zavjet s kućom Izraelovom i s kućom Judinom."

Na taj posredan način priznaješ da je Krist Bog. Fino za početak. Ta nije teško-Pavao kaže da je Krist stijena pratio Židove kroz pustinju a SZ kaže da je to Jehova. Isus je Jehova. Savez Isus nije sklopio sa svim narodima već sa svojim učenicima, Židovima, a Jehova to potvrđuje gore kod Jeremija. Sad me zanima hoćeš li poštovati Jehovine riječi ili šeć vrludati i dalje sa glupostima. Ja kao vrhunski teolog uvjek mogu ispravljati "krivu Drinu" ali ne vječno, toliko nisam milostiv.

Jeremija je još jasan: 31:33 Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana - riječ je Jahvina. Poslije onih dana znači poslije harmagedona. Isus Jehova je savez započeo (tako pravilno prevodi jeruzalemska biblija, a taj savez će "poslije onih dana" biti dovršen. Ovo je vrhunska teologija momak ! Ne pričaš sa jehovinim svjedokom ili stražarskom glupošću !

Ovo prvo je točno...i ne samo za sve zemljane već i za sve na nebu i pod zemljom. Ovo je vrhunska teologija i ja ovo znam i vrhunski obrazložiti. Sad nepotrebno. Naravno da će se evanđelje propovjedati "i svim narodima" ali ne leti sa time "pred rudu" ... ta stvar će se vrhunski odrađivati poslije hermagedona. Kršćanstvo nije uspješno i nije kvalitetno odradilo svoj posao, a to je Bog i predskazao jer kad vidimo što će se događati poslije harmagedona na zemlji onda je jasno da je današnje kršćanstvo dječja igra i veoma slabog uspjeha. O tome si mogao od mene nešto više doznati ali eto nisi i pišeš površne stvari i bez kvalitetnog biblijskog osnova. Sve tvoje pisanje mogu opovrgnuti, a ti moje ne možeš.
A kaže li Hrist ko ga je poslao? Kaže. Kaže li Jevrejima, moj Otac je onaj za koga vi kažete da je vaš Bog. Jehova znači.

Jehova šalje svoga sima Isusa da posredstvom njega sklopi novi savez. I Hrist to i čini.
Sklapa savez i zapoveda učenicima da idu do kraja zemlje i da sve One koji veruju i srcem slušaju...po Duhu dovede u savez. Lepo ti kaže Jeremija za srce, u kom se nalazi pečat saveza...jer ploča više nema.
To je taj savez o kom Jeremija govori i drugog neće biti. Tako da ja ne trčim pred rudu.
Mi se molimo da Jehovina volja dođe na zemlju...volja će doći tek posle armagedona...a propovedanje je pre armagedona. Jel' kaže da će se propvedati Jevanđelje za svedočanstvo svim narodima i tada će doći pošljedak?!
Isus je učio "privedite ka savršenstvu svoju svetost" a u SZ Jehova uči da se novi savez uspostavlja samo sa svetima, onima bez grijeha. Tako propovjedanje ima puno mana, nije sasvršeno. Nit su Židovi dobro primili od apostola i dugo nosili, nit su to dobro prenijeli na neznabošce. To se odnosi i na tvoje ljubimce JW...oni pričaju hrpu gluposti a neke od njih ti ovdje iznosiš a ja te opovrgavam bez problema. I moje propovjedanje ima mane jer ni preko mene ne dolazi blagoslov za vrhunsko posvećivanje. I ja iako sam najpametniji teolog na svijetu, to smatram za niš korist jer i ja čekam blagoslove onih koji će će zapaliti pravu vatru. Ja sam ponizan vjernik stoga. To što sam najbolji teolog na svijetu je za tebe važno a ne za mene. Ta će vatra doći ih Jeruzalema poslije harmagedona. To biblija uči a ti o tome nemaš pojma. To je i Isus potvrdio kad je rekao "Spasenje dolazi od Židova". Bogme ja to znam objasniti.
Ma dobro, ti si najbolji teolog za sebe, za mene Ne. Isticati svoju 'vrlinu' iznova i iznova, gotovo u svakom postu, kod mene je minus a ne plus. Možda bi i dublje razmislio o onom što pokušavaš da mi kažeš da nisi pretenciozan.
No dobro, tvoja stvar meni ne smeta.

Propovdanje je nesavršeno onoliko koliko su ljudi nesavršeni. Ni manje ni više. Ne zaboravi da Jehova blago drži u zemljanim sudovima. Krhki na izgled, a jaki. Ali...Duh je srčan a telo je slabo. Zašto neko nije svet u Božjim očima i ako je od gline?! Jeste svet, jer Bog gleda nutrinu. Omalovažavati propovedanje je omalovažavanje Boga. Zašto? Zato što Bog vodi propovedanje. Znaš ono kada kaže 'ne brinite se šta ćete govoriti...ja ću govoriti'?! Sta su Apostoli bolji od nas? Ljudi isto ko svi mi koji u sebi imaju ličnog neprijatelja. Ali ja ti sada kažem da Boga više obraduje jedna duša od gline nego anđeo u svetlu. Lako je njma kad im sve potaman...na zemlji su junaci.
Naravno da spasenje dolazi od Jevreja, prvo njima pa onda svima ostalima.
I ne zaboravi da Jevrejin nije po telu već po duhu. Zašto?

Ne momak. Bog nije izjednačio narode već je jedan narod uzvisio i obećao da će sebe kroz taj narod proslaviti pred svijetom. Hoćeš li stihove ?

I ti kad kritiziraš današnji izrael, to bi izgledalo usporedno sa ovom hipotetičkom sitoacijom: Dođe najdraži učenik pred Isusa i kaže mu: Imamo velike muke sa jednim farizejom Pavlom koji nas silno progoni. Zar ga ne želiš spriječiti u tome ? A Isus mu odgovori: "Jesam li vam rekao da će te biti od sinagoge progonjeni i mučeni. Ali ja ti kažem, taj Pavao biti će najveći učitelj moje crkve.

Slabo poznaješ bibliju i proroštvo. Bog je uzvisio jedan narod iznad svih drugih naroda, i nazvao ga "moj narod" a zemlju u kojoj je taj narod nastanio nazvao je "moja zemlja". I Bog je rekao da će taj narod kroz kaznu i čišćenje uvjek voditi a pogotovo u Posljednje vrijeme. I na kraju će se proslaviti kroz taj narod. Ja o tome mogu naširoko argumentirano izlagati, a ti si siromašan...jer si popio otrova tamo neke zajednice nazvane jehovini svjedoci. Gle gluposti; Isus je rekao da će se njegovi svjedoci zvati njegovim imenom ja JW banda zanemaruje dva NZ stiha o Kristovim svjedocima.
Obrati pažnju odakle dolaze Oni koji su spašeni i čijim imenom se zovu.

Izaija 43,5 Ne boj se jer ja sam s tobom. S istoka ću ti dovest` potomstvo i sabrat ću te sa zapada.
Izaija 43,6 Reći ću sjeveru: `Daj mi ga!` a jugu `Ne zadržavaj ga!` Sinove mi dovedi izdaleka i kćeri moje s kraja zemlje,
Izaija 43,7 sve koji se mojim zovu imenom i koje sam na svoju slavu stvorio, koje sam sazdao i načinio.

Izaija 43,10 Jer vi ste mi svjedoci, riječ je Jahvina, i moje sluge koje sam izabrao, da biste znali i vjerovali i uvidjeli da sam to ja. Prije mene nijedan bog nije bio načinjen i neće poslije mene biti.

Back