Zasto ateisti idu djonom?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Groucho Marx:
Ma kako mi bila zanimljiva prica sa tobom, mislim da je svaki dalji razgovor na ovu temu besmislen, prosto, neke stvari izgledaju banalno na monitoru. Ne postoji nikakav nacin da te privolim da posmatras svet mojim ocima niti je obrnuto moguce. Ma kakve 'dokaze' ti ili ja navodili, oni su antipodi i u ovakvom svetu i jedni i drugi mogu da funkcionisu.

Ne mislim da je ovaj naš razgovor besmislen. Za početak vodimo ga kulturno i sa međusobnim uvažavanjem, što nije česta pojava ovde na forumu.

Dalje, meni još uvek nije sasvim jasna tvoja pozicija, tj. tvoja ubeđenja. Da bih pokušao da posmatram svet tvojim očima, moraš mi reći koja su tačno tvoja uverenja i kakvi dokazi ih potkrepljuju. Ako je u pitanju samo verovanje, opet šta te motiviše da veruješ?

Groucho Marx:
Snaga vere u uverenja koja imamo su zapravo rezultat toga sto ni ti ni ja ni bilo ko drugi ne znamo istinu, zbog toga se tako grcevito drzimo onoga u sta verujemo. Neko je jednom rekao da (zesca parafraza) onaj ko veruje u djavola vidi ga svugde a onaj ko ne veruje nece ga videti ni da igra pred njim. Tvoja prica je smislena (osim tumacenja ostrice ) ali ne verujem u nju...

Kao što sam rekao, nemam ništa protiv promene svojih uverenja, baš zato što su to uverenja a ne verovanje. Niti će mi pasti kruna s glave, niti ću skrenuti s uma ako se ispostavi da nisam bio u pravu. Osnovna razlika između mene i vernika je upravo to što se ja ne držim grčevito svojih uverenja. Jasno razgraničavam ono što znam, ono u šta mogu da budem prilično siguran, i ono što ne znam. Jasno mi je takođe, da se ponovim, da ću do saznanja kojima težim jedino stići naukom. Molitvama teško da ću npr. saznati šta se nalazi izvan naše galaksije.

Što se tiče principa oštrice, ako sam dobro razumeo, smatraš da je logičnije postojanje tvorca od njegovog nepostojanja. Ne mogu s tim da se složim, iz prostog razloga što ta teorija otvara sijaset novih pitanja na koja se ne može dati smislen odgovor. Ako tvorac postoji, kako je on nastao? Ko je njega stvorio? Ako ga niko nije stvorio, nego on jednostavno "egzistira", mora da postoji i objašnjenje toga. Zašto je rešio da stvori univerzum? Da li je ovo jedini univerzum koji je stvorio? Šta je radio pre toga? Itd, itd.

Upravo je Sagan u Kontaktu dao vrlo dobar primer jednog od mogućih dokaza da je univerzum stvorila nekakva inteligencija - fora sa krugom.
Eto, takav dokaz bi i mene zadovoljio. ;)

Nashao sam se prozvanim. Nisam stekao utisak da sam "ishao djonom" u razgovoru sa nekim vernikom. Pozvao si se na razum. On je upravo razlog zbog chega sam ateista. Da obrazlozim.
Uvidevshi da iz semena raste nova biljka chovek je reshio da zasadi svoju prvu bashtu.Da bi je zasadio prethodno se morao pomuchiti da skine travu sa povrshine. I uspeo je u tome. Zasad neke vocke je nikao. Onda je pomislio ko je chitavu zemlju zasadio? Mora da je ogroman i snazan. Neki div. Uhvatio ga je strah od te pomisli. On je jeo hranu toga bica. Strah zbog toga shto je on ubijao bube koje su jele njegovu hranu. "Da li ce i on mene ubiti?" Pomislio je da ga mozda moze na neki nachin udobrovoljiti. Mozda ako bi mu dao neshto u zamenu, prineti zrtvu. Ali gde bi mogao boraviti taj div ili divovi. Nikada ih nije video. Mozda na beskrajnom nebu? Ili u nepreglednom okeanu?
Chovek tezi da objasni svet da bi ga mogao podesiti prema sebi. I mitska slika sveta je bolja nego nikakva.Apstraktna predstava sveta je ono chime se chovek razlikuje od zivotinje. Njegova evolucija je i pochela kada je stekao prve uvide. Shta mislish da li su ljudi koji su bili na stupnju animizma imali dozu podozrenja prema antropomorfnoj religiji kao shto ga ti imash prema ateizmu ?

Nisam se 'pozvao na razum' da bih ispitao ili tražio objašnjenje za nečiji pogled na svet, dakle, ne treba da mi objašnjavaš da si 'zato ateista', nego sam pitao zbog čega, racionalno gledano, neko ima potrebu da ponizi one koji su istinski vernici. Toliko o tom razumu.
Nisam ni mislio da si ti išao djonom, tema je postavljena pre godinu dana i tad je imala drugi smisao. Tako da ne vidim što si se ti našao prozvanim. Ali ajd dobro...

hedon29:
Shta mislish da li su ljudi koji su bili na stupnju animizma imali dozu podozrenja prema antropomorfnoj religiji kao shto ga ti imash prema ateizmu ?

Ne mislim ništa, zato što je pitanje nebulozno. Prvo (verovao ili ne) animizam još uvek postoji, i postoje ljudi koji bez problema funkcionišu sa tim pogledom na svet. Drugo, oba shvatanja podrazumevaju da svet nije nastao tako što je grom poyebao vodu i da je iz tog orgazma nastala ameba od koje se kasnije porodio čovek. Tako da oni nisu suprotstavljeni na način na koji jesu teista i ateista. Oni se razlikuju samo u detaljima.

A ta simpatična pričica koju si napisao liči na priču 'Kako Perica vidi religiju'. I već je objašnjena. U psihologiji. Imaš je u svakom udžbeniku Opšte psihologije za srednje škole. Zove se prisilna, opsesivna ili kompulsivna neuroza. I nema veze sa istinskim verovanjem.

Kao što rekoh ranije, ili vidiš tvorca(e) ili ga ne vidiš. Ne postoji način da te neko ubedi u ono što ne vidiš. Samo nemoj da pljuješ one koji vide, da ideš djonom, i to je sve što je bio naum ove teme.

Moram i ovo, sad mi je palo na pamet... Znam da nema veze sa temom, ali uvek mi je bilo urnebesno smešno to što postoje ateisti koji se oduševljavaju filmovima kao recimo, Matrix? Šta oni tu vide kad film nije pravljen za njih? Baš urnebesno...

90% popova su iskvareni, a nasa kretenska pravoslavna crkva nas zatupljuje do zla boga jednog dana ce biti vise svetaca nego obicnih ljudi .
po mom misljenju vera je biznis sa kojim moze najvise para da se pokupio od prostog naroda .
jedni kazu da postoji "cika" Buda koji vlada citavim svetom , drugi kazu da postoji "boga" koji gleda gore sa neba i vlada citavim svetom , drugi kazu da postoje 1000 bogova (bog vatre , bog vode , bog mora....) i oni tako vladaju citavim svetom , jedni kazu da postoje samo ljudi na zemlji (i mozda poneki vanzemaljac ) i da oni vladaju citavim svetom.
to mi je nekako narealnije verovanje , ali neverujem ni u to , verujem u neku svoju veru koju ja stvaram koja nosi od svacega pomalo i tako pokusavam sebe da pravim neogranicenom licnoscu .

ovo je moj citate iz neke teme , pa bih zelelo da mi kaze neko od vernika da li sam ja isao djonom na nekoga ? Ja bih rekao da nisam , ali mozda sad malo hocu .
Vi vernici ponasate kao komunisti , cim neko ispolji i najmanju negativnost prema vama odmah gledate da ga smaknete . @Groucho Marx jos malo pa ces da postanes Srpski prosvetitelj , Sveti Sava 2 koliko si zapeo da ubedis ateiste da postanu vernici , gori si nego oni iz onih sekti sto dele letke po vratima , a i stalno njih nesto osporavate i pravoslavlje mu dodje na isti nacin neka sekta. Nije mi jasno sta zelite da dokazujete vise u ovoj temi , Vernici su vernici , nikad ih neces ubediti da postanu ateisti to se stice od malih nogu , ataisti su ateisti i nikad nece postati vernici.

@Groucho Marx izgleda na nekog veoma inteligentnog coveka , nije mi jasno kako mozes da verujes u ciku na nebu , vise verujem u Vanzemeljce .
Mislim da je ova tema cista glupost , moze da traje u nedogled i sa njom se nece nista postici , svako misli na svoj nacin i teskoje nekog ubediti u suprotno bez cvrstih dokaza.

dobro de "djonom" -- brutalno rečeno ,,, nije fer pozivati se na veru kao spasioca --jer je smišljena za one kojima je potreban spas --- a koj moj si radio u životu pa ti je potreban spas ,,, dobro je da postoji moral ,,,inače bi se sve pripisalo veri ,,,, racionalno ponašanje ne obuhvata suvo verovanje ,,, mada ako je nekome lakše ??? neka veruje ,,, istoriju treba zabeležiti ,,, ali ne povinovati se principima iz prošlog veka ,,, vera je ono što me pokreće ,,, ali nikako ustanova koja mi prodaje sveće i naplaćuje sto eura krštenje -----

Tema dobila veštačko disanje posle godinu dana. :lol: A čini mi se da je, malo preformulisano, pitanje - zašto su ljudi agresivni jedni prema drugima - večito pitanje.
Nisu ateisti nimalo agresivniji od vernika, i obrnuto. Ali mi se čini da oni koji su zaista prožeti nekom idejom, religioznom ili ne, daklem, :) ljudi koji žive po pravilima koja svesno prihvataju, mnogo uravnoteženijeg ponašanja, mirnijeg, srećnijeg stava prema životu.
A svi koji su nesigurni u svoje stavove, ili ne razmišljaju o njima ili o sebi, o svojim osobinama i postupcima, skloni su ničim izazvanoj agresiji, čisto kao instinktivnom činu preživljavanja, tj.samoodbrane.

zainteresovana:
Tema dobila veštačko disanje posle godinu dana. :lol: A čini mi se da je, malo preformulisano, pitanje - zašto su ljudi agresivni jedni prema drugima - večito pitanje.
Nisu ateisti nimalo agresivniji od vernika, i obrnuto. Ali mi se čini da oni koji su zaista prožeti nekom idejom, religioznom ili ne, daklem, :) ljudi koji žive po pravilima koja svesno prihvataju, mnogo uravnoteženijeg ponašanja, mirnijeg, srećnijeg stava prema životu.
A svi koji su nesigurni u svoje stavove, ili ne razmišljaju o njima ili o sebi, o svojim osobinama i postupcima, skloni su ničim izazvanoj agresiji, čisto kao instinktivnom činu preživljavanja, tj.samoodbrane.

Hm, ne. Nije priča o tome.
I ne mislim da je pitanje to, barem ne na ovoj temi.
Polazim od toga da ateisti na religiju i veru gledaju kao na retrogradnu pojavu, prema tome, smatraju da se vernici zamajavaju sa nečim što je prošlo, što je prevazidjeno. Ako je neko siguran da je iznad nečega što je loše, nazadno i staro, zbog čega ima potrebu da se vraća na to? Ako misle da je neko opičen i bolestan zato što veruje... Što ga onda napadaju? Ako su pametniji jer su savremeni, zašto napadaju one koji su, po njima, iza njih?

I jeste, i jedni i drugi mogu da budu agresivni u svojoj nesigurnosti, ali na različiti način. Vernik kaže ''Ne vidiš, daj da ti pokažem i otvorim ti oči''. Ateista prosto kaže ''Ti si budala jer veruješ''.

Groucho Marx-e. Tema je bila: Zashto ateisti idu djonom?. Znachi nije: Zashto pojedini ateisti idu djonom?. Pod tim izrazom "idu djonom" podrazumevam vredjanje bez obrazlaganja svoga stava ili obrazlaganje i vredjanje . Dakle, mislim da sam sada objasnio zashto sam odgovorio na temu. Shto se tiche prichice, nisam prochitao slichnu u udzbeniku psihologije. Bilo bi mi drago da mi kazesh koji je to udzbenik i koja strana. " Simptomi opsednutosti nekom idejom ili osecanje primoranosti da se neke radnje stalno ponavljaju (npr. peru ruke) karakteristichni su za opsesivno- kompulsivnu neurozu." To je jedino shto sam pronashao u udzbeniku. Pricha nije bila o vidjenju nastanka religije vec pojma boga. Tako da mislim da ono o malom perici nije na mestu. Shto se tiche nebuloznog pitanja hteo sam njime reci da postoji razvoj( ti bi mozda rekao nazadovanje) u objashnjenju prirodnih pojava. Slazem se da nije lepo da pljujesh na nekog zbog toga shto je vernik. Chak shta vishe. Mislim da su oni koji pljuju na vernike na dobrom putu da postanu devijantne lichnosti ili pripadnici nekih drugih religija( ovde ubrajam i sekte) ukoliko to vec nisu.

zainteresovana:

Hm ... ne mogu da se slozim da vernici nisu agresivniji od ateista, mozda na ovom forumu, ali ne secam se da su ateisti spalili nekog vernika zato sto je verovao, ali anivej, molio bih vernike da se ne ljute na ovo, ni na kraj pameti mi nije da ih uvredim niti da izgeneralizujem to na njih ili sve religije, samo sam hteo da naglasim da kod vas ima jacih ekstrema i da ste generalno ubedjeniji ,tj. vise verujete :lol: u to u sta verujete nego mi ostali. Licno sam nekad bio ljuti ateista :evil: , hehe ali su me verovatno godine smeksale pa sam sad mnogo blizi agnosticizmu, i ne gazim vise vernike djonom :cool:.

Groucho_Marx:
Polazim od toga da ateisti na religiju i veru gledaju kao na retrogradnu pojavu, prema tome, smatraju da se vernici zamajavaju sa nečim što je prošlo, što je prevazidjeno. Ako je neko siguran da je iznad nečega što je loše, nazadno i staro, zbog čega ima potrebu da se vraća na to? Ako misle da je neko opičen i bolestan zato što veruje... �*to ga onda napadaju? Ako su pametniji jer su savremeni, zašto napadaju one koji su, po njima, iza njih?

I jeste, i jedni i drugi mogu da budu agresivni u svojoj nesigurnosti, ali na različiti način. Vernik kaže ''Ne vidiš, daj da ti pokažem i otvorim ti oči''. Ateista prosto kaže ''Ti si budala jer veruješ''.

Nisam siguran na sta mislis kad kazes religija i vera, na stanja ljudske svesti ili na neku konkretnu religiju iliti veru?
Mislim da je vecina danasnjih religija retrogradna u smislu da pokusavaju da odrze neke dogme u svojim verovanjima koje su potpuno neodrzive a samo zato sto su te dogme nastale u vreme kad covek nije mogao racionalno da objasni pojave kojima su se doticne bavile, verovatno se sad ocekuje neki primer, pa evo, nisam citao Bibliju, ali rimokatolicka crkva je (verovatno i druge ali za ovu sam siguran) je u srednjem veku zastupala tezu da se sunce okrece oko zemlje, eto sta je ispalo od toga ... ili tvrdoglavo odbijanje evolucije ??? Pa nece se religija raspasti ako priznaju nesto sto je toliko ocigledno i prirodno, ali da ne zastranimo sad u neku evolucionisticko-kreacionisticku raspravu ... hocu da kazem, ja mogu da skapiram da neko veruje da postoji neka visa inteligencija (ja licno ne znam, i nemam cvrsto opredeljenje u vezi toga, znaci, uopste ne znam sta da mislim) i da je njena paradigma bog i da recimo pravoslavlje ili islam ili ... sta ja znam, budizam najbolje opisuje necije verovanje ali zasto moraju uz to da se gutaju i neke budalastine to mi je van mozga ...
Eh da, procitao sam celu ovu temu i video sam da si preporucio film Kontakt Saptacu, ja svakako preporucujem koga interesuje ova tema Stigmatu, mnooogo ozbiljnije i interesantnije po ovom pitanju.

ako neko spava...i ako mu shaputjesh na uvo nishta postitji netjesh...ako lupish u gong vetj druga pricha...al nema svrhe smrati sa time po netu...uvideh to...i inache nema svrhe...jednostavno "c c c" i nastavish dalje....vera je vrlina...slepilo je mana...ako neko veruje npr u motj magichnog pasulja koji mu je neko prodao za kravu...ne mozhesh retji da je njegova vera vrlina...vera je tako relativna i lako manipulativna...samo treba znati kako servirati

"Iz vrlo prostog razloga - iskustvo sa forumom religija je pokazalo da kada su ovakva uverenja u pitanju... tolerancija ne postoji.."
pa KAD TETA KELIS KAŽE, JA VERUJEM...
SAMO MI IPAK TREBA DA POSTANEMO CIVILIZOVANO DRUŠTVO! A TOLERANCIJA NEĆE DOĆI SAMA PO SEBI,POGOTOVO AKO BUDEMO BEŽALI OD PROBLEMATIČNIH TEMA...
TO NAS SAMO VODI U SPORADIČNO PREPUCAVANJE NA SVIM OSTALIM DELOVIMA FORUMA...SVE JEDNO...MISLIM DA SVAKO IMA PRAVO DA VERUJE ILI NEVERUJE...
PRETERIVANJE U OBA SLUČAJA PO MENI OTKRIVA NEKU SLABOST...JA SAM PRAVOSLAVAC,SLAVIM SVETOG NIKOLU...A MOJA ŽENA JE KOMPLETNI ATEISTA...I KOME TO MOŽE DA SMETA!?

Groucho Marx:
Citam neke od ovih tema (i secam se rasprava na religiji) i svo vreme mi jedna stvar nije jasna. Ako su ateisti toliko cvrsti u svojoj ne-veri, zbog cega se toliko primaju na pricu o religiji, zbog cega osecaju potrebu da ponize one koji su istinski vernici? Ne pricam sa stanovista religijskog duha, nego racionalnog, zasto unizavati nekog ko ne misli kao ti. Osim toga, zar vera nije vrlina?

Nemam nameru da nekog prozivam, samo me zanima...

Зато што, мислећи да су схватили и разумели суштину ствари, желе да освесте и друге... Must be that...

Осим тога, мораћу да Вас исправим - мислим да се пре на атеисте иде ђоном у овом друштву где је лицемерје најразвијенија колективна одлика... Или није тако?

Jednom sam postavio slicno pitanje.Zasto ljudi koji veruju da posle smrti ne postoji nista (probajte da zamislite nista)trose svoje dragocene sekunde ,kojih je ionako malo ,raspravljajuci o necemu sto ne postoji?Za one za koje dusa ne postoji da li moze da postoji moral?Tesko je spojiti u jednuo pravu veru i nemoral svake vrste.
Cinimi se da oni koji kazu da nauka moze sve da objasni,ustvari ne poznaju dovoljno istu.Ona samo grebe po povrsini istine (ni jedna teorija ne objasnava sve i uvek vazi pod nekim uslovima ,na kraju krajeva to je samo teorija).A da li postoji istina o svemu.O meni, tebi,ovom svetu…?Verujem da postoji,doduse nepisana i nama nepoznata .Ta ISTINA je BOG i u BOGA je ta ISTINA.
Kao sto je ta istina jedna (da li mogu da postoje dve razlicite price o istoj stvari a da obe budu potpuno istinite?)tako je i BOG jedan.
Dokazivati da BOG postoji je isto tako uzaludno kao i dokazivati da ne postoji.
Onaj ko slepo veruje daleko je i od BOGA od vere isto kao i onaj koji slepo neveruje.
Mozda ateisti nisu bas toliko sigurni u svoja ubedjenja,pa stalno moraju da traze potvrdu.
Uostalom ako nisu samo kontrasi,na najboljem su putu da postanu vernici,jer se pitaju i interesuju.

Eh..... djon nije nista naspram ....... "vijekova ubistava, progona, lomaca, krstaskih ratova i ostalog" .............................................................................................................................................................................:cool:

perapera:
Dokazivati da BOG postoji je isto tako uzaludno kao i dokazivati da ne postoji.
Na prvi pogled moglo bi se reći da isto važi i za Deda Mraza. Ko može da dokaže sa sigurnošću da Deda Mraz ne postoji? Težak problem, rekao bih.

Problem je zapravo u definiciji ta dva pojma, ateisti i teisti se često svađaju oko pojmova koje ne shvataju na isti način, a to je opasno gubljenje vremena. Idealno bi bilo napraviti konsenzus u smislu osobina, dakle prvo se treba složiti oko toga ŠTA JE TAČNO dotična osoba (ili biće?), kakvi su njegovi kvaliteti, a onda se može raspravljati da li postoji entitet sa takvim osobinama.

Ja recimo ne verujem da postoji bilo ko (ili bilo šta?) ko odgovara opisu da je apsolutno savršen, apsolutno dobar, apsolutno sveznajući i apsolutno svemoguć, a da je neko takav napravio ceo naš svet, jer se jednostavnom srednješkolskom deduktivnom logikom dokazuje nemogućnost koegzistencije svih ovih kvaliteta i sukcesivnih akcija (onakvih kakve su opisane od strane navodno verodostojnih pisanih i usmenih dokumenata).

Osecanje da Bog postoji, kao i ljubav prema Njemu se desi samo od sebe. Kao i ljubav uopste, ono se desi ili ne. Ljudi koji veruju zele da i oni koji ne veruju, poveruju. Zbog toga sto je tada zivot lepsi i ispunjeniji. Ovo je specificna vrsta osecanja i ne moze se lako objasniti. Samo znam da je steta da neko prozivi svoj zivot bez vere i ljubavi u Njega. Vernici nikada ne idu djonom, to cine oni koji smatraju i zele da to jesu, ali ipak nisu doziveli prosvetljenje. Mnogi poistovecuju veru sa srpstvom, ali to nema nikakve veze jedno sa drugim, u stvari moze imati veze, ali ne mora obavezno. Ateisti, s druge strane, ne razumeju i stalno traze potvrdu, ali potvrdu nikada nece dobiti od drugih ljudi. Neka traze potvrdu od Boga, i ako iskreno traze, naci ce je. A naucnike zelim da potsetim da se energija ne moze unistiti, vec samo pretvoriti iz jednog oblika u drugi. To ima u udzbenicima fizike. A kad se ovog prisetite, molim vas prisetite se i 21 grama...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back