Zasto ateisti idu djonom?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
anakin:
pazi...za sebe nikad nisam rekla da nisam agresivna...to je prosto karakterna crta i nemam nameru da se foliram da je drugacije...
problem je sto postoje razne vrste agresije i ono sto jako smara je kad neko ko je ocigledno agresivan to nece da prizna...
osim toga, ja sam agresivna kad branim svoj stav...
sigurno necu uleteti u LJiS i vristati ljudima da se manu sexa...

kapiras razliku?

Pa jeste, postoje razne vrste agresije... Ako vidis da je neko agresivan a ne priznaje... Mozda nece da bude agresivan u svim situacijama... Mozda ne treba biti agresivan prema svima. Nisu svi vukovi oko nas, ima i finog sveta... Valjda.

U vezi LJiS... Nadam se da je Frojdovska omaska?

mandrak-21:
agresivnost je subjektivna stvar,ne zavisi od toga da li je neko vernik ili ateista.U obe grupe se ispoljava agresivnost.Agresivne vernike bih podsetio da je greh ubedjivati nekog u nesto ako ne zeli isti kao odvracati ga od njegovih verovanja
clap.gif
clap.gif
Lijepo receno
clap.gif
clap.gif

Groucho Marx:
Uverenja se, unutar svake relige, uvek iznova ispituju i menjaju. Ne samo sto se menja stav crkve po odredjenim pitanjima, nego svaki vernik iscitavanjem svojih religijskih knjiga dolazi do novih spoznaja prirode svoje religije.

To o cemu ti pricas je nesto sasvim drugo i pokazuje ono sto prizeljkujes. Govoris o tome kako ne preispituje svoje osnovno uverenje da bude to sto jeste, vernik. Dakle, da promeni svoju sustinu i postane nesto drugo. Osim toga, ni ti ne vidis potrebu za bilo kakvim preispitivanjem sopstvenih uverenja. Ali unutar onoga sto jesi, ateista, svakoga dana saznajes nesto novo i jer za to dobijas potvrdu i informacije iz svoje okoline.

Velika greška je proglašavati vernike i ateiste "vernicima" različitog polariteta. Ja, kao ateista i neko ko se najviše oslanja na nauku, spreman sam prvi da prihvatim teoriju tvorca onog trenutka kada je neko dokaže. Nauka, inače, i funkcioniše na taj način. Teorije se postavljaju i obaraju, sve u cilju približavanja istini. Nauci nikakav problem ne bi predstavljala opcija da je univerzum stvoren. Sa druge strane, šta bi se sa religijama desilo kada bi se naučno dokazalo da bog ne postoji? ;)

Da li ti je sada jasna razlika?

Groucho Marx:
Sad sam se setio... 'Kontakt', savrseni film za tebe.

Oprezno sa terminom "savršeno". ;)

Šalim se. Što se tiče Kontakta, gde me nađe. :D Omiljeni citat iz te knjige: "Biblija - pola bajka, pola varvarska istorija". Jedna od osnovnih poruka ovog (naglašavam) romana je sledeće: čak i da postoji "tvorac", pogledajte nesposobnost vernika da mu se primaknu. Na kraju, do saznanja o postojanju tvorca stiže naučnik, naučnim putem. Vernici tapkaju u mestu, uplašeno braneći svoje religije.

Inače, Sagan je bio naučnik i agnostik. Agnosticizam kod mene pada kod principa okamove oštrice. Agnostistička pozicija u odnosu na to da li je nekakav tvorac stvorio univerzum ili ne, sa logičke tačke gledišta, ima potpuno jednaku vrednost kao i pitanje da li je ceo univerzum istresen iz nosa bića koje se zove Velika Zelena Šmrkotina. :lol: ((c) Daglas Adams)

Carl Sagan:
"The idea that God is an oversized white male with a flowing beard who sits in the sky and tallies the fall of every sparrow is ludicrous. But if by 'God' one means the set of physical laws that govern the universe, then clearly there is such a God. This God is emotionally unsatisfying... it does not make much sense to pray to the law of gravity."

Pa znas kako, nekim naukama ne bi predstavljalo problem, prezivele bi, ali nekima bi - morale bi totalno da se promene. Recimo, biologija, geologija... Sve ostale bi morale da preispitaju svoje postulate i malo ih promene. U obrnutom slucaju, slazem se :) religije bi se samoukinule.

Ako smatras da si otvorenijeg uma (po defaultu, naucni um bi zapravo i trebalo da bude takav) od vernika, reci kakav ti dokaz treba, kakav ti je dokaz dovoljan? Mozda ne postoje dokazi kakvi bi tebe zadovoljili, mozda ne postoji egzaktno prikazano kao 2+2=4. Mozda je sve sto ti je potrebno od dokaza bas ono sto je sad oko tebe, mozda i ne treba da bude vise. Mozda tvoje odbijanje da pomislis da bi trebalo da uzmes u obradu dokaze koji su oko tebe govori o specificnoj rigidnosti naucnog (da ne kazem birokratskog) uma. 'Sve je to lepo, mi smo otvoreni za sve predloge, ali dok nam neko na formularu xx stampanim slovima ne otkuca da je to tako, necemo to prihvatiti.' Mozda je to vrsta dokaza koja ne moze da se ispise stampanim slovima? Mozda je dokaz u srcu. Nisam imao nameru da ispadnem patetican, ali eto...

U vezi Kontakta, nisam mislio na dubinsku analizu, nisam citao knjigu, mislio sam na osnovni, verbalni i dramatski nivo. Recimo, bas na ovu temu, kad Eli trazi od tipa da joj dokaze da Bog postoji a on je pita da li ona voli svog oca. Znas nastavak. 'Naravno da ga volim', kaze ona. 'Dokazi'. Kako? ...

Ako cemo o dokazima, ja nemam nikakav dokaz da ti ili bilo ko drugi od ljudi na forumu postoji. Ni ti nemas nikakav dokaz da ja postojim. Cak i da me vidis, to opet nije nikakav dokaz. Cula mogu da budu varljiva. Ljudima iz plemena Mau-Mau likovi iz televizora izgledaju potpuno stvarno i totalno su ubedjeni da u radiju sede patuljci i to zasnivaju na egzaktnom dokazu izazvanom obradom informacija dobijenim od cula. Onaj som iz reke potpuno je nesvestan postojanja sveta izvan vode i potpuno je nesvestan postojanja pecarosa, sve sto vidi je svet oko sebe sve dok u taj svet ne udje udica sa crvom. Tada ubrzo shvati da postoji i drugi svet i druga bica, ali tada je obicno kasno ;) Prema tome, dokazi koje prizeljkujes tipa 2+2... Tesko...

Pada mi na pamet... Cela ta stvar sa crnom tvari, znam da znas o cemu govorim... Kad sam prvi put, pre par godina cuo za to nisam mogao da verujem. Naucnici tvrde da znaju nesto a nemaju pojma od cega se sastoji 90% svemira?? O cemu oni pricaju? I zasto jos uvek govore? Trebalo bi da se zatvore u laboratorije, poklope usima i rade, rade dok ne budu imali nesto pametno da kazu.

Ako se vec pozivas na 'ostricu', sta je verovatnije - da je citav ovaj ogroman svemir nastao sam od sebe, da se zivot na zemlji stvorio slucajno i da se od jednocelijskog organizma milionima godina razvijao potpuno novi, razliciti svet u komplikovanim mutacijama, sa milionima razlicitih bica koja su dalje mutirala i odumirala da bismo dosli do ovog danas ili da je neka inteligencija stvorila sve ovo kakvim jeste? I jos nesto, kako to da u svim tim mutacijama svest ljudi nije odmakla dalje od onoga sto pripisujemo primitivnom coveku? Kako to da ljudi jos uvek ratuju i to na isti onaj nacin na koji su ratovali hiljadama godina ranije? Rekao si da su uzrok ratovima uglavnom religije i slazem se sa tim, ali me zanima zasto ne dolazi do 'mutacije' svesti.

Da, Sagan je u pravu. Niko vise nije spreman da poveruje u belu bradu i Bog je verovatno hladniji od Sibirske zime ali ako mene pitas, mislim da je moc molitve i vere cudesnija nego sto smo spremni da pomislimo. I nekako mi se cini da to nije ezoterijska stvar (mada je u mracnim proteklim i sadasnjim vekovima predstavljana kao takva) i potpuno mi je blisko pomisli da bi neko od kvantnih fizicara uskoro mogao da 'dokaze' zasto je tako.

Groucho Marx:
Citam neke od ovih tema (i secam se rasprava na religiji) i svo vreme mi jedna stvar nije jasna. Ako su ateisti toliko cvrsti u svojoj ne-veri, zbog cega se toliko primaju na pricu o religiji, zbog cega osecaju potrebu da ponize one koji su istinski vernici? Ne pricam sa stanovista religijskog duha, nego racionalnog, zasto unizavati nekog ko ne misli kao ti. Osim toga, zar vera nije vrlina?

Nemam nameru da nekog prozivam, samo me zanima...
Bore se protiv Bozanske prirode u sebi.
Stite svoju svest o mogucnosti postojanja Boga.
Jer ako se suoce sa cinjenicom da Bog postoji, mozda ce morati da menjaju stavove i sliku sveta, a time i nacin zivota, jer se u samoj svojoj sustini covek plasi promena i nepoznatog, zakoraciti u nepoznato…
Zato im je potrebno da se stalno bore, da stalno ulazu napor kako bi odrzali svoju sliku sveta…

Tanja 8)

sta zam htela da kazem... ah da.... a zasto VERNICI idu djonom... jer nema vise true believers-a/... ima samo onih novopecenih koji nikada u zivotu nisu uzeli u ruke stari a kamoli N.Z. i koji idu po kojekakvim slavama i imendanima i koje kakvim slicnim glupostima samo da bi dobro zdrali i jeli... da li se neko seca jednog simpa detalja sto ga rece onaj dragi Nazarecanin!? Raskoli drvo i ja sam tu, podigni kamen i nacices me tamo/// nije potrebno gradti skupe hramoveda bi se slavio neko! to je samo bolesna potreba ajde sad tako da se izrazim u DUHU teme... GRESHNIH LJUDI>>>> buaaaa....aaaa....uuuu...

(dobro smo... i ja i moje drugo i trece ja)

bore se protiv onog boznaskog u sebi... znaci oni usebi imaju ono Djavolsko ne?! ili sta?!

BlackArtZoo:
sta zam htela da kazem... ah da.... a zasto VERNICI idu djonom... jer nema vise true believers-a/... ima samo onih novopecenih koji nikada u zivotu nisu uzeli u ruke stari a kamoli N.Z. i koji idu po kojekakvim slavama i imendanima i koje kakvim slicnim glupostima samo da bi dobro zdrali i jeli... da li se neko seca jednog simpa detalja sto ga rece onaj dragi Nazarecanin!? Raskoli drvo i ja sam tu, podigni kamen i nacices me tamo/// nije potrebno gradti skupe hramoveda bi se slavio neko! to je samo bolesna potreba ajde sad tako da se izrazim u DUHU teme... GRESHNIH LJUDI>>>> buaaaa....aaaa....uuuu...

bore se protiv onog boznaskog u sebi... znaci oni usebi imaju ono Djavolsko ne?! ili sta?!
Devojko,molim te dovedi svoju dusu u red pa ces imati jasne misli i predstave.Pomiri se sa sobom,Bogom i ljudima.

BlackArtZoo:

Citiracu mog omiljenog profesora filozofije Neskovica...
"... crkve i manstire grade veliki gresnici (da bi se iskupili), a u iste idu mali gresnici..."

Kelis:
"... crkve i manstire grade veliki gresnici (da bi se iskupili), a u iste idu mali gresnici..."

Citiracu mog omiljenog profesora filozofije M. Uzelca 'Nemate pojma, svima vam dajem keceve koji ostaju u dnevniku sve dok ne naucite bolje'. Ta dva citata za mene imaju istu smislenu vrednost, s tim sto me je Uzelcev vise boleo :) Sto bi reko doktor Arslanagic 'nije u sumi puska zapeta opalila jer iza stihova se gadna bura valja a i danasnji deterdzenti nisu kao sto su bili'.

Groucho Marx:
Ako smatras da si otvorenijeg uma (po defaultu, naucni um bi zapravo i trebalo da bude takav) od vernika, reci kakav ti dokaz treba, kakav ti je dokaz dovoljan? Mozda ne postoje dokazi kakvi bi tebe zadovoljili, mozda ne postoji egzaktno prikazano kao 2+2=4. Mozda je sve sto ti je potrebno od dokaza bas ono sto je sad oko tebe, mozda i ne treba da bude vise. Mozda tvoje odbijanje da pomislis da bi trebalo da uzmes u obradu dokaze koji su oko tebe govori o specificnoj rigidnosti naucnog (da ne kazem birokratskog) uma. 'Sve je to lepo, mi smo otvoreni za sve predloge, ali dok nam neko na formularu xx stampanim slovima ne otkuca da je to tako, necemo to prihvatiti.' Mozda je to vrsta dokaza koja ne moze da se ispise stampanim slovima? Mozda je dokaz u srcu. Nisam imao nameru da ispadnem patetican, ali eto...

Voleo bih da mi daš konkretne primere tih "dokaza oko mene"? Dokaze u korist čega?

Što se tiče dokaza koje ja tražim, da sada ne idemo dalje nego što treba (niti dalje nego što je većina forumaša spremna da čita), navešću samo jedan element naučnog metoda dokazivanja. Digresija: da, baš tako, ako bog postoji, on mora da bude i naučno dokaziv! Radi se ponovljivosti. Svaka pojava mora da zadovolji ovaj uslov da bi bila ozbiljno razmotrena. Primer: gravitacija uvek radi. Međutim, na ovoj proveri pada 99% paranormalnih pojava u koje uključujem i "božja čuda".

Groucho Marx:
Ako cemo o dokazima, ja nemam nikakav dokaz da ti ili bilo ko drugi od ljudi na forumu postoji. Ni ti nemas nikakav dokaz da ja postojim. Cak i da me vidis, to opet nije nikakav dokaz.

Od nekih aksioma tj. polaznih činjenica moramo krenuti, ili ceo postupak pada u vodu. Besmisleno je izvoditi bilo kakve dokaze ni iz čega. Meni bi naše upoznavanje bilo sasvim dovoljan dokaz da se iza nika Groucho Marx nalaziš ti.

Groucho Marx:
Onaj som iz reke potpuno je nesvestan postojanja sveta izvan vode i potpuno je nesvestan postojanja pecarosa, sve sto vidi je svet oko sebe sve dok u taj svet ne udje udica sa crvom. Tada ubrzo shvati da postoji i drugi svet i druga bica, ali tada je obicno kasno Prema tome, dokazi koje prizeljkujes tipa 2+2... Tesko...

Zamisli sada da u tom podvodnom svetu postoje somovi koji plivaju blizu površine vode u cilju otkrivanja onoga što se nalazi izvan njihovih granica (somovi-naučnici). :) Takođe, postoje i somovi vernici, koji ubeđuju sebe i druge da je njih, reku i sve ostalo oko sebe stvorio nekav hiper-som :lol: - savršeno biće van prostora i vremena. Naučnici će možda i uočiti pecaroše i naučiti kako da se od njih sačuvaju, ili kako da raspoznaju mamac od prave hrane, dok će somovi-vernici bezbrižno plivati i pecati se, uvereni da ih bog-som čuva.

Groucho Marx:
Ako se vec pozivas na 'ostricu', sta je verovatnije - da je citav ovaj ogroman svemir nastao sam od sebe, da se zivot na zemlji stvorio slucajno i da se od jednocelijskog organizma milionima godina razvijao potpuno novi, razliciti svet u komplikovanim mutacijama, sa milionima razlicitih bica koja su dalje mutirala i odumirala da bismo dosli do ovog danas ili da je neka inteligencija stvorila sve ovo kakvim jeste?

Ako hoćeš iskren odgovor, verovatnije mi je ovo prvo.
Čak i ako nisam u pravu, nekako mi se čini da ću do istine o nastanku univerzuma pre doći naukom, nego molitvama u crkvi. ;)

Groucho Marx:
I jos nesto, kako to da u svim tim mutacijama svest ljudi nije odmakla dalje od onoga sto pripisujemo primitivnom coveku? Kako to da ljudi jos uvek ratuju i to na isti onaj nacin na koji su ratovali hiljadama godina ranije? Rekao si da su uzrok ratovima uglavnom religije i slazem se sa tim, ali me zanima zasto ne dolazi do 'mutacije' svesti.

Jednostavno. Svest (kako kažeš) mutira tj. napreduje, ali jako sporo. Ja smatram da je čovek, sa nekakvog civilizacijskog aspekta, još uvek u pelenama.

Groucho Marx:
Da, Sagan je u pravu. Niko vise nije spreman da poveruje u belu bradu i Bog je verovatno hladniji od Sibirske zime ali ako mene pitas, mislim da je moc molitve i vere cudesnija nego sto smo spremni da pomislimo. I nekako mi se cini da to nije ezoterijska stvar (mada je u mracnim proteklim i sadasnjim vekovima predstavljana kao takva) i potpuno mi je blisko pomisli da bi neko od kvantnih fizicara uskoro mogao da 'dokaze' zasto je tako.

Stižemo do onoga što sam pisao u forumu religija, pre nego što su ga zatvorili. Svaki čovek oseća potrebu da u nešto veruje i da se nečemu nada, inače nas ne bi bilo. Međutim, to ne menja prostu činjenicu da su priče koje nam religije nude - izmišljene. Pogledaj koliko danas postoji različitih religija. Kolike su šanse da je jedna od njih u pravu? Kolike su šanse da je to baš Hrišćanstvo? Kolike su šanse da je to baš Pravoslavlje? :)

Ovo poslednje sa kvantnim fizičarima nisam sasvim shvatio. Smatraš da molitva ima realan uticaj na bilo šta drugo osim raspoloženja onoga ko se moli?

Kelis:
BlackArtZoo:

..."Ko razmišlja o tome do koje mere se čovek može uzdići do najveće slave i moći, taj će najpre shvatiti da on mora sebe staviti IZVAN MORALA"...
I ovo treba istaći i vezati uz prethodni citat!
I sta dalje?...

Šaptač:
Voleo bih da mi daš konkretne primere tih "dokaza oko mene"? Dokaze u korist čega?

Što se tiče dokaza koje ja tražim, da sada ne idemo dalje nego što treba (niti dalje nego što je većina forumaša spremna da čita), navešću samo jedan element naučnog metoda dokazivanja. Digresija: da, baš tako, ako bog postoji, on mora da bude i naučno dokaziv! Radi se ponovljivosti. Svaka pojava mora da zadovolji ovaj uslov da bi bila ozbiljno razmotrena. Primer: gravitacija uvek radi. Međutim, na ovoj proveri pada 99% paranormalnih pojava u koje uključujem i "božja čuda".

Od nekih aksioma tj. polaznih činjenica moramo krenuti, ili ceo postupak pada u vodu. Besmisleno je izvoditi bilo kakve dokaze ni iz čega. Meni bi naše upoznavanje bilo sasvim dovoljan dokaz da se iza nika Groucho Marx nalaziš ti.

Zamisli sada da u tom podvodnom svetu postoje somovi koji plivaju blizu površine vode u cilju otkrivanja onoga što se nalazi izvan njihovih granica (somovi-naučnici). :) Takođe, postoje i somovi vernici, koji ubeđuju sebe i druge da je njih, reku i sve ostalo oko sebe stvorio nekav hiper-som :lol: - savršeno biće van prostora i vremena. Naučnici će možda i uočiti pecaroše i naučiti kako da se od njih sačuvaju, ili kako da raspoznaju mamac od prave hrane, dok će somovi-vernici bezbrižno plivati i pecati se, uvereni da ih bog-som čuva.

Ako hoćeš iskren odgovor, verovatnije mi je ovo prvo.
Čak i ako nisam u pravu, nekako mi se čini da ću do istine o nastanku univerzuma pre doći naukom, nego molitvama u crkvi. ;)

Jednostavno. Svest (kako kažeš) mutira tj. napreduje, ali jako sporo. Ja smatram da je čovek, sa nekakvog civilizacijskog aspekta, još uvek u pelenama.

Stižemo do onoga što sam pisao u forumu religija, pre nego što su ga zatvorili. Svaki čovek oseća potrebu da u nešto veruje i da se nečemu nada, inače nas ne bi bilo. Međutim, to ne menja prostu činjenicu da su priče koje nam religije nude - izmišljene. Pogledaj koliko danas postoji različitih religija. Kolike su šanse da je jedna od njih u pravu? Kolike su šanse da je to baš Hrišćanstvo? Kolike su šanse da je to baš Pravoslavlje? :)

Ovo poslednje sa kvantnim fizičarima nisam sasvim shvatio. Smatraš da molitva ima realan uticaj na bilo šta drugo osim raspoloženja onoga ko se moli?

Neverending story :)

Ma kako mi bila zanimljiva prica sa tobom, mislim da je svaki dalji razgovor na ovu temu besmislen, prosto, neke stvari izgledaju banalno na monitoru. Ne postoji nikakav nacin da te privolim da posmatras svet mojim ocima niti je obrnuto moguce. Ma kakve 'dokaze' ti ili ja navodili, oni su antipodi i u ovakvom svetu i jedni i drugi mogu da funkcionisu. Snaga vere u uverenja koja imamo su zapravo rezultat toga sto ni ti ni ja ni bilo ko drugi ne znamo istinu, zbog toga se tako grcevito drzimo onoga u sta verujemo. Neko je jednom rekao da (zesca parafraza) onaj ko veruje u djavola vidi ga svugde a onaj ko ne veruje nece ga videti ni da igra pred njim. Tvoja prica je smislena (osim tumacenja ostrice :) ) ali ne verujem u nju...

U neko drugo vreme, na nekom drugom topicu...
Later...

pa zivis na 'hriscanskom' podneblju i cak iako se ne izjasnjavas kao vernik razmisljas na taj nacin. zato je u npr turskoj drugacije, a u hrvatskoj drugacije.. mislim da je to zbog religije. a tek bi u indiji bilo drugacije.
mislim da crkva danas ima najvise psihoterapijsku ulogu tj ko danas tamo ide ide da bi se smirivao. nekoga su mama i tata vodili od malih nogu pa mu je to normalno kao sto je nekima normalno da se slavi nova godina. neko je to provalio kasnije a neko ima otpor prema tome.
tu su i zaposleni u crkvi koji nekad obavljaju svoj posao 'posteno' a neki kao i svuda koriste svoju moc
cemu ovo sluzhi a uz to i ne radi nema veze

ne idu ateisti đonom nego samo svoj stav ne uvijaju u nežne reči kao religiozni. Koliko puta sam čula vatrene pristalice hrišćanstva kako brane svoj stav obraćajući se ateisti sa : glupane, some, i sl. Pa valjda kad je to izrečeno u odbranu Boga nije tako strašno, jel?

hazard:
ne idu ateisti đonom nego samo svoj stav ne uvijaju u nežne reči kao religiozni. Koliko puta sam čula vatrene pristalice hrišćanstva kako brane svoj stav obraćajući se ateisti sa : glupane, some, i sl. Pa valjda kad je to izrečeno u odbranu Boga nije tako strašno, jel?

To nisu Bozji vernici , to su BOG-CAROBNJAK molioci.
Oni koji veruju : Oni koji se mole za nesto, neku uslugu

Javite mi koliki je rezultat?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back