zainteresovana:
Ateisti se samo više plaše smrti. I sebe. I taj njihov strah se ogleda čak i ovde, na Forumu, u pukom odbijanju razmatranja i diskutovanja na te teme, pa makar i sa suvog filozofskog stanovišta, znači bez imalo emocija. Zato su i prognane sve teme koje iole imaju veze sa duhovnošću.
Niko nije pobedio prolaznost vremena.
ne bih se slozila sa tobom.
iz mog ugla ateiste,mislim da se vernici vise plase smrti pa bas zato mnogi veruju da postoji nesto i posle fizicke smrti.
ja sam ateista postala onog trenutka kada sam shvatila da sam prolazna,smrtna i da taj trenutak moze da se desi bilo kada....kada sam se pomirila sa tim da posle moje fizicke smrti vise nema nista...u dusu ne verujem u tom smislu da moze da postoji odvojeno od tela i da se razdvaja od tela nakon smrti.ako bih sa necim poistovetila dusu to bi bio um,mozak,razmisljanje,nazovi kako hoces....
smrt nam sledi svima,a na nama je da se potrudimo da je sto vise odlozimo,ako to zelimo,ili ubrzamo opet ako to zelimo.u tom smislu uvek sam se trudila da se brinem za svoje fizicko zdravlje jer ako moja ljustura iz nekog razloga propadne sa njim propada i moj um.
ateisti veruju,nije tacno da oni ne veruju.ali veruju u sebe,svoju moc da menjaju svoju buducnost,svoj razum,prihavataju svoje greske,trude se da ih koriguju...a ne prepisuju to sve nekom bogu ili nekoj visoj sili.
to sto ljudi ne mogu sve stvari da objasne ne znaci da su se one desile cudom,nego da mi jos nismo stigli dotle da mozemo da ih razumemo.i to ne znaci da se to nece desiti.smatram da je primitivno objasnjavati npr. nastanak sveta na nacin na koji su to radili ljudi pre nekoliko stotina ili hiljada godina...sve sto ne razumeju pripisuju bogu....
nikad nisam razumela sta konkretno vernici nazivaju bogom i kako to izgleda i funkiconise,ali to nesto sto ljudi trenutno pokusavaju da istraze,i sto je trenutno iznad nas,ja zovem prirodom...prevelikim komplikovanim fizickim i hemijskim procesima koji su za sada iznad ljudske moci da ih razumeju.mi smo samo jedan mali deo te prirode,te energije koja prozima sve...u tom smislu cak i posle smrti mi cemo nastaviti da postojimo u nekom promenjenom obliku ali ne u vidu neke duse...nego samo kao promenjena materija u svemiru.
mozda bi me neki nazvali panteistom,ali ja boga i prirodu ne poistovecujem...jer u boga ne verujem.