Zarada na netu - GRAFICKI DIZAJN

Pozdrav, ljudi, nisam procitao citavu temu, mozda je neko predlozio vec...
Sta mislite o tome da nekoliko nas (ko god hoce i ima makar malo znanja u svemu ovome) formira tim koji ce raditi na dizajniranju logoa i ostalih stvari na 99desings-u?

Primer 1: da potrazimo i podelimo konkurse (kome sta najvise odgovara i za sta ima najbolju inspiraciju) i da radimo zasebno na nekom idejnom radu. Pa onda da te radove razmenimo i zajedno poboljsavamo, komentarisemo, predlazemo sta bi moglo da se izmeni/doda, kao i da ih prihvatimo ili potpuno odbacimo.

Primer 2: da upadamo na slabije posecene konkurse i bombardujemo ih nasim radovima (a ujedno i da se medjusobno konsultujemo). Jer jednostavno postoje konkursi na koje rad ne okaci ni 10-15 ljudi, a kada bi recimo nas 3, 4, 5 bilo medju njima + timski rad, imali bi ogromne sanse da dobijamo takve konkurse!

Pisite ako ste zainteresovani. Ja iskreno mislim da bi to bila odlicna stvar i da bi mogli dosta novca da pokupimo.
Novac bi, naravno delili ravnopravno ili recimo da onaj cija je ideja pobedila dobije nesto vise novca od ostalih.
Ako razmislite, realno je da bi mogli da dobijemo 4-5 konkursa mesecno, sto bi (kako cene stoje) u najgorem slucaju bilo po 200$ mesecno. Pisite ljudi, ako ste zainteresovani da radimo, mogli bi dosta toga da postignemo!

Pozdav! :)

sto se mene tice, ja mogu ovde na forumu, kada neko izbaci ideju da mu dam savet, a sto se tice saradnje na 99 i podele novca, timski rad, verujte mi ne bi islo: kad bi pao prvo konkurs bilo bi "ja sam crtao, ja treba vise da uzmem","ja sam da ideju, ja sam najzasluzniji" itd.
Zato i sluzi ova tema ovde - da razmenjujemo ideje i iskustva, a kad neko moze, pomogne vise ili manje. Ja sam tu za savet i pomoc u svakom trenutku, ali jednostavno nemam vremena da crtam za drugoga, bar ne nesto cesto. Inace imam 2-3 konkursa mesecno (prosecno oko 400-600$) pa i zbog toga mi nije primamljiv ta ideja - ja od toga zivim i hranim 2 klinca.

Ja imam odredjeni sistme rada, daje rezultate i ne bih da menjam: filtriram konkurse po sledecim kriterijumima: logo>logo contest> 1-2 days left> no gold>no blind> least entries; kad izfiltriram, pocne pretraga konkursa po industriji - izbegavam "zenskaste logotipe, 3-D logotipe jer indonezani i indijci su se usemili sa takvim dizajnovima, ubijaju; kad odaberem 2-3, prvo sto me interesuje je najveca ocena, da li je garantovan, da li ima feedbacka od strane CH; kad se ispune svi ti uslovi, uzmem da crtam, bar 2-3 dnevno, ali posto sad imam bazu oko 200 logotipa koji nisu pobedili, samo doradjujem i menjam sitnice, tako da mi ne treba u startu ni 10 minuta za logotip.

Hah, znam kako to ide, zato i postavih pitanje ovde sa nadom da cu da nadjem ljude koji nece tako da se ponasaju. Ja iskreno nisam takav, pa valjda zbog toga verujem da ima ljudi poput mene.
Meni taj novac dobro dodje na primer da resteretim roditelje za stanarinu i kiriju, za stampanje, za sebe. Uglavnom, cisto da zaradim nesto novca dok sam na fakultetu i da rasteretim moje.

Sto se tice ostalog sto si rekao i sam uglavnom radim tako. Isto pretrazujem, isto biram. Jedino sto imam mnogo manje vremena, pa ne ucestvujem tako cesto na konkursima. Studiram arhitekturu, pa dosta slicnih stvari moram da radim i za fakultet, tako da sam se dosta izvezbao. Jedino sto sam dugo radio sa Photoshopom, pa malo mucim muku sa Ilustratorom. Zao mi je sto nemam vremena da malo naucim Corel, cini mi se da je daleko laksi za ove stvari.

Ideja ti i nije losa u teoriji, ali mislim da bi u stvarnom zivotu bila tesko izvodljiva. Ako si radio u PS, vrlo brzo ces se naviknuti na illustrator, barem je meni tako bilo.
Imam neku varijantu da radim dizajn neke dve konzerve, za jednu nasu firmu, a nikako da nadjem mockup konzerve, jel neko negde video takav mockup?
Inace, radim sajt nekoj teretani pa je i njima trebao logo, evo ga OVDE. Nije nista posebno, ali se CH svidja :)

sta mislite o ovim radovima:

1.jpg

1.jpg

4.jpg

Ovaj zadnji konkurs sam u finalu

Svi su ti veoma dobri. Ja bih samo neke sitnice tu izmenjao, recimo:

Kod REDSKY-a bi mogao da probas da pustis jos dva mala zraka iza oblaka, mozda bude potpunije, mozda bude previse. Svidja mi se sto si ovo "agency" pustio do donje linije slova Y, mada ti se malo mimoilaze, potrudi se da ta rec pocne tacno od R i da se zavrsi tako sto se uspravne linije dva slova Y podudaraju. Ili mozda, da umesto tog donjeg Y samo produzis uspravnu crtu gornjeg Y. Ostalo je po meni odlicno...

Ovaj dugi je takodje odlican. Ja bih jedino taj zglob bagera koji je u gornjem levom uglu odradio tako da bude na jednakoj udaljenosti od linije zaobljenog kvadrata kao i sve ostalo (kao sto je to u donjem desnom uglu). Mozda bi bilo dobro i da taj zglob isprati tu liniju zaobljenog kvadrata u tom uglu. Ostalo je super. Kako prolazis na ovom konkursu?

Ovaj poslednji ti je super, bas si ga pogodio. E sad, moj predlog ti je da obavezno tu krivu liniju koja deli crno i belo kod repnih pera okrenes za 180 stepeni. Kao kod pravog orla, taj ispupceniji deo mora da ide na dole. Mislim da bi tako izgledalo mnooogo bolje, jer pri samom pogledu na logo bode oci kao da je greska, a to nikad ne valja. Slova sa desne strane obavezno da ti se podudaraju sa knjigom - najniza tacka knjige i najniza tacka slova moraju da se podudaraju, najvisa tacka knjige i najvisa tacka slova moraju da se podudaraju (mada smanji najvisu tacku slova u odnosu na knjigu samo za malko, jer oble stvari izgledaju nize kada im se vrhovi podudaraju sa ravnom).

To je to. Cini se mnogo zamerki, ali to su sitnice i predlozi. Svaki predlog je bolji nego da ti napisem odmah "Super, odlicno, bravo, pobedio si" :)

za redsky, agency je sa obe strane kraci za milimetar jer ne moze bas lepo da se uklopi da bude i simetricno i lepo; a ne moze 2"Y" da se poklope (vertikalne linije) jer bih narusio simetriju u reci ägency"
za bager, stvarno nisam hteo da gubim vreme na detalje dok ne dobijem ocenu - ako mu se svidja ideja lako cu da ispravim greske, a ako oce da trazi dlaku u jajetu, bolje da mi i ne ocenjuje;
sto se tice knjige, namerno je ostavljeno asimetricno - sto moram svaki element dizajna da poravnam? razumem za tekst ali dda na primer cela slicica/ikona bude poravnata sa celim tekstom, ne razumem.

Evo pogledaj ovde i reci na jednom od najpoznatijih logotipa, je'l poravnat planinski lav sa tekstom, ili tekst sa simbolom "OR"?
11puma_logo.gif

Gubis poentu, proporcije teksta i slicice ti se ne slazu. Tekst ti je malo veci nego sto bi trebao da bude, pa smatram da bi takvim poravnavanjem dobio pravu velicinu. Razmisli malo o tome kako radi nas mozak: sve sto je potpuno simetricno cini nam se kao ispravno i jednostavno, potpuno asimetricne stvari su nam neispravne, konfuzne i ne prijaju oku, ono za sta kazemo da je lepo je ono sto najbolje kontrolise asimetriju u simetriji. Najbolje proporcije su proporcije zlatnog preseka. Taj logo ima bas tu jednu trecinu slike naspram dve trecine manje bitnog teksta i uspostavlja neku ravnotezu. Ono sto nam privlaci paznju je orao koji u gomili simetricnih stvari dolazi tu kao nesto sto potpuno prkosi tome. To je ono sto taj logo cini dobrim i prijatnim za oko. E sad tu odlicno dolazi taj nenapadan font teksta, cistina koja te tera da se fokusiras na sliku. Medjutim, malo veci tekst nego sto bi trebalo je sad narusio ravnotezu i registruje se kao greska. Gornja linija teksta ti se ravna sa linijom koja deli sliku i tekst, a donja linija teksta ti prelazi izvan poravnanja sa tom linijom. Dok ti je ono glavno u svemu ovome (slika) manje u odnosu na tu liniju.

Mozda ti se cini cudno sto toliko obracam paznju na detalje, ali te stvari se sredjuju za 5 minuta i najcesce donose prevagu kad si s nekim 1 na 1 u finalu. I nemoj da mislis da samo kritikujem u prazno, pricam ti iz iskustva i onoga sto znam. Samo zelim da ti pomognem, ako hoces prihvati to, ako neces necu se uvrediti. Ali veruj mi da sigurno ne sedim 15-20 minuta za kompom samo da tebe iskritikujem i iznerviram, naprotiv, hocu da pomognem i bilo bi mi drago da pobedis na svakom od tih konkursa.

Pozdav! :)

Ne bih bas sad o tome kako funkcionise ljudski mozak, isli bi off topic. Mozda sam izgubio poentu, ali nisam odgovor dobio, no nema veze.
Hvala na savetima, jos vise bih cenio da vidim tvoje radove i iskustvo, prava pomoc nije bas prava bez prakticnog primera.

ne znam sada kakve veze ima fotografija sa vektorom, moraces malo da pojasnis. Ako imas bar osnovno poznavanje engleskog, procitaj shuterstockov "Terms of use" da vidis koja su pravila za postavljanje. Ako si mislila na vektorski dizajn, mislim da ne mogu da se postavljaju vec postojeci simboli i "dingbats", clip art i ostalo ako zelis da prodajes, jer to nije tvoje, nisi nacrtala.

Cool, baci link da subscribe-ujemo :mrgreen:

Ja nisam ni bio aktivan na contestima, počeo sam od prošle nedelje da crtam pomalo, evo me u jednom finalu:
Izbrisao link - da ne kršim ToS... :mrgreen:
Imate neki predlog za doradu/stilizaciju?

Uskoro bih trebao da imam više slobodnog vremena pa ću se uključiti intenzivnije, kako na contestima, tako i na temi . :)

Poslednja izmena:
Vrh si odradio, ne znam sta kaze CH ali mozda bih jedino pojacao sivu boju, nesto mi bledunjavo...

Danke. :)

Jeste možda malo bledunjavo, ali boje moraju da ostanu takve kakve jesu, to im je deo brenda.
Okačio sam malo pre još jedan rad sa "prelomljenim" H, ostalo je sve isto - Nisam mogao da odlučim koja verzija je bolja, pa da ponudim obe :mrgreen: .

Btw, našao sam zanimljiv contest, imam i dobru ideju - ali je možda i previše kompleksna. Trebaće mi gomila vremena da nacrtam to što sam zamislio, ali ako mi uspe, imaću nešto zanimljivo za pokazivanje. :)

Back