LOUIS KRSTIĆ:
Život na ovoj planeti je težak i utoliko teži zato što očekujemo da treba biti lak.
Život treba da bude lak i treba da očekujemo da bude lak. ali samo ako znamo kako kao društvo treba da se organizujemo i odnosimo jedni prema drugima u svakodnevnom životu, kao i radu i podeli rezultata rada. To je upravo ono što ljudi ne znaju i to je razlog što život nije ni lak ni dobar, već težak i zao.
Nedostatak lakoće življenja, sa jedne strane je zato što ništa ne možemo dobiti neradom. Sa druge strane, težak je zato što ga mi sami ljudi otežavamo sa namerom da jedni drugima manipulišemo. Ta naša manipulativnost nije zbog prisustva filozofije, nije zbog prisustva raznih rasa a nije ni zbog prisustva religija.
Grešiš! Težak život je upravo zbog prisustva raznih pogrešnih religija, filozofija, ideologija, politika i naučnih teorija, koje ne služe ničemu drugom do tome da jedni drugima lakše manipulišemo, da bi manje radili, a što lakše i bolje, na tuđ račun i tuđoj grbači, živeli.
Ta naša manipulativnost je zbog naše nedovoljne razvijenosti lične svesti i nastojanja da sve i svakog iskoristimo da bismo što više toga prisvojili a što manje radili.
Da, tačno, manipulišemo da bi manje radili, a bolje živeli. A čime manipulišemo i šta je suština naše nedovoljno razvijene svesnosti? Manipulišemo našim pogrešnim ideološko-političkim, verskim, filozofskim učenjima i pogrešnim naučnim teorijama koje su suština naše nerazvijene svesnosti. Svesnosti o tome kako kao društvo treba da se organizujemo i jedni prema dugima da se odnosimo u životu i radu da bi nam bilo dobro. Ne poznajemo univerzalno prirodno rešenje i Zakon Dobra i Zla - Zakon nagona samoodržanja po kojem su sve materijalne forme u svemiru, kao organizacije kretanja i rada napravljene, sem ljudsko društvo. Po tom Zakonu su ćelije napravile naša tela, po tom zakomu žive čak i mravlja i pčelinja društva, po tom zakonu je cela priroda sagrađena. Jedino ljudi taj zakon ne poznaju i zato su upravo ljudi najgluplja stvorenja u prirodi, koji i rade i žive i na štetu prirode i na svoju štetu. A umišljaju da su najpametniji i najinteligentniji u prirodi, po tome jer imaju svoje ideologije, politike, religije, nacije, klase itd, a priroda to sve nema. Ne shvatajući du su gluplji od prirode upravo zato što to sve imaju, a da je priroda pametnija od ljudi upravo zato što to sve nema.
Za ostvarenje naših negativnih ciljeva mi smo spremni zloupotrebiti bukvalno sve i svakog pa i samu nauku, filozofiju, religiju i različitost po bilo kojoj osnovi.
Naše filozofije, razne religijje, ideologije i politike, pa i jedan dobar deo nauke i naučnih teorija nusi nešto što ima značenje dobra, već zla. To su upravo glavna naša sredstva zloupotrebe, koja smo stvorili sa ciljem manipulacije i zloupotrebe. Kad bi odbacili sva ta sredstva zloupotrebe ne bi izgubili ništa, a dobili bi veoma mnogo. Svega toga u organizaciji kretanja, života i rada po kojima su druge materijalne forme u prirodi sagrađene, NEMA.
Svo znanje koje mi kao ljudi koristimo, znamo i još donosimo u realizaciju jeste sadržano u samoj suštini života. Mi ljudi ništa ne izmislimo i ništa ne kreiramo. Jedino što uradimo to je da dovoljno podignemo svest i prenesemo ga za susednog sveta iznad nas i ovde ga materijalizujemo.
Pa u tome i jeste problem što mi ne znamo da "podignuti svest", ne znači ništa drugo do kopirati prirodu koja je pametnja od nas. Otkriri zakone i principe po kojima se priroda organizuje u svom životu, kretanju i radu i primeniti ih u organizaciji života, kretanja i rada u ljudskom društvu. Mi mislimo da imati "razvijenu svest" znači biti dobar pripadnik i sledbenik koji se bori i štiti interese svoje vere, ideologhije, nacije ili klase, a da svi drugi koji nisu pripadnici naše idelogije, vere, nacije ili klase nemaju "razvijenu svest".
Ono što je moj kapital bio iz porodice je da volim ljude nezavisno od bilo kakvih faktora koje drugi uzimaju kao razlog za negovanje drugih osećanja. Danas su, verujem, ta moja osećanja produbljenija.
Ne znam da li i ti veruješ u to, ali svi duhovnjaci sveta veruju da podignuti ili razviti svoju svetsa, znači naučiti "voleti", ljude i sva druga bića i celu prirodu. Nema ništa od toga. Sama lična osećanja ljubavi prema bilo čemu, imaju značaj samo za nas i ni za kog drugog i to uopšte nema značenje "razvijene svesti". Da bi ta naša ljubav prema bilo čemu drugom imala značenje "razvijene svesti", ta ljubav mora da bude prenesena na druge našimdelima, da bi drugi tu našu jubav mogli i sami da osete. Samo, problem je u tome što ne postoji mnogo pravih načina da ljudi svojim delima prenose svoju ljubav na druge, već samo jedan, a to je da se napravi pravedan svetski društveni i ekonomski poredak, sa pravednom podelom rada i rezultata rada, kao što su to učinile, na primer, ćelije i organi unutar ljudskog organizma u kojem sve ćelije i organi svolju ljubav prema dugim ćelijama i organima izražavaju delima, upravo po onoj Hriostovoj zapovesti "ljubi bližnjega kao samoga sebe". Pa tako u telu imamo da, na primer, noge delima izražavaju svoju ljubav prema svim drugim organima tela i telu kao celini, tako što ceo svoj životni vek celo telo nose na sebi. Na isti način svi i drugi organi delima izražavaju svoju ljubav prema celom telu. Pa tako imamo da mozak celog svog života misli za celo telo,oči gledaju za celo telo, ruke rade za celo telo, srce kuca za celo telo, želudac vari hranu za celo telo, pluća dišu za celo telo itd. I upravo ovaj princip "svi za jednog, jedan za sve", sa značenjem Hristove zapovesti "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe", koji je u prirodi u svim materijalnim formama primenjen, ima značenje visoko razvijene svesti i značenje najvišeg mogućeg oblika duhovnosti. To je ujedno i najbolje, prirodno i univerzalno rešenja izbegavanja zla, a ostvarenje dobra za sve članove bilo kojeg društva u prirodi napravljenog na bazi pravedne poodele rada i rezultata rada. A pošto niti i jedna svetska filozofija, naučna teorija, ideologija, politika i religija u svetu ne propoveda i ne zalaže se za praktično sprovođenje ovog prirodnog principa u organizaciji života, kretanja i rada ljudi u ljudskom društvu, upravo zato niiti i jedna svetska naučna teorija, filozofija, ideologija, politika ili religija, nema nikakvu pozitivnu praktičnu vrednost, sem negativnu, manipulatorsku. I tek onaj svetski pokret, politika, ideologija, filozofija, naučna teorija ili religija - nazovimo to bilo kako - koji prvi u svetu počnu da propovedaju, zagovaraju i zalažu se za uspostavljanje pravednog svetskog društvenog i ekonomskog poretka po napred opisanom principu, po ugledu na ljudski organizam i sve druge materijalne forme, organske ili neorganske, kao organizacije kretanja i rada žive i svesne materije, moći će se smatrati pravim i istinskim duhovnim pokretom, koji će moći da povedu samo ljudi sa najrazvijenijom svešću. To će da budi prvi ljudi u svetu koji svoju ljubav prema drugim ljudima i svemu ostalom neće izražavati samo svojim osećanjima, već i praktičnim delima da drugi ljudi tu njihovu ljubav mogu i da osete. To praktičnu ljubav je propovedao Isus Hrist kada je rekao "Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe", a ne takvu ljubav koja počinje i završava se samo sa osećanjima, koja ne znači apsolutno ništa. Koju hrišćanstvo, na primer, bez ikakvih rezultata, propoveda već dve hiljade godina. Zbog čega sve svetske religije, ideologije, politike, naučne teorije i filozofije i jesu bezvredne. čak i štetne, jer se koriste kao sredstvo manipulacije ljudima. Ja sam u mom rodnom mestu Olovo, u Bosni, pred sam početak rata pokušao da napravim takav pokret, koji je već u samom startu imao veliki uspeh, ali je zbog žestokog rata koji je naglo počeo neposredno posle toga, ovaj pokret propao. Prorci su najavili takvu vrstu duhovnog svetskog pokreta - U Bibliji u Jovanovom otkrivenju pod imanom "Narod u čistim belim haljinama". Po Tarabiću "Novi narod". Postoje i druga svetska proročanstvakoja to najavljuju. U svakom slučaju, zagovaranje jedinstvenog, pravednog svetskog društvenog i ekonomskog poretka - poretka bez ikakvih političkih, nacionalnih, verskih i klasnih podeljenosti i prpadnosti i naravno, poretka bez novca kao sredstva manipulacije i eksploatacije ljudi, prave duhovnosti i visoke svesnosti , a time ujedno niti duhovnog i materijalnog blagostanja, za sve ljude sveta, NIKADA NEĆE MOĆI DA BUDE.
Protiv tebe i tvoje teorije nemam ništa, šta više bio bih srećan da si stvarno ponudio nešto što je neophodno ovom svetu. Bilo bi tako da način kreacije nižih svetova već nije poznat.
Možda izgleda da svetu nisam ponudio ništa novo, upravo zato što je način kreacije nižih, pa i viših svetova, poznat, što ja stalno i naglašavam u svim mojim postovima. Ali ipak, ponudio sam i nešto i novo. To je insistiranje da taj isti način kreacije prirode koji je poznat, bude primenjen i u organizaciji života i rada ljudskog duštva. I to na taj način što bi se stvorio takav svetski pokret i takva duhovna snaga koja bi zagovarala i praktično radila na kreaciji organizacije života i rada ljudskog sruštva po ugledu na kreaciju cele prirode. Imajući na umu da takav svetski pokret i takva duhovna snaga još uvek ne postoji. Koja bi se uspešno suprostavila sadašnjim bezvrednim i štetnim svetskim duhovnim ideološko-političkim, verskim, nacionalnim i klasnim, manipulativnim, eksploatatorsim, pokretima i njihovim učenjima.
Pozdrav i tebi.