zagrobni život

• Začetnik teme Začetnik teme sbmb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Stari Jevreji su znali da je zemlja okrugla pre 2800 godina dok nauka koju poznajemo danas zna da je zemlja okrugla od pre oko 100-200 godina, neka bude i 500.

Isaija je nadahnut aktivnom silom Stvoritelja zapisao:"On boravi nad krugom zemaljskim..." (Isaija 40:22)

Nije da bih da se mešam (a nije ni da bih da se ne mešam)...

Ekonomija je frustrantna struka. Bez obzira na sve modele, iskustvo i načela, ekonomski događaji odvijaju se potpuno nezavisno od ekonomista. I onda siroti ekonomisti počnu da sumnjaju da postoji neka viša sila koja ih zeza. Zato su listom pobožni. :mrgreen:

uz pravilno prepoznavanje i razumevanje relevantih faktora praksa u potpunosi funkcionise prema postavljenom modelu.

ali, cim uzmes u obzir dva faktora koja sam opisao, onda nastaju razlozi za "poboznost":lol:

primer:
Primena kejnzijanskih mera:
1) u '30-im
2) u '60-im
Daje potpuno razlicite efekte.

Ovim zavrsavam mali ekonomski off-ic i nastavljam dalje sa temom.

vec sam izlozio.;)

Pazi, ja jednostavno ne mogu da razumem ovakav stav Smrt jeste kraj svega dok se ne dokaze da postoji neshto posle. Jednostavno, nisi u mogucnosti da smrt kao kraj svega proglasis za aksiom stvarnosti. Zašto? Nemaš dovoljno informacija na osnovu kojih bi mogao da tvrdiš.

Druga rečenica je već manje rezultat pogrešnog stava o tome da li je nešto činjenica ili ne. Tvoje razumevanje raspoloživih informacija* rezultira stavom o sumnji prema tome da smrt nije kraj. Kao što vice versa, moje razumevanje rezultira suprotnim stavom.

ovo su već poštapalice i mogu se isto koristiti i za tvoje stavove.

*tebi trenutno raspolozivih.

Poslednja izmena:
Stari Jevreji su znali da je zemlja okrugla pre 2800 godina dok nauka koju poznajemo danas zna da je zemlja okrugla od pre oko 100-200 godina, neka bude i 500.

Isaija je nadahnut aktivnom silom Stvoritelja zapisao:"On boravi nad krugom zemaljskim..." (Isaija 40:22)

22. Он седи над кругом земаљским, и њени су Му становници као скакавци; Он је разастро небеса као платно и разапео их као шатор за стан.
Koliko ja znam, krug je dvodimenzionalni objekat. Lopta je trodimenzionalni. Dakle, po tom citatu, zemlja je ravan disk na kojem su pobodeni shtapovi koji drze nebo. Neshto ovako:
tent.jpg

Kakve to veze ima sa temom? :D

Koliko ja znam, krug je dvodimenzionalni objekat. Lopta je trodimenzionalni. Dakle, po tom citatu, zemlja je ravan disk na kojem su pobodeni shtapovi koji drze nebo. Neshto ovako:
Kakve to veze ima sa temom? :D

Kad si ti otkrio da je zemlja okrugla?

P.S. Ako nema vez s temom zašto se upuštaš u diskusiju? Intrigira te zar ne? Dobro je to!

vec sam izlozio.;)
*tebi trenutno raspolozivih.
Dakle, jel se neko vratio iz mrtvih pa ti rekao? Jel imash neki dokaz? Samo verujesh? Kad budesh u prilici da dokazesh svoje tvrdnje, prichacemo. Moguce je da postoji zivot posle smrti, to niko ne spori, i bilo bi lepo kada bi to bilo istina, ali ga to nikako ne chini stvarnim.

Nego da te opet pitam, poshto mi nisi jasan, da li verujesh u zivot posle smrti jer se bojish da svojim neverovanjem mozesh zavrshiti u paklu?

Dakle, jel se neko vratio iz mrtvih pa ti rekao? Jel imash neki dokaz? Samo verujesh? Kad budesh u prilici da dokazesh svoje tvrdnje, prichacemo. Moguce je da postoji zivot posle smrti, to niko ne spori, i bilo bi lepo kada bi to bilo istina, ali ga to nikako ne chini stvarnim.
Како год. Што рече рдеки, сви ћемо то сазнати пре или касније. А опет ти кажем, мислим да доказивање "смрт (ни)је крај" онако научно, јесте посао који се може описати насловом једне књиге: "орање мора"

Nego da te opet pitam, poshto mi nisi jasan, da li verujesh u zivot posle smrti jer se bojish da svojim neverovanjem mozesh zavrshiti u paklu?

ја нисам римокатолик нити протестант, па да ме страх од пакла покреће да верујем. ни страх од пакла, ни бојазан од смрти, већ жеља за животом. ево, у овој поруци сам покушао то мало да објасним
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13375371&postcount=33

Poslednja izmena:

Jaoj, opet ovo...

Nisu znali da je zemlja lopta. Krug i lopta su potpuno različiti pojmovi. Dovoljno je pročitati priču o nastanku Zemlje i shvatiti da su Zemlju zamišljali kao ploču iznad koje je bio postavljen svod, a na svodu zakačena nebeska tela koja su se smenjivala u zavisnosti od toga da li je noć ili dan, i koja su služila za merenje vremena (a ne kao izvor svetlosti).

Како год. Што рече рдеки, сви ћемо то сазнати пре или касније. А опет ти кажем, мислим да доказивање "смрт (ни)је крај" онако научно, јесте посао који се може описати насловом једне књиге: "орање мора"
Ubedjivanje drugih bez ijednog dokaza jeste oranje mora.

ја нисам римокатолик нити протестант, па да ме страх од пакла покреће да верујем. ни страх од пакла, ни бојазан од смрти, већ жеља за животом. ево, у овој поруци сам покушао то мало да објасним
http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=13375371&postcount=33
Opet, kojim dokazom mozesh potvrditi da je ono shto Isus obecava istina? Nemoj mi samo reci Biblija...

P.S.
Lepo narod kaze, obecanje ludom radovanje.

Kad si ti otkrio da je zemlja okrugla?

P.S. Ako nema vez s temom zašto se upuštaš u diskusiju? Intrigira te zar ne? Dobro je to!
U mom selu kad neko lupi glupost kazu "da da, a Zemlja je ravna plocha". A u shkoli smo lepo obradili tu temu. Nego gde cesh boljeg dokaza do ove slike:
moonearth_580.jpg

P.S.
Nemoj 'leba ti da pokrecesh temu o teorijama zavere.

Ubedjivanje drugih bez ijednog dokaza jeste oranje mora.
да ли сам те једном речју овде убеђивао да смрт није крај? Јесам ли?

Opet, kojim dokazom mozesh potvrditi da je ono shto Isus obecava istina? Nemoj mi samo reci Biblija...
хоћеш ли доказ типа: "комшија Момчило касапин ми издао плативу банкарску гаранцију"?
Верујем, човече. Једноставно, читајући о животу и делима Христовим (нарочито Јованово Еванђеље), нисам могао а да не помислим:
1) или је преварант
2) или је луд
3) или је Бог

P.S.
Lepo narod kaze, obecanje ludom radovanje.
Па добро, неком је Радосна вест радост, а неком лудост. Ништа ново под сунцем.

Jaoj, opet ovo...

Nisu znali da je zemlja lopta. Krug i lopta su potpuno različiti pojmovi. Dovoljno je pročitati priču o nastanku Zemlje i shvatiti da su Zemlju zamišljali kao ploču iznad koje je bio postavljen svod, a na svodu zakačena nebeska tela koja su se smenjivala u zavisnosti od toga da li je noć ili dan, i koja su služila za merenje vremena (a ne kao izvor svetlosti).

Tačno je da je tadašnja nauka, nauka srednjeg veka smatrala da je zemlja ravna ploča i da leži na leđima 3 slona koji stoje na leđima kornjače koja opet stoji na zmiji koja pliva u velikom okeanu! Ja govorim o vremenu pre 2800 godina i tačnom opisu zemlje jer hebrejski izraz kugh može da označava sferični oblik.

Stari Jevreji pre 2800 godina nisu imali pojma da je zemlja okrugla lopta. Smatrali su da je ravna ploča u obliku kruga. Otkud znam? Pa evo, sam si priložio dokaz i boldovao ga.

Reč "nad" jasno pokazuje da su zamislili figuru u ravni. Odnos ispod-iznad gubi smisao kada se primeni na položaj tela u odnosu na zemlju.

Stari Jevreji pre 2800 godina nisu imali pojma da je zemlja okrugla lopta. Smatrali su da je ravna ploča u obliku kruga. Otkud znam? Pa evo, sam si priložio dokaz i boldovao ga.

Reč "nad" jasno pokazuje da su zamislili figuru u ravni. Odnos ispod-iznad gubi smisao kada se primeni na položaj tela u odnosu na zemlju.

:ok: Kad porasteš kašće ti se samo!

P.S. Isus je jednom prilikom odgovorio svojim učenicim da nisu spremni u tom momentu da "nose" ono što bi im rekao! ;)

да ли сам те једном речју овде убеђивао да смрт није крај? Јесам ли?
Nisi ti lichno, ali predstavljash bazu ljudi(hrishcani) koji to rade putem indoktrinacije dece od malih nogu, putem veronauke u shkolama, putem foruma, (recimo jehovini svedoci) idu od vrata do vrata, itd.

хоћеш ли доказ типа: "комшија Момчило касапин ми издао плативу банкарску гаранцију"?
Верујем, човече. Једноставно, читајући о животу и делима Христовим (нарочито Јованово Еванђеље), нисам могао а да не помислим:
1) или је преварант
2) или је луд
3) или је Бог
I ja sam gledao Dejvida Koperfilda:
1) ili je prevarant
2) ili je Bog.
Па добро, неком је Радосна вест радост, а неком лудост. Ништа ново под сунцем.
Naravno, sve zavisi od lakovernosti i indoktrinacije koje su glavne prepreke pravilnom rasudjivanju i kritichkom razmishljanju.

Једноставно, читајући о животу и делима Христовим (нарочито Јованово Еванђеље)

A zasto bas Jovanovo? Jovanovo jevandjelje je najmladje od kanonskih jevandjelja, nastalo najverovatnije izmedju 90 i 100 godine n.e., dakle, nekih 60-70 godina posle Isusove smrti i 30-ak godina posle prvog, Markovog jevandjelja. Imamo li u vidu da je veoma tesko izneti neki cvrst dokaz da je pisac Jovana koristio sinopticka jevandjelja kao svoje izvore (najbolji kandidat je Luka, s tim sto je i to pod velikim znakom pitanja), pitanje je sta su bili izvori za pisanje tog jevandjelja? Apostol Jovan, naravno, nije licno autor teksta koji znamo pod imenom Jevandjelje po Jovanu, vec je kao i kod drugih autorstvo tom jevandjelju dodeljeno u drugoj polovini drugog veka. Na temelju cega je zabelezen sadrzaj Jevandjelja po Jovanu? Pa, na temelju usmene tardicije iz druge, trece ili cetvrte ruke i to vise od pola veka od dogadjaja o kojima govori. To je isto kao da su prvi podaci o Titovoj ulozi u WWII zapisani ove ili prosle godine, posle 6, 7 decenija usmenih tradicija i prepricavanja. Seti se sad decje igre gluvih telefona. Deca posedaju u krug, prvo od njih svom susedu isprica poverljivu pricu, onda ovaj nastoji da pricu sto vernije prenese svom susedu, sledeci svom i tako u krug dok se ne dodje na pocetak. Kada se uporede izvorna i krajnja verzija price, obicno se prasne u grohotan smeh. Da nema takvog ishoda i da igra ne funkcionise ona se ne bi ni igrala. E, sada zamisli igru gluvih telefona koja se ne igra jedno vece, medju decom iz istog komsiluka ili iste skole, vec nekih 60-ak godina (od Isusove smrti do pisanja Jovanovog jevandjelja), medju razlicitim narodima, u razlicitim zemljama (na duzini od preko 3000km Rimskog carstva), pod drugacijim okolnostima, na razlicitim jezicima... Sta ce se desiti sa pricama - naravno da ce se promeniti i potpuno udaljiti od izvornog sadrzaja. Sto je interval izmedju dogadjaja i izvora koji taj dogadjaj prvi put belezi veci, to je izvor manje pouzdan i upotrebljiv kao autenican izvestaj. I to je osnovni razlog zasto Jevandjelje po Jovanu medju istoricarima ima status najnepouzdanijeg jevandjelja u smislu istoriografskog materijala.

Jovan je spis koji nam najmanje moze pomoci da saznamo osnovne stvari o tome ko je i kakav je bio istorijski Isus. Zato informacije o Isusu kao istorijskoj licnosti primarno moramo traziti u sinoptickim jevandjeljima, pocevsi od Marka. Jovan je teoloska agenda koja nam veoma malo moze pomoci u rekonstrukciji istorijskog Isusa.

Poslednja izmena:
@coachenko
Nesvakidashnje tvrdnje zahtevaju nesvakidashnje dokaze. Jedna knjiga svakako nije dovoljan dokaz za vaskrsnuce. Nemojte me terati da dajem primer Hari Potera i Gospodara Prstenova. :)
To shto se Biblijska mesta poklapaju sa mestima u realnosti nije dokaz za chuda nego da su ta mesta postojala i u ono vreme. Radnja filma Spajdermen se odvija u Njujorku, dakle Spajdermen stvarno postoji i izbacuje pauchinu iz ruku?

A zasto bas Jovanovo? Jovanovo jevandjelje je najmaldje od kanonskih jevandjelja, nastalo najverovatnije izmedju 90 i 100 godine n.e., dakle, nekih 60-70 godina posle Isusove smrti i 30-ak godina posle prvog, Markovog jevandjelja. Imamo li u vidu da je veoma tesko izneti neki cvrst dokaz da je pisac Jovana koristio sinopticka jevandjelja kao svoje izvore (najbolji kandidat je Luka, s tim sto je i to pod velikim znakom pitanja), pitanje je sta su bili izvori za pisanje tog jevandjelja? Apostol Jovan, naravno, nije licno autor teksta koji znamo pod imenom Jevandjelje po Jovanu, vec je kao i kod drugih autorstvo tom jevandjelju dodeljeno u drugoj polovini drugog veka. Na temelju cega je zabelezen sadrzaj Jevandjelja po Jovanu? Pa, na temelju usmene tardicije iz druge, trece ili cetvrte ruke i to vise od pola veka od dogadjaja o kojima govori. To je isto kao da su prvi podaci o Titovoj ulozi u WWII zapisani ove ili prosle godine, posle 6, 7 decenija usmenih tradicija i prepricavanja. Seti se sad decje igre gluvih telefona. Deca posedaju u krug, prvo od njih svom susedu isprica poverljivu pricu, onda ovaj nastoji da pricu sto vernije prenese svom susedu, sledeci svom i tako u krug dok se ne dodje na pocetak. Kada se uporede izvorna i krajnja verzija price, obicno se prasne u grohotan smeh. Da nema takvog ishoda i da igra ne funkcionise ona se ne bi ni igrala. E, sada zamisli igru gluvih telefona koja se ne igra jedno vece, medju decom iz istog komsiluka ili iste skole, vec nekih 60-ak godina (od Isusove smrti do pisanja Jovanovog jevandjelja), medju razlicitim narodima, u razlicitim zemljama (na duzini od preko 3000km Rimskog carstva), pod drugacijim okolnostima, na razlicitim jezicima... Sta ce se desiti sa pricama - naravno da ce se promeniti i potpuno udaljiti od izvornog sadrzaja. Sto je interval izmedju dogadjaja i izvora koji taj dogadjaj prvi put belezi veci, to je izvor manje pouzdan i upotrebljiv kao autenican izvestaj. I to je osnovni razlog zasto Jevandjelje po Jovanu medju istoricarima ima status najnepouzdanijeg jevandjelja u smislu istoriografskog materijala.

Jovan je spis koji nam najmanje moze pomoci da saznamo osnovne stvari o tome ko je i kakav je bio istorijski Isus. Zato informacije o Isusu kao istorijskoj licnosti primarno moramo traziti u sinoptickim jevandjeljima, pocevsi od Marka. Jovan je teoloska agenda koja nam veoma malo moze pomoci u rekonstrukciji istorijskog Isusa.

Možeš li da navedeš izvor ovog teksta?

@coachenko
Nesvakidashnje tvrdnje zahtevaju nesvakidashnje dokaze. Jedna knjiga svakako nije dovoljan dokaz za vaskrsnuce. Nemojte me terati da dajem primer Hari Potera i Gospodara Prstenova. :)
To shto se Biblijska mesta poklapaju sa mestima u realnosti nije dokaz za chuda nego da su ta mesta postojala i u ono vreme. Radnja filma Spajdermen se odvija u Njujorku, dakle Spajdermen stvarno postoji i izbacuje pauchinu iz ruku?

Ko je govorio o cudima? :) Da se razumemo, Isus je istorijska licnost. Danas vise nema nijedan ozbiljan autor koji tvrdi da Isus nikada nije ni postojao. Jednog istoricara zanima sta i odakle moze da sazna o jednoj istorijskoj licnosti, o njenim recima i delima, o njenoj ulozi u vremenu kada je zivela i dogadjajima u kojima je ucestvovala, itd. Takva znanja moze da crpi iz istorijskih izvora. Primarni istorijski izvori za lik i delo istorijskog Isusa su jevandjelja. To ne znaci da je sve sto pise u jevandjeljima istorijski autenticno. Naravno da nije, ali nauka ima malo senzitivniji aparat kako da razgranici istorijski sadrzaj koji se moze prihvatiti van svake razumne sumnje i ono sto je proizvod kreativnosti pisca ne temelju njegovih ideoloskih, religijskih ili politickih ubedjenja ili nekih drugih interesa. Sto se jevandjelja konkretno tice, ona su veoma siromasna sadrzajima koji se mogu prihvatiti kao istorijski autenticni, ali ona i dalje ostaju primarni izvori za temu o kojoj govorimo. U tome je izazov veci - identifikovati ono sto se moze usvojiti kao autentican sadrzaj van svake razumne sumnje, otkriti motive pisca za ono sto ne trpi teorijsku proveru na bazi kriterijuma razvijenih za testiranje jevandjeoskog sadrzaja, utvrditi medjusobni odnos medju jevandjeljima, itd. Dakle, raspolazemo onim sto imamo. Kad su u pitanju Isus, njegovo apokalipticko ucenje i njegov pokret, nemamo mnogo, ali to nas ne oslobadja odgovornosti da na osnovu toga ustanovimo sve istorijske cinjenice, u onoj meri koliko to izvori dozvoljavaju.

Poslednja izmena:

Back