zagrobni život

• Začetnik teme Začetnik teme sbmb
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Predložih ti da se uozbiljiš! Vreme ti je da pređeš na čvrstu hranu.
Predji sa ad hominema na argumentovanje svojih izjava. Lepo ti je chovek rekao, a ja se slazem sa njim. Jedina razlika izmedju nas i ostalih zivotinja(shto se tiche superlativa) je razvijeniji mozak. U svemu ostalom smo mnogo loshiji.

P.S.
Ujedno ti predlazem da slobodno vreme posvetish prouchavanju biologije.

Predji sa ad hominema na argumentovanje svojih izjava. Lepo ti je chovek rekao, a ja se slazem sa njim. Jedina razlika izmedju nas i ostalih zivotinja(shto se tiche superlativa) je razvijeniji mozak. U svemu ostalom smo mnogo loshiji.

P.S.
Ujedno ti predlazem da slobodno vreme posvetish prouchavanju biologije.

Rekoh ti već jednom, gde si ti sada, ja sam bio. Faza "ja sam najpametniji, najači i najlepši" je svojstvena adolescentima. Ne paziš na času.

Ne znam kojoj ti religiji pripadaš, ali ovo pod 2) i 3) se, bar se meni čini, ne uklapa ni u jednu meni poznatu.
Ovo pod tri je tebi najlogičnije ali jednom hrišćaninu nije, iako i on veruje u boga, za koga tvrdi da je dobar.
не припадам ниједној религији.
по 1 (после смрти нема ничега) проповедају атеисти, ово под 2 (или вечни рај или вечни пакао) проповедају хришћанство и ислам, ово под 3 (привремени рај и пакао, па реинкарнација) проповедају хиндуизам, џаинизам, и будизам, а и у то су веровали и Сократ и Платон.
ако је једном хришћанину логично да верује у опцију 2, значи да су му логичне нелогичне ствари. нелогично је да бог који је добар кажњава људе на вечне муке, и друго, нелогично је уопште да бог који је савршен и праведан да некоме бесконачну награду или казну, за његова дела која су далеко од бесконачних.

Pod 1 ateisti: imash ateiste koji ne veruju u zivot posle smrti(reinkarnaciju), imash one koji veruju. Ateisti ne propovedaju. Neki ateisti odgovaraju na propovedanja o zivotu posle smrti sa "kako znash?" i "a dokaz za to je...?".

да, атеисти проповедају. кажу да не постоји живот после смрти, иако не могу да знају да не постоји.

агностици не проповедају.

да, атеисти проповедају. кажу да не постоји живот после смрти, иако не могу да знају да не постоји.

ne. ateisti ne propovedaju - nisu strateski organizovani u cilju potcinjavanja mase i ostvarivanja novcanih prihoda u znacajnijim razmerama.

ateista ne moze da zna da ne postoji zivot posle smrti. on je na osnovu svog iskustva i logike kojom raspolaze tako zakljucio jer nista konkretno i opipljivo na to ne ukazuje.

ni vernici ne mogu znati da bog postoji vec im je neko rekao da je to tako pa mu poverovali.

sto se mene tice veruj u sta hoces samo nemoj nikog ugrozavati svojim verskim ritualima i trudi se da ne budes tudje topovsko meso...

Pa ja i jesam agnostik. :D
Zivot posle smrti postoji ili ne postoji. Ja kazem da ne znam, vi verujete da postoji. DakleM, "kako znash?" i "a dokaz za to je...?"?

ateista ne moze da zna da ne postoji zivot posle smrti. on je na osnovu svog iskustva i logike kojom raspolaze tako zakljucio
ни ја не знам да живот после смрти постоји. али верујем да постоји, јер сам тако закључио на основу посматрања природе и разума који ми је дао бог.

jer nista konkretno i opipljivo na to ne ukazuje.
ништа ни конкретно ни опипљиво не указује на постојање гравитације или макроеволуције, али скоро сви атеисти верују у њих, јер им је неко рекао да постоје.

Pa ja i jesam agnostik.
па онда не можеш да кажеш да атеисти не проповедају. иста питања "како знаш" и "доказ за то је" можеш да поставиш и атеисти када каже да нема загробног живота, и неће моћи да одговори на њих ништа више него верник.

Poslednja izmena:
hajde samo jedan dogovor, ako citiras razlicite osobe u svom postu - bilo bi dobro da to naznacis na odgovarajuci nacin.

ни ја не знам да живот после смрти постоји. али верујем да постоји, јер сам тако закључио на основу посматрања природе и разума који ми је дао бог.

iz tvoje izjave se moze zakljuciti da ti ne znas da imas razum vec verujes da imas na osnovu vere u boga za kog verujes da ti je dao razum.

Poslednja izmena od moderatora:
zato sto bi cinjenica da poslednji izdah označava kraj, bilo nešto najsurovije što bi čovek mogao da sazna.

za druge ne znam

Da, samo što je upravo to činjenica, čak i biblijska. Čovijek kada umre on jednostavno prestaje postojati.

Moja vjera se temelji na tome, da se osoba sastoji od materije i životne energije koja nije svijesna. Kada osoba umre, materija se raspada, a životna energija se vraća "Izvoru" koji ju je i dao. Ako je osoba zaslužila kroz Božju milost da bude uskrsnuta u "danu" uskravanja, tada ju je Bog pohranio u svoje sjećanje, te tu pohranjenu osobnost vraća u novo tijelo prilikom uskrsnuća, davajući mu životnu energiju koja je ista kod svih živih bića.

1. Mojsijeva 2:7*- Tada je Jehova Bog načinio čovjeka od praha zemaljskoga i udahnuo mu u nosnice dah života, i čovjek je postao živa duša.

1. Kod stvaranja Adama vidimo da u trenutku SPOJA materije i životne energije NASTAJE OSOBA, koja se naziva "živa duša". Znači, riječ duh ili dah, ne označava osobu, nego osobu označava spoj.

Propovjednik 12:7*- Tada se prah vraća u zemlju, gdje je i bio, a duh se vraća pravome Bogu, koji ga je dao.

2. Kod obrnutog procesa, prilikom smrti, materija se raspada, a životna energija se vraća ka svome "Izvoru". Znači, ako je u trenutku spoja nastala živa osoba, to znači da prekidom spoja jednostavno nestaje živa osoba. Ona prestaje postojati.

Propovjednik 3:19*- Jer kakav je kraj sinovima ljudskim, takav je kraj i životinjama — svima je isti kraj. Kako umiru oni, tako umiru i one. I svi imaju isti duh, pa čovjek nije bolji od životinje...

3. Vidimo da je taj duh ili dah ISTI i kod ljudi i kod životinja. Sasvim je logično da je životna energija ista kod SVIH živih bića, jer ih ona sve i pokreće. Da je ta energija svijesna osoba, tada ne bi bila ista u životinjama i ljudima, i onda ovaj biblijski stih ne bi imao smisla.

Poslednji put ažurirao/la R.Žiskar : danas u 14:09 Razlog: лош пример за гравитацију

Moze ovaj?

Intelligent Falling Theory

Evangelical-Scientists-C.jpg

dx/dt = 1 Korincanima 1:10 :mrgreen:

gravity-theory.jpg

:per:

ugledaj se na De_Sisti-ja.
jedno je verovanje a drugo su cinjenice.

U redu i vjerovanje i činjenice ( govorim za biblijske činjenice ).

Naprimjer :

Ivan 11:11-14 - To je rekao, a zatim je dodao: “Naš je prijatelj Lazar zaspao, ali idem ga probuditi.” Nato su mu učenici rekli: “Gospodine, ako spava, ozdravit će.” No Isus je govorio o njegovoj smrti, a oni su mislili da govori o spavanju, o snu. Tada im je Isus otvoreno rekao: “Lazar je umro.

Isus je odgovarao na pitanje svojih učenika o STANJU Lazara. Stanje smrti je usporedio sa stanjem spavanja. Prema tome, osoba kada umre, ona jednostavno ne posjeduje nikakvu svijesnost, što dokazuje da je teorija o duši koja nadživljava tijelo NETOČNA. Čovijek koji spava nema nikakvu spoznaju o vremenu, osijećajima ili svijesnosti. Prema tome, paralela sa smrti je sasvim ista. Čovijek kada umre jednostavno više ne postoji. Zato Isus kaže da će probuditi tog mrtvog čovijeka, što označava uskrsnuće. Lazar koji je bio uskrsnut, nije prićao o nikakvom nebeskom raju ili paklu, ili životu u nekoj drugoj osobi. Da je njegova duša ( osoba ) izašla iz tijela poslije smrti, tada bi povratkom u tijelo prepričala doživljaje u ta četiri dana koliko je bio Lazar mrtav. Ili, nelogično bi bilo da Isus Lazaru vraća dušu iz blaženstva nebeskog raja ponovo na zemlju gdje vladaju jad i bijeda.

Back