XENON SVETLA i sve o njima

• Začetnik teme Začetnik teme RogiS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
picture1305215532.jpg

Kako god vama zvucalo ovo, ali iako za sada ne postoje standardi oko ovakvih dodatnih kompleta, treba se potruditi da se nadje proizvodjac koji, osim sto ima dobar kvalitet uredjaja, ima i precizno izradjene sijalice. Da njihova ziza bude na identicnom mestu na kome se ona nalazi i na Halogenim sijalicama. Na taj nacin ne dolazi do toga da ova svetla smetaju drugim ljudima. Ili je bar to minimalno.

Takodje, ukoliko su ona losa, a jos se i ne postave kako treba, dolazi do onog efekta koji je tema ovde - zaslepljivanje vozaca iz suprotnog smera. Sastavni deo svake ozbiljne konverzije je i stelovanje svetala na pravilne vrednosti. Jako bitan detalj na kraju svakog posla.

Svaki auto koji se "uradi" sa dobrim uredjajima nece imati problema sa tehnickim pregledom. Pravilo kaze da nije bitna jacina svetla koja "izlazi" iz fara vec raspodela svetla. Ukoliko onaj koji vrsi tehnicki pregled, kada prisloni "spravu za proveru svetala na tehnickim pregledima", konstatuje da visina svetala ne prelazi dozvoljene granice, nece biti nikakvih problema.

Kako god vama zvucalo ovo, ali iako za sada ne postoje standardi oko ovakvih dodatnih kompleta, treba se potruditi da se nadje proizvodjac koji, osim sto ima dobar kvalitet uredjaja, ima i precizno izradjene sijalice. Da njihova ziza bude na identicnom mestu na kome se ona nalazi i na Halogenim sijalicama. Na taj nacin ne dolazi do toga da ova svetla smetaju drugim ljudima. Ili je bar to minimalno.

Takodje, ukoliko su ona losa, a jos se i ne postave kako treba, dolazi do onog efekta koji je tema ovde - zaslepljivanje vozaca iz suprotnog smera. Sastavni deo svake ozbiljne konverzije je i stelovanje svetala na pravilne vrednosti. Jako bitan detalj na kraju svakog posla.

Svaki auto koji se "uradi" sa dobrim uredjajima nece imati problema sa tehnickim pregledom. Pravilo kaze da nije bitna jacina svetla koja "izlazi" iz fara vec raspodela svetla. Ukoliko onaj koji vrsi tehnicki pregled, kada prisloni "spravu za proveru svetala na tehnickim pregledima", konstatuje da visina svetala ne prelazi dozvoljene granice, nece biti nikakvih problema.
Ja sam primjetio da recimo i kombiji mnogo zasljepljuju vozače (tj. mene) ili recimo i meni blicaju kad vozim kangua ako podignem svjetla na regulaciji, sve u svemu velika je netrpeljivost i nedostatak osnovne vozačke kulture u fazonu ma nek ja vidim a za ostale me boli k.... tako mi djeluje sve to sa svjetlima i naravno malo ko ide na podešavanje pogotovo sa krševima raznoraznim

Koliko sam ja upoznat, od 1. Januara 2010 ce biti obavezno voziti sa upaljenim svetlima.

Tako i treba ... Bosna i Hrvatska su odavno u zakon uvrstila dnevna svetla,a u Srbiji ima dosta onih koji ni noću ne pale svetla.

I ono sto je "skoro pa sigurno" da ce obojena svetla, verovatno sve preko 6000K morati da se skida...

Mislim da do toga neće doći,jer je kod nas svojevremeno i fabrički Xenon bio osporavan.Na kraju krajeva,sve preko 6K daje lošije osvetljenje ... ali i bolje zaslepljenje ;) Ostaje da vidimo,u svakom slučaju.

Tako i treba ... Bosna i Hrvatska su odavno u zakon uvrstila dnevna svetla,a u Srbiji ima dosta onih koji ni noću ne pale svetla.[/COLOR][/B]

Austrija je taj zakon ukinula, a Nemacka nije ni uvela ;)

Dnevna svetla se koriste u zemljama bez dovoljno prirodnog osvetljenja (skandinavske zemlje npr), nama to ne treba ni za sta. Automobili namenjeni tom trzistu imaju dnevna svetla (npr Volvo i Saab) koja se pale zajedno sa automobilom. Oborena svetla nisu predvidjena za tu namenu.

Austrija je taj zakon ukinula, a Nemacka nije ni uvela ;)

Dnevna svetla se koriste u zemljama bez dovoljno prirodnog osvetljenja (skandinavske zemlje npr), nama to ne treba ni za sta. Automobili namenjeni tom trzistu imaju dnevna svetla (npr Volvo i Saab) koja se pale zajedno sa automobilom. Oborena svetla nisu predvidjena za tu namenu.
:cool: dnevna svetla vec nekoliko godina sa zakonom se koriste i u Makedoniju :rtfm:

Kod nas taj zakon važi već 3 godine :lol:

Kad je tek izašao kod nas, stvar koju smo najviše prodavali su bili kablovi za start motora, i punjači akomulatora :lol::lol::lol:

Svako zaboravi da izgasi svetla kad izađe iz auta, i ajmo ....

To me ne cudi.

Jedan od apsurda ovog zakona ce biti i obaveza paljenja svetala po danu.
Ono sto bi trebalo da uvedu kao obaveza je da se svetla pale po kisi, magli, snegu, a ne u sred leta kad ne vidim ni instrument tablu, a kamoli lampice na njoj od dnevnog svetla.
Druga stvar, vozio sam i po Bosni i letos po Crnoj Gori. Nasi putevi nisu prilagodjeni 'stalno upaljenim svetlima':). Zbog rupa, elgnuca, izbocina, svako drugo auto koje ide u susret izgleda kao da ti ablenduje, a zna i da smeta prilicno.

I ***** li ga, tolike godine vozimo, da nas sad neko uci da ne vidimo po danu i pravi nas budalama. Ne razumem.

Back