XENON SVETLA i sve o njima

• Začetnik teme Začetnik teme RogiS
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
u Gang Land-u imaju xenone za Pasat, bas kao ovaj na BMW-u sa prstenovima i sa ugradnjom kostaju 250e, u mom gradu ugradjuju i za 160e, ne razumem se bas u to ali stavljaju ti neke sijalice na tvom faru i nije svetlo kao na pravom xenonu nego je mnogo jace, a to mi se ne svidja. Jel zna neko koliko su polovni xenoni original bas za pasat 98?

Marko bez ljutnje, malo proguglaj sta su xenon kitovi(sto prodaje RogiS) i sta su fabricka xenon svetla...koja inace cine far+sijalica+balast+sistem za pranje+sistem za aut.nivelaciju;)

Ti sto prodaju za 250, a kod tebe ima za 160 SIGURNO nisu original xenon farovi za pasata(ili su polovni\kradeni).Mozda jesu sijalice ali tebi to nista ne znaci jer nemas xenon far. Bice ti jasnije kad shvatis razliku...

Aj da malo osvezim temu.
Kakva su vasa iskustva sa xenon svetlima naknadno ugradjenim (nebitno gde su ugradjena)
Dobro je poznato da postoje kvalitetni i losi xenon setovi,bar ja primetim razliku na putu i imao sam prilike da ih testiram.

Samo sam cuo da su Xenoni zabranjeni u Nemackoj. Ne znam detalje (da li bixenoni ili ovi drugi) nisam upucen. Naravno, ovo su neformalni podaci.
:hahaha::hahaha::hahaha: Koja glupost!
Odakle onda sva ova nemačka silna vozila sa fabričkim xenonima? I to su kola koja su vožena tamo i kao polovna su uvezena ovde.
Zabranjeni su xenon-kitovi, jer ne ispunjavaju homologaciju. Homologacija kaže da uz xenone moraš imati i high-pressure prskalice za iste, a sa kitovima to ne dobijaš. Ovako je npr u Sloveniji.

Poslednja izmena:
U Nemackoj mogu samo biti zabranjeni xenoni sa bojom svetlosti preko 5000K,belo svetlo...znam da je u Italiji zabranjeno,jer je drugar imao extra ljubicastu boju svetla i morao je da promeni! A ne mogu da zabrane xenone
Da, verovatno je imao 12000K. To je baš ljubičasto. Definitivno ne treba ići preko 6000K, takve su moje. Blago plavkaste i šljašte k'o blesave na ''fenomenomenalnim'' Subaru Farovima. :D

Posto postoje mnoge nepoznanice i zablude o xenon svetlima, u ovom postu cu pokusati da, objektivno - iz iskustva, demistifikujem taj novi "brend", "pomodarstvo", pojavu ... i odgovorim na sva pitanja ukoliko ih bude.
Ksenon svetla ne zahtevaju promenu fara. Menjaju se samo sijalice, a dodaju starteri (trafoi). Njihova svrha je pretvaranje 12V na 23.000V.

Inace, ova svetla funkcionisu tako sto u sijalici ne postoji konvencionalno vlakno, vec se na dva kraja elektroda, u mesavini metal-halidnih soli i Xenon gasa, dovodi pomenutih 23kV. Tada se formira Voltin luk sto predstavlja izvor svetla 300% jaci od Halogenih sijalica, bilo kog tipa ili proizvodjaca.
Snaga je 35 umesto 55W. Vek trajanja 10 puta duzi.​

Gore levo - 3000k, 5000k, 6000k, 8000k
Sredina - 10000k, 12000k, 15000k, 30000k
Dole levo - Blue, Indigo, Green, Pink (samo kao uzorci)​

Back