Vuk Jeremić:U Operaciji Oluja bilo etničkog čišćenja Srba

E vidish u tome je problem. Jesu li oni "nenormalni" u manjini? To je vec na svakom pojedinachno da proceni. Neka je "nenormalnih" 10 % i kod jednih i kod drugih.
Kad tih 10 % laje o genetskoj genocidnosti onih drugih, o turskom poreklu onih drugih, o vekovnim zaverama onih drugih i slichno, to se jako loshe odrazi na medjunacionalne odnose. I onda Srbima u Hrvatskoj ili Hrvatima u Srbiji ne mozhe biti bash prijatno. Pa onda moj prijatelj, u sred Beograda, sluchajno kazhe "kut", pa se odmah ispravi i kazhe "ugao". Zashto bi se ispravljao?

A da ne govorim o onom : "Mi Srbi/Hrvati smo objektivni i realni, ali oni Hrvati/Srbi su totalno zadojeni mrzhnjom." I uopshte, percepcija "onih drugih" je uglavnom jako losha kod pripadnika ova dva naroda.

Uostalom, gle "izvesni" banovani nick. U Jasenovcu nije bilo zlochina na nacionalnoj osnovi, jer su ubijani i drugi sem Srba? Nego su, eto, ubijani "oni koji su prekrshili zakon"?

Mis'im, kad na forumu imash petoro Hrvata a jedan od njih tako razmishlja, to prosechno inteligentnom choveku, pardon, Homo balkanikusu, daje zakljuchak da jedna petina Hrvata tako razmishlja.

Zbog takvih stvari je potrebno rashchistiti rachune. ( Ali ne, turbo-srpski : "Samo da se Rusi dignu, videcete vi svog Boga!" ) Nego lepo, izvesti zajednichke zakljuchke iz svega shto se desilo na ovim prostorima. A ako vec ne mozhe, onda barem da se potrudimo, a ne : "Mi imamo svoju istinu, a za druge istine nas zabole."

glas razuma, gdje mi preostaje samo se sloziti...
p.s. a mozda je i ta brojka od 1/5 Hrvata (prvenstveno iz BiH) , ne i gradana RH priblizno tocna...doista neznam, jer takve ljude ne poznajem...iako se utisak moze steci...znam samo da nijedna nacionalisticko-sovinisticka stranka u RH nema sanse...

slushaj..ja nemam moju istinu..mene interesuje samo istina i nishta drugo..ako nisi sposoban prihvatiti istinu onda nemoj barem gaditi normalnim ljudima zhivot..ebo.te, jel te grize savest?.ili si placen za ovu ustashku propagandu?( shto bi ti oprostio,para je para)il' si brate bolestan od toga shto ti se desilo..onda leci frustracije na hr.forumima..tamo ste bar slozni oko "istine"..ovde ti nevredi..previshe je zhrtava te vashe domoljubnosti..:nono:

markane,ima samo jedna i jedina ISTINA.
a ona se zove PROJEKT VELIKE SRBIJE.

i sve je zbog iste izkonstruirano u beogradu.
masovni etnocidi i genocidi sto nad Hrvatima,sto nad bosnjacima sto nad albancima.

no,nije sve islo po planu,ovi se nisu dali izgenocidisat,nego su vam pokazali di vam je misto i di su vam granice,sto geopoliticke sto vojnicke.

i amen.

Poslednja izmena:
Nije to nikakva izmishljotina. O masovnom napushtanju Krajine se shushkalo josh od trenutka kad su krajishki lideri shvatili da postoji mogucnost da izgube rat. I da, chuo sam prichu da su to vezhbali. Vrlo je verovatno.
Nije li i sam Sheshelj rekao : "Srbi ce radije napustiti nezavisnu Hrvatsku, nego zhiveti u njoj!"...?

E, sad. Ono shto je pod znakom pitanja je : Koliko je ta ideja o napushtanju Krajine bila zaista popularna kod Srba, a koliko su taj egzodus "pomogli" Hrvati? To je potrebno raspraviti na sudu.

Jel' si ti to o vezhbanju chuo od nekog ko je vezhbao pa nam onako iz prve ruke prenosish,ili shta? kako meni niko tako neshto nije rekao..i boli me uvo shta je shesheljon izjavljivao..ko je normalan slushao tog ludaka,i kakvu je on uopshte moc u to vreme imao?molim te ..mogu da zamislim kako ta vezba izgleda,sa sve onim babama i decom..mslimstvarno..

gospodjico,vi zaboravljate jednu bitnu stvar.

prije oluje su se desili raznorazni vukovari,i na tisuce ubijenih Hrvata.

prvo naucite da poviest ne pocinje '95 nego u ovom konkretnom slucaju vec polovicom '91.
ubijanjem i protjerivanjem Hrvata u SVOJOJ drzavi.

mozda ce vam onda neke stvari "sjesti" od prve.

Da, Registra, u pravu je donekle... počelo je ovako:

- Postoje li u Hrvatskoj dokazi o zločinima nad Srbima, civilima o kojima se do sada nije ništa znalo? Ko bi trebalo time da se bavi hrvatski ili međunarodni sudovi?

- Mi smo do sada istražili 980 leševa i sve je poslato državnom odvetniku na procesuiranje, i to su uglavnom bili ritualni zločini. Recimo, u selu Islam Grčki, ubijena su 42 starca, srpske nacionalnosti, još pre početka rata. Glava su im bile odvojene od trupova i nalažene i na po dvadeset metara udaljenosti. Sve se to znalo i tada. Mi samo sada ponovo tu priču obnavili i tražimo da se pocesurira. To je sve bilo još u maju ’91. godine. U njihovim posmrtnim listovima piše da su oni ili izvršili samoubistvo ili umrli od embolije pluća ili umrli prirodnom smrću. Isti je slučaj i sa ubijenim staricama u selu Mažibrade, kod Kistanja, gdje je mrtvozornik zaključio da se radi o samoubistvu vješanjem na stablu u dvorište kuće, iako je jedan od leševa imao 16 prostrijelnih rana. Iako je istraga, započeta 2001. i završena, do danas optužnica nije podignuta, iako su svjedoci dali naznake o identitetima mogućih počinitelja i vojnoj jedinici hrvatske vojske koja je taj zločin u operaciji takozvanog čišćenja nakon takozvane «oluje» i učinila.

Slijedeći je primjer starica od 86 godina u selu Kričke u čijem smrtnom listu piše da se popela na stablo visoko 2 m, iako je ona bila teško pokretna i ne višeg rasta od 160 cm, te da se objesila.

To samo govori da je rat bio organizovan i da je etničko čišćenje bilo palnirano. Ovo nisu zločini koji su bili počinjeni za vreme ratnih operacija, nego bukavlno pre ratova, ili poslije, nakon što su odavno završeni. To su straci koji su masakrirani nenaoružani i nedužni. A ovo su samo par sela istraženih u dalmatinskom zaleđu. Nismo dalje išli po Hrvatskoj. Ako je Hag kao nepristrasna institucija i koji je osnovan da bi procesuirao zločine a iste zataškava, iako postoje dokazi da su ih počinile paravojne hrvatske formacije, onda samo to govori zašto je on osnovan.

Iz intervjua Semine Lončar. Semina Lončar, predsednica Centra za razvoj demokratije iz Splita ekskluzivno za Korene.
http://www.vidovdan.org/article585.html

Ili ovako:

1990. godina

7. januar: trojica maloletnika provalila u pravoslavni hram presvete Bogorodice u Šibeniku, uzeli zastavu Srpske pravoslavne crkve i zapalili je.
15. januar: Sekretarijat za pravosuđe i upravu Socijalističke Republike Hrvatske odobrio je upis SKD Zora u registar društvenih organizacija.
30. januar: u Donjem Lapcu održan skup o političkom organizovanju srpskog naroda. Skupom rukovodio akademik Srpske akademije nauka i umetnosti dr Jovan Rašković, neuropsihijatar. Zaključeno je da se osnuje politička stranka koja će biti povezana sa sličnom strankom u Srbiji.
2. februar: u Kninu održan miting Za Jugoslaviju.
11. februar: u Vojniću održana Osnivačka skupština Jugoslavenske samostalne demokratske stranke (JSDS). Za predsednika izabran mr Mile Dakić, za potpredsednike Milan Vujnović i Mirko Zorić a za generalnog sekretara Vukašin Zorić.
15. februar: u Karlovcu održan skup Srba. Pre i posle skupa, došlo do fizičkih sukoba u Cerovcu i Slunjskim Brdima.
17. februar: u Kninu održana Osnivačka skupština Srpske demokratske stranke (SDS). Za predsednika izabran Jovan Rašković.
18. februar: u Zagrebu osnovan ogranak JSDS-a.
24. februar: u Zagrebu predsednik Hrvatske demokratske zajednice dr Franjo Tuđman, general JNA u penziji, rekao: Nezavisna Država Hrvatska nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz povijesnih težnji hrvatskog naroda.
26. februar: u Srbu osnovan mesni odbor SDS-a.
4. mart: na Petrovoj gori održan miting srpskog naroda.
7. mart: u Rijeci održana osnivačka skupština Narodne radikalne stranke, kao ogranka te beogradske stranke, čiji je predsednik ugledni advokat Veljko Guberina.
9. mart: u Zagrebu Jovan Rašković predstavio Srpsku demokratsku stranku. Formiran zagrebački odbor ove stranke.
17. mart: u Topuskom osnovano Srpsko kulturno društvo Sava Mrkalj (SKD Sava Mrkalj). Za predsednika izabran Mile Bosnić. Dogovoreno je da se pokrenu novine Srpski glas.
24. mart: u Glini osnovan opštinski odbor SDS-a.
25. mart: u Iloku na srpskom groblju oštećeno 17 spomenika.
31. mart: u Splitu, na zidovima pravoslavnog hrama, ispisane parole: Pravoslavni, gubite se i Kurvini sinovi.
10. april: u Kninu prihvaćena Odluka o zaključivanju dogovora o udruživanju opština dalmatinskog područja i osnivanju koordinacionog tela. Bio je to početak srpskog samoorganizovanja.
20. april: u Kninu održan predizborni miting komunista i socijalista.
22. april: prvi krug višestranačkih izbora u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj. Najveći broj glasova dobila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).
SDS pobedila u Kninu (83% glasova), Gračacu i Donjem Lapcu i dobila pet poslaničkih mesta u Saboru Hrvatske. Bili su to Jovan Opačić, Dušan Zelenbaba, Radoslav Tanjga, Ratko Ličina i Dušan Ergarac.
Na listi Saveza komunista Hrvatske Stranke demokratskih promjena (SKHSDP) koji su postali članovi Sabora bilo je i 24 Srbina.
6. maj: održan drugi krug višestranačkih izbora u Hrvatskoj. Pobedio HDZ, na čelu s Franjom Tuđmanom, osvojivši 41,5 odsto glasova.
18. maj: u Benkovcu napadnut Miroslav Mlinar, predsednik mesnog odbora SDS-a. Nakon ovog događaja, rukovodstvo SDS-a zamrznulo odnose sa Saborom Hrvatske.
6. jun: Skupština opštine (SO) Knin preporučila formiranje zajednice opština sjeverne Dalmacije i Like.
10. jun: u Vukovaru osnovan opštinski odbor SDS-a.
27. jun: u Kninu formirana Zajednica opština sjeverne Dalmacije i Like. Činilie su je opštine Knin, Obrovac, Benkovac, Donji Lapac, Gračac i Titova Korenica.
1. jul: na dalmatinskom Kosovu, kod crkve Lazarice, proglašena Zajednica opština sjeverne Dalmacije i Like.
3. jul: radnici Sekretarijata unutrašnjih poslova Knin obavestili savezni i republički SUP da ne prihvataju ponuđene nove (stare) simbole, tj. šahovnicu.
Privremeno predsedništvo Zajednice opština sjeverne Dalmacije i Like uputilo poziv svim opštinama s većinskim srpskim stanovništvom da se priključe ovoj zajednici.
5. jul: u Knin stigli predstavnici SUP-a Šibenik da ubede miliciju da prihvati nove hrvatske simbole. Narod i radnici SUP-a Knin, koje predvodi Milan Martić, na mitingu daju podršku svojoj miliciji. Odlučeno je da se odbace svi pritisci da se u Knin uvedu novi hrvatski simboli.
14. jul: počeli Dani srpske kulture u Kninskoj krajini, koji su trajali do 28. jula.
25. jul: u Srbu Veliki srpski sabor. Usvojene Deklaracija o suverenosti i autonomiji srpskog naroda i Odluka o formiranju Srpskog nacionalnog vijeća.
Sabor Hrvatske odlučio da šahovnica bude državni simbol Republike Hrvatske.
27. jul: u Okučanima formiran opštinski odbor SDS-a.
8. avgust: Skupština Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije (SFRJ) usvojila amandmane na Ustav, po kojima je u državi uveden višestranački sistem.
10. avgust: u Vinkovcima zapaljena knjižara, vlasništvo jedne Srpkinje.
13. avgust: predsednik Predsedništva SFRJ Borisav Jović primio delegaciju Srba iz Knina.
16. avgust: Srpsko nacionalno vijeće odlučilo da se raspiše plebiscit o autonomiji i da se održi 19. avgusta.
17. avgust: Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Hrvatske poslao policajce u više srpskih opština severne Dalmacije i Like da oduzmu oružje rezervnog sastava milicije i onemoguće pripreme i sprovođenje prvog srpskog plebiscita. Srbi odgovorili podizanjem barikada na prilaznim putevima.
Pre podne predsednik SO Knin Milan Babić, zubar iz Knina, proglasio ratno stanje zbog učestalih hrvatskih napada na srpski narod i zavođenja državnog terora a uveče negirao da je to uradio.
19-20. avgust: održan srpski plebiscit o autonomiji: za 756.549, protiv" 172 i 60 nevažećih listića.
20/21. avgust: u Drnišu planirano rasturanje srpskih barikada oko Knina ali je većina milicionera odbilo izvršenja zadatka.

http://forum.krstarica.com/showpost.php?p=6665916&postcount=149

doista to nisam cula a i neznam....
ali nekako nemogu vjerovati da u udzbenicima povijesti pise da je Jasenovac bio radni logor...Klikk, pliz zvirni u knjigu povijesti pa nam reci...
da je to tocno, to bi bio s pravom skandal svjetskih razmjera, i mislim da bi se o tome culo i u svijetu i u RH
neznam dali je tocno, ali mislim da je sef institucijew za pisanje udzbenika Srbin...

gledala sam ga u emisiji sa ovim vašim bivšim predsednikom helsinškog odbora i još nekim ljudima, bili na rts-u.

obrazlagao je to tvrdnjom da su svuda u radnim logorima ljudi najsurovije stradali pa su ga ovi pitali šta je to jasenovac kao radni logor proizveo i šta će deca i starci u radnom logoru, on se zbunio i počeo o blajburgu. :eek:

ma bolesne istoriografije su u ovom delu sveta poprimile razmere epidemije a ni društva nisu sposobna da prihvate realnije tumačenja prošlosti. kada su u grčkoj pokušali da uvedu udžbenik koji iznijansiranije sagledava tursku vlast, recimo pominje činjenicu da je grčka crkva sarađivala sa turcima i priču o fanariotima (da ne zalazim u temu), popovi su organizovali paljenje tih knjiga. :dash:

markane,ima samo jedna i jedina ISTINA.
a ona se zove PROJEKT VELIKE SRBIJE.

i sve je zbog iste izkonstruiriano u beogradu.
masovni etnocidi i genocidi sto nad Hrvatima,sto nad bosnjacima sto nad albancima.

no,nije sve islo po planu,ovi se nisu dali izgenocidisat,nego su vam pokazali di vam je misto i di su vam granice,sto geopoliticke sto vojnicke.

i amen.

pa dobro kako to onda da ja nikada nisam chuo za projekt velike srbije,a sve vreme zhivim ovde i imam shirok krug poznanika..valjda bi se neko izlajao pijan ili ne?ta prica o velikoj srbiji je shesheljev mokri san,a njega niko nije ebo 2% u to vreme..da smo hteli veliku srbiju ,imali bi je sigurno..velika istina..pih..ovako samo ljude koji su u to vreme sve chinili da do konflikta ne dodje ili se otvoreno suprotstavljali svemu tome terate da razmisle da li su pogresili..a po vama mi se chini da jesmo:eek:

gospodjico,vi zaboravljate jednu bitnu stvar.

prije oluje su se desili raznorazni vukovari,i na tisuce ubijenih Hrvata.

prvo naucite da poviest ne pocinje '95 nego u ovom konkretnom slucaju vec polovicom '91.
ubijanjem i protjerivanjem Hrvata u SVOJOJ drzavi.

mozda ce vam onda neke stvari "sjesti" od prve.

Slažem se, ali samu Krajinu ne bi trebali povezivati sa Vukovarom toliko mnogo. Da je u pitanju Slunj bio taj koji je bio strahovito razaran i unistavan i Hrvati masakrirani (civili), onda bi moglo da ima smisla, ali kao i uvijek - isticem da ne postoje opravdanja za zlocine.

Tocno. Rat je poceo 1991. godine. Te godine je dvadesetak srpskih civila ubijeno od strane hrvatske policije u Borovom selu u medjuetnickom sukobu. Ali ono što je mnogo važnije je masakr koji se dogodio u Gospiću. 150 civila Srba je tu pobijeno, a ispada da je (po nižoj vojnoj komandi) konkretno etničko čišćenje bilo i zaduženje hrvatskih vojnika u Gospiću. Nemojmo ni zaboraviti zloglasni logor Lora koji je djelovao tokom cijelog rata, pa o poslije...

da se ponovim..zashto to stalno radish? ebote sud..kad neko iseli vojnom akcijom 250.000 ljudi onda je i retardiranoj osobi jasno da je to etnicko chishcenje:!:..a kad josh pocnete da tvrdite da su to vezbali,onda ste pogotovu ogavni..:thumbdown:

Istina je nekada ogavna......

U potpunosti se zanemaruju činjenice koje govore da Srbi u RSK dobrim dijelom uopće nisu željeli prihvatiti bilo kakav suživot s Hrvatima i u sklopu Republike Hrvatske, kao i da su vlasti RSK neposredno uoči, kao i tijekom “Oluje”, provele organizirane mjere evakuacije srpskog civilnog stanovništva s tog područja.

Republički štab Civilne zaštite RSK je
02. 08. 1995., dva dana prije početka “Oluje”, izdao zapovijed podređenim
regionalnim štabovima Civilne zaštite. U njoj se navodi:

“Preko Opštinskih štabova civilne zaštite, organima i organizacijama, organima
opštinskih uprava, preduzećima i drugim pravnim licima, ODMAH
narediti provođenje pripremu za evakuaciju:
− materijalnih dobara;
− arhiva, matičnih knjiga, evidencija i materijala povjerljive naravi;
− pokretnih kulturnih dobara;
− novčanih sredstava, vrednosnih popisa i odgovarajuće dokumentacije.
U pripremi za evakuaciju, navedeni nosioci trebaju:
− izraditi spiskove – preglede materijalnih dobara po vrsti i količini i iste
pripremiti za evakuaciju;
− utvrditi lokacije – objekte za njihov smještaj na novoj lokaciji (u saradnji
sa Upravama i odelenjima MO);
− obezbjediti vozila za transport (nedostajuća vozila pokušati obezbjediti
preko organa MO);
− formirati ekipe za utovar – istovar;
− formirati komisije koje će biti odgovorne za izvršenje;
Evakuaciju materijalnih dobara pravilu ne provoditi istovremeno sa evakuacijom
određenih kategorija stanovništva (ukoliko ista bude pravovremeno naređena),
osim artikala, sredstava i opreme koje služe za zbrinjavanje stanovništva.
O provođenju priprema dnevno izvještavati ovaj Štab počevši od 04. 08.
1995. godine do 20,00 časova”

Jel' si ti to o vezhbanju chuo od nekog ko je vezhbao pa nam onako iz prve ruke prenosish,ili shta? kako meni niko tako neshto nije rekao..i boli me uvo shta je shesheljon izjavljivao..ko je normalan slushao tog ludaka,i kakvu je on uopshte moc u to vreme imao?molim te ..mogu da zamislim kako ta vezba izgleda,sa sve onim babama i decom..mslimstvarno..

E bash zato mi je zhao shto su Hrvati odustali od toga da tuzhe Srbiju kao krivca za masovno napushtanje Krajine od strane Srba. Mnogo shta bi se moglo otkriti.

"Izlazim pred ovaj Tribunal sa dubokim osjećanjem sramote i kajanja. Dozvolio sam sebi sudjelovati u progonu najgore vrste protiv ljudi samo zato što su bili Hrvati a ne Srbi. Žaljenje koje osjećam zbog toga je bol sa kojim moram živjeti ostatak života. Molim moju braću Hrvate da oproste braći Srbima. Preklinjem moj srpski narod da ostavi prošlost iza sebe i okrene se budućnosti gdje će dobro, suosjećanje i pravda na neki način olakšati rezultate zla u kojemu sam i sam sudjelovao." (Milan Babic)

drago,budi tako dobar,pa svojim prijateljima objasni ko je bio pok.milan babic.

da se ponovim..zashto to stalno radish? ebote sud..kad neko iseli vojnom akcijom 250.000 ljudi onda je i retardiranoj osobi jasno da je to etnicko chishcenje:!:..a kad josh pocnete da tvrdite da su to vezbali,onda ste pogotovu ogavni..:thumbdown:

Ne, stvar je u tome što im je sve to tako i predstavljeno, jednostavno ne znaju za drugu istinu. Da su imali u kući izbeglice iz tih kolona i čuli priče, možda bi drugačije razmišljali. Čuj - vežbali bežanje!! Stvarno besmislica.:dontunderstand:

Bolesna srbomržnja koja provejava iz njihovih postova čini ih toliko jadnim da se i ne sećaju kada padnu "u vatru" pa krenu da opravdavaju ili minimiziraju sve svoje zločine.

Ali, kao što vidiš osim što podržavaju jedni druge, nikoga ne uspevaju da uvere u svoje gluposti i laži.

Nije to nikakva izmishljotina. O masovnom napushtanju Krajine se shushkalo josh od trenutka kad su krajishki lideri shvatili da postoji mogucnost da izgube rat. I da, chuo sam prichu da su to vezhbali. Vrlo je verovatno.
Nije li i sam Sheshelj rekao : "Srbi ce radije napustiti nezavisnu Hrvatsku, nego zhiveti u njoj!"...?

E, sad. Ono shto je pod znakom pitanja je : Koliko je ta ideja o napushtanju Krajine bila zaista popularna kod Srba, a koliko su taj egzodus "pomogli" Hrvati? To je potrebno raspraviti na sudu.
ma lažu krvati ko kerovi:

Istina je nekada ogavna......

U potpunosti se zanemaruju činjenice koje govore da Srbi u RSK dobrim dijelom uopće nisu željeli prihvatiti bilo kakav suživot s Hrvatima i u sklopu Republike Hrvatske, kao i da su vlasti RSK neposredno uoči, kao i tijekom “Oluje”, provele organizirane mjere evakuacije srpskog civilnog stanovništva s tog područja.

Republički štab Civilne zaštite RSK je
02. 08. 1995., dva dana prije početka “Oluje”, izdao zapovijed podređenim
regionalnim štabovima Civilne zaštite. U njoj se navodi:

“Preko Opštinskih štabova civilne zaštite, organima i organizacijama, organima
opštinskih uprava, preduzećima i drugim pravnim licima, ODMAH
narediti provođenje pripremu za evakuaciju:
− materijalnih dobara;
− arhiva, matičnih knjiga, evidencija i materijala povjerljive naravi;
− pokretnih kulturnih dobara;
− novčanih sredstava, vrednosnih popisa i odgovarajuće dokumentacije.
U pripremi za evakuaciju, navedeni nosioci trebaju:
− izraditi spiskove – preglede materijalnih dobara po vrsti i količini i iste
pripremiti za evakuaciju;
− utvrditi lokacije – objekte za njihov smještaj na novoj lokaciji (u saradnji
sa Upravama i odelenjima MO);
− obezbjediti vozila za transport (nedostajuća vozila pokušati obezbjediti
preko organa MO);
− formirati ekipe za utovar – istovar;
− formirati komisije koje će biti odgovorne za izvršenje;
Evakuaciju materijalnih dobara pravilu ne provoditi istovremeno sa evakuacijom
određenih kategorija stanovništva (ukoliko ista bude pravovremeno naređena),
osim artikala, sredstava i opreme koje služe za zbrinjavanje stanovništva.
O provođenju priprema dnevno izvještavati ovaj Štab počevši od 04. 08.
1995. godine do 20,00 časova”

Čak i da poverujemo u verodostojnost toga, ostaje pitanje kako su svi Krajišnici (i oni u najudaljenijim selima) ili oni na položaju mogli znati za to?

Kada su stigli da "uvežbaju" to povlačenje kako lupeta slavonija, ako je naredba izdata dva dana pred "Oluju" ???

Zašto niko nije poneo skoro ništa od tih materijalnih dobara i ostalih stvari?

Kako je moguće da je toliko civila ostalo, pa onda bilo ubijeno od strane Hrvata?

Ovakva "istina" je možda bolna, kada bi bila istina :shock:

"Izlazim pred ovaj Tribunal sa dubokim osjećanjem sramote i kajanja. Dozvolio sam sebi sudjelovati u progonu najgore vrste protiv ljudi samo zato što su bili Hrvati a ne Srbi. Žaljenje koje osjećam zbog toga je bol sa kojim moram živjeti ostatak života. Molim moju braću Hrvate da oproste braći Srbima. Preklinjem moj srpski narod da ostavi prošlost iza sebe i okrene se budućnosti gdje će dobro, suosjećanje i pravda na neki način olakšati rezultate zla u kojemu sam i sam sudjelovao." (Milan Babic)

Dotični Babić je bio psihički nestabilan i njegove reči ne mogu biti merodavne... Čovek se ubrzo obesio nakon što je izrekao ove nebuloze...

doista to nisam cula a i neznam....
ali nekako nemogu vjerovati da u udzbenicima povijesti pise da je Jasenovac bio radni logor...Klikk, pliz zvirni u knjigu povijesti pa nam reci...
da je to tocno, to bi bio s pravom skandal svjetskih razmjera, i mislim da bi se o tome culo i u svijetu i u RH
neznam dali je tocno, ali mislim da je sef institucijew za pisanje udzbenika Srbin...

davno su prošli moji školski dani, sad već godinama sam sebi idem po pivo ;)

E bash zato mi je zhao shto su Hrvati odustali od toga da tuzhe Srbiju kao krivca za masovno napushtanje Krajine od strane Srba. Mnogo shta bi se moglo otkriti.

mislim da oni i ovim tuzbama pokusavaju da preduprede nashu tuzbu..samo lagano..pre ili kasnije izaci ce istina na videlo...a ti zds nemoj da se deresh k'o majmun..vidim sasvim dobro:nono:

Slažem se, ali samu Krajinu ne bi trebali povezivati sa Vukovarom toliko mnogo. Da je u pitanju Slunj bio taj koji je bio strahovito razaran i unistavan i Hrvati masakrirani (civili), onda bi moglo da ima smisla, ali kao i uvijek - isticem da ne postoje opravdanja za zlocine.

Tocno. Rat je poceo 1991. godine. Te godine je dvadesetak srpskih civila ubijeno od strane hrvatske policije u Borovom selu u medjuetnickom sukobu. Ali ono što je mnogo važnije je masakr koji se dogodio u Gospiću. 150 civila Srba je tu pobijeno, a ispada da je (po nižoj vojnoj komandi) konkretno etničko čišćenje bilo i zaduženje hrvatskih vojnika u Gospiću. Nemojmo ni zaboraviti zloglasni logor Lora koji je djelovao tokom cijelog rata, pa o poslije...
jel možeš malo pojasniti boldano :dontunderstand:

mislim da oni i ovim tuzbama pokusavaju da preduprede nashu tuzbu..samo lagano..pre ili kasnije izaci ce istina na videlo...a ti zds nemoj da se deresh k'o majmun..vidim sasvim dobro:nono:

Ma kao shto rekoh josh kad sam prvi put chuo za bosanskohercegovachku tuzhbu, isto je i sa Hrvatskom :

"Ajme meni! Gdje naci pare za otplatit sve ove dugove...? A, da! Kod Srba!"

1978. sam kao učenik osnovne škole u Zadru vJežbao prvu pomoć i opĆenarodnu oBranu, kao i civilnu zaštitu.
Naziv vJežbe je bio: "Ništa nas ne smIJe iznenaditi", a Tito je još bio živ :shock:
U majku mu, pa to onda znači da su se Hrvati još tada spremali za rat :lol: :lol: :lol:

Mislim... hebem te u dokaz !!!

a jeste li vodili sa sobom i marvu i televizore i štednjake kao na ovoj snimci?

zanimljivo je koliko je ta snimka identična onima tijekom oluje:whistling:

ima masa dokaza o uvjezbavanju bjezanja; cak su to i snimali sami Srbi ( u sudenju Gotovini jedan od snimatelja je i svjedok koji je prikazao snimljene filmove), a da su tom bjezanju "pomogle" i hrvtaske vojne akcije, bez sumnje je...ako tebi netko godinama pere mozak, ovo je Srbija, mi ni mrtvi necemo ostati u ustaskoj drzavi, nikad pod sahovnicu, nikada iskaznicu , gdje je srpski grob tu je Srbija, povampireni ustase kolju masovno srpsku nejac...itd.itd...i to iz dana uz dan, uz obavezno velicanje vlastite moci i sile i snage, onda kad vidis da od toga nema nista, obuzme te strah...i prisjetis se sto si sam radio mjesecima i godinama svim tvojim susjedima, ili sto si u najmanju ruku podrzavao, ili nisi ucinio nista da bi sve to sprijecio...strah je golem...
cilj Oluje nije bio protjerivanje Srba (kao sto je bio cilj tzv. rsk), njen cilj je bilo oslobadanje okupirane hrvatske teritorije i omogucavanje normalnog zivota svim njenim gradanima...
p.s. ja sam jos uvijek duboko ubijedena, da je vecina Srba ostala na svojim ognjistima, da se oni strasni osvetnicki zlocini, pljacke , ubojstva sto su pocinjeni sa nase strane nakon Oluje, ne bi dogodili...Srbi nisu htjeli nikakvu hrvatsku drzavu, sve su odbili, cak i plan Z4, vjerujuci u svoju silu i snagu...RH je imala pravo i morala je osloboditi vojno svoje podrucje da bi obezbjedila normalno funkcioniranje drzave...

Čak i da poverujemo u verodostojnost toga, ostaje pitanje kako su svi Krajišnici (i oni u najudaljenijim selima) ili oni na položaju mogli znati za to?

Kada su stigli da "uvežbaju" to povlačenje kako lupeta slavonija, ako je naredba izdata dva dana pred "Oluju" ???

Zašto niko nije poneo skoro ništa od tih materijalnih dobara i ostalih stvari?

Kako je moguće da je toliko civila ostalo, pa onda bilo ubijeno od strane Hrvata?

Ovakva "istina" je možda bolna, kada bi bila istina :shock:

Već nakon akcije HV-a Maslenica 1993.g. Republički štab Civilne zaštite RSK radio je na pripremama za evakuaciju srpskih civila. Ovo tijelo je 14. lipnja 1993. uputilo dopis Vladi RSK i Ministarstvu za energetiku u kojem navodi: “Molim da u skladu sa procjenom o mogućoj ponovnoj agresiji na Republiku Srpsku Krajinu, hitno obezbjedite potrebne količine goriva za izvršenje evakuacije civilnog stanovništva, ukoliko ona bude potrebna”

RSK, Republički štab Civilne zaštite, Broj: 08-300-260/93, Knin, 14. 06. 1993., Predmet:
Zahtjev za obezbjeđenje potrebnih količina goriva za izvršenje evakuacije

Civilne i vojne vlasti RSK radile su na planovima evakuacije civilnog stanovništva i puno prije “Bljeska” i “Oluje”. Npr. početkom 1993. odlučeno je da se u slučaju “evakuacije drugog stepena civilnog stanovništva” iz pograničnog područja srpske općine Caprag evakuiraju civili i smjeste na području općine Kostajnica. Predviđena je evakuacija 591 djeteta do 14 godina starosti, 300 majki i 350 starih i iznemoglih osoba. Slični planovi evakuacije civila iz općine Caprag u općinu Kostajnica razrađivani su i tijekom 1994.

Масакр у Госпићу је био злочин који се десио између 16. октобра и 18. октобра 1991. године у граду Госпићу у Лици, Хрватској, са мешаним српско-хрватским становништвом.

Између 100 и 120 локалних Срба је убијено од стране Хрватских одбрамбених снага. Командант јединице у Госпићу, Мирко Норац, заједно са још 4 особе, осуђен је 2003. године у Хашком трибуналу за почињене ратне злочине у Госпићу који су били једни од најгорих у рату у Хрватској.

Само у ноћи између 16. и 17. октобра 1991. године у граду Госпићу, припадници хрватске војске хапсе 150. Срба и одводе их у непознатом правцу, међу њима је било 48 жена. Од тог броја враћено је на српску страну 26 угљенисаних тела, међу којима је било и 9 жена. До данашњег дана не зна се за судбину преосталих лица. Под притиском светске јавности хрватске власти су ухапсиле и покренуле истрагу против Тихомира Орешковића, али су га касније под притиском хрватске војске која је тврдила да је управо он омогућио да се Госпић "очисти" од четничких банди, ослободиле.

Evo ovako:

Možda bi i stravičan zločin nad devetoro starih i nemoćnih Srba u selu Varivodama kod Kistanja, izvršen 29. rujna. 1995. godine, ostao sakriven od hrvatske javnosti, da o njemu nije domaću i svjetsku javnost alarmirao Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava, obavještavajući i hrvatske vlasti i UN.
Zločin je otkrila rodbina ubijenih, a kada su predstavnici UN stigli u selo, našli su krvave tragove u osam kuća i oko njih (pokraj jedne kuće trag krvi bio je dug petnaestak metara), te ostatke kose i ljudske kože, kao i okrvavljene gumene rukavice. Tijela devetoro staraca i starica (od 66 do 85 godina) hrvatska je policija već bila prebacila u Knin (udaljen oko 25 kilometara) i na tamošnjem ih groblju, bez prisustva rodbine, na brzinu pokopala.

Hrvatski list Feral Tribune od 1. septembra 1997. g.

Miro Bajramovic, bivsi pripadnik tzv. Mercepove jedinice, otvoreno svjedoci o zlocinima sto su ih on i njegovi ratni drugovi pocinili na podrucju Pakraca, Gospica, Zagreba, Slanog…
Kako smo ubijali u Pakračkoj Poljani

Zovem se Miro Bajramovic i direktno sam odgovoran za smrt 86 ljudi. Ja s tom cinjenicom navecer zaspim i ujutro se budim, ako zaspim. Svojom sam rukom ubio sedamdeset dvoje ljudi, medju njima je bilo i devet zena. Nismo radili razliku, nista nismo pitali, oni su za nas bili cetnici i neprijatelji. Najteze ti je zapaliti prvu kucu i ubiti prvog covjeka. Poslije sve ide po sablonu.

Tomislava Mercepa upoznao sam 1991. godine u Dalju. Od tada smo skupa ratovali. Prosli smo puno toga zajedno. Nasa se jedinica zvala "Jesenje kise", odnosno, sluzbeno, Prva Zagrebacka specijalna postrojba pri MUP-u. Medju hrvatskim braniteljima i narodom se jako dobro zna tko su "Jesenje kise".

LIKVIDACIJE U GOSPICU I SLANOM

Prije odlaska u Pakracku Poljanu, negdje u rujnu 1991., bili smo u Gospicu. U Gospicu je dovoljno bilo da budete Srbin, pa da vas vise ne bude. Nasa je grupa dolje likvidirala izmedju 90 i 110 ljudi, jer smo bili prekratko, niti mjesec dana. Za Gospic je vrijedila naredba: "etnicki ocistiti"; ubili smo direktora poste, bolnice, vlasnike restorana i kojekakve druge Srbe. Ubojstva su izvodjena metkom u celo, jer nismo imali vremena. Ponavljam, iz vrhovnistva je bila naredba da se smanji postotak Srba u Gospicu.

U Slano smo isli cetiri puta i likvidirano je trinaest osoba, svi su bili Srbi. Od njih trinaest ja sam ih ubio osam. Moju grupu su cinili Sinisa Rimac, Miroslav Brisevac, Igor Mikula i mala Gordana, cije prezime nikada nisam upamtio.

Itd. itd. itd...

Hajde, mangupe da vidimo šta ti imaš...

Dokaži svoje tvrdnje, argumentuj kao što su ljudi argumentovali ovde, a ti i tvoji zemljaci se niste potrudili ni da pročitate...

Uh kakav lik....

Stvarno, gospodo Hrvati, što više pišete laži i gluposti, terate me da više istražujem o vašim "oslobodilačkim ratovima" i neki poput tebe ili onog ZDS i croatian_force ili slavonije... mi se sve više gadite i kao ljudi i kao forumaši...

NISI MI ODGOVORIO NA OVAJ POST...

A SADA JA TEBE PITAM DA OBJASNIŠ LJUDIMA KO JE TAJ MIRO BAJRAMOVIĆ???

Poslednja izmena:

Back