Vuk Jeremić:U Operaciji Oluja bilo etničkog čišćenja Srba

razlicite..:think:
a jel ste imali zajednicke pripreme..8)

Naravno da su imali. Kao što su imali u Mađarskoj pre početka drugog sv. rata, tako su imali u Argentini, Nemačkoj i drugim leglima ustaške emigracije pre početka ovog rata.

A onda su se svi sjatili u Hrvatsku i Bosnu već početkom devedesetih i zna se šta je bilo...

http://www.blog.hr/print/?id=1620388059

http://www.vjesnik.hr/razno/Dijaspora/Default.asp?c=47

http://ns1.vjesnik.com/pdf/2002\09\17\05A5.PDF

http://pollitika.com/tag/miro-bare-ic

http://www.patriotmagazin.com/arhiva/0056/media/0003.htm

Deo iz ovog poslednjeg:

Feljton – Najzagonetnije jugoslovenske ubice (3)

Ubica ambasadora Rolovića

Prema izveštaju švedskog radija, od 13. juna 1987. godine ustaški teorista Miro Barešić, ubica ambasadora Rolovića, uslovno je oslobođen daljeg izdržavanja kazne. Poginuo je na hrvatskom ratištu 1993. godine kao anonimni vojnik

piše: Marko Lopušina

Skandinavska i svetska javnost prvi put su čule za ime Miroslav Barešić 7. aprila 1971. godine. Tog dana ovaj ekstremista je zajedno sa svojim pobratimom po oružju Anđelkom Brajkovićem upao u Ambasadu SFRJ u Stokholmu. Sa dva pištolja u ruci pripucao je na domara Vukosava Dugovca. Kada se na vratima pojavio i ambasador Vladimir Rolović, napadači su počeli da pucaju i u njega. Ušli su u njegov kabinet i zatvorili vrata. Sekretarica ambasadora Mira Štempihar pokušala je da uđe kod Vladimira Rolovića, ali su je atentatori ranili pucajući kroz zatvorena vrata. Čitav sat su ustaške ubice provele u sobi sa teško ranjenim ambasadorom. Kada su istrčali napolje, ubrzo su pali u ruke policije.
Posle nekoliko dana ambasador Vladimir Rolović je izdahnuo od zadobijenih rana i povreda izazvanih fizičkim zlostavljanjem. Ovaj okrutni zločin uznemirio je tada ne samo neutralnu Švedsku i tadašnjih 50.000 jugoslovenskih radnika u njoj već i Jugoslaviju i čitav svet. Bio je to jedan od najsurovijih terorističkih akata u to doba i jedan od oko 450 emigrantskih napada (od rata do 1990) na Jugoslaviju i sve što je jugoslovensko.
Barešić je bio Šibenčanin. Rođen je 1950. godine. Još kao maloletnik bio je osuđivan dva puta na šest meseci zatvora zbog huliganstva. A onda je 1969, čim je dobio pasoš, otišao u inostranstvo da bi izbegao služenje vojnog roka. U Švedsku je stigao godinu dana kasnije i našao utočište među ustašama i odbeglim jugoslovenskim kriminalcima. Zajedno sa njima je nekoliko meseci planirao otmicu jugoslovenskog ambasadora. U našu ambasadu je i ušao sa namerom da navodno produži pasoš. U stvari, da Vladimira Rolovića kidnapuje, ali ubio ga je kada je video da mu plan neće uspeti.

A ovo je posebno zanimljivo...

http://www.necenzurirano.com/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=1

http://www.necenzurirano.com/images/izvjescebaresic.pdf

Poslednja izmena:
Ali kada već pričamo o 1991. godini, hajdemo nastaviti o njoj. Da li se sjećamo Operacije Otkos 10? Mnogi ne znaju, ili uopće ne pominju. Vijeće Sigurnosti je 1992. godine usvojilo rezoluciju, na osnovu koje je međunarodna komisija istraživala zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. U operaciji, navodi se da su hrvatske snage sistematski prognavale Srbe iz više od 20 slavonskih sela, a potom ih razarale. Navodi se da je Hrvatska vojska vršila etničko čišćenje Srba u Slavoniji, takođe i u centralnoj, gdje Srbi nisu uspostavili vojnu kontrolu nikada u ratu, istjerivala na tisuće civila u Bosnu i Hercegovinu. Kulturno blago je uništavano također, a Pakrac je dobar primjer. U izvještaju, koji je napravljen u vrijeme rata (znači prije 1995. godine), navodi se da su i hrvatske naoružane snage čistile one dijelove Krajine koje bi zautele od Srba u prepadnim napadima. Jesu li slavonski Srbi imali pripreme za bjekstvo? Sam kažeš da je planiranje počelo prvi put 1993. godine (a ako razmatramo, i mogućnost za to je spas od nekog većeg pokolja, baziranog na dosadašnjim zločinima? Govorim kako su možda sami Krajišnici gledali), znači sigurno nisu sami otišli, je li tako?

Onda jedan primjer još je 06.09.1993. godine, ono što se dogodilo u Mirlović Polju, o čemu je čak i kongres Sjedinjenih Američkih Država pričao. Hrvatske vojne su upale u mjesto i ubile sedam lokalnih starih ljudi srpske narodnosti, 5 muškaraca i 2 žene. 4 osobe su poredane i strijeljane, a 3 su naknado spaljene na lomači.

Poslednja izmena:
Ali kada već pričamo o 1991. godini, hajdemo nastaviti o njoj. Da li se sjećamo Operacije Otkos 10? Mnogi ne znaju, ili uopće ne pominju. Vijeće Sigurnosti je 1992. godine usvojilo rezoluciju, na osnovu koje je međunarodna komisija istraživala zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. U operaciji, navodi se da su hrvatske snage sistematski prognavale Srbe iz više od 20 slavonskih sela, a potom ih razarale. Navodi se da je Hrvatska vojska vršila etničko čišćenje Srba u Slavoniji, takođe i u centralnoj, gdje Srbi nisu uspostavili vojnu kontrolu nikada u ratu, istjerivala na tisuće civila u Bosnu i Hercegovinu. Kulturno blago je uništavano također, a Pakrac je dobar primjer. U izvještaju, koji je napravljen u vrijeme rata (znači prije 1995. godine), navodi se da su i hrvatske naoružane snage čistile one dijelove Krajine koje bi zautele od Srba u prepadnim napadima. Jesu li slavonski Srbi imali pripreme za bjekstvo? Sam kažeš da je planiranje počelo prvi put 1993. godine (a ako razmatramo, i mogućnost za to je spas od nekog većeg pokolja, baziranog na dosadašnjim zločinima? Govorim kako su možda sami Krajišnici gledali), znači sigurno nisu sami otišli, je li tako?

Onda jedan primjer još je 06.09.1993. godine, ono što se dogodilo u Mirlović Polju, o čemu je čak i kongres Sjedinjenih Američkih Država pričao. Hrvatske vojne su upale u mjesto i ubile sedam lokalnih starih ljudi srpske narodnosti, 5 muškaraca i 2 žene. 4 osobe su poredane i strijeljane, a 3 su naknado spaljene na lomači.

Ne vredi ti to prijatelju...
I ja sam dao stotine linkova i relevantnih dokumenata, čak sam se trudio da to bude iz hrvatskih izvora, ali oni su toliko zadojeni i zaglupljeni njihovom propagandom da kao hipnotisani ponavljaju ono što su im "ukucali" u glavu preko HRT i štampe i samo mantraju iako 90% tih stvari koje oni spominju nisu istinite, a većina stvari tj. zločina prema Srbima (koje oni negiraju) su (nažalost) istinite.

Tako, da njiima može pomoći samo hipnotizer da ih povrati iz tog sna i opijenosti ... ;)

pa ne znam za hrvatske srbe,ali ovde je bio obicna karikatura i nije ga niko zarezivao..a sada ovde ima glasace koje ste vi etnicki pocistili..eto ,a ti kao znas kako je u srbiji?:thumbdown:

nije vraga da su oko 30% odraslih Srba u Srbiji izbjeglice ? (koliko Srbija ima stanovnika):confused:
a ako jos uvijek glasaju za Seselja onda nista nisu shvatili i nista naucili
tocno je, poslije rata nisam jos bila u Srbiji,( inace Boegrad mi je drag grad i imam ga osobno u dobrom sjecanju), ali , izmedu ostaloga, zbog toga sam i na ovom forumu da upoznam zivot u Srbiji
i ostanimo pri tome da svatko ima svoje misljenje o "etnickom ciscenju) i da svatko ima pravo na svoje misljenje...nepotrebno je to stalno ponavljati...jer tvoja istina nikada nece postati moja, ni obrnuto..

Slažem se, ali samu Krajinu ne bi trebali povezivati sa Vukovarom toliko mnogo. Da je u pitanju Slunj bio taj koji je bio strahovito razaran i unistavan i Hrvati masakrirani (civili), onda bi moglo da ima smisla, ali kao i uvijek - isticem da ne postoje opravdanja za zlocine.

Tocno. Rat je poceo 1991. godine. Te godine je dvadesetak srpskih civila ubijeno od strane hrvatske policije u Borovom selu u medjuetnickom sukobu. Ali ono što je mnogo važnije je masakr koji se dogodio u Gospiću. 150 civila Srba je tu pobijeno, a ispada da je (po nižoj vojnoj komandi) konkretno etničko čišćenje bilo i zaduženje hrvatskih vojnika u Gospiću. Nemojmo ni zaboraviti zloglasni logor Lora koji je djelovao tokom cijelog rata, pa o poslije...

molim te, pojasni malo ovo...
dali si siguran da je to tocno....:confused:

nema tu puno filozofije.
ako izostavimo i milana babica i prvu babu tzv.rs ,biljanu plavsic,koji su se oboje IZPRICALI i molili za OPROST,sto Hrvatskom sto bosnjackom narodu,za sva etnicki mutivirana ubijanja i protjerivaja sa strane Srba.

i ako dodamo cinjenicnu situaciju,
da su 90% optuzenih u hagu etnicki Srbi.
onda se pitam a i pitam vas,

sta se tu ima jos dodat,oduzet ili interpretirat?

sve jasno ko suza.

gledala sam ga u emisiji sa ovim vašim bivšim predsednikom helsinškog odbora i još nekim ljudima, bili na rts-u.

obrazlagao je to tvrdnjom da su svuda u radnim logorima ljudi najsurovije stradali pa su ga ovi pitali šta je to jasenovac kao radni logor proizveo i šta će deca i starci u radnom logoru, on se zbunio i počeo o blajburgu. :eek:

ma bolesne istoriografije su u ovom delu sveta poprimile razmere epidemije a ni društva nisu sposobna da prihvate realnije tumačenja prošlosti. kada su u grčkoj pokušali da uvedu udžbenik koji iznijansiranije sagledava tursku vlast, recimo pominje činjenicu da je grčka crkva sarađivala sa turcima i priču o fanariotima (da ne zalazim u temu), popovi su organizovali paljenje tih knjiga. :dash:

budala na kvadrat....i zbog ovakvih bi mozda trebalo ponovo uvesti "verbalni delikt", pa u cuzu:dash:
p.s. nazvala sam poznanicu, uciteljicu u skoli, takvo nesto definitivno ne pise u povijesnim udzbenicima..,

Pa s obzirom da je u međuvremenu (od početka devedesetih) glasanje postalo glasovanje, izvještaj - izvješće i da se pojavilo još gomila novogovornih izmišljotina (skrbništvo, dragovoljci, zrakomlati i sl.) ja pitam tebe, ti si učesnik novohrvatskog novogovornog eksperimenta...

pola tih"izmisljotina" vi lagance preuzimate,i nije vam prvi put.(v.karadzic)

SRPSKI KROATIZMI

IAKO smo se trudili da obogatimo jezik velikim brojem tuđica, srpskohrvatski jezik ostavio nam je u nasledstvo i neke "kroatizme": brojka, ishod, tečaj, učinak, uređaj, vozilo, zdravstvo, pouzeće, latica, drvored, redosled, jezikoslovac, strahovlada, svetlo, navodno, mučnina, upala, prehlada, posuda, smeće, ples, konobar, zubar, testenina...

http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=4&status=jedna&vest=103137&datum=2007-04-29

Poseban slučaj "stranih" reči predstavljaju tzv. kroatizmi. Razlikujemo tri vrste ovih reči: one koje se nikako ne upotrebljavaju u nas, kao: oporba (= opozicija), sustav (=sistem), tvrtka (= firma), skrb (= briga o drugima), naučnik (= šegrt), pristojba (= taksa), ili se i u nas mogu naći, mada ređe, kao: krivo (= pogrešno), poduka (= instrukcija), zastupnik (= poslanik), zastor (= zavesa) i, najzad, reči koje se i u nas upotrebljavaju bez osećanja da su svojstvene drugima, takve kao: izvedba, cesta, biskup, gmaz, ishitren, izumitelj, jezikoslovac, kazalo, kovčeg, krimić, naslonjača, nogomet, odrezak (= šnicla), papir, plin, priuštiti (sebi), doimati (se), sadnja, zarez i dr.

nije vraga da su oko 30% odraslih Srba u Srbiji izbjeglice ? (koliko Srbija ima stanovnika):confused:
a ako jos uvijek glasaju za Seselja onda nista nisu shvatili i nista naucili
tocno je, poslije rata nisam jos bila u Srbiji,( inace Boegrad mi je drag grad i imam ga osobno u dobrom sjecanju), ali , izmedu ostaloga, zbog toga sam i na ovom forumu da upoznam zivot u Srbiji
i ostanimo pri tome da svatko ima svoje misljenje o "etnickom ciscenju) i da svatko ima pravo na svoje misljenje...nepotrebno je to stalno ponavljati...jer tvoja istina nikada nece postati moja, ni obrnuto..

to shto toliko sada glasa za radikale je druga pricha..ima to svoje razloge i nije povezano sa vama..a ti ostani pri svojem mishljenju,nemam nista protiv..samo,nemoj da smaras sa istim..:mrgreen:

Back