Vršnjacko nasilje

Уз дужно поштовање добрим и преданим очевима, ипак знам више мајки које би сопственим зубима за дете вадиле гркљан, макар са 50 кг ишле на неког од 150.

a sta kad otac ne moze?
moj otac je odrastao bez oca
pa nije bas cvjetic u saksiji

Kad ne može - ne može ali kad može mora da može.

I to ne zbog ove nasilne balavurdije. U pitanju su socijalne razlike i on je sada zgodna meta. Kada pokažu otpor ovo će prestati.
Otpor može (i treba) da pokaže dete ali i roditelji. Dete ne zbog trenutnog sukoba već zbog percepcije sebe kasnije. Kako sada reaguje tako će reagovati kroz čitav život. Neka dobije po nosu ali mora da se buni da ne nauči da je manje vredan, da ne ume, da zove mamu, da je slabiji dečak od drugih dečaka. Te misli će povući sa sobom daleko pošto ovaj sukob bude iza njega.

A majka...prvo, ja sam majka "sina jedinca" i kao takva sam "ljubi te mama". Ne držim nekome slovo ali prenosim o čemu sam sa psihijatrom razgovarala. On je sestrin kolega, načelnik psihijatrije a inace dete alkoholicara koji ga je tukao. Kaze on meni "nemoj, pusti oca, nemoj toliko oko muškog deteta njemu je sada udobno ali kasnije će tražiti suknju iza koje će se kriti"...
Ne treba tata da reaguje jer ja mislim da su ovi balavci opasni, niposto, vec zbog sina koji gleda u oca.

Kada nema oca tu se ne može ništa...sa tim se živi ali kada ga ima, zdrav, prav, mlad, sportista, ne treba nista da im kaže jer može da fasuje krivičnu već samo da pruži zaštitu svom detetu i osećaj da će ga tata braniti.

I to ne zbog ove nasilne balavurdije. U pitanju su socijalne razlike i on je sada zgodna meta. Kada pokažu otpor ovo će prestati.
Otpor može (i treba) da pokaže dete ali i roditelji. Dete ne zbog trenutnog sukoba već zbog percepcije sebe kasnije. Kako sada reaguje tako će reagovati kroz čitav život. Neka dobije po nosu ali mora da se buni da ne nauči da je manje vredan, da ne ume, da zove mamu, da je slabiji dečak od drugih dečaka. Te misli će povući sa sobom daleko pošto ovaj sukob bude iza njega.

A majka...prvo, ja sam majka "sina jedinca" i kao takva sam "ljubi te mama". Ne držim nekome slovo ali prenosim o čemu sam sa psihijatrom razgovarala. On je sestrin kolega, načelnik psihijatrije a inace dete alkoholicara koji ga je tukao. Kaze on meni "nemoj, pusti oca, nemoj toliko oko muškog deteta njemu je sada udobno ali kasnije će tražiti suknju iza koje će se kriti"...
Ne treba tata da reaguje jer ja mislim da su ovi balavci opasni, niposto, vec zbog sina koji gleda u oca.

Kada nema oca tu se ne može ništa...sa tim se živi ali kada ga ima, zdrav, prav, mlad, sportista, ne treba nista da im kaže jer može da fasuje krivičnu već samo da pruži zaštitu svom detetu i osećaj da će ga tata braniti.
Upravo to cijelo vrijeme pisem.

ali tata i mama ne treba da te brane
vec da te podrze
da ti kazu kako da se branis
da aplaudiraju kad dodjes sav ponosan sto si se odbranio
ili sretan sto su te ostavili na miru

Ја немам то искуство са дететом.
Али сада када читам о силним самоубиствима његових вршњака, па она у туча у недељу, била она договорена или када те неко спопадне док се враћаш кући из невезаног,... Није ми свеједно.

А пре, има томе година и година... Док сам чувала једну девојчицу... Па када причамо и пожали ми се на неправду везану за другарице, ту неку дечију злобу... Јуууу, дође ми из коже да искочим! Како је тек родитељима око озбиљних ствари...

ali tata i mama ne treba da te brane
vec da te podrze
da ti kazu kako da se branis
da aplaudiraju kad dodjes sav ponosan sto si se odbranio
ili sretan sto su te ostavili na miru

Na početku ne može tako, sinovi imaju percepciju oca kao boga. Imaš to kod Frojda, čuveni "pad boga" koji se u njegovom slučaju desio kada je nacista presreo njega i oca, pljunuo ih, udario po glavi i šešir je pao u baru. Frojd je to definisao kao pad boga. Zašto se otac nije branio, zašto ih nije zaštitio.
Srećom, daleko smo od takvih stvari, ovo je samo gomila ljubomorne balavurdije ali dečak gleda u oca sa divljenjem i ako oca ima on treba da obavi neke stvari.
Da zaštiti svojom pojavom, da nauči decaka da se brani opet, ne zbog ovih dečaka sada već zbog budućeg muškarca u svom sinu.
Pa kada dodje tamo nekad do problema da taj sin izvuče onaj osećaj koji je imao sa ocem dok je razgovarao ili da vidi njegovu sliku kako ga čeka u dvorištu.

Ja sada, ej, sa ovoliko godina i dalje vidim oca kako gleda ceo moj čas baleta. A više ni kontakt skoro da nemamo. Svi roditelji dodju po decu a kunem se ceo čas samo u mraku njegova cigareta ispred pošto je skola imala ona velika stakla. To samopouzdanje koje sam tada osecala nema cenu. A još sam i devojčica. Mama je mama a tata tata. Od mame se to očekuje ali tata je onaj stub. I potreban je, čak i kada ga nema, ima ona teza o "prisustvu u odsustvu". Zato je stepen kriminala nizak u porodicama sa preminulim roditeljem. Deca imaju osećaj da je prisutan iako je odsutan pa se trude čak i više da ne razočaraju.

A Čičkov muž je bre mlad, prav i znam zašto to kažem...ona je brza, brbljiva zenica (neće se naljutiti) zato i kažem da zakoči...ali sam sigurna da je u ovom momentu već otišla tamo. I ona je dobar čovek. Samo brz.

ima, kako nema
sansa da djecaka neko spopadne na nacin na koji spopadaju djevojcice
i to odrasli ljudi
je nesto manja
u tom smislu je strah veci
Ne razumijes al bas. Ja imam i musko i zensko ,jednak je strah i briga. Pisem o ocu kao modelu za musko dijete ,ne treba da vidi od oca da se krije iza zene. Otac treba da ga uci da bude muskarac ,oslonac svojoj porodici. Sto se tice spopadanja ja sam se i za sina plasila jer poremecenih je mnogo.

Na početku ne može tako, sinovi imaju percepciju oca kao boga. Imaš to kod Frojda, čuveni "pad boga" koji se u njegovom slučaju desio kada je nacista presreo njega i oca, pljunuo ih, udario po glavi i šešir je pao u baru. Frojd je to definisao kao pad boga. Zašto se otac nije branio, zašto ih nije zaštitio.
Srećom, daleko smo od takvih stvari, ovo je samo gomila ljubomorne balavurdije ali dečak gleda u oca sa divljenjem i ako oca ima on treba da obavi neke stvari.
Da zaštiti svojom pojavom, da nauči decaka da se brani opet, ne zbog ovih dečaka sada već zbog budućeg muškarca u svom sinu.
Pa kada dodje tamo nekad do problema da taj sin izvuče onaj osećaj koji je imao sa ocem dok je razgovarao ili da vidi njegovu sliku kako ga čeka u dvorištu.

Ja sada, ej, sa ovoliko godina i dalje vidim oca kako gleda ceo moj čas baleta. A više ni kontakt skoro da nemamo. Svi roditelji dodju po decu a kunem se ceo čas samo u mraku njegova cigareta ispred pošto je skola imala ona velika stakla. To samopouzdanje koje sam tada osecala nema cenu. A još sam i devojčica. Mama je mama a tata tata. Od mame se to očekuje ali tata je onaj stub. I potreban je, čak i kada ga nema, ima ona teza o "prisustvu u odsustvu". Zato je stepen kriminala nizak u porodicama sa preminulim roditeljem. Deca imaju osećaj da je prisutan iako je odsutan pa se trude čak i više da ne razočaraju.

A Čičkov muž je bre mlad, prav i znam zašto to kažem...ona je brza, brbljiva zenica (neće se naljutiti) zato i kažem da zakoči...ali sam sigurna da je u ovom momentu već otišla tamo. I ona je dobar čovek. Samo brz.
ja uopce ne mislim da ovo treba razrijesiti pred svojim djetetom
osim ukoliko se ne desi da ih zatekne kako ga kinje
tu mora odreagirati
upravo zato sto su mali mislim da se to rjesava bez prisustva djeteta
volja im s roditeljima, volja im s malim siledzijama direktno
i bez velike predstave

Cicak, citam i bjesnim.
Bas se pribojavam ove situacije
Mi smo opet oni koji kazu- vrati
U vrticu smo imali malog nasilnika. Sofiju je dirao par puta, zadnji put ga je zveknula i ti je i stalo.
Mali je kasnije prebace u dr vrtic.

Nego tvoj P je dobrica, em mu jos ne das da vrati. Sad se sav jadan zacaurio u svom strahu i nemoci :(
Sad je mali pa ces to i rijesiti, reci ce ti. Kasnije bi mogao biti veci problem ako se ne daj Boze ponovo

upravo o ovome pricam cicku, nacin na koji jga je vaspitavala, napravio je kod njega bag
vaspitavas dete da bude dobro
ne moze samo tako, moras i onu drugu stranu da drizs budnom da bi moglo da se brani
moje dete je proslo kroz slicnu situaciju od devojcice koja se zalepila za nju, mentalno je trpala svaki dan da joj je najbolja drugarica, a onda podizala klince da se okrenu protiv nje
razlog je bio ljubomora, jer je u tom periodu moje dete bilo na svim tv stanicama
i to je trajalo punih pet godina, a da mi nismo imali pojma
drugu decu nije mogla da okrene protiv cerke, ali koliko je to jak uticaj i kakav je odnos ta mala imala, saznali smo kad je jednog dana dosla placuci iz skole, tresla se
staje bilo?
milica trazi da joj dam svesku iz prirode da uci za kontrolni koji imamo sutra, jer nije bila u skoli, a treba da ucim ja
cija je sveska
moja
pa kako da joj das
ona trazi, evo ceka me ispred kuce - i dete rida
cista mentalna tortura
samo sam joj rekla idi operi ruke, sedni da rucas, pa na ucenje
a milica?
milica ce da ode kuci kad shvati da je to sto trazi glupo
moje dete na to kaze - ali ona ceka na ulici
do kojeg stepena je ta mala na nju imala uticaj, da je razmisljala i o tome kakva je to zrtva stajati na ulici iako mala nasilno hoce da joj uzme svesku

tad sam shvatila ovo o cemu cicku pricam - moram da popravljam kod svog deteta ono sto smo iz najbolje namere lose postavili da bi mogla u zivotu da zivi sa najmanje ostecenja

moja najveca mana je prevelika tolerancija, tako sam vaspitana - pusti, neka, postuj druge
a ja?
i to jos uvek kod sebe popravljam
period kroz koji smo prosle poslednje tri godine, i poslovno i privatno ona je zbog toga mnogo lakse obradila, a ja sam mnogo patila
decu treba da naucimo da budu dobra deca, ali da znaju da zastite sebe
jer i kad je neko najbolji sa njima, moze i te kako da im nanese stetu

zato onim devojkama verujem za mobing i silovanje od strane profesora - ucene su da budu poslusne i dobre, ali im nisu roditelji rekli gde je ta granica gde onaj losi deo seb treba da probude da bi sebe zastitili

Msm, ja nisam ni znao da umem da se tučem. Rešio sam sve u prvih mesec dana. Dođe mi neko i baš me gura, mlatne po glavi, jednog sam nosio u kanalče u rukama i bacio ga sa metar, drugog sam pred svima izgazio za akcioni film.... Al prethodno sam pitao tatu kako da se ponašam. I to sve u zamišljenim sl. Tata ako me neko udari, šta da radim..lćkaže ćale ti njega dvaput. Okej-rešeno.
Drugo, poštovali su me stariji dečaci, jer nisam drukao, nbranio sam slabije, mogli su da me uzmu u tim za fudbal, basket, baš kad je neko od starijih pominjao sestru da me zeza, onda su se smejali kako pizdim i hoću da se bijem zbog toga. A što se autoriteta tiče, radila je posao baka, Aj mi nešto ideološki neko da nameće od nastavnika, pecne me..radi baka posao. posle mi ližu patos kad dođem...tu sam drukao baki ideološki nastran nastavnučki kadar provokatora koji kinji decu..

Mama i baka pričale da je mama dve god npr. dolazila i vraćala se trčeći. A ona je išla sa rođenom sestrom u isti razred. Neki d oko jj je pratio, tj. Trčao za njom..čeka je pre škole pa reče, it škole kad zvoni, ova trči, on je juri do kuće i nastavi svojim putem....ako ima stane, on produži, kaže bio joj je strašan i plašila ga se..to je trajalo dok se nije preselio u Ameriku, posle na Tajland.. Kasnije je imao prvi poznati salon nameštaja. Sreli su se negde i smejali se decenijama kasnije.

Moj klinac imao fino društvo. Uz par izuzetaka. Znao je da popije batine, a sve se kasnije svodilo na školskog pedagoga koji je pratio "zaraćene strane".
Uvek najgore prolaze drukare.
Ili nasilnici koji misle da im baš niko ništa ne može, al bolje od drukara. Ako je škola mala, onda se sva deca znaju iz svih razreda.

Mislim da su očevi staloženiji kad su ovakve stvari u pitanju.
A može da se desi i da žensko naleti na budalu od muškarca. Kod mog sina u školi se dvoje roditelja tako i potukla, pale prijave 😂...i to defnitivno nije poučna lekcija za njihovu decu.

I protiv toga sam da slučajno majke, strine od očeva, sačekuju tuđu decu van škole i mlate ih...ogavno. bolest.

Poslednja izmena:
Уз дужно поштовање добрим и преданим очевима, ипак знам више мајки које би сопственим зубима за дете вадиле гркљан, макар са 50 кг ишле на неког од 150.
Da,naravno,to stoji.Ali pravu zastitu dijete u zivotu,a i kasnije,ima samo ako ima i nekog muskog roda,da ga odbrani.To je uglavnom otac,ali moze da bude i brat,muz,stric,ujak...i slicno.
I ne mislim samo na fizicku odbranu.
Cim bilo gdje,u skoli,ulici,poslu,drustvu uopste, vide da nemas muske zastite iza sebe,otvoreno ili suptilno ce te smatrati za "nikog i nista",i misliti da te mogu lako pregaziti.Jos ako si ti tise i povucenije naravi,crno ti se pise.
Moja majka je snazna zena i po karakteru i po svemu,ali od kako je ostala bez muza,nije to vise isto.Ne da u toj situaciji niko ne bi pomogao samoj zeni,nego se svi trude da odmognu,cak i da te prevare,ako mogu.Cast izuzecima.
I to nije uvijek otvoreno,nego sve u stilu "sta ce zensko,sta ona zna" i jos vise "nema ona snage",pa daj da je dokrajcimo jos.
Zna svaka zena,kako je ako nema oca,brata ili muza da je stite.

Da,naravno,to stoji.Ali pravu zastitu dijete u zivotu,a i kasnije,ima samo ako ima i nekog muskog roda,da ga odbrani.To je uglavnom otac,ali moze da bude i brat,muz,stric,ujak...i slicno.
I ne mislim samo na fizicku odbranu.
Cim bilo gdje,u skoli,ulici,poslu,drustvu uopste, vide da nemas muske zastite iza sebe,otvoreno ili suptilno ce te smatrati za "nikog i nista",i misliti da te mogu lako pregaziti.Jos ako si ti tise i povucenije naravi,crno ti se pise.
Moja majka je snazna zena i po karakteru i po svemu,ali od kako je ostala bez muza,nije to vise isto.Ne da u toj situaciji niko ne bi pomogao samoj zeni,nego se svi trude da odmognu,cak i da te prevare,ako mogu.Cast izuzecima.
I to nije uvijek otvoreno,nego sve u stilu "sta ce zensko,sta ona zna" i jos vise "nema ona snage",pa daj da je dokrajcimo jos.
Zna svaka zena,kako je ako nema oca,brata ili muza da je stite.
Јако добро знам о чему пишеш...

Da bude manje uspešan? Da ga loši ljudi ne bi primetili? Da promeni mesto gde živi, situaciju u državi, da ispravi socijalne razlike...?
da promeni reakciju na primer, a da bude najbolji na svetu
svaka najbolja osobina ima svoju mracnu i slajnu stranu
najbolji mozes da budes sa stavom da izvuces svoj maksimum ili da zgazis druge i bude sbolji od njih po svaku cenu
kao najbolji treba da se radujes i tudjim uspesima, ili mozes da budes zavidan kad je neko bolji od tebe
mozes da budes srecan kad neko postigne vise od tebe, jer ti je postavio lestvicu na vise zahvaljucui cemu ces ti dalje da se razvijas
ili mozes da mracis ako je neko bolji jer te ne zanima napredak koliko cinjenica da budes najbolji

ne znam da li sam uspela da objasnim na sta mislim
to su tako tanane niti koje u odrastanju mogu da odu na drugu nezeljenu stranu ako roditelj ne zeli ili ne moze da ih primeti

Back