Vršnjacko nasilje

Pruza on njemu kod kuce. Ali ja sam ta koja nosi ulogu vestice. On je onaj koji pusta a ja branim. On zna sta je ispravno a ja prljam ruke i tako... teku zemaljski dani :aha:

E danas sam ih na okupu.
Prvo im je uciteljica drzala bukvicu, obe uciteljice. Posle skole sam ih sacekala, i svu trojicu postrojila pa im ja ocitala bukvicu, malo su se bunili ali su se posramili i rekli da im je jasno! Okupila se tu lepa grupica. I treba. Nek znaju svi.

I nisam ja zavrsila. Jedan na jedan cemo se sretati ... ide lepo vreme, isplanirala sam da pijem kafu na njihovom igralistu, kod njihovih zgrada i da tuda setam... presesce im. Ako mama i tata ne umeju da vaspitaju, ja cu, sta mi tesko.
Inace taj mali koji ga najvise kinji nema tatu.
a vidi prvo dal ce ovo biti dovoljno
moze se desiti i da bude

Da,ali to ne shvata onaj ko nije dozivio.
Ispricacu ti samo jedan primjer iz mog zivota.
U ulici u kojoj smo zivjeli sve komsije se dugo poznaju.Moj otac,dok je bio ziv,svima je pomagao bilo sta da rade,poneki su uzvracali i tako.
E,jedne zime,nakon njegove smrti,stigao nam je ugalj za lozenje koji je,sad se ne sjecam zasto,trebalo unijeti sto prije.
I unosimo majka i ja,nosimo kante,a ako nas se iskupile komsije ,stoje,pricaju i posmatraju.Muski,uglavnom.Mislis da je iko,ama bas iko,rekao de komsinice i mi cemo vam pomoci,makar dvije kante prenijeti.Samo dodje,jedna komsinica,najmladja od svih sa kantom,nije je niko ni zvao,uze sa nama da unosi.
Prethodni dan,ikod drugog komsije je stigao isto ugalj.Svi su se sjatili da njemu pomognu,koji je imao tri jaka muskarca da unose i kom sustinski pomoc nije ni trebala.Ali da se pokazu.
Pri tom moja majka je svima njima trcala da pomogne,cak i kad je nisu zvali.
Znaci,posmatras nekog da se pati,i neka ga,nek se pati,koga j.
Ali dok su se jeli rostilji i kotlici,svi su bili tu.
A imam jos primjera,more i more.

Žrtve su tipski slučajevi u dva slučaja...ili drukare, fizički slabije, nametljivci sebilčni likovi...ili Proke Pronalazači koji gledaju samo svoje dupe, a to zajednica malih alfista ne dozvoljava. Ne uklapaju se i nanose im štetu cinkarenjem.

Sve se to sredi kad malo odrastu, barem se ignorišu, nema konflikta ili se deca promene razvojem.
Nije tacno.Nisam bila nista od toga.Bila sam obicna,mirna djevojcica,dobar djak,koji nije nikog dirao,ni svadjao se.I bila sam im na putu, her sam prolazila tuda od kuce do skole.

Ne može svako da bude žrtva.
Sećam se devojčice, stojimo u nekom od školskih redova i smatramo se u hodniku, čekamo nešto, onako kolektivno. I krene jedan drugar, inače miran lik, da provocira tu devojčicu, a onda i da je šutira. Džonjao sam uz zid, blizu njih, ta devojčica je bila maza, bubica, dobra i sve....kad krene da ga šutira po cevanicama...mi se zabezeknuli. Nikad je više nije pipnuo. Nekad na okupljanjima se setimo i sada Vako matori te epizode.to je kad mirannpoludi. Jbga, loše je procenio karaker i granicu trpljenja.. 😂

Sećam se devojčice, stojimo u nekom od školskih redova i smatramo se u hodniku, čekamo nešto, onako kolektivno. I krene jedan drugar, inače miran lik, da provocira tu devojčicu, a onda i da je šutira. Džonjao sam uz zid, blizu njih, ta devojčica je bila maza, bubica, dobra i sve....kad krene da ga šutira po cevanicama...mi se zabezeknuli. Nikad je više nije pipnuo. Nekad na okupljanjima se setimo i sada Vako matori te epizode.to je kad mirannpoludi. Jbga, loše je procenio karaker i granicu trpljenja.. 😂
To je jedan na jedan.

Glavna kazna za nasilnike u nase vrijeme je bila da odu kod pedagoga.A znas sta je to njima znacilo...nista.Segacenje i zaebancija.Posle,sve isto.
Ja sam se uvijek u osnovnoj skoli pitala cemu sluzi pedagog i sta on radi u skoli.Meni se cinilo,nista.
Mislim da se i uciteljice plase takvih i ne zele da im se zamjere.Jer,realno,sta mu mozes?Da zoves roditelje...ili ih nema,ili su gori od djeteta ili mu i oni ne mogu nista.
Po zakonu,mora ici u skolu,ne mozes ga izbaciti...a ide i duze od ostale djece,jer ponavlja razrede.
Ne boji se nikog i nicega.

Tako se i jedan moj kolega iznenadio kad je poceo da me verbalno provocira,a ja mu uzvratila.
Kao,nisam to od tebe ocekivao.
E,pa ocekuj ubuduce.😡

Ali sa 8 godina niko nije takav psiholog
pa ne treba sa 8 da bude psiholog
ali vaspitanjem dete formiras da mu takva reakcija bude spontana u takvim situacijama
nije uopste jednostavno vaspitati dete
jer roditelj treba da prepozna i pegla stvari koje se ticu gena koji nisu bas za pohvalu ili lose usvojenog obrasca reagovanja stecenog vaspitanjem

fora je sto sve moze eksalirati i dijete moze biti ozbiljno povrijedjeno, narocito ako je grupa idiota u pitanju, pa kad krene cipelarenje i sutanje nikad ne znas hoce li dijete biti lakse ili teze povrijedjeno.
I kakve ce posljedice ostaviti na dijete. U Sa se djecak ubio zbog zlostavljanja u skoli,nedugo zatim umrla mu je majka i ocuh. Ugasena porodica zbog nedostatka reakcije.

Back