Vršnjacko nasilje

Тукли смо се раније, једна ми се стално ругала што не знам да играм рукомет па сам је шутнула у дупе.
ma uvek su se tukli ali ne secam se da je bilo ovako, da neki copor kinji mesecima pa i godinama
nastavnici su to resavali, cim neko prijavi
i obicno su prijavljivala deca koja su svedoci nasilja

zato sto ih je nekada bila sramota da im na vrata dodje bilo ko da se pozali na njihovo dete
danas, mozes da ocekujes da i ti sam dobijes batine na tim vratima

Сујетни су постали. Наши нису били такви, увек се прво питало јеси ли ти нешто згрешила а тек онда су други били на тапету.

Нека се и он окружи чопором.
Kojim? Pa to oko njega fina deca, streberi mali. Oni se svi boje.
A nema starijeg brata koji bi mogao da ga stiti.
Upisi ga na neki borilacki sport,neka mu ojaca samopouzdanje. Ne moze na cetvoricu sam,naravno,ali da to ne postane praksa da ga svi udaraju jer se ne brani moraju znati da trenira.
Ide na karate. Ali i tamo ima neku trojicu sto ga diraju. I to mi je pominjao ali sam ja sve otpisivala “ma pusti deca”
Nekas si mogao roditeljima da kazes i bude bolje. Sad je to jako rijedak slucaj.
Moja majka koja je 40 god radila u skoli kaze:”Kad god sam imala problem sa detetom, i pozvala roditelje da dodju, shvatila bih da su deca odlicna.”
ma uvek su se tukli ali ne secam se da je bilo ovako, da neki copor kinji mesecima pa i godinama
nastavnici su to resavali, cim neko prijavi
i obicno su prijavljivala deca koja su svedoci nasilja
Kaze mi on u jednom momentu:”Znas uciteljice stoje uvek u dvoristu i one nikad to ne vide, niko ne reaguje.”
doslo mi da iskocim iz svoje koze
Сујетни су постали. Наши нису били такви, увек се прво питало јеси ли ти нешто згрешила а тек онда су други били на тапету.
Tako i ja. Ali evo primera da gresim.
Ja njega toliko vaspitavam da ne vraca, da ne bude kao oni, da bude bolji, da je on to shvatio kao da ja opravdavam njih, njega kritikujem i ucutao.
A uospte ne deluje kao dete koje bi ista trpelo, pricljiv, komunikativan...

Moj nema sanse da bi se branio, poznajem ga.
Da ga ucim da udari nekoga kamenom u glavu, tek to necu.
Zato sam ja tu da resim te probleme, dok on ne odraste i nauci sam kako da se postavi.
Te klince bih sacekal licno posle skole i objasnila im da se ne zajebavaju vise

Kojim? Pa to oko njega fina deca, streberi mali. Oni se svi boje.
A nema starijeg brata koji bi mogao da ga stiti.

Ide na karate. Ali i tamo ima neku trojicu sto ga diraju. I to mi je pominjao ali sam ja sve otpisivala “ma pusti deca”

Moja majka koja je 40 god radila u skoli kaze:”Kad god sam imala problem sa detetom, i pozvala roditelje da dodju, shvatila bih da su deca odlicna.”

Kaze mi on u jednom momentu:”Znas uciteljice stoje uvek u dvoristu i one nikad to ne vide, niko ne reaguje.”
doslo mi da iskocim iz svoje koze

Tako i ja. Ali evo primera da gresim.
Ja njega toliko vaspitavam da ne vraca, da ne bude kao oni, da bude bolji, da je on to shvatio kao da ja opravdavam njih, njega kritikujem i ucutao.
A uospte ne deluje kao dete koje bi ista trpelo, pricljiv, komunikativan...
Mozda ih iritira njegov stav da mora da bude najbolji u svemu, mozda za vrsnjake deluje prepotentno, pa ga na ovakav nacin spustaju
Ako nije grupica sociopata u pitanju
Podji Cile od sebe, svojim stavom iritiras dobar deo forumasa
Mozda je tvoje dete samo po ugledu na tebe prekopiralo takav stav kao pozeljan
Ne opravdavam nasilje, ali bih kao roditelj htela da nadjem uzrok - zasto neko bas njega
A ako su deca iz problematicnih porodica, tu skola ne moze bas nista da resi

Pa valja se nekad braniti. Takvo vrijeme doslo
Uvijek su se djeca svadjala ali ovo sad je uzas.
Ne kazem da ne treba da se brani,ali u ovom slucaju treba pomoc odraslih.
Drugo je kad se djeca posvadjaju ili potuku npr.na casu fizickog.Kos nas je to bilo redovno.🙂
Bile su i djevojcice koje su se takodje cerupale.
A drugo je kad ga napada,da tako kazem "banda".

provristacu jbt.
cija su to deca, kad se one prave lude?

imate li skolskog policajca?
Ne znam. Za ovo jedno sam saznala, znam mamu iz vidjenja, ostale ne.
Danas idem da ga cekam posle skole i pricam sa tom decom.
Zelim da se oseca sigurno, i da zna da ga cuvamo.
Mozda ih iritira njegov stav da mora da bude najbolji u svemu, mozda za vrsnjake deluje prepotentno, pa ga na ovakav nacin spustaju
Ako nije grupica sociopata u pitanju
Podji Cile od sebe, svojim stavom iritiras dobar deo forumasa
Mozda je tvoje dete samo po ugledu na tebe prekopiralo takav stav kao pozeljan
Ne opravdavam nasilje, ali bih kao roditelj htela da nadjem uzrok - zasto neko bas njega
A ako su deca iz problematicnih porodica, tu skola ne moze bas nista da resi
Ma jok divka. Ovo nisu vrsnjaci vec decaci stariji dve godine. Nemaju oni sa njim dodirnih tacaka. Sem sto su se par puta vracali kuci svi zajedno, jer se njihova drugarica druzi sa mojom decom, komsije smo.

Uciteljica mi sinoc kaze da je primetila da on ne izlazi iz ucionice ali nije kontala zasto. Kaze on je super raspolozen, izadje iz ucionice samo ako sam ja na hodiniku pa me juri da mu nesto pregledam. Cak ni u wc ne ide.

Back