Vredi li se boriti?

Meliot

Buduća legenda
Poruka
25.089
Vredi li se boriti za ovaj svet ili treba zauzeti neki pasivan stav poput taoista da ovom svetu spasa nema? Ima li nade za ovaj svet ili je nada odavno umrla? Šta su dobili oni što su se na neki svoj način borili za neko bolje sutra?

Благословени су они што имају неку своју преокупацију,
неку љубав као што је музика, спорт, стицање, хоби ...

Јадан је онај који је свестан ситуације у свету,
и који покушава свет да усмери у неком правцу који се њему чини као најбољи.

Али ето, Господ некоме и ту улогу додели ...

Благословени су они што имају неку своју преокупацију,
неку љубав као што је музика, спорт, стицање, хоби ...

Јадан је онај који је свестан ситуације у свету,
и који покушава свет да усмери у неком правцу који се њему чини као најбољи.

Али ето, Господ некоме и ту улогу додели ...
Svet i preusmeravaju na bolje oni koji imaju svoje hobije i preokupacije.

Vredi li se boriti za ovaj svet ili treba zauzeti neki pasivan stav poput taoista da ovom svetu spasa nema? Ima li nade za ovaj svet ili je nada odavno umrla? Šta su dobili oni što su se na neki svoj način borili za neko bolje sutra?
Borim se samo za sebe i meni bliske osobe.
A da li vredi?vredi svake kapi krvi koju sam prolio...
Ako mislis na uopšteno situaciju u svetu etc to ne zavisi od nas malih ljudi.mogu da diskutujem samo o tome...

Vredi li se boriti za ovaj svet ili treba zauzeti neki pasivan stav poput taoista da ovom svetu spasa nema?
U osnovi mislim da ne vredi boriti se za ovaj svet, smislenije mi je da se neko bori za sebe i da pri tome ne ugrožava druge. Ljudi su generalno sebična bića, tako da je ta borba za dobrobit svih osuđena na neuspeh, pre ili kasnije će ti neko od ovih za koje se boriš zariti nož u leđa ili te zloupotrebiti za sopstveni interes. A i ono ako se boriš za sebe i ako tu postižeš rezultate, suštinski deo sveta (oko tebe) postaje bolje mesto.

Postoje ljudi koji se bore samo za svoju porodicu i bližu okolinu. Stvorili su svoju " zonu komfora" i ništa ih ne zanima.

Takođe, postoje i oni koji se bore za bolji svet.

Mislim da svako od nas može da se bori za bolji svet, za bolji život. Boriti se za bolje društvo, borimo se i za sebe, za svoj život u tom boljem društvu.

Nada ne sme umreti.

Sa psihološke strane, ukoliko umre nada, šta nam preostaje? Pomirenost sa svetom koji nas okružuje ili padanje u svoj sopstveni ambis. O ambisu je mnogo pisao Nenad Milkić-Rođeni u svojoj zbirci priča "Distimija".

Мелиоте, сама чињеница да си поставио оволико питања и тема на овом форуму значи да си неко ко би требао да се бори за свој живот јер шта год ти причали људи попут @Frederick_ ти имаш неку вредност.

Оно што ствара грешку и осећај безвредности је ако желиш више него што можеш.
Не можеш да смуваш топ рибу, не можеш да имаш плату од 5.000 евра, не можеш да завршиш факултет, не иде ти, јбига мораш кренути са мањим амбицијама и увек гледај шта нудиш.

Мелиоте, сама чињеница да си поставио оволико питања и тема на овом форуму значи да си неко ко би требао да се бори за свој живот јер шта год ти причали људи попут @Frederick_ ти имаш неку вредност.

Оно што ствара грешку и осећај безвредности је ако желиш више него што можеш.
Не можеш да смуваш топ рибу, не можеш да имаш плату од 5.000 евра, не можеш да завршиш факултет, не иде ти, јбига мораш кренути са мањим амбицијама и увек гледај шта нудиш.
Uz dužno poštovanje pojednostavljuješ problematiku. Ne radi se o "top ženama" ili o velikoj plati nego o generalnom pogledu na svet. Pitanje je malo i filozovsko, zato sam i spomenuo taoiste.

Uz dužno poštovanje pojednostavljuješ problematiku. Ne radi se o "top ženama" ili o velikoj plati nego o generalnom pogledu na svet. Pitanje je malo i filozovsko, zato sam i spomenuo taoiste.
Знам ја да је питање сложено, али ми који нисмо филозофи то посматрамо увек кроз личну призму.
У преводу да добијеш сутра 7-8 милиона долара ти не би поставио ово питање, јел тако?
Одговор знамо и ја и ти.

Da li su taoisti zaista rekli da ovom svetu spasa nema?
Sta se podrazumeva pod “boriti se”?

I sta su “dobili” oni koji se nisu borili?
Jel cilj zivota neka “dobit” i kako izgleda ta dobit?

niko se ne bori za bolje sutra vec za bolje SADA............u tome je problem zasto nam je SUTRA uvek gore nego SADA.

Upravo ovo sam htela da napisem...
Sto kaze Corba - Imam svoj mali svet i oko njega Kineski zid.
Pa ako je tebi dobro i ako si u mogućnosti da pomažeš drugima oko sebe da i njima bude dobro onda bukvalno kao osoba si popravila svet više nego 99.99 pojedinaca na ovoj planeti. I to je maksimum kome ljudi treba da teže. A ne da padaju u depresiju zbog stvari koje im nisu na dohvat ruke i na koje ne mogu da utiču. Mislim ono kako osoba koja ne može da popravi nešto u svojoj neposrednoj sredini može da učini bilo šta veće i da se zamara oko stvari van svojih mogućnosti? Treba biti malo realan u životu.

Poslednja izmena:

Back