Vojna parada "Korak pobednika"

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
knez-pavle-karadordevic-1349652139-216709.jpg

- - - - - - - - - -

Pavle kao branik

U proleće 1941. svaljena je krivica na najdemokratskijeg monarha Balkana. Ocrnjeni su napori kneza Pavla da sačuva zemlju, naciju. Marta 1941. Hitler je usmerio pažnju na poslednje uporište na Balkanu, koje je stajalo na putu osvajanja Rusije - Kraljevinu Jugoslaviju. Knez Pavle je bio branik. U razgovorima s Hitlerom insistirao je na neutralnosti KJ. To je i dobio, Hitler je čak popustio pred zahtevima da ne dozvoli nemačke baze ili prolaz trupa preko teritorije KJ. Pavle je uspeo da natera Hitlera na popuštanje kao nijedan lider pre njega, KJ je bila jedina balkanska država bez tih obaveza. Umesto zahvalnosti, Pavle je proglašen izdajnikom i proteran iz zemlje. Nepravda je ispravljena rehabilitacijom 2011. i prenosom mošti na Oplenac.

- Da smo bili neutralni do kraja rata, nekoliko miliona Srba ne bi bilo ubijeno, Jugoslavija bi postojala i bila Švajcarska. Ne bi imali Broza niti živeli 70 godina pod komunizmom. Bili bismo još moćniji i jači od Švajcarske jer ona nema tako dobar i tranzitni položaj, more, obradive površine kao mi. Danas bismo bili jedan od glavnih stubova EU, svi bi se ugledali na nas, mi bismo bili ti koji postavljaju uslove - navodi za Kurir profesor Oliver Antić.

- - - - - - - - - -

Umeo s Hitlerom

Istoričar Kosta Nikolić kaže da knez Pavle nije bio izdajnik, već dobar vladar koji je od Hitlera izdejstvovao dobar sporazum za državu i narod.

- Hteo je da sačuva zemlju, poštedi ljude rata. Možda bismo danas bili kao Švedska i Švajcarska da je postignuti sporazum opstao. Današnja realnost može imati korene u 1941. Možda danas ne bismo bili pred bankrotom niti izgubili Kosovo - zaključuje Nikolić.

Pokušaj kneza Pavla da napravi dogovor s Hitlerom, izbegne rat, spase narod i državu stavljen mu je na teret i bio razlog da ga proglase izdajnikom. Njegovo izdajstvo odnosilo se na zaključenje Trojnog pakta. To je bila laž. Pakt je zaključila Vlada KJ.

Profesor Antić objašnjava da je knez Pavle u pregovorima s Hitlerom nastupao kao da je vladar velike svetske sile. Hitleru je čak zamerio i nemački načelnik Generalštaba: „Moj fireru, zašto se odnosiš prema Jugoslaviji kao prema nekoj primadoni?“

- - - - - - - - - -

Pomogao i Rusima

Profesor Oliver Antić navodi da je knez Pavle odugovlačenjem pregovora s Hitlerom pomogao Rusima i omogućio da Drugi svetski rat traje kraće.

- Pošto je knez Pavle kupovao vreme, Hitler je šest nedelja kasnio s napadom na Rusiju. Umesto u martu, napao je Rusiju 22. juna i uleteo u tešku zimu od minus 40 stepeni, zbog čega su Nemcima propali tehnika i municija. U međuvremenu, Rusi su ojačali, doveli trupe iz Sibira i ubrzo, posle dve godine (1943), bilo je jasno da Hitler gubi rat. Dakle, knez Pavle je pomogao Rusima i omogućio da Drugi svetski rat traje kraće.

- - - - - - - - - -

:hvala:

Te priče kako bi bili kao Švajcarska ne piju vodu , pošto prvo što nema garancija da bi Hitler poštovao neutralnost KJ,a i sve da je ispoštovao komunizam nam svakako nije mogao izbeći pošto su se Čerčil i Ruzvelt dogovorili sa Staljinom da sve istočnoevropske države idu crvenima ,kao i deo Nemačke ,jedino što bi pretrpeli manja razaranja i manje ljudske žrtve ,al ne bi bili kao Švajcarska ili Švedska nikako .

Te priče kako bi bili kao Švajcarska ne piju vodu , pošto prvo što nema garancija da bi Hitler poštovao neutralnost KJ,a i sve da je ispoštovao komunizam nam svakako nije mogao izbeći pošto su se Čerčil i Ruzvelt dogovorili sa Staljinom da sve istočnoevropske države idu crvenima ,kao i deo Nemačke ,jedino što bi pretrpeli manja razaranja i manje ljudske žrtve ,al ne bi bili kao Švajcarska ili Švedska nikako .

Хитлер би хтио не хтио, он би то поштова. Такозвана "југа" је имала одличне односе са Рајхом до 27. марта 1941. год. Хитлеру је било проблема и преко главе, није му још један проблем требао. Сад друга је ствар како би било унутар такозване "југе", побуна Хрвата и грађански рат вјероватно (Талијани би помогли ради своји интереса, Бугари и Мађари исто итд.).
Хитлер је могао заштити "југу" од Рајха, али не од саме себе.

Naravno da ne bi bili slovenima je Hitler namenio sudbinu robova samo nam je falilo da on pobedi

У сваком случају бисмо избегли онај први удар, агресију и бомбардовање, разарање Београда, спаљивање Народне библиотеке, и уопште онакво сурово распарчавање земље.

У сваком случају бисмо избегли онај први удар, агресију и бомбардовање, разарање Београда, спаљивање Народне библиотеке, и уопште онакво сурово распарчавање земље.

Ne bi smo. Bili bi smo direktno neprijatelji SAD i SSSR, uz bombardovanja koja od strane saveznika ne bi smo mogli da izbegnemo, plus naši piloti bi po naredjenju Hitelra morali da pokušavaju da presreću saveznička i Ruske avione, plus Beograd bi bio oslobadjan tako što bi da poravnali Kaćušama...

Što se parade tiče, meni je bila divna. Naši gardisti su bili divni, a tek Striži, oni su me, najblaže rečeno, oduševili.
Više sam nego prijatno iznenađena govorom kojim Nikolić otvara paradu. Svaka čast onom ko ga je napisao!
Poenta u neprimećivanju kiše, i ne dozvoljavanju da ona bilo šta omete, promeni ili poremeti
i da se ne primeti čak ni na izrazima lica učesnika, simbolično šalje poruku spremnosti. :D

Izdvojio sam samo ono sto zelim komentirati.
Ja opet ponavljam, u nasem Ustavu stoji da je RH stvorena na antifasistickim temeljima bla bla bla ... to su samo slova na papiru, pa nismo mogli napisati da smo stvoreni na zlocinu, te da njegujemo Paveliceve tekovine i ideje, i da antifasizam ovdje uopce nije dobrodosao, svijet na to ne bi reagirao dobro, i to je jedini razlog zasto to tako stoji u Ustavu.
Na vasoj paradi su se mogle vidjeti partizanske ratne zastave, u nas kad bi se netko usudio pokazati jednu takvu zastavu jadna mu majka, nece se ziv izvuci.

Drugo, nasa namjera da organiziramo vojnu paradu povodom 20godisnjice protjerivanja Srba nije skandalozna, vec ocekivana odluka.

Sve drzave koje organiziraju takve parade imaju i povod zbog cega to rade, u vas Srba i kod Rusa to je pobjeda nad fasizmom i oslobodjenje domovine.
Mi to sigurno necemo slaviti jer smo mi kao prvo bili na strani fasizma, kao drugo taj rat smo izgubili.
Slaviti cemo ono sto je za nas najveca pobjeda i uspjeh, a to je dovrsenje Pavelicevog plana za Srbe. On je pokatolicavao i ubijao, a mi smo onu zadnju 1/3 protjerali.
Svatko ima svoje, ne?

Ovo je jako tačno :confused:

Što se parade tiče, meni je bila divna. Naši gardisti su bili divni, a tek Striži, oni su me, najblaže rečeno, oduševili.
Više sam nego prijatno iznenađena govorom kojim Nikolić otvara paradu. Svaka čast onom ko ga je napisao!
Poenta u neprimećivanju kiše, i ne dozvoljavanju da ona bilo šta omete, promeni ili poremeti
i da se ne primeti čak ni na izrazima lica učesnika
, simbolično šalje poruku spremnosti.
:D

Da, to je to. :tick:

Те хипотетичке приче шта би било да је било или да није било са накнадном памећу су бесмислене и јалове.
Не видим никакав разлог зашто би се неко овде данас кајао што смо били на страни Савезника антихтлеровске коалиције.
Прича о некаквој неутралности, бар што се Срба тиче, не би могла да прође јер смо део оног света са ким су силе Осовине ратовале, па нас не би могли да оставе у својој позадини на врло важмој саобраћајници њиховог пута на исток и југ. Милунка је у праву кад каже да би смо таквим тактичким потезом избегли драстични први удар и бомбардовање у моменту када је Немачка била у пуној снази и Блиц криг давао резултате, али сумњам да би у каснијем периоду избегли праву окупацију, а свакако не бисмо избегли мере одмазде Савезника. Не треба заборавити да су земље које губитнице Другог рата биле окупационе зоне Савезника много дуже него што је рат трајао.

To su cinjenice.

Zasto SUBNOR ne zeli priznati da je to cinjenica?

Ali ih je BILO, skupa sa partizanskim zastavama i otvorenog priznanja predsjednika drzave.

Ali, poenta je da partizanski duh nije bio dominantan faktor na paradi.

Cetnicki vojvoda koji je odao priznanje partizanima, a ne cetnicima. I to su gledali milijuni ljudi sirom Balkana.

Sta tebi govori cinjenica da je cetnicki vojvoda predsednik Srbije?

Zelim reci kako zemlje pobjednice vide antifasizam

Da li antifasizam podrazumeva borbu protiv totalitarizma? Da ili ne?

Fasizam su slomili komunistii, njihova crvena zastava se zavijorila u Berlinu, nicija druga.

Komunisti bez Saveznika nikada sami ne bi pobedili Hitlera.

Na osnovu aktuelnih vijesti.

Kojih aktuelnih vesti?

Kako je divno videti drzavnu zastavu bez petokrake. Partizani, proslo je vase vreme.

Poslednja izmena:
Ne bi smo. Bili bi smo direktno neprijatelji SAD i SSSR, uz bombardovanja koja od strane saveznika ne bi smo mogli da izbegnemo, plus naši piloti bi po naredjenju Hitelra morali da pokušavaju da presreću saveznička i Ruske avione, plus Beograd bi bio oslobadjan tako što bi da poravnali Kaćušama...

Ко је претрпео већу штету - директни непријатељи САД и СССР као што су Бугари и Румуни или ми?

Чији је то главни град срушен? Софија? Загреб можда? Тирана? Букурешт?

Нема везе са чињеницама то што пишеш.

Vidim Finci,Austrija,Italija su baš loše prošli [emoji6]
Pre lupanja gluposti,treba se malo edukovati

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Nisu oni Balkan a koliko znam Kareliju su rusi uzeli Fincima, italijani ostali bez kralja a i ta Austrija se svela na pravu meru....mislis da bi Vojvodina danas ovako izgledala a i ko ti garantuje da ne bi prosli kao bugari, rumuni, cesi, poljaci...mislila sam i ja tako ali su me neki pametniji ljudi ubedili da gresim pa ne bi bilo lose da se ti edukujes

hahahaha
pa sama parada je ziv dokaz da vreme antifasista nije proslo, da vreme partizana nije proslo
da te podsetim, parada je slavila 70 godina od oslobodjenja beograda od nemackih fasista i njihovih domacih slugu, cetnika, nedicevaca, ljoticevaca i ostalih..

a vreme koje ti prizeljkujes, to vreme nije doslo niti ce doci
cetnici su nestali jos avgusta 1944 god, prvo ih se odrekao kralj javno i naredio im je da se stave pod komandu tita a mesec dana kasnije na javoru su rzbijeni do zadnjeg i od tada nisu postojali ni na nivou cete...
na prolece 1945 su vec bezali za italiju i austriju pod ruku sa ustasama
neki su stigli samo do zelengore maja 1945 a neki su vraceni u ruke partizanima iz austrije
draza uhvacen kako se krije po pecinama i zemunicam, osudjen i pogubljen
drazinu molbu za pomilovanjem u kojoj se pokajao i stavio na raspolaganje novoj vlasti, sud je odbio i izvrsio kaznu
sahranjen je da mu se ni grob ni dan danas ne zna

u navedenom nema ni zrno moje mudrosti nego proste cinjenice, navedene hronoloskim redom

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back