NickFreakyrgios
Elita
- Poruka
- 24.262
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Управо то а у скандинавским и француским крајевима постоји.Da, Bodin jeste neobično ime za naš prostor. Sad, s zaključcima treba biti oprezan.
Npr. i Uroš je mađarsko ali je kod Srba ostalo i jako je karakteristično. Moguće da je ime Bodin normanakog porekla pa se prenelo u naše krajeve ali nije zaživelo.
Da, Bodin jeste neobično ime za naš prostor. Sad, s zaključcima treba biti oprezan.
Npr. i Uroš je mađarsko ali je kod Srba ostalo i jako je karakteristično. Moguće da je ime Bodin normanakog porekla pa se prenelo u naše krajeve ali nije zaživelo.
Управо то а у скандинавским и француским крајевима постоји.
Али Урош се појављује код нас пре него код Мађара.
Међутим ове везе са Норманима су очигледне.
Рејмонд IV од Тулуза (понекад познат и као Рејмонд од Сен Жила) био је гроф из области Тулуза, која се налази у данашњој јужној Француској. Тулуза је била један од најважнијих феудалних поседа у јужној Европи у то време, а Рејмонд је био један од најмоћнијих владара у Француској пре крсташких ратова.
Пази с ким се Бодин братими са будућим краљем Јерусалима.
У та времена баш нема случајноти толико нити је копнени пролаз крсташа тежим путем био случајан.
Ја сам нашао већ доста Бодина по Европи у германско келтском свету код нас нити једног после Ђорђа Бодина. Нити у изворима нити личности тако да дефинитивно није словенско име никако чак иако имамо варијанту Вотан од (Б)Один нема тог имена.Po Srpskom prezimeniku Velibora Mihajlovića, teza Mate Šimundičs o nekakvoj etimologiji koja bi ime povezala sa Balduinom nije osnovana.
Pogledajte prilog 1667523
Bodin je po njemu hipokoristik od Bodislav i spada u istu kategoriju imena kao i Milin, Radin, Dragin i slično.
Ја сам нашао већ доста Бодина по Европи у германско келтском свету код нас нити једног после Ђорђа Бодина. Нити у изворима нити личности тако да дефинитивно није словенско име никако чак иако имамо варијанту Вотан од (Б)Один нема тог имена.
Наши етимолози по том питању неког личног имена у средњем веку се играју пузли тражећи етимолошки корен неке речи који је по правилу код Словена готски свака друга реч
Ово изворно готско име нема готски и германски етимолошки корен већ словенски.
Може и Јаквинта бити Словенка или Јахвинта ултра ортодоксна Јеврејка.
Осим ту пар људи који ради жали боже сиромашним и гладним и незапосленим људима боље да оду у неки манастир да мозгају.
Добро после њега сигурно има још неки просто име није заживело јер га природно нема у народу. Иако је име лепо по звучности и по свему није укорењено јер звучи страно.БОДИН, жупан (? – ?), Конавли, крај XIII в. Управљао је Конавлима између 1278. и 1284, као намесник краљице Јелене, а посредно краља Драгутина (1276–1282) и краља Милутина (1282–1321). Судио је у споровима између Дубровчана и становника Конавала, који су тада били поданици српских краљева, о чему су сачувана обавештења у дубровачкој архивској грађи. У једном документу из 1278. помиње се „суд жупана Бодина" (curia jupani Bodini). Неколико година касније (1284) учествовао је у раду мешовитог суда или „станка". У документима се помиње и његов отац али без титуле жупана.
ИЗВОР: Г. Чремошник, Канцеларијски и нотарски списи 1278–1301, Бг 1932.
ЛИТЕРАТУРА: Благојевић, Државна управа у српским средњовековним земљама, Бг 1997.
Милош Благојевић
*Текст је објављен у 2. књизи I тома Српске енциклопедије (2011)
https://srpskaenciklopedija.rs/books/slovo-b/page/bodin/export/html
БОДИН, жупан (? – ?), Конавли, крај XIII в. Управљао је Конавлима између 1278. и 1284, као намесник краљице Јелене, а посредно краља Драгутина (1276–1282) и краља Милутина (1282–1321). Судио је у споровима између Дубровчана и становника Конавала, који су тада били поданици српских краљева, о чему су сачувана обавештења у дубровачкој архивској грађи. У једном документу из 1278. помиње се „суд жупана Бодина" (curia jupani Bodini). Неколико година касније (1284) учествовао је у раду мешовитог суда или „станка". У документима се помиње и његов отац али без титуле жупана.
ИЗВОР: Г. Чремошник, Канцеларијски и нотарски списи 1278–1301, Бг 1932.
ЛИТЕРАТУРА: Благојевић, Државна управа у српским средњовековним земљама, Бг 1997.
Милош Благојевић
*Текст је објављен у 2. књизи I тома Српске енциклопедије (2011)
https://srpskaenciklopedija.rs/books/slovo-b/page/bodin/export/html
Problem sa kraljem Svetopelekom je u tome što on najočiglednije nije bio poznat Hrvatima, izgleda da je došlo do mešanja Velike i južne Moravske, pa je kralj Velike Moravske Svatopluk I preseljen u južnu…Pojam Raske nastaje u 9. veku sa teritorijalnom reformom kralja Svetopeleka.
Hrvatska verzija Dukljanina je nastala u 16v kada nastaje i hrvatski etnos, kralj Zvonimir itd kao odgovor katolicke crkve na na mogucnost da Dalmacija padne pod protestantsku jeres.Problem sa kraljem Svetopelekom je u tome što on najočiglednije nije bio poznat Hrvatima, izgleda da je došlo do mešanja Velike i južne Moravske, pa je kralj Velike Moravske Svatopluk I preseljen u južnu…
Pogledajte prilog 1733253
Свјатопелек је нешто пре доласка Мађара написао сам о њему у ДАИ али хајде и овде иако није тема.Hrvatska verzija Dukljanina je nastala u 16v kada nastaje i hrvatski etnos, kralj Zvonimir itd kao odgovor katolicke crkve na na mogucnost da Dalmacija padne pod protestantsku jeres.
Bukvalno je neki lik uzeo Dukljanina i editovao kako bi se stvorila magla o nekim Hrvatima. Isto će nesto kasnije uraditi Mers sa Porfirogenitovim, kao i Lučić sa Tominim spisom.
Svetopelek je istorijska licnost. Pre Dukljanina o njemu pise Porfirogenit, smesta ga na Balkan juzno od Ugara dok Hrvate locira na Karpatima.
Pogledajte prilog 1733816
Zasto ne procitas 13 poglavlje koje sam postavio?Порфирогенит мења контекст ових догађаја али даје праве податке о територијама крштене Хрватске и Србије.
Где си га поставио?Zasto ne procitas 13 poglavlje koje sam postavio?
Hrvati su locirani u pudrucju prema turskim planinama (Karpati) a Svetopelek u Dalmaciji. To su Porfirogenitove reci, ne moze biti jasnije izreceno.
Hrvatska verzija Dukljanina je nastala u 16v kada nastaje i hrvatski etnos, kralj Zvonimir itd kao odgovor katolicke crkve na na mogucnost da Dalmacija padne pod protestantsku jeres.
Bukvalno je neki lik uzeo Dukljanina i editovao kako bi se stvorila magla o nekim Hrvatima. Isto će nesto kasnije uraditi Mers sa Porfirogenitovim, kao i Lučić sa Tominim spisom.
Svetopelek je istorijska licnost. Pre Dukljanina o njemu pise Porfirogenit, smesta ga na Balkan juzno od Ugara dok Hrvate locira na Karpatima.
Pogledajte prilog 1733816
Zasto ne procitas 13 poglavlje koje sam postavio?
Hrvati su locirani u pudrucju prema turskim planinama (Karpati) a Svetopelek u Dalmaciji. To su Porfirogenitove reci, ne moze biti jasnije izreceno.
Ovo je Slavenova fantazmagorija i prilicno je komicna jer veze nema sa prevodom**„Са друге стране планина“** налазе се Хрвати, који су суседи Мађара.
Ја сам преводио у гпт-у све да није идеално стоји Великоморавска је у центру разрушена и опустошена од Мађара ту је живео Свјатоплук и његов народ!Ovo je Slavenova fantazmagorija i prilicno je komicna jer veze nema sa prevodom
Porfirogenit navodi kojim su narodima okruzeni Ugari. Ostaje samo istocna strana, koju on specificno naziva ugarskim planinama (Karpati) gde smesta Hrvate.
Dalje, ako vec verujes Slavenu, zasto nema Srba kao suseda Ugara?