Citiram Pravog Vlaha: "Rumuni su Vlasi. Nema pravijih Vlaha od Rumuna. Naziv Vlasi je Rumunima vekovima bio zvanicni, poslovni, knjizevni, crkveni, svakodnevni medjunarodni naziv. A njihova drzava se vekovima u medjunarodnoj upotrebi nazivala Vlaskom. "
Ovim si sve rekao.Rumuni su Vlasi,a ne obrnuto(opet kazem deo Rumuna,jer je ostali deo moldavija).Znaci,prisvojili veci deo teritorije Vlaske,pa dodali malo moldavije-i nastala Rumunija,a i Rumuni kao narod.
Opet kazem da je rec Rumun nastala od Vlaske reci"jo mis rumn".
Moldavci pricaju ist slicno Rumunima...,znaci li to da su i oni Rumuni?
Edit: Zasto li se ta drzava vekovima zvala Vlaskom, a ne odmah Rumunijom da mi je znati?
Jankule, fracie, daka dzise "jo mi-s rumn" adika pre lijmba luj dzise ka ij rumn, rumn-ruman... Kum atunsia nuj totuna "vlah" si ruman?
Evo pisao sam "vlaski"...
Prevod:
Janko, braco, ako kaze "jo mi-s rum(a)n" na svoj jezik, kako nije rumun?
Moldavci pricaju isti Rumunski, a u Moldovi ima nacionalni dan "Limba noastra cea romana" (Nas Rumunksi Jezik Dan) - samo komunisti Voronina nisu to proslavili.
Ima u Moldovu slicna ideja da su "moldovani" nesto drugo, a ne rumuni, ma to je bilo sovijetska propaganda. Danas ljudi znaju da su "moldovani" kao nacia, ma govore "romaneste" ili kaze da je "Moldovski" i Rumunski isti jezik. Nacia i narod nisu istina.
Vlasi nisu deo Rumunsku naciju ali su deo Rumunskog naroda.