Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da ne zaboravim... ajmo malo o Vlasima iz Dusanovog Zakonika.
Ајмо, потомак тих Влаха у Румунији је Георгију Хађи. Јесу ли и они били Румуни а то нису знали док им Прави Влах није објаснио? Не знам да ли сам теби рекао, али није згорег да поновим, иди на тему "Има ли Цинцара на интернету" и реци им да су Румуни:whistling: Твој компањон Хипи се провео ко бос по трњу.

Ајмо, потомак тих Влаха у Румунији је Георгију Хађи. Јесу ли и они били Румуни а то нису знали док им Прави Влах није објаснио? Не знам да ли сам теби рекао, али није згорег да поновим, иди на тему "Има ли Цинцара на интернету" и реци им да су Румуни:whistling: Твој компањон Хипи се провео ко бос по трњу.
Jos jedan non sequitur od naseg Lesandra.

POSLANIK MILETIĆ MIHAJLOVIĆ ODBACUJE OPTUŽBE VLAŠKE MANJINE
SPS ne zastrašuje Vlahe
BEOGRAD - Poslanik Miletić Mihajlović, koji je na izborima za savete vlaške nacionalne manjine i nosilac liste "Vlasi za Srbiju-Srbija za Vlahe", odbacio je juče optužbe da Socijalistička partija Srbije preko policije zastrašuje Vlahe. Mihajlović, poslanik SPS, istakao je da socijalisti ne učestvuju na tim izborima, već učestvuje on, "kao slobodan građanin".
Potpredsednik Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine Predrag Balašević kazao je prekjuče da su meštani sela sa pretežno vlaškim stanovništvom u okolini Petrovca na Mlavi, pozvani 21. aprila u kasnim popodnevnim časovima na informativne razgovore u MUP i dan kasnije ispitivani da li su se zaista upisali u birački spisak vlaške nacionalne manjine.
Mihajlović je novinarima u Skupštini Srbije rekao da SPS ne učestvuje u izborima za Nacionalni savet Vlaha, već da je on, kao građanin, iskoristio pravo iz Ustava i zakona da može da učestvuje u izborima za izbor nacionalnog saveta onog naroda kojem pripada.
"Znači, ako sam se izjasnio kao Vlah, imam to pravo i to pravo sam iskoristio na takav način zajedno s mojim prijateljima. Napravili smo listu sa svojim programom koji nema nikave veze ni sa strankom SPS, ni sa drugim strankama ni partijama čijih članova ima na toj listi", kazao je Mihajlović. On je dodao i da na toj listi ima pripadnika SPS, G17 plus i drugih stranaka.
Upitan da li zna da li je bilo saslušanja građana, on je rekao da je to pitanje za MUP, ali da je on "čuo da je bilo reči o falsifikovanju zahteva za upis u poseban birački spisak za vlašku nacionalnu manjinu". "Ako je bilo falsifikovanih zahteva za upis u poseban birački spisak, to treba da se pogleda, ali to ni u kojem slučaju nije posao, niti sfera interesovanja naše liste", dodao je Mihajlović.
Predstavnici Nacionalnog saveta vlaške nacionalne manjine optužili su prekjuče predstavnike SPS u istočnoj Srbiji da preko MUP zastrašuju građane vlaške nacionalnosti, jer gube njihovu podršku od kada su raspisani izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina.
http://www.glas-javnosti.rs/clanak/politika/glas-javnosti-29-04-2010/sps-ne-zastrasuje-vlahe

Dobar spoj Tračana, Kelta i Južnih Slovena
Predstavljena knjiga “Etnogeneza nastanka Vlaha”Vlasi nisu Rumuni, već poseban etnos i pored činjenice da im je jezik sličan. Ja pripadam tom narodu i upravo zbog toga sam se veoma temeljno bavio istraživanjem ove tematike - kaže Vojislav Stojanović, profesor istorije koji je u negotinskom Domu kulture “Stevan Mokranjac” predstavio svoju knjigu “Etnogeneza nastanka Vlaha”.
Ovaj prosvetni radnik koga su upamtile mnoge generacije negotinskih srednjoškolaca, bavio se “vlaškim pitanjem” trideset godina, a kao rezultat tog rada nastala je knjiga, koja će, po svemu sudeći, izazvati dosta polemika u javnosti, kako ovog dela, tako i čitave Srbije.
- Vlasi su spoj Tračana, Kelta i Južnih Slovena, dok su Rumuni spoj Dačana Dako-Geta, Kelta i Južnih Slovena, te je sasvim jasno da Vlasi nisu Rumuni već poseban etnos. Moja knjiga je nastala kao rezultat želje da se dođe do odgovora na mnoga otvorena pitanja, pošto su, do sada, mnogi pisali svakakve laži o narodu kome pripadam - kaže profesor Stojanović, naglašavajući da korene ovog naroda treba tražiti u simbiozi srednjobalkanskih tračkih plemena.
Promocija knjige “Etnogeneza nastanka Vlaha”, koja je nastala kao izdavački poduhvat negotinske “Estetike”, izazvala je veliko interesovanje Negotinaca, budući da je autor, po mišljenju mnogih veoma hrabro izneo niz zanimljivih istorijskih detalja, koji bi mogli da budu od velikog značaja u razjašnjenju nekih istorijskih podataka.
- Ako se ustanovi verodostojnost analiza i dokaza, koje profesor Stojanović navodi u svojoj knjizi, p redstavljajući drugačije viđenje Bitke na Rovinama, 1395. godine, ali i pohoda Aleksandra Makedonskog protiv Tribala, 335. godine, “Etnogeneza nastanka Vlaha” će postati veoma poznato i cenjeno u istorijskoj nauci - kaže istoričar Đorđe Medić, uz napomenu da je za pohvalu što je autor obuhvatio istoriju Vlaha u rasponu od dva milenijuma, ali da, možda baš zbog toga, autor nije ravnomerno obradio sve oblasti Balkanskog poluostrva gde žive Vlasi.
http://www.tk-info.net/?p=100

nesto o vlasima i vlaskom jeziku :
Samo je jezik slican, tj. rumunski je savremeni vlaski, mada mi vlasi ne nazivamo nas jezik tako (Vlaski jezik), to je strani izraz za nas jezik (tj. germanski izraz).
Rumuni su Dacani i Geti poreklom, a Vlasi su Mezo-Tracani, Tribali i ostaci rimskih legija na Balkanu.
Vlasi u Makedoniji i Grckoj (Cincari) su Jermenskog porekla i Tracani koji primili kulturu i jezik od rimljana.
Vlasi u Albaniji (Arnauti) su romanizovani Arbanasi. U Bugarskoj ima tri naroda koji govore dijalektom staro-vlaskog, a to su vlasi (isto tracanskog porekla), arumuni i kurcovlasi (njihovo poreklo neznam).
Samo nam je jezik slican, a potice od vulgaro-latinskog od kog potice i italijanski, s tim sto je ovaj nas jezik evoluirao u drugom pravcu, a jedini dijalekat koji se razvija i danas je oficijelni rumunski, svi ostali odumiru.

Kada sam vec naceo ovu temu, raspravka oko porekla jezika jos uvek traje. Oficijelna verzija (Rumunska) je da je jezik nastao na teritoriji Rumunije i da se odatle sirio. Medjutim Rumunska Crkva kaze da je jezik nastao u dolini Timoka (Istocna Srbija) kao mesavina vulgaro-latinskog (kojim su govorili rimljani, a bilo ih je tu jako puno jer su vodili rat sa Dacanima duze od 100 godina) i lokalnih tracanskih jezika (danasnje Homolje, nanize sve do Knjazevca i Vidin u Bugarskoj).

Naziv Vlah: U doba kada su rimljani osvajali Balkan, na Balkanu je bilo i dosta Keltskih plemena koji su se bavili vadjenjem rude. Kod nas ih je bilo dosta oko danasnjeg Bora i oko Majdanpeka. Za njih istorija belezi da su prvi koji su se odrekli svoje kulture i da su prvi romanizovan narod u istoriji. Najvece keltsko pleme koje je bilo na Balkanu se zvalo Wallacholz. To ime kasnije postaje sinonim za sve romanizovane narode. Taj izraz se koristio u vecem delu evrope za Italijane, Rumune itd sve do 19-tog veka.
Nesporazum oko naziva Vlah u vreme Turaka:
Turci su relativno lako prodrli na Balkan i kasnije su mucili muku sa osvajanjem Austro-ugarske. Posto su lokalni narodi (misli se uglavnom na Srbe) sa cije su teritorije napadali Austro-ugarsku gajili samo svinje, Turci su imali problem sa ishranom. Vlasi su bili jedini koji su gajili stoku na celom Balkanu. Posebnom uredbom turska vlast postavlja Vlahe u povlascen polozaj, tj. nisu smeli biti ubijani i kaznjavani i bili su im manji porezi ukoliko gaje stoku. Zato se naziv Vlah vezuje za stocara (to je ono sto se kod nas uci u skoli). Takva situacija nije odgovarala ni lokalnim turskim vlastelinima, niti okolnim narodima, pa odatle postoji izvesna mrznja prema Vlasima i naziv Vlah u jezicima tih naroda postaje pogrdan.

Izjasnjavanje kao Vlah je u Srbiji ukinut u periodu 1900 - 1915 godina. Sve Vlaske crkve su srusene i popovi rascinjeni i SPC gradi svoje crkve i postavlja svoje popove. Pod kraljem Petrom I vlasima se menjaju prezimena da lice na srpska ( Ispas - Ispasojevic, pa kasnije Spasic). Posle II sv.rata, sredinom 50-tih godina, komunisticka vlast forsira da se vlasi izjasne kao narodnost, samo da bi se umanjio broj srba (vlasi se vec racunaju kao srbi u popisima) jer su Srbi bili vecina u Jugoslaviji. Medjutim, cine gresku i teraju Vlahe da se izjasne kao Rumuni neznajuci za jednu istorijsku cinjenicu. Kada su turci napali drzavu Vlasku, Vlad Cepes (cuveni Drakula) odlucuje da prepusti deo preko Dunava turcima(danasnja Istocna Srbija) i da brani samo teritoriju iznad Dunava (danasnja Rumunija). Zbog te izdaje Vlasi se odricu ostatka nacije (sa kojom su i inace vezani bili samo istim jezikom, ne i poreklom) i dolazi do razdora jer su ostavljeni turcima na milost i nemilost. Da se vratim u 50-te godine: Vlasi odbijaju da se izjasne kao Rumuni i kao kontra-efekat, svi su se izjasnili kao Srbi.
Pocetkom raspada YU, kao i sa bilo kojom krizom u svetu, svako se seti nekog svog porekla, tako da je opet pokrenuto to Vlasko pitanje itd.
Vlaski jezik je vec dobrim delom izumro (teritorija gde zive Vlasi je potpala pod Srbiju 1856 godine) i prenosi se iskljucivo usmeno. Vlasko pismo se ne koristi vec vise od 400 godina (grcki alfabet prilagodjen Vlaskom jeziku)...
Malo je sada kasno da se sada spominje bilo sta vise oko toga.
Za jos koju godinu vise niko nece znati da prica Vlaski. Cak i ja, koji sam odrastao u porodici koja je negovala tradiciju (moji pretci su bili vlaski svestenici, i imamo familijarne veze i sa nekadasnom srpskom vlastelom) posto nemam prilike da cesto sa nekim pricam "pravi vlaski", zaboravljam puno starih reci i izraza....
http://www.beepworld.de/members92/korbovo/vlaska.htm

Crkve podelile Vlahe u istočnoj Srbiji
Pokušaji Rumunske pravoslavne crkve da proširi svoj uticaj u istočnoj Srbiji izaziva tenzije na ovom području.
Piše: Saša Trifunović iz Bora

U istočnoj Srbiji ne postoje medjunacionalne i medjuetničke tenzije. Ipak, pojavom Rumunske pravoslavne crkve (RPC), nastala je podela među vernicima vlaške nacionalnosti koja preti da naruši viševekovne dobrosusedske odnose.
Bogosluženju RPC na tom prostoru borskog okruga, gde živi oko 150.000 hiljada ljudi i dominira vlaško stanovništvo, protivi se eparhija Srpske pravoslavne crkve (SPC).
Teritorije koje naseljavaju Vlasi prostiru se i ka Požarevcu, Jagodini i Paraćinu a prema poslednem popisu, oko 40.000 stanovnika ove regije su se izjasnili kao Vlasi.
Iako govore istim jezikom i pripadaju pravoslavnoj veroispovesti, jedni sebe nazivaju Vlasima dok drugi tvrde da su Rumuni.
I jedni i drugi se zaklinju da im je Srbija matična domovina. Dok se jedni ispovedaju na srpskom jeziku, drugi traže od sveštenika da im se obraća na vlaškom, koji je zapravo arhaičan rumunski i koji oni govore generacijama unazad.
Zbog tih opredeljenja, netrpeljivost vernika dve crkve u ovom delu Srbije dostigla je takve razmere da je u dva navrata reagovala policija.
Sveštenik Rumunske pravoslavne crkve u Malajnici, paroh Bojan Aleksandrović, naveo je da su se nakon verskog obreda na rumunskom jeziku 23. januara ove godine policajci u prisustvu sveštenika SPC raspitivali kod rodjaka umrle starice o tome ko je držao opelo.
Aleksandrović je o tome obavestio načelnika borske policije Slavišu Barca, koji je odgovorio da je policija postupila u skladu sa pravilom službe.
"Obaveza policajaca je bila da prikupi obaveštenja na terenu zbog najavljenog incidenta i nisu imali nameru da bilo koga zastraše. Nakon dobijenih podataka o sahrani i o tome ko je obavio opelo, policijski službenici su se udaljili", rekao je Barac za Balkan insajt.
Paroh RPC, medjutim, tvrdi da je tim "sramnim činom pokušano zastrašivanje meštana".
"To je drsko kršenje Ustava Srbije koji garantuje verska prava svim gradjanima bez obzira na veru i naciju", naveo je Aleksandrović.
"Nemamo problema sa Srbima koji žive ovde, već sa sveštenicima koji su došli u ove krajeve sa nekom predrasudom", rekao je ovaj paroh.
Ovaj događaj osudio je Nacionali savet Vlaha, čije je sedište u Boru, i potom uputio protestno pismo Ministarstvu vera i Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali i službi za ljudska i manjinska prava i Pravoslavnoj crkvi.
"Želimo da započnemo dijalog sa svim državnim organima i crkvom kako bi se ubuduće otklonili slični problemi", kaže za Balkan insajt član Saveta, Zoran Janković.
Mnogo ozbiljniji incident dogodio se maja 2005. godine pri pokušaju Saveza Vlaha Srbije (SVS) da obeleži 610 godina od bitke na Rovinama kod Negotina.
Obeležavanje i parastos žrtvama ove bitke, u kojoj se vojska vlaškog vojvode Mirčea Starog sukobila sa vojskom turskog cara Bajazita, trebalo je da u manastiru Koroglaš održi paroh Aleksandrović.
Grupa meštana koja se protivi delovanju te crkve, sprečila je ulazak pristalica SVS u ovo svetilište povicima "idite u Rumuniju, ovde nemate šta da tražite".
Atmosferu koja je pretila da preraste u fizički obračun sprečila je lokalna polcija.
Sekretar Saveza Vlaha Srbije Dušan Prvulović kaže da je obeležavanje ovog jubileja bila interna stvar ove organizacije i javno upitao da li je parastos sprečen uz podršku SPC.

Animozitet Timočke eparhije prema takozvanom vlaškom pitanju obelodanjen je još 2002. godine, kada je vladika timočki Justin upozorio da neke organizacije i pojedinci vrše pritisak na vlaško stanovništvo u Timočkoj krajini da se na popisu stanovništva izjasne kao Vlasi-Rumuni.
On je rekao da Vlasi u Timočkoj krajini nisu ugroženi, već da te ocene "potiču iz inostrane kuhinje, da su akcije potpomognute finansijski sa tendencijom destabilizacije ovog regiona i da je to samo usputna faza čiji je krajnji cilj rumunizacija vlaškog stanovništva".
Svoje tvrdnje ovaj visoki sveštenik potkrepio je dokazima u vidu letka sa natpisima "U demokratskoj Srbiji osećajte se slobodno kao Vlaho-Rumun" i "Ne stidite se da budete Vlaho-Rumun".
Vladika Justin je osudio tadašnji nenajavljeni dolazak episkopa RPC Danila i rumunskog ambasadora u Srbiji u selo Slatina kod Bora, na proslavu desetogodišnjice osnivanja Demokratskog pokreta Rumuna Srbije.
Situacija se zaoštrila do usijanja kada je Aleksandroviću zaprećeno rušenjem crkve na njegovom imanju po nalogu gradjevinske inspekcije opštine Negotin, zašta je on optužio vladiku Justina.
"Opštinski inspektori bili su na licu mesta i bez mog znanja su merili objekte, čime je povredjena Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima", naveo je Aleksandrović.
On je taj čin ocenio kao "dokaz da u Timočkoj krajini vlada teokratija i da su Rumunima - Vlasima ugrožena osnovna prava, uključujući i pravo da se mole na maternjem jeziku".
Meštani Malajnice su se složili da pripadaju pravoslavnoj veroispovesti, s tim što su se mnoga domaćinstva protivila izgradnji hrama jer smatraju da RPC unosi razdor medju vlaško stanovništvo.

Vojislav Aleksandrović, 73-godišnji Malajničanin, kaže:
"Mi nismo Rumuni već srpski Vlasi i ne vidim zašto bi nam sveštenik propovedao na vlaškom".
Saša Trifunović je dopisnik novinske agencije BETA iz Bora. Balkan insajt je BIRN-ovo internet izdanje.
Članak je objavljen uz pomoc Ambasade Velike Britanije u Beogradu, kao deo BIRN-ovog projekta za obuku i izvestavanje medija o manjinama.
http://www.timoc.org/press/22042008balkaninsight/22042007balkansight.htm

Gresis. Uporedjenje vlaskog i rumunskog nije jednostavno, kako se to moze uraditi sa srpskim i bugarskim. A to je zato sto su srpski, bugarski i rumunski knjizevni jezici a vlaski nije. Ono sto se naziva vlaskim jezikom je grupa narecja rumunskog jezika a istovetna su 100% sa izvornim narecjima u Banatu, odnosno Olteniji.

Treba da prihvatis da ako Vlasi Ungurjani ne govore rumunski jezik, onda Rumuni Banacani (a ima ih par miliona u Rumuniji) izvorno ne govore rumunski jezik. Danas Rumuni Banacani u skoli uce knjizevni rumunski, a time njihov jezik gubi neke od svojih izvornih odlika. Ista stvar se ponavlja u vezi narecja Vlaha Carana i Oltenaca (a ima ih u milionima).

Lele bre frace, sto ti mutis...
Kakve veze to sad ima? Sta sad izmisljas toplu vodu i krojis neke definicije samo tebi tacne?
Imas usi pa slusaj kako ko prica i sta kazu Vlasi o tome, a sta Rumuni. Kazu da se ne razumeju ne bas najbolje, bas kao recimo Bugari i Srbi, a Bugari nisu isti narod kao i Srbi.
NEMAS NIKAKVIH VALIDNIH I LOGICNIH DOKAZA DA SU VLASI IZ SRBIJE RUMUNI, POGOTOVU NE VLASI IZ POMORAVLJA!
ZATO PRESTANI DA PRAVIS VLAHE IZ SRBIJE NA RUMUNE, JER TO NISU NIKADA BILI,NITI SU, A I TO NECE NIKADA DA BUDU!
Sta ima ja da prihvatam?
Fakat je da i Rumuni u Srbiji, cak dosta toga ne razumeju sta Rumuni iz Rumunije kazu, a da ne pricam o Vlasima iz Srbije...
Idi u Pomoravlje, uzmi jednog Vlaha, pa ga pitaj koliko razume Rumune iz Rumunije.
Takodje stavi jednog Vlaha i Rumuna, ispred sebe, pa mi kazi kakvih slicnosti vidis!

P.S. Ako si ikada stvarno bio u Kustilju, onda bi trebao da znas koliko ti Rumuni iz Kustilja razumeju Rumune u Rumuniji!

Poslednja izmena:
Forum za kulturu Vlaha podstiče separatizam
Predsednik Vlaške demokratske unije u Boru Slobodan Đurđević optužio je "Forum za kulturu Vlaha" iz Bora za "podsticanje separatizma i rumunizaciju vlaškog stanovništva u Timočkoj Krajini". On je rekao da je nedavna skupština nestranačke organizacije "Forum za kulturu Vlaha" održana mimo Statuta te organizaije i da je na njoj prevagnula "prorumunska separatistička opcija". "Podižemo glas protiv rumunizacije Vlaha u Srbiji i pozivamo sve ljude da se okupe oko VDU koja se zalaže za ostvarivanje njihovih vitalnih interesa mirnim i demokratskim načinom", rekao je Đurđević. On je ocenio da ovdašnja shvatanja prorumunskih organizacija nemaju nikakvo utemeljenje među Vlasima u Timočkoj Krajini i dodao da Vlasi odbacuju stav da su Rumuni i da je Rumunija matica Vlaha. Prema njegovim rečima, u toku je završna faza priprema za osnivanje novog udruženja pod nazivom "Vlaški narodni fond". Đurdjević je rekao da će cilj te organizacije biti obezbeđivanje "finansijskih, i ostalih uslova za razvoj materijalne i duhovne kulture Vlaha u Srbiji. On je rekao da VDU planira osnivanje radio i TV-stanice na vlaškom jeziku, Instituta za proučavanje istorije i kulture Vlaha, Doma kulture i stvaranje etno-sela kao muzeja na otvorenom.
http://www.b92.net/sport/komentari.php?nav_id=76843

Imao sam srece da mi profesor Vojislav Stojanovic bude profesor u Negotinu od 1989-1993g.Skola se zvala Ivo Lola Ribar(tehnicka srednja).Zbog tog coveka sam zavoleo istoriju i cak bio i na republickom takmicenju iz istorije( u prvih 5).Nije od cist Vlah,ali se tako oseca u dusi.Mnogo mi je pomogao da spoznam koji su moji koreni.Vodili smo diskusije od mog mesta(posle Pozarevca gde je on ziveo) ,pa sve do Negotina(jedno 5-6 sati svakog vikenda) i nazad(isto 5-6 sati).To je trajalo jedno 3 godine skoro svaki vikend.Najvise smo pricali o njegovim istrazivanjima,a ticu se Vlaha.Imali smo veoma dobre diskusije(on je pricao,a ja uglavnom zapitkivao) oko svega, a tice se Balkana,ali je mene naravno najvise interesovalo moje poreklo (i poreklo Vlaha).Zato tako cvrsto stojim iza mojih stavova.To sto je on napisao stoji 100%.Nista on nije radio, a da nije imao istorijske dokaze.Bas mi je drago da je jos ziv(posto je tada imao malko preko 50g.).

P.S. Koliko je svet mali....Da ne poverujes....

Basesku po prvi put među Vlasima
Da mi je neko pre dvadeset godina rekao da će jedan rumunski predsednik kročiti na tlo istočne Srbije, makar se radilo o neformalnoj poseti, kako bi se, kako je sam Basesku rekao, susreo sa onima koje smatra pripadnicima svog – rumunskog naroda – ozbiljno bih se zabrinuo za njegovo psiho-fizičko zdravlje. Pre 7-8 godina ne bih onoga ko bi mi to rekao smatrao ludakom ali bih, svakako, mislio da preteruje.
Iako uopšte ne volim otrcane fraze o „istorijskim“ posetama, utakmicama, sednicama, sastancima itd, ne mogu da odolim a da posetu rumunskog predsednika Kladovu od 8.8.2009. ne označim kao istorijsku.
Topao doček na koji je naišao, uobičajna koreografija kada su manifestacije koje organizuju Vlasi u pitanju – uključujući i neizbežnu dodelu vlaške šubare – za koju je lično bio zadužen dr P. Balašević, predstavlja nešto na šta smo već navikli kada ljudi ovog dela Srbije mitinguju ili dočekuju važne ličnosti, počev od druga Slobe na ovamo.
Navikli smo i da rumunska strana koristi svaku priliku da Srbiji stavi do znanja da u sporu oko priznavanja Kosova može da računa na njenu punu podršku. Tu poruku su iz Kladova preneli gotovo svi mediji u Srbiji.
Ono na šta srpska javnost nije navikla, a izleda da će na to morati polako da se navikava, jeste potreba rumunskih zvaničnika da Srbiji skrenu pažnju da jedino što zauzvrat očekuju jeste da se Vlasima u severoistočnoj Srbiji, omoguće sva ona manjinska prava koja Rumunija garantuje njenim državljanima srpske nacionalnosti.
Basesku je u Kladovu to jasno podvukao, a da ga nije samo ponela atmosfera kada je to izustio, potvrdio je prilikom nedavnog obraćanja predstavnicima omladine rumunske dijaspore u Konstanci.
Za srpske „patriote“, naviknute da stalno budu na oprezu, ovo „bezobrazno“ i „neprimereno“ insistiranje Rumuna, ne znači ništa drugo do dokaz da se „iza brda, ipak, nešto valja“.
Ne biva to da nam Rumuni, „stare latinske varalice“, nude nekakvu podršku a da i sami od toga nemaju nikakvu korist. Hoće, vele, kad se mi tome najmanje nadamo, da otcepe istočnu Srbiju i prisajedine je Rumuniji pa da nakon toga, ovde i nigde drugde, omoguće Amerikancima da podignu novi Bondstil.
Neće Ameri, valjda iz inata, drugde da sagrade bazu nego baš ovde – u Timočkoj krajini ili Homolju!
Pretpostavljam da u Bugarskoj, Grčkoj, Makedoniji, Rumuniji, Albaniji, Mađarskoj i da dalje ne nabrajam zemlje koje jedva čekaju da se Amerima uvuku u zadnjicu, nemaju tako pogodne lokacije za vojne baze.
Ali, ne iznenađuje mene reakcija naših vajnih „patriota“ koji svoj patriotizam obično iskazuju za kafanskim stolom ili, u poslednje vreme, u „komentarima čitalaca“ on-line izdanja dnevnih listova koje su preneli ovu vest.
Iznenađuje me odsustvo bilo kakve medijske reakcije na, moglo bi se reći, očigledno nezadovoljstvo prvog čoveka susedne nam države. Bez izuzetka, svi mediji u Srbiji preneli su da se Trajan Basesku sastao sa predstavnicima rumunske nacionalne manjine i njihovih organizacija.
Prosečno obaveštenom čoveku u Srbiji, posle ovakvog izveštavanja, ništa ne može da bude jasno.
Evo i zbog čega:
1.Svi dobro znamo da Rumuni, kojih zvanično ima u Vojvodini, uživaju sva manjinska prava u Srbiji (Rumuna u severoistočnoj Srbiji nema još od 1921. godine kada se u popisima pojavljuju Vlasi).
Zašto bi Basesku bio nezadovoljan njihovim statusom? Šta to fali Banaćanima Rumunima?
2.Ispada da Basesku slabo poznaje geografiju.
Ukoliko je želeo da se sastane sa predstavnicima rumunske zajednice koja živi u Srbiji, zašto je morao doći u Kladovo? Zašto ne Vršac ili Bela Crkva?
Nema sumnje da su mediji u Srbiji bili prilično iznenađeni nastupom Trajana Baseskua. Nisu računali sa tim da Basesku bude do kraja jasan i nedvosmislen. Da bi ublažili „štetu“ koju je pričinio „nesmotreni“ Basesku, odlučili su se da se pristupi strategiji „mi nismo odavde“.
Oni bolje obavešteni, uključujući i one koji su od Triglava do Đevđelije branili „ugroženo“ Srpstvo, znaju da je Basesku došao u Kladovo da bi se sreo sa predstavnicima vlaške nacionalne manjine i da njima, ali i zvaničnom Beogradu stavi do znanja da Rumunija nije zaboravila Vlahe. Njegovo nezadovoljstvo odnosilo se isključivo na položaj vlaške nacionalne manjine!
Zvanični Beograd je vrlo osetljiv na „vlaško pitanje“. O stavu SPC ne treba da govorimo.
Da se broj onih koji su već priznali Kosovo iz dana u dan ne povećava, sigurno je da bi Basesku, zbog „svojatanja naših Vlaha“, poput njegovih diplomata koji su posećivali istočnu Srbiju, bio izložen medijskom linču kakav „oni koji komadaju Srbiju“ zaslužuju. Ovako, ispalo bi zaista bez veze čoveku koji nam već obećava pomoć oko Kosova, pripisivati zle namere.
Time što je auditorijumu objašnjeno da se Basesku u Kladovu sreo sa Rumunima i, onako „neobavešten“, bio nezadovoljan pravima Rumuna (valjda u Banatu!?), nađeno je rešenje koje će zasititi vuka a da nam koze ostanu na broju.
Basesku je, dakle, senilan, umoran i neobavešten (nešto kao V. Koštunica), a Rumunima u Srbiji, to svi znaju, ništa ne fali!
Vlasi su nešto drugo i takođe im ništa im ne fali!
Oni su, ako ne Srbi koji su odlazili u Rumuniju i tamo doživeli kolektivnu amneziju, onda Kelti! Dokaz za to su, po Vojislavu Stojanoviću, piscu „Etnogeneze nastanka Vlaha“ neke „keltske reči“ u vlaškom jeziku, za koje svaki gimnazijalac ili učenik srednje medicinske škole zna da potiču iz latinskog.
Umesto da se pristupi rešavanju problema, on je, po ko zna koji put, gurnut pod tepih.
Valjda u iščekivanju da Rumuni, kada im dojadi da ih njihov „prijatelj“ Tadić pod*ebava i vuče za nos, dignu ruke od svega.
A šta ako se Rumuni zainate i ne odustanu od namere da „svojataju naše Vlahe“?
Hoće li se spisku „vekovnih neprijatelja“ srpskog naroda dodati i Rumuni? Isti oni Rumuni koji – jedini od srpskih suseda – čak ni 1941. godine nisu hteli da okupiraju delove Srbije u kojima živi njihovo stanovništvo.
Vladan Nikolić | Pošalji email autoru | Svi tekstovi koje je napisao Vladan Nikolić | Kategorija: Aktuelno, Izdvojeno, Kladovo, Vlaško pitanje | Tagovi: Vlaško pitanje
http://www.e-stav.rs/2009/09/basesku-po-prvi-put-medu-vlasima/

Imao sam srece da mi profesor Vojislav Stojanovic bude profesor u Negotinu od 1989-1993g.Skola se zvala Ivo Lola Ribar(tehnicka srednja).Zbog tog coveka sam zavoleo istoriju i cak bio i na republickom takmicenju iz istorije( u prvih 5).Nije od cist Vlah,ali se tako oseca u dusi.Mnogo mi je pomogao da spoznam koji su moji koreni.Vodili smo diskusije od mog mesta(posle Pozarevca gde je on ziveo) ,pa sve do Negotina(jedno 5-6 sati svakog vikenda) i nazad(isto 5-6 sati).To je trajalo jedno 3 godine skoro svaki vikend.Najvise smo pricali o njegovim istrazivanjima,a ticu se Vlaha.Imali smo veoma dobre diskusije(on je pricao,a ja uglavnom zapitkivao) oko svega, a tice se Balkana,ali je mene naravno najvise interesovalo moje poreklo (i poreklo Vlaha).Zato tako cvrsto stojim iza mojih stavova.To sto je on napisao stoji 100%.Nista on nije radio, a da nije imao istorijske dokaze.Bas mi je drago da je jos ziv(posto je tada imao malko preko 50g.).

Ево поклањам ти један чланак који је твој омиљени наставник написао:

VLASI NISU RUMUNI

Iako im je jezik veoma sličan, Vlasi su poseban etnos u odnosu na Rumune, tvrdi čuveni negotinski profesor istorije Vojislav Stojanović
NEGOTIN - Vlasi nisu Rumuni već poseban etnos i pored činjenice da im je jezik sličan. Ja pripadam tom narodu i upravo zbog toga sam se veoma temeljno bavio istraživanjem ove tematike - kaže Vojislav Stojanović, profesor istorije koji je u negotinskom domu kulture "Stevan Mokranjac" predstavio svoju knjigu "Etnogeneza nastanka Vlaha".
Ovaj prosvetni radnik koga su upamtile mnoge generacije negotinskih srednjoškolaca bavio se "vlaškim pitanjem" trideset godina, a kao rezultat tog rada nastala je knjiga koja će, po svemu sudeći, izazvati dosta polemika u javnosti, kako ovog dela, tako i čitave Srbije.
- Vlasi su spoj Tračana, Kelta i Južnih Slovena, dok su Rumuni spoj Dačana Dako-Geta, Kelta i Južnih Slovena, te je sasvim jasno da Vlasi nisu Rumuni već poseban etnos. Moja knjiga je nastala kao rezultat želje da se dođe do odgovora na mnoga otvorena pitanja, pošto su dosad mnogi pisali svakakve laži o narodu kome pripadam - kaže profesor Stojanović, naglašavajući da korene ovog naroda treba tražiti u simbiozi srednjobalkanskih tračkih plemena.
Promocija knjige "Etnogeneza nastanka Vlaha", koja je nastala kao izdavački poduhvat negotinske "Estetike", izazvala je veliko interesovanje Negotinaca, budući da je autor, po mnogima veoma hrabro, izneo niz zanimljivih istorijskih detalja, koji bi mogli da budu od velikog značaja u razjašnjenju nekih istorijskih podataka.
To smatra i istoričar Đorđe Medić, koji je napisao recenziju Stojanovićeve knjige, koji kaže da je autor pokušao da ukaže na sličnosti običaja i verovanja Kelta i Tračana s današnjim običajima i verovanjima Vlaha. Osim toga, prema njegovom mišljenju, autor veoma hrabro, ali na potpuno nov način, govori o dva poznata istorijska događaja.
- Ako se ustanovi verodostojnost analiza i dokaza koje profesor Stojanović navodi u svojoj knjizi, predstavljajući drugačije viđenje bitke na Rovinama 1395. godine, ali i pohoda Aleksandra Makedonskog protiv Tribala 335. godine, "Etnogeneza nastanka Vlaha" će postati veoma poznato i cenjeno delo u istorijskoj nauci - kaže Medić, uz napomenu da je za pohvalu što je autor obuhvatio istoriju Vlaha u rasponu od dva milenijuma, ali da možda baš zbog toga nije ravnomerno obradio sve oblasti Balkanskog poluostrva u kojima Vlasi žive.

http://www.vdssevropa.org/Medijiobj...ticleView/articleId/22/VLASI-NISU-RUMUNI.aspx

Poslednja izmena:
Zirice,nije on nastavnik-on je profesor.Ti znas da rumuni nisu prelazili dunav za vreme drugog svetskog rata?Odkale si ti druze?Ja sam iz tog kraja(od dunava 10km),pa znam iz prica mojih predaka(koji su bili zivi do pre desetak godina),da su Rumuni itekako prelazili Dunav i da su cinili to sto su cinili"braci"....Malo mi je mucno da o tome pricam.
A to da Rumuni podrzavaju Srbiju iz nekog ubedjenja ili ljubavi....,kako da ne.Rumuni bi medju prvima priznali Kosovo,samo da nemaju ogromnih problema sa Madjarima(ima ih oko 1,5 miliona),koji samo cekaju priliku da Rumunija napravi pogresan korak ,pa da i sami traze nezavisnost.
Najveci prijatelji Srbije su vekovima bili sami Vlasi(sto verujem da i sam dobro znas).

Ovim ne zapocinjem nikakvu raspravu,samo kazem ono sto je bilo.
U svakom slucaju Zirice ,hvala ti za ovaj clanak.Moracu profesora da potrazim ,da mu cestitam na knjizi(nadam se da me nije zaboravio:)).

EDIT: Nismo mi ni "vasi Vlasi",a ni "njihovi Vlasi".Sto jednostavno ne ostavite Vlahe na miru,kada ljudi nikoga ne diraju,niri su dirali....

Poslednja izmena:
Zirice,nije on nastavnik-on je profesor.Ti znas da rumuni nisu prelazili dunav za vreme drugog svetskog rata?Odkale si ti druze?Ja sam iz tog kraja(od dunava 10km),pa znam iz prica mojih predaka(koji su bili zivi do pre desetak godina),da su Rumuni itekako prelazili Dunav i da su cinili to sto su cinili"braci"....Malo mi je mucno da o tome pricam.
A to da Rumuni podrzavaju Srbiju iz nekog ubedjenja ili ljubavi....,kako da ne.Rumuni bi medju prvima priznali Kosovo,samo da nemaju ogromnih problema sa Madjarima(ima ih oko 1,5 miliona),koji samo cekaju priliku da Rumunija napravi pogresan korak ,pa da i sami traze nezavisnost.
Najveci prijatelji Srbije su vekovima bili sami Vlasi(sto verujem da i sam dobro znas).

U svakom slucaju Zirice ,hvala ti za ovaj clanak.Moracu profesora da potrazim ,da mu cestitam na knjizi(nadam se da me nije zaboravio:)).

EDIT: Nismo mi ni "vasi Vlasi",a ni "njihovi Vlasi".Sto jednostavno ne ostavite Vlahe na miru,kada ljudi nikoga ne diraju,niri su dirali....

Kako niste, kad ste nasi domaci Vlasi...:bye::)

Врло добро знам да је поштовани В.Стојановић професор.Међутим знам да у средњој школи наставу држе наставници иако су професори а на факултету професори. То му тако некако иде.
Што се преласка Дунава тиче, знам да је прелазак немачке солдатеске 1941г., извршен форсирањем реке Дунав у зони Ђердапа (из правца Оршаве). И тада су као и 1999г. Румуни ставили на располагање територију и целокупну саобраћајну мрежу на расположење окупационим снагама.
Питаш ме одакле сам? Па нисам баш на Дунаву али више од 20 година радио сам са Румунима и колегама Власима баш на Дунаву и становао 100 метара од Дунава. Чини ми се да сам делимично проникао у менталитет Румуна. Чак су неки покушавали да ми држе предавања из румунске историје која се поклапа са прорумунским ставовима неких наших држављана. Зато често жустро реагујем на прорумунску пропаганду.
Са Власима из Источне Србије дружим се од поласка у осмогодишњу школу. Имам одличне другове Влахе а такође и у широј фамилији. Те околности, никада ми нису засметале.
Више пута сам понављао: Пустите Влахе да се на попису 2011 године, сами изјасне ко су и шта су?
Али има појединаца којима се жури да пре пописа Влахе убеде да су Власи ипак Румуни!?

Poslednja izmena:
Lele bre frace, sto ti mutis...
Kakve veze to sad ima? Sta sad izmisljas toplu vodu i krojis neke definicije samo tebi tacne?
Stav nauke je da ono sto ti nazivas vlaskim jezikom su narecja rumunskog jezika. Nema o tome nikakve dvojbe.

Znam i prihvacam da se stav nauke u vezi jezika i istorije Vlaha severnoistocne Srbije ne spominja u skolama i medijima i da je stav nauke nepoznat sprskom nestrucnom mnenju. To sto radim ovde je da pokusavam da vas o tome obavestim.

NEMAS NIKAKVIH VALIDNIH I LOGICNIH DOKAZA DA SU VLASI IZ SRBIJE RUMUNI, POGOTOVU NE VLASI IZ POMORAVLJA!
ZATO PRESTANI DA PRAVIS VLAHE IZ SRBIJE NA RUMUNE, JER TO NISU NIKADA BILI,NITI SU, A I TO NECE NIKADA DA BUDU!
Svidja mi se tvoj avatar, Plavo Andjelce, ali nemoj da se deres. :)

Vlasi severnoistocne Srbije su etnicki Rumuni po svim etnoloskim odlikama. A imaju srpski identitet u vezi javnog zivota u srpskom drustvu i drzavi. To kaze nauka.

Fakat je da i Rumuni u Srbiji, cak dosta toga ne razumeju sta Rumuni iz Rumunije kazu, a da ne pricam o Vlasima iz Srbije...
Tacno je! Uprkos tome sebe smatraju Rumunima. Kako to? Kako da se smatraju Rumunima a ne razumeju rumunski knjizevni jezik? A?

Eto vidis, nije potrebno da razumes svaku rec a da se smatras pripadnikom jednog naroda.

Idi u Pomoravlje, uzmi jednog Vlaha, pa ga pitaj koliko razume Rumune iz Rumunije.
Znam. Vlasi iz severnoistocne Srbije, naravno ukljucujuci Pomoravlje, svi su obrazovani na srpskom. Ne poznavaju sopstveni knjizevni jezik, a to je rumunski. Reklo im se da oni nemaju knjizevni jezik, da je njihov knjizevni jezik srpski!

Takodje stavi jednog Vlaha i Rumuna, ispred sebe, pa mi kazi kakvih slicnosti vidis!
Kao sto rekoh, po svim etnoloskim odlikama Vlasi severnoistocne Srbije su etnicki Rumuni. Imaju iste ili slicne odlike u vezi narodne kulture i jezika. Nosnja, muzika, obicaji, obredi, praznoverje, magija, jezik, pesnistvo, predanja, itd. Ista su.

A ako mislis na fizicki izgled, na crte lica itd, Vlasi severnoistocne Srbije pripadaju dosegu rumunskih izgleda, a i srpskih, madjarskih, bugarskih, grckih. Ne postoji samo rumunski izgled ili samo srpski izgled. Za svakog Srbina kojeg ti uzmes za primera srpskog izgleda, ja cu ti dati jednog drugog Srbina koji izgleda sasvim razlicito, a ipak je Srbin. Tako i sa Vlasima severnoistocne Srbije i Rumunima.

Jos jednom o tome. Ako stavis jednog Engleza pored jednog Srbina, najverovatnije cu ispravno pogoditi njihove etnicitete. Ali ako stavis jednog Engleza pored jednog Holandjanina ili jednog Srbina pored jednog Rumuna, nece uvek biti lako.

P.S. Ako si ikada stvarno bio u Kustilju, onda bi trebao da znas koliko ti Rumuni iz Kustilja razumeju Rumune u Rumuniji!
Govor Kustiljaca i drugih Rumuna Banacana mi je maternji jezik. Tako me rodila majka! A u skoli naucio sam rumunski knjizevni jezik. Narecja se razlikuju od knjizevnog jezika. Zato su narecja.

Mozda ne znas, ali i srpski jezik ima svoja narecja, recimo Torlacki. Jel' si gledala Zonu Zamfirovu? Jel' to srpski ili ne?

Poslednja izmena:

bravo za profesora
kao i za dozivljaj i odrastanje, zanimljiva i lepa prica

Prenebegava se jedna cinjenica, Dacani i Gaeti su svi deo Trackog naroda, tako da nije ni vazno da se ide toliko daleko i proslost, sve ovo su izmisljanja tople vode i opravdanje za ljude koji ne zele da razmisljaju svojom glavom - razumeju novorumunski,
ili Vlaski ili Srpski, ovde (U ISrbiji i na forumu) mute vodu samo oni koji zele scenario sa Kosova
a ne prorumuni i prosrbi. To je moj konacan stav nakon visednevnog druzenja sa vama.
Dakle uvek licni stavovi, strahovi i interesi pobedjuju kolektivnu dobrobit i ocuvanje jednog naroda.

Basesku po prvi put među Vlasima
Da mi je neko pre dvadeset godina rekao da će jedan rumunski predsednik kročiti na tlo istočne Srbije, makar se radilo o neformalnoj poseti, kako bi se, kako je sam Basesku rekao, susreo sa onima koje smatra pripadnicima svog – rumunskog naroda – ozbiljno bih se zabrinuo za njegovo psiho-fizičko zdravlje. Pre 7-8 godina ne bih onoga ko bi mi to rekao smatrao ludakom ali bih, svakako, mislio da preteruje.
Iako uopšte ne volim otrcane fraze o „istorijskim“ posetama, utakmicama, sednicama, sastancima itd, ne mogu da odolim a da posetu rumunskog predsednika Kladovu od 8.8.2009. ne označim kao istorijsku.
Topao doček na koji je naišao, uobičajna koreografija kada su manifestacije koje organizuju Vlasi u pitanju – uključujući i neizbežnu dodelu vlaške šubare – za koju je lično bio zadužen dr P. Balašević, predstavlja nešto na šta smo već navikli kada ljudi ovog dela Srbije mitinguju ili dočekuju važne ličnosti, počev od druga Slobe na ovamo.
Navikli smo i da rumunska strana koristi svaku priliku da Srbiji stavi do znanja da u sporu oko priznavanja Kosova može da računa na njenu punu podršku. Tu poruku su iz Kladova preneli gotovo svi mediji u Srbiji.
Ono na šta srpska javnost nije navikla, a izleda da će na to morati polako da se navikava, jeste potreba rumunskih zvaničnika da Srbiji skrenu pažnju da jedino što zauzvrat očekuju jeste da se Vlasima u severoistočnoj Srbiji, omoguće sva ona manjinska prava koja Rumunija garantuje njenim državljanima srpske nacionalnosti.
Basesku j****/[/url]

interesantan i zdrav stav
:mrgreen:

Zirica,hvala na objasnjenju:).Nema ljutis.Mozda sam ja odreagovao na prvu loptu zbog konstantnog pritiska nekih clanova ovog foruma.Toliko su neki clanovi uporni u dokazivanju necega sto ne postoji,da je to prosto fascinantno.
Rumuni mogu samo da budu Vlasi,a ne obratno.Posto se svacija istorija okrece naopacke i prikazuje kako se kome svidja,tako mislim da zbog nekih zadnjih namera i istorija Vlaha trpi pritiske sa rumunske strane.Komsije Rumuni,mi nismo Rumuni i tacka.

bravo za profesora
kao i za dozivljaj i odrastanje, zanimljiva i lepa prica

Prenebegava se jedna cinjenica, Dacani i Gaeti su svi deo Trackog naroda, tako da nije ni vazno da se ide toliko daleko i proslost, sve ovo su izmisljanja tople vode i opravdanje za ljude koji ne zele da razmisljaju svojom glavom - razumeju novorumunski,
ili Vlaski ili Srpski, ovde (U ISrbiji i na forumu) mute vodu samo oni koji zele scenario sa Kosova
a ne prorumuni i prosrbi. To je moj konacan stav nakon visednevnog druzenja sa vama.
Dakle uvek licni stavovi, strahovi i interesi pobedjuju kolektivnu dobrobit i ocuvanje jednog naroda.

interesantan i zdrav stav
:mrgreen:

Очувати један народ значи дати му прилику да се сам изјасни.

Басеску има здрав став? Прва нездрава ствар у вези овога је одлазак тамо где један прави дипломата не иде. Ово је прича заснована на "лажном утиску моћи" који им даје чланство у ЕУ. Понавља се у сваком периоду "моћи" Румуније.

Stav nauke je da ono sto ti nazivas vlaskim jezikom su narecja rumunskog jezika. Nema o tome nikakve dvojbe.

Znam i prihvacam da se stav nauke u vezi jezika i istorije Vlaha severnoistocne Srbije ne spominja u skolama i medijima i da je stav nauke nepoznat sprskom nestrucnom mnenju. To sto radim ovde je da pokusavam da vas o tome obavestim.

Svidja mi se tvoj avatar, Plavo Andjelce, ali nemoj da se deres. :)

Vlasi severnoistocne Srbije su etnicki Rumuni po svim etnoloskim odlikama. A imaju srpski identitet u vezi javnog zivota u srpskom drustvu i drzavi. To kaze nauka.

Tacno je! Uprkos tome sebe smatraju Rumunima. Kako to? Kako da se smatraju Rumunima a ne razumeju rumunski knjizevni jezik? A?

Eto vidis, nije potrebno da razumes svaku rec a da se smatras pripadnikom jednog naroda.

Znam. Vlasi iz severnoistocne Srbije, naravno ukljucujuci Pomoravlje, svi su obrazovani na srpskom. Ne poznavaju sopstveni knjizevni jezik, a to je rumunski. Reklo im se da oni nemaju knjizevni jezik, da je njihov knjizevni jezik srpski!

Kao sto rekoh, po svim etnoloskim odlikama Vlasi severnoistocne Srbije su etnicki Rumuni. Imaju iste ili slicne odlike u vezi narodne kulture i jezika. Nosnja, muzika, obicaji, obredi, praznoverje, magija, jezik, pesnistvo, predanja, itd. Ista su.

A ako mislis na fizicki izgled, na crte lica itd, Vlasi severnoistocne Srbije pripadaju dosegu rumunskih izgleda, a i srpskih, madjarskih, bugarskih, grckih. Ne postoji samo rumunski izgled ili samo srpski izgled. Za svakog Srbina kojeg ti uzmes za primera srpskog izgleda, ja cu ti dati jednog drugog Srbina koji izgleda sasvim razlicito, a ipak je Srbin. Tako i sa Vlasima severnoistocne Srbije i Rumunima.

Jos jednom o tome. Ako stavis jednog Engleza pored jednog Srbina, najverovatnije cu ispravno pogoditi njihove etnicitete. Ali ako stavis jednog Engleza pored jednog Holandjanina ili jednog Srbina pored jednog Rumuna, nece uvek biti lako.

Govor Kustiljaca i drugih Rumuna Banacana mi je maternji jezik. Tako me rodila majka! A u skoli naucio sam rumunski knjizevni jezik. Narecja se razlikuju od knjizevnog jezika. Zato su narecja.

Mozda ne znas, ali i srpski jezik ima svoja narecja, recimo Torlacki. Jel' si gledala Zonu Zamfirovu? Jel' to srpski ili ne?

Lele bre frace, pa ti me obozavas!
Koja zvanicna nauka tvrdi sa su Vlasi iz Srbije Rumuni?
Ja ovde nisam tako ucila o narodima Balkana, a zamisli nije srpska skola i nisu mi Srbi predavali.
Pogledajmo vlasku i Rumunsku nosnju!
Rumunska:
http://www.banaterra.eu/srpski_nou/...nere_port_popular_romanesc_1914_0.preview.jpg
Vlaska:
http://privat.bahnhof.se/wb189452/vlaska_zenska.jpg
Znaci JASNO JE DA SE RAZLIKUJU!
Ne znam kako mozes da pricas da su obicaji Vlaha iz Srbije i Rumuna isti? NIJE TACNO!
I opet ti kazem, po tvojoj logici o jeziku, znaci da Bugari i Srbi su isti narod!
Nemas nikakvih logicnih dokaza, prosipas samo iz supljeg u prazno. Ostavi Vlahe da budu Vlasi, nemoj da im solis pamet da su Rumuni, kad nisu.
Ostavi Srbe po strani u celoj toj prici Srbi su najmanje krivi za te stvari koje ti navodis!

Ja ovde nisam tako ucila o narodima Balkana, a zamisli nije srpska skola i nisu mi Srbi predavali.
Rumunska:
http://www.banaterra.eu/srpski_nou/...nere_port_popular_romanesc_1914_0.preview.jpg
Vlaska:
Ne znam kako mozes da pricas da su obicaji Vlaha iz Srbije i Rumuna isti? NIJE TACNO!
I opet ti kazem, po tvojoj logici o jeziku, znaci da Bugari i Srbi su isti narod!
Nemas nikakvih logicnih dokaza, prosipas samo iz supljeg u prazno. Ostavi Vlahe da budu Vlasi, nemoj da im solis pamet da su Rumuni, kad nisu.
Ostavi Srbe po strani u celoj toj prici Srbi su najmanje krivi za te stvari koje ti navodis!

Bas tako :super:

Neces da prihvatis precizan govor? Nauka tvrdi da su Vlasi severnoistocne Srbije etnicki Rumuni. A ti pitas gde nauka tvrdi da su Vlasi iz Srbije Rumuni. To nije isto pitanje, razumes? Izgubila si severnoistocne i etnicki, a oba su vazna.

Inace, gore sam ti dao link na ozbiljan, naucan rad bas o ovom pitanju. A ti nista. Doduse, na francuskom je, ali kad sam te pitao da li citas francuski, ti si se naljutila. A sad nista o tom clanku. Kao da ne postoji.

Ajmo, zajedno, polako, da procitamo ovaj clanak i porazgovaramo o cemu pise.

http://terrain.revues.org/index3092.html

Poslednja izmena:
Neces da prihvatis precizan govor? Nauka tvrdi da su Vlasi severnoistocne Srbije etnicki Rumuni. A ti pitas gde nauka tvrdi da su Vlasi iz Srbije Rumuni. To nije isto pitanje, razumes? Izgubila si severnoistocne i etnicki, a oba su vazna.

Inace, gore sam ti dao link na ozbiljan, naucan rad bas o ovom pitanju. A ti nista. Doduse, na francuskom je, ali kad sam te pitao da li citas francuski, ti si se naljutila. A sad nista o tom clanku. Kao da ne postoji.

Ajmo, zajedno, polako, da procitamo ovaj clanak i porazgovaramo o cemu pise.

http://terrain.revues.org/index3092.html

Опет о селендри са 1000 становника у којој се мање од 1% становника изјашњава као Румун? Јел , да ниси ти тај чувени Руфу "научник"?

Сам поднаслов Le cas d'une communauté roumaine de Serbie је један фалсификат, с обзиром на квантитет Румуна у заједници.

Poslednja izmena:
Очувати један народ значи дати му прилику да се сам изјасни.

Басеску има здрав став? Прва нездрава ствар у вези овога је одлазак тамо где један прави дипломата не иде. Ово је прича заснована на "лажном утиску моћи" који им даје чланство у ЕУ. Понавља се у сваком периоду "моћи" Румуније.

1. necu da se slozim, tu odlucuju lokalni poltroni BSG \ citati kao beograd stari grad ili pak beograd stara garda, kako vam godi \ vlasti i partijasi, izjelice, debejovci i ostali.
Uglavnom svi osim "Pravih Vlaha" to vam govorim iz prve ruke jer sam radio na proslom popisu stanovnistva 2001. godine.

2. moram da se slozim, vizija rumunske moci je cudna, kratkovida i zamucena.
Mada se u tome ne razlikuje od srpske ili bugarske . S obzirom na rezultat II Sv. rata i to kako su jurisali na Staljingrad, a posle sa Rusima na Bec i Berlin shvatam da cuvaju svoje nacionalno bice, tkivo naroda i slicno tome - s tom razlikom sto su izgubili i nekih 900.000 vojnika u svojoj uobrazilji moci. Tu im je jedina svetla tacka sto nisu ni pokusali da anektiraju Zapadni Banat i Krajinu. Ipak su postovali prve komsije.

Rumunska:
Vlaska:

losi linkovi gospodjice \ mislim na njihovu preciznost u pogledu epohe i vremenske razlike u fotosima \:

malo istorije :

(Chapter XII, section 16)
Rumania and the Vlachs

...
In classical times Transylvania, Wallachia, and Moldavia formed what known as Dacia, and the Dacians were considered to be a branch of the Thracians. The Dacians included an upper class, distinguished by the practice of wearing brimless felt hats, Scythian style, and a peasantry, among whom the men went bare-headed, with their hair long, as do the older and more conservative of the present-day Rumanian peasants. Between 105 and 107 A.D. Trajan conquered Dacia, and made it a Roman province; the warlike inhabitants, who had long resisted the Romans, fled in great numbers, while their villages were being plundered; later, many are said to have returned. The Romans placed many colonists in Dacia, and for its defense established there the permanent headquarters of the thirteenth legion. In 256 A.D. the Goths arrived, and the Romans began a hasty departure; it is likely that many of the inhabitants of the country left with them.

During the century and a half of Roman rule, the language of Dacia became Latin, and modern Rumanian is without doubt a descendant of that colonial speech. During the maximum extension of the empire, Latin and its derivatives were spoken in a wide zone peripheral to Rome, including the Iberian peninsula, Gaul, Switzerland, the Tyrol, and much of the territory lying between the head of the Adriatic and the Black Sea. Albanian, with its strong Latin infusion, must be considered a partial product of this extension; elsewhere Ladin, Romansch, and Rumanian must be considered survivals in the face of the barbarian invasions which converted most of southeastern Europe to Germanic, Slavic, Uralic, and Altaic speech.

Foreigners designate Rumanians and Rumanian speakers by the term Vlach; the Vlachs are the Rumanian speakers to be found throughout southeastern Europe, whether living in Rumania, Bulgaria, Greece, Albania, Yugoslavia, or elsewhere. The word Vlach, which is a derivative from the Gothic, by way of Slavic, means “foreigner”; it is a cognate of our own word “Welsh,” used by the Anglo-Saxons to designate Kymric-speaking Britons, and of “Walloon.” The modern Vlach language, while basically Latin, shares with Albanian certain structural peculiarities which it must derive from Thracian or Illyrian, and at the same time contains a large number of Slavic roots.

The use of a Romance language in Rumania today is not a simple case of a Romanized Dacian survival; the history of Rumania is too complicated to permit this explanation alone. After the departure of the Romans, Dacia was overrun by Goths, by Slavs, by Bulgars, by many kinds of Tatars, and by Ottoman Turks. It is very likely that the Vlach survival in these lands was only partial until the late Middle Ages, when the peasants who had resisted the inroads of these conquerors were joined by their kinsmen returning from Bulgaria and Macedonia, and from beyond the Carpathians. Since then the expansion of the Viachs in what is now Rumania has been constant and, east of the Carpathians, nearly complete.

The Vlachs have always been far wanderers; many of them are shepherds, and the pastoral life has been as important to them, until modern times, as agriculture. In Macedonia and northern Greece, and in Southern Albania, Vlach colonists are nomads living in black tents like those of Arabs, and like those which one may suppose the Scythians used before them. In Dalmatia they were during the Middle Ages an important people. Dubrovnik (Ragusa) was originally a Vlach town. In the peninsula of Istria, now inhabited mostly by Slovenes and Italians, a small group of Vlach speakers, the Čiči, has resisted assimilation to this day. These Istrian Vlachs, early invaders of Illyrian territory, are the remnants of a former link in the continuity of the Roman Empire between the Atlantic and the Black Sea.

In view of the complex ethnic history of Rumania, the living Rumanians may be expected to show evidence of a multiplicity of racial origin. To native Dacian elements, which must have included a blend of indigenous Neolithic peoples with Satem-speaking Nordics, have been added whatever population the Romans brought and which did not run away, and a multitude of early Slavs whom the Vlachs absorbed. Other elements, Ugric, Tatar, and Gothic, were probably of lesser importance.

The Rumanians, as a whole, in the early part of the present century, had a mean stature of roughly 167 cm., which is probably nearly representative today.136There is little regional variation; what there is indicates that the mountaineers of the northern Rumanian Carpathians may be taller than the rest, since the villagers of Fundul Moldovii, studied by Rainer, have a mean of nearly 170 cm.; those living on the Bessarabian plain amongst the Ukrainians seem to be the shortest, with a mean as low as 165 cm. A greater variation is found in the cephalic index; on the plains of Moldavia and Wallachia, and in the Dobruja, the Rumanians are as a rule mesocephals or sub-brachycephals, with means of 80 to 81; they are are nearly as long-headed as the Bulgarians. In the mountains, however, they are fully Dinaric or Alpine in their brachycephaly, with a an of 85.4 in Fundul Moldovii in the Bukovinian highlands, and of 86 in Bukovina in general, where they equal the brachycephaly of the Huzuls. Within the curve of the Carpathians, they are also completely brachycephalic; means from Rumanians in Transylvania and in the Banat lie between 84 and 85, although in the village of Drağuş, an old and completely Rumanian settlement lying just inside the bend in the mountain crest where the Transylvanian Alps become the eastern Carpathians, and not far from the Saxon city of Kronstadt, the mean is 86.6.

We are dealing, therefore, with two kinds of Rumanians; the mesocephalic ones of the eastern plains, and the brachycephalic ones of the Carpathians and the lands to the west. The Carpathians form a sharp boundary delimiting the eastward and northeastward extension of Alpine brachycephaly in Europe. This boundary shows little regard for language or for ethnic tradition.

The Rumanians of the plains show a general metrical similarity to the Neo-Danubians of the Slavic countries to the north, and at the same time a relationship to the longer-headed Bulgarians. The village of Nerejul Mare, some eighty miles north of Bucharest on the southeastern slope of the Carpathians, will serve as an example of the plains population, although the mean cephalic index of its inhabitants, 81.5, is higher than in some districts. The mean stature is 166.8 cm., the relative sitting height 52.7. Eighty-eight per cent of the men have black or dark brown to brown hair, the rest light brown or blond. Pure dark eyes are found among 54 per cent, light eyes among 11 per cent, with the rest mixed, mostly dark-mixed. Thus the population is prevailingly brunet, as well as moderately tall, intermediate in body build, and sub-brachycephalic.

The mean head length of 186 mm., and breadth of 151 mm. show a moderately small head size; the auricular height of 125 mm. is relatively high. The face is of moderate size, with a height of 121 mm., and breadths of 102 mm. for the minimum frontal, 140 mm. for the bizygomatic, and 106 mm. for the bigonial. The nose is small, with a height of 53.2 mm. and a breadth of 34.2 mm. The face is mesoprosopic, with a facial index of 86, and leptorrhine, with a nasal index of 65. While these cranial and facial indices place the inhabitants of Nerejul Mare definitely in the same class with the peasantry of most of Russia, the intensity of hair and eye pigmentation, and the narrowness of the forehead and nose, as contrasted to the breadth of the jaw, suggest the brunet long-headed element in Bulgaria and Greece. Rainer finds these moderately tall Mediterraneans among his villagers, as well as individuals of Neo-Danubian, Slavic-looking type; Alpines and Dinarics are partly responsible for the elevation of the cephalic index, and Norics are present as a Nordic by-product. In Moldavia as a whole, however, the Neo-Danubian and Black Sea Mediterranean forms are the two elements of greatest importance, and the same is true of Wallachia.

...

...nastavak sa prethodnog posta:

The mountaineers of Fundul Moldovii, in the Bukovina, are taller than the villagers just studied, with a mean stature, quoted above, of 169.5 cm.; their cephalic index mean is 85.4, while their nasal index reaches the low mean of 60. They are somewhat lighter eyed than the plainsmen, and darker haired. Their heads are broader, with a mean width of 157 mm., rather than shorter, and hence larger. Their faces are longer (124 mm.) and broader (144 mm.), while both foreheads and jaws also exceed those of the Moldavian villagers in breadth, and their nasal lengths (56.4 mm.) are considerably greater.

The Fundul Moldovii people are in great majority Dinarics; a few appear Alpine, and a few others Noric. By and large, if the inhabitants of this village were transported to northern Albania and given a change of costume, few anthropologists would be able to tell the difference between the newcomers and the native tribesmen. The inhabitants of Drağuş, farther south and on the Transylvanian side, and no farther from Bucharest than Nerejul Mare, are just as Dinaric metrically as the Bukovinian villagers; their heads are, in fact, shorter, with a mean length of 182 mm., as are their faces; they resemble to a certain extent the Dinaric form common among Serbs.

Leaving the political boundaries of Rumania, we find two groups of Vlachs who have been the subjects of special study; those of Macedonia137 and of Istria.138> The Vlachs of Macedonia are the tallest of the many varied ethnic groups which compose that region, with a mean stature of 168 cm., and have the greatest absolute head length (188 mm.). They are low brachycephals, with a mean cephalic index of 83, are predominantly dark-haired and dark-eyed, and straight-nosed. They show some Dinaric influences, as do all the peoples of Macedonia; on the whole, however, their closest affiliation is with the brunet mesocephals and dolichocephals of the eastern Balkan area. There are, nevertheless, a few blonds among them, and these are usually Nordic.

The Istrian Vlachs, on the other hand, are complete Dinarics with a mean stature of 169 cm., a cephalic index of 86, and head and facial dimensions which cannot be distinguished from those of most Dinarics. In their high brachycephaly, however, and in their facial and nasal lengths, as well as in a predominant brunet tendency, they are much closer to the Tyrolese, and especially to the Ladin-speakers, than to the Slovenes among whom they live. They are also very similar to their distant linguistic relatives in the Carpathians.

The Vlachs, a widespread and numerous people in southeastern Europe, are the descendants of Romanized aborigines, and of other peoples whom these latter have absorbed. They have no racial homogeneity, but vary regionally according to the races long seated in the regions where they live. In the northeast, where the Moldavian plain forms a continuation of the Black Earth region of southern Russia, the Neo-Danubian type of the Black Earth region is predominant; in the southeast, where a local Atlanto-Mediterranean type is concentrated, the Vlachs tend to assume that form; west of the Carpathians, and near the crest of that range, they are Dinarics of the first rank, comparable to that other group of mountain-dwelling speakers of Neo-Latin, the Ladiner.

In most of Thrace it seems more basic than the Danubian, or at least more common. What its relationship may be to the introduction of the Neolithic economy into Europe by land or by sea, cannot be determined without more data.

malo nosnje:

http://www.eliznik.co.uk/

http://www.eliznik.org.uk/RomaniaPortul/index.htm

http://www.eliznik.org.uk/RomaniaPortul/history_costume.htm

primetices da razliciti krajevi RO imaju potpuno razlicite kostime,
isto je i u HU , kao da su u pitanju razliciti narodi.
Pozdrav.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back