Citiram Pravog Vlaha: "Rumuni su Vlasi. Nema pravijih Vlaha od Rumuna. Naziv Vlasi je Rumunima vekovima bio zvanicni, poslovni, knjizevni, crkveni, svakodnevni medjunarodni naziv. A njihova drzava se vekovima u medjunarodnoj upotrebi nazivala Vlaskom. "
Ovim si sve rekao.Rumuni su Vlasi,a ne obrnuto(opet kazem deo Rumuna,jer je ostali deo moldavija).Znaci,prisvojili veci deo teritorije Vlaske,pa dodali malo moldavije-i nastala Rumunija,a i Rumuni kao narod.
Gresis. Moldavci su sebe smatrali Rumunima. Sigurno to znamo iz dokumenata pisanih na rumunskom, od Moldavaca u Moldaviji, vekovima pre spajanja sa Vlaskom. Takodje Vlasi iz Vlaske smatrali su Moldavce Rumunima, vekovima pre spajanja sa Moldavijom. O tome su pisali u XVII veku pa nadalje. A spajanje je bilo u XIX. veku.
Rumuni kao narod nisu nastali spajanjem Vlaske i Moldavije, nego vekovima pre toga.
Uzgred, znam da vi ucite u skoli da su Rumuni mladi narod, ali, vidi, pogresno vas uce. Sasvim pogresno.
Opet kazem da je rec Rumun nastala od Vlaske reci"jo mis rumn".
Treba da razumes i da prihvatis pojam dveju naziva za isti narod. Prvi naziv je onaj sopstveni koji taj narod sam sebe na sopstvenom jeziku naziva. A drugi naziv za isti narod samo stranci upotrebljavaju. Valjda znas da se to radi sa Nemcima, koji sebe, na nemackom nazivaju Deutsche, a ne Nemcima. Valjda znas da Madjari su u svetu poznati pod nazivom Hungarians. Valjda znas da Grci na grckom sebe nazivaju Helenima i Grcku Hellas.
Isto tako sa nazivima Rumun i Vlah. Prvi je sopstveni naziv, na rumunskom, a drugi je kako su ih stranci nazivali. U vezi s time, Vlasi severnoistocne Srbije su od Srba (koji su stranci u ovom kontekstu) nazivani Vlasima, a sebe, na sopstvenom jeziku, nazivaju Rumunima. Bas kao sto je bilo i sa Rumunima iz Rumunije.
Moldavci pricaju ist slicno Rumunima...,znaci li to da su i oni Rumuni?
Jeste, Moldavci kao narod su Rumuni. Danas Moldavija je podeljena na deo u Rumuniji i na deo koji se zvanicno naziva Moldavijom, a koju je Sovjetski savez oteo od Rumunije 1940. i u docnijim decenijama naseljavao sa Rusima i drugim ne-Rumunima. Zato danas u tom delu Moldavije ima dosta ljudi koji ne zele spajanje sa Rumunijom i koji se smatraju razlicitim narodom od Rumuna. Ali to se desilo zbog pedesetak godina naseljavanja sa ljudima iz drugih raznih delova Sovjestkog Saveza.
Edit: Zasto li se ta drzava vekovima zvala Vlaskom, a ne odmah Rumunijom da mi je znati?
Kao sto sam ti gore dao nekoliko primera, sirom sveta cesto se desava da je medjunarodni naziv jedne zemlje drugaciji od onog koji sam narod te zemlje upotrebljava. Dacu ti jos nekoliko takvih parova naziva:
Japan -- Nipon Koku
Allemagne -- Deutschland
Germany -- Deutschland
Holland - Nederlands
Olaszorsag -- Italia
Wlochy -- Italia
Dakle prvi naziv je od stranaca, a drugi naziv je sopstveni naziv te iste zemlje. Isto tako se vekovima desavalo sa ovim parom naziva:
Vlaska -Țeara Rumânească (Cjara ili Cara Rumunjaska)
Rumuni su oduvek njihovu zemlju, Vlasku, na rumunskom, nazivali Rumunskom Zemljom, a obicno ne Vlaskom. A dok su ih stranci vekovima nazivali Vlasima, zeleli su da im svet priznaje sopsteni naziv: Rumuni. Spajanjem Vlaske i Moldavije nastala je nova kraljevina koju su Rumuni (iz Vlaske i Moldavije, a Rumuni svi vec vekovima) imenovali Rumunijom i u narednim decenijama uspeli da nametnu svetu kao naziv svoje drzave. A Rumuni kao narod nisu se onda stvorili. Oni su mnogo vekova stariji.
A Vlasi iz severnoistocne Srbije, premda na sopstvenom jeziku sebe nazivaju Rumunima, nisu uspeli da nametnu taj naziv Srbima, koji ih jos uvek nazivaju Vlasima. Dakle Rumuni iz Rumunije nametnuli su svetu svoj sopstveni naziv, a Vlasi iz severnoistocne Srbije nisu.