Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ти си изгледа читао само пробрану литературу? Ниси можда чуо за документовано словенско племе Вилци (WILTZES), чије име коинцидира са свим набројаним, живело на територијама Пољске, Северне Немачке, Белгије а које је населило Британију?

Vlah vine din indoeruopeanul *vrk, *vlk, care însemna lup.

Окрени, обрни, етимологија вам не иде на руку ни у овом случају.
Zao mi je, ali je nemoguce da se etimologije naziva Vlah razdvoji od etimologije reci Walha, Welsh, Walloon, Welsche. Kad pokazes da su Walha, Welsh, Walloon i Welsche staroslovenskog izvoda, veruj me, saslusacu te.

Poslednja izmena:

Relja Novakovic, a? Odlicno!

Zar nije Relja Novakovic jedan od onih koji su pronasli da su Srbi bili svi i svuda? Oni koji su razotkrili da je u drevnim vremenima naziv Srb stalno bio pogresno saslusan i pogresno prepisan? Recimo, na primer, da su drevni Grci pogresno pretvorili Srbalj u Tribal?

E dobro onda, predajem se.

Relja Novakovic, a? Odlicno!

Zar nije Relja Novakovic jedan od onih koji su pronasli da su Srbi bili svi i svuda? Oni koji su razotkrili da je u drevnim vremenima naziv Srb stalno bio pogresno saslusan i pogresno prepisan? Recimo, na primer, da su drevni Grci pogresno pretvorili Srbalj u Tribal?

E dobro onda, predajem se.

Tvoje osporavanje Relje Novakovica kao istoricara nije na mestu.

Citiram Pravog Vlaha: "Rumuni su Vlasi. Nema pravijih Vlaha od Rumuna. Naziv Vlasi je Rumunima vekovima bio zvanicni, poslovni, knjizevni, crkveni, svakodnevni medjunarodni naziv. A njihova drzava se vekovima u medjunarodnoj upotrebi nazivala Vlaskom. "
Ovim si sve rekao.Rumuni su Vlasi,a ne obrnuto(opet kazem deo Rumuna,jer je ostali deo moldavija).Znaci,prisvojili veci deo teritorije Vlaske,pa dodali malo moldavije-i nastala Rumunija,a i Rumuni kao narod.
Gresis. Moldavci su sebe smatrali Rumunima. Sigurno to znamo iz dokumenata pisanih na rumunskom, od Moldavaca u Moldaviji, vekovima pre spajanja sa Vlaskom. Takodje Vlasi iz Vlaske smatrali su Moldavce Rumunima, vekovima pre spajanja sa Moldavijom. O tome su pisali u XVII veku pa nadalje. A spajanje je bilo u XIX. veku.

Rumuni kao narod nisu nastali spajanjem Vlaske i Moldavije, nego vekovima pre toga.

Uzgred, znam da vi ucite u skoli da su Rumuni mladi narod, ali, vidi, pogresno vas uce. Sasvim pogresno.

Opet kazem da je rec Rumun nastala od Vlaske reci"jo mis rumn".
Treba da razumes i da prihvatis pojam dveju naziva za isti narod. Prvi naziv je onaj sopstveni koji taj narod sam sebe na sopstvenom jeziku naziva. A drugi naziv za isti narod samo stranci upotrebljavaju. Valjda znas da se to radi sa Nemcima, koji sebe, na nemackom nazivaju Deutsche, a ne Nemcima. Valjda znas da Madjari su u svetu poznati pod nazivom Hungarians. Valjda znas da Grci na grckom sebe nazivaju Helenima i Grcku Hellas.

Isto tako sa nazivima Rumun i Vlah. Prvi je sopstveni naziv, na rumunskom, a drugi je kako su ih stranci nazivali. U vezi s time, Vlasi severnoistocne Srbije su od Srba (koji su stranci u ovom kontekstu) nazivani Vlasima, a sebe, na sopstvenom jeziku, nazivaju Rumunima. Bas kao sto je bilo i sa Rumunima iz Rumunije.

Moldavci pricaju ist slicno Rumunima...,znaci li to da su i oni Rumuni?
Jeste, Moldavci kao narod su Rumuni. Danas Moldavija je podeljena na deo u Rumuniji i na deo koji se zvanicno naziva Moldavijom, a koju je Sovjetski savez oteo od Rumunije 1940. i u docnijim decenijama naseljavao sa Rusima i drugim ne-Rumunima. Zato danas u tom delu Moldavije ima dosta ljudi koji ne zele spajanje sa Rumunijom i koji se smatraju razlicitim narodom od Rumuna. Ali to se desilo zbog pedesetak godina naseljavanja sa ljudima iz drugih raznih delova Sovjestkog Saveza.

Edit: Zasto li se ta drzava vekovima zvala Vlaskom, a ne odmah Rumunijom da mi je znati?

Kao sto sam ti gore dao nekoliko primera, sirom sveta cesto se desava da je medjunarodni naziv jedne zemlje drugaciji od onog koji sam narod te zemlje upotrebljava. Dacu ti jos nekoliko takvih parova naziva:

Japan -- Nipon Koku
Allemagne -- Deutschland
Germany -- Deutschland
Holland - Nederlands
Olaszorsag -- Italia
Wlochy -- Italia

Dakle prvi naziv je od stranaca, a drugi naziv je sopstveni naziv te iste zemlje. Isto tako se vekovima desavalo sa ovim parom naziva:

Vlaska -Țeara Rumânească (Cjara ili Cara Rumunjaska)

Rumuni su oduvek njihovu zemlju, Vlasku, na rumunskom, nazivali Rumunskom Zemljom, a obicno ne Vlaskom. A dok su ih stranci vekovima nazivali Vlasima, zeleli su da im svet priznaje sopsteni naziv: Rumuni. Spajanjem Vlaske i Moldavije nastala je nova kraljevina koju su Rumuni (iz Vlaske i Moldavije, a Rumuni svi vec vekovima) imenovali Rumunijom i u narednim decenijama uspeli da nametnu svetu kao naziv svoje drzave. A Rumuni kao narod nisu se onda stvorili. Oni su mnogo vekova stariji.

A Vlasi iz severnoistocne Srbije, premda na sopstvenom jeziku sebe nazivaju Rumunima, nisu uspeli da nametnu taj naziv Srbima, koji ih jos uvek nazivaju Vlasima. Dakle Rumuni iz Rumunije nametnuli su svetu svoj sopstveni naziv, a Vlasi iz severnoistocne Srbije nisu.

Poslednja izmena:
Cccc...e jesi uporan covece,ali i ja sam.
Rec "rumun" nastala od Vlaske reci"jo mis rumn".To je to,a ti mozes da izvrces koliko hoces.E da,mene ovde u Austriji ,kada sam rekao sta sam nazvali:"Sie sind Valachien,Wir wissen".Cisto da znas da ljudi u inostranstvu znaju ko su Vlasi ,a ko Rumuni.Znaci izvrci koliko hoces,ali vecina sveta zna ko su Vlasi,a ko Rumuni,takodje ne koriste isti naziv za ova dva naroda.

Rec "rumun" nastala od Vlaske reci"jo mis rumn".To je to,a ti mozes da izvrces koliko hoces.E da,mene ovde u Austriji ,kada sam rekao sta sam nazvali:"Sie sind Valachien,Wir wissen".Cisto da znas da ljudi u inostranstvu znaju ko su Vlasi ,a ko Rumuni.Znaci izvrci koliko hoces,ali vecina sveta zna ko su Vlasi,a ko Rumuni,takodje ne koriste isti naziv za ova dva naroda.
Prijatelju, "jo mis rumn" nije rec. Recenica je. A rumun i rumn su ista rec, samo pisane po razlicitim pravilima pravopisa. Nije jedna nastala od druge. Ista su rec.

Sto se tice toga kako obicni Austrijanci danas shvataju nazive Vlah i Rumun, jeste, shvataju ih razlicitim. To ne menja cinjenicu da su Vlasi severnoistocne Srbije etnicki Rumuni. Tako se sami nazivaju na sopstvenom jeziku. Vlasi severnoistocne Srbije su etnicki Rumuni sa srpskim identitetom u njihovom spoljnom zivotu u srpskom drustvu i drzavi. A unutar su Rumuni.

Jankule, Austrijanac si ti. :)
To je na Nemackom "Sie sind Walacher, wissen wir" :)

Daka tu vrei asa, vlah mi-s si io, vlahi ni-s tuot. Ruman, roman, rumn, kum vrei tu sa skrij, totuna ij.

Translation:
If you want, I am also a vlah, we are all vlahs. Ruman, roman, rumn, however you want to spell it, it's the same.
-------------------

In the Romanian part of Banat there was a relatively large german community of descendants of the colonists brought by the Austrian monarchy. These germans were called "svabi" by the romanian population. They spoke a dialect of German. In their dialect the name for themselves is either "schwobe" or "schwowe", and the name in High German is "schwabe"...
These people mostly emigrated to Germany in the 1990's or even earlier. They were received as ethnic germans there. The issue is that their dialect compared to the High German language is much, much distant than Literary Romanian and the Banat/NE Serbia idiom.
Just an example...

Jankule si la nuoi jeste klabat. :)

Ajmo Vlasi, ko je bio prvi car Vlaha? To je ozbiljno pitanje.

:ok:

Ko je bio? Petru i Asan bili su prvi "vlaski" cari. "Car vlahe si bugare".

%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Bulgarian_Asen_dynasty_monument_Veliko_Tarnovo_Klearchos.jpg

А није цар Valache sive Rumane? чудо једно? Значи Добруџа ипак бугарска?

I don't understand your irony. Yes, part of the old despot Dobrotic's realm is now bulgarian. We divided Dobrogea with Bulgaria and the Banat with you guys. You actually gave us Zimbolia (1920-21) because it had a majority hungarians and your poor little government was scared of them. :per:

Why do you make this kind of jokes? Do you honestly think this can bring something?

Nobody wants to take anything from anubody here. We are discussing about the recogniton of a reality which has been hidden and an identity that has been persecuted officially. As Pravi Vlah said: Serbian census from the 19th and begining of 20th centuries are listing romanians where there are "miraculously" the so called "vlachs" afterwards... This is a "true" miracle, not the emperors of the vlachs.

Izvini molom te....Jeste recenica je "jo mis rumn".Ja sam napisao recenicu da bih u toj recenici napisao i rec rumn.ti to znas,nego ajde da se pravimo malo pametni.rumn,rumun,..jeste ista rec i nastale od vlaske reci "rumn".To je tako ,a ti izvrci kako hoces,vec sam rekao.
Ne ja nisam Austrijanac,nego zivim u Austriji.Ako nisi znao Leinariaus nemacki je i jezik naroda u Austriji(koji se razlikuje od Nemackog dijalekta isto kao i Vlaski od Rumunskog)-mozda su i oni Nemci ,ali ne znaju.
Opet kazem,a i kazacu 100 puta ako treba:Rumuni su Vlasi,a ne obrnuto.Cinjenice su takve,a vi sto necete to da prihvatite,nego izvrcete cinjenice je vas problem i ljudi koji stoje iza vas.
DA te samo podsetim,idem kuci 6. juna da glasam za Vlasku stranku ciji je izriciti stav da Vlasi nisu Rumuni.Pocelo je da se desava nesto pozitivno u Vlaskom narodu,bas zbog takvih kao sto si ti.Inace dobili smo termin i na nacionalnoj i na regionalnim televizijama.Imamo svoje radiostanice,celokupnu slobodu govora i misli,tako da -neka hvala nama je ovde gde smo veoma dobro(ne moramo biti ono sto nismo-Rumuni) .E da Zagubica je misli severoistocni deo Srbije gde nema ni 1% Rumuna.
Inace clanovi te stranke su ljudi iz drugih vladajucih i opozicionih stranaka,a koji su Vlasi ili se tako osecaju.
Nikakve diskriminacije nema(eh da je tako bilo i 50-ih godina 20-og veka),zivimo u slozi sa nasim komsijama Srbima,nikakvih problema nemamo-tako da mi ostajemo ono sto jesmo-Vlasi koji su drzavljani Srbije i tacka.

Poslednja izmena:

Upravo tako, cak su nas i u skoli ovde u Austriji ucili, da Vlasi NISU Rumuni! :ok:

Ne ja nisam Austrijanac,nego zivim u Austriji.Ako nisi znao Leinariaus nemacki je i jezik naroda u Austriji(koji se razlikuje od Nemackog dijalekta isto kao i Vlaski od Rumunskog)-mozda su i oni Nemci ,ali ne znaju.
Opet kazem,a i kazacu 100 puta ako treba:Rumuni su Vlasi,a ne obrnuto.Cinjenice su takve,a vi sto necete to da prihvatite,nego izvrcete cinjenice je vas problem i ljudi koji stoje iza vas.

Jankule, znam ja da ti nisi Austrijanac. :D
Austrijanski govor razlikuje se od Nemackog vise a ne isto kao "Vlaski" od Rumunskog. Ali to nece nista. U Austriju je Nemacki oficialni jezik.

Ovde ne kazem ja da ti si Rumun kao ja. Ali kazem da ti kao Vlah govoris Rumunski. Jel ne kazes ti na "Vlaskog" <<Vorbesc rumnesce>>?

Ma ako ti dobro znas "Vlaski" kazem ti ja da ja tebe bez problema razumem. I ako ja na govor mom deda govorim i ti mene razumes. Ali on je bio rumun i ti si "vlah" zbog cistog politickog razloga...

Upravo tako, cak su nas i u skoli ovde u Austriji ucili, da Vlasi NISU Rumuni! :ok:

Ma nisu Vlasi Rumuni ali Rumuni su Vlasi, jel' tacno?

Vlasi=V
Rumuni=R.
Aromuni/Cincari=Ar

Ako V=R+Ar znace to da "Vlasi"smo svi, jel' smo mi Vlasi narod ili ne?

Ako Vlasi nisu narod, to znace da Vlasi severoistocne Srbie, nisu ni Rumuni, ni Aromuni, oni su drugi narod (ma ne drugi nego "treci" narod). Ma kako se zove ovaj narod?

:dontunderstand:

Jankule? Azuta-mi!
Kako kaze Austrijanci da se zove? "Oesterreicher", tacno? A kako Vlasi? "Rumn"? Hmmm...

Poslednja izmena:
Austrijski nemacki se razlikuje od "Nemackog" nemackog vise nego vlaski od Rumunskog?!Nemas ti pojma moj druze nista.Rumuni su sticajem okolnosti radili u Srbiji 90-ih godina proslog veka,tako da je i kod mene bio jedan Rumun(sa kojim sam i dan danas prijatelj).Nista se mi nismo razumeli u pocetku...Tek posle smo poceli da se razumemo,ali je opet to bilo daleko jedno od drugoga.Nemac dodje u Austriju i ladno prica nemacki,a da ga Austrijanci razumeju.
Ti ovde vrsis polticki pritisak,i okreces cinjenice kako se tebi svidjaju.Ja sam Vlah i cistog politickog ubedjenja?ahahahahahah odavno se ovako nisam nasmejao..ccc...
Opet kazem da je "rumn" vlaska rec,pa je tako i nastala Rumunija kao rec,ili drzava-kako ti je drago.
Ti germani su Vlahe kako pre,tako i sada nazivali i nazivaju "Valachien".Pre 1000 godina isto smo se zvali "Valachien" kako i sada.Ti isti Germani Rumune nazivaju " Rumenien".Nazivaju Rumune tim imenom od pocetka 19.veka kada je i Rumunija nastala kao drzava,a tako i Rumuni.Rumunski narod je narod koji zivi na teritoriji Rumunije,a koji je nastao spajanjem dva naroda-Vlaha i Moldovana.Opet kazem Austrijanci i nemci imaju mnogo vise zajednickog nego Rumuni i Vlasi,a ti probaj nekom od njih da kazes da je Austrijanac,a on Nemac,ili obrnuto.
E moj druze,ne znam gde si ti izgubio kompas,ali ga ovde sigurno neces naci.
Sto ne otvoris na nekom Rumuskom forumu temu o ovome,nego gnjavis nas Vlahe.....?
Nikada mi necemo biti rumuni,ni sada ni za 500 godina.
BTW. Ja se zovem Zoran:),a Janko mi je nadimak,nikakav Jankul(na tvoju zalost vidis da nemam Rumunsko ime).

Jankule, znam ja da ti nisi Austrijanac. :D
Austrijanski govor razlikuje se od Nemackog vise a ne isto kao "Vlaski" od Rumunskog. Ali to nece nista. U Austriju je Nemacki oficialni jezik.

Ovde ne kazem ja da ti si Rumun kao ja. Ali kazem da ti kao Vlah govoris Rumunski. Jel ne kazes ti na "Vlaskog" <<Vorbesc rumnesce>>?

Ma ako ti dobro znas "Vlaski" kazem ti ja da ja tebe bez problema razumem. I ako ja na govor mom deda govorim i ti mene razumes. Ali on je bio rumun i ti si "vlah" zbog cistog politickog razloga...

Da si rekao da se svajcarski dijalekt toliko razlikuje od Hochdeutsch, pa da te i podrzim, ali austrijski dijalekt nemackog jezika se ne razlikuje, toliko od Hochdeutsch...

Vlasi=V
Rumuni=R.
Aromuni/Cincari=Ar

Ako V=R+Ar znace to da "Vlasi"smo svi, jel' smo mi Vlasi narod ili ne?

Ako Vlasi nisu narod, to znace da Vlasi severoistocne Srbie, nisu ni Rumuni, ni Aromuni, oni su drugi narod (ma ne drugi nego "treci" narod). Ma kako se zove ovaj narod?

:dontunderstand:

Jankule? Azuta-mi!
Kako kaze Austrijanci da se zove? "Oesterreicher", tacno? A kako Vlasi? "Rumn"? Hmmm...

Hoces genetske dokaze da Armani nisu Rumuni?
Vlasi iz Srbije nisu Rumuni.
P.S. Vlasi u Srbiji ne zive samo u severoistocnoj Srbiji, vec i u centralnoj Srbiji!

Poslednja izmena:
BTW. Ja se zovem Zoran:),a Janko mi je nadimak,nikakav Jankul(na tvoju zalost vidis da nemam Rumunsko ime).

Zorane, Janku(l) je vlasko ime, "druze"... Rumunsko ime e isti: Janku (pise se Iancu). Janko e srpski. Ima i Aromune koj se zove Janku...

A meni nemoj da mi kazes sta ja razumem i sta ne. Cuo sam "Vlaski" dosta i znam ja dobro sta mogu da razumem.

Evo pisi ovde nesto na "Vlaski" u srpskog pravopisu, ja cu to na Nemackom prevoditi, na mestu! Hoces?

Zorane, Janku(l) je vlasko ime, "druze"... Rumunsko ime e isti: Janku (pise se Iancu). Janko e srpski. Ima i Aromune koj se zove Janku...

A meni nemoj da mi kazes sta ja razumem i sta ne. Cuo sam "Vlaski" dosta i znam ja dobro sta mogu da razumem.

Evo pisi ovde nesto na "Vlaski" u srpskog pravopisu, ja cu to na Nemackom prevoditi, na mestu! Hoces?

Navedi nam jedan dobar razlog, zasto da verujemo tebi, a ne Zoranu i ostalim Vlasima, kada kazu da tesko razumeju Rumune iz Rumunije?

Vlaska-Moldavija. U pocetku su bile samo regije, da bi kasnije nastalo saveznistvo. To je bila podloga za novu drzavu, kakvu danas poznajemo a to je Rumunia.I danasnja zastava i dalje pretstavlja simbol tog saveznistva... Plavo i Crveno pretstavlja Moldaviju dok Zuto, u sredni zastave Vlasku...
Dakle Vlasi su delom Rumunski...
Nasa braca Rumunu:)

Znaci ja tebi da ne kazem sta ti razumes ,a sta ne-a ti meni imas pravo i smes da kazes sta ja razumem ,a sta ne???????????I kako sa tobom diskutovati onda?
ma sta se ja ovde zamlacujem,kada nema "vajde"od toga.
Ti delis savete i svu pamet ovog sveta svima,a kada tebi neko nesto kaze-onda ne moze?ccc
Samo ti nastavi da "diskutujes",ali od sada bez mene.
BTW. nadimak Janko je nastao od mog prezimena Jankovic(opet na tvoju zalost)"druze".

Plavo Andjelce,ne vredi ti njemu genetikom da dokazujes,kada jednostavno on nije dobio takve instrukcije(a ticu se genetike).Cim nije po njegovom -nemas prava da mu kazes.

Vlasi=V
Rumuni=R.
Aromuni/Cincari=Ar

.
допуна: Румуни = В + Ар + Сек + Тур
При чему су Сек = Секељи, Тур = Турани, разни

Интересантна је ствар да Секељи и Срби чине основу данашњих Румуна у некадашњим војводствима, Српском,Темишварском и Зибенбургену

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back