Pa to zavisi od koliko godina unazad smatras "od pamtiveka".
Da li je moguce da vodimo ovaj razgovor bez licnog vredjanja? Poruge ne zamenjaju dokaze.
Skretas temu. Ako zelis da ispitamo istoriju Rumuna, otvori novi topik o tome. Moje izlaganje gore je bilo --i ja tvrdim-- da se Vlasi severnoistocne Srbije na sopstvenom jeziku sami sebe nazivaju Rumunima. To je trenutni predmet. Razgovaramo o Vlasima, za sada samo o onima iz severnoistocne Srbije. Ponudio sam da kasnije razmatramo i Aromune (Cincare) kao sto i Istarske Rumune (ili Istarske Vlahe, to jest Cice). Aromuni i Istarski Rumuni znatno se razlikuju od Vlaha severnoistocne Srbije, a i jedni od drugih. Molim malo strpljenja.
Pitas otkad se Vlasi severnoistocne Srbije sami sebe na sopstvenom jeziku nazivaju Rumunima? Pa najmanje nekoliko stotina godina, sigurno vekovima pre osnivanja danasnje Rumunije pod tim medjunarodnim nazivom.
Prva rumunska drzava, poznata pod medjunarodnim nazivom Vlaska (ili Ungro-Vlahia, Valahia, Wallachia, Wallachei, Olahorszag, itd u oblicima na raznim jezicima) je nastala u kasnom XIII. veku. Kako su se Rumuni sami sebe nazivali ne znamo pouzdano do prvog ocuvanog dokumenta pisanog na rumunskom jeziku, a to je iz XVI. veka. U uvodu prvog prevoda Biblije na rumunskom, iz XVI. veka, Rumuni su spomenuti pod tim nazivom: Rumuni. Da se na rumunskom njihova drzava Vlaska nazivala Tara Rumaneasca (Rumunska Zemlja) znamo najkasnije iz dokumenata iz ranog XVI veka. To je najmanje tri stotine godina pre osnivanja danasnje Rumunije.
Podvlacim da znamo pouzdano iz postojecih pisanih izvora da -- vekovima -- dok su se Rumuni sami sebe nazivali Rumunima, stranci (Sloveni, Madjari, Turci, Englezi, Italijani, Francuzi, itd) su ih nazivali Vlasima. Naziv Rumun i Rumunija bili su opste prihvaceni od stranaca tek posle osnivanja Rumunije u drugoj polovini XIX. veka.