Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ajde Srebrena kazi ti nesto na vlaskom, pa da vidimo da li uopste znas vlaski.

Drugo sto je zanimljivo odakle to, mislim da vas ima nekoliko koji "poznajete" istoriju Vlaha, kada ste se to i iz kog razloga interesovali i nesto naucili o istoriji Vlaha?

Ili su vam glavni argumenti cepanje, vredjanje i ostali primitivizmi?

Evo, pričam već dvadeset minuta,malolo sam ti i pevala..:hvala:.jednu potresnu baladu a ti ne komentarišeš? Da nisi ćulav?:malav:

O istoriji Vlaha ja sam najviše naučila od čukundede Ilije.Bio je dugovečan i pamtio sve prethodne običaje svojih predaka.
Ne pamtim neke svoje posebne razloge , jednostavno je deo porodične tradicije. Ćaskanja uz mamaljigu.
Da li Irci treba da imaju posebne razloge da poznaju irsku istoriju, ili Kašubi da imaju posebne razloge da poznaju istoriju Kašuba?
I moram da pitam vas dvojicu što imate poslodavce : jeste li ljubomorni što sam Vlajna?

Poslednja izmena:
Javno vas opominjem da prestanete sa prepucavanjem, i nastavite sa normalnom diskusijom o temi, ukoliko je moguće
Svako sledeće spamovanje, prepucavanje, vređanje i provociranje biće kažnjeno na adekvatan način

Bas te ovaj citat otkri skroz da niti zivis u Istocnoj Srbiji niti si medju Vlasima, da sad Valaške ('ajmo malo moravskim terminima) ne pominjem.

blind-faith.jpg

Tom logikom reč SVJAT (Gospod napr.) , danas bi čitali Svet,Svjet,Svijet, a da je opstao (južnoalbanski) vlaški, trebalo bi da izgovaraju Svat (Gospod) ili da zapišu Sveat .. i zaista, u rumunskom današnjem zapisuju ovu reč kao SFANT(u)..Sva(n)T???

U današnjem vlaškom ima (osim latinskih iskvarenih reči kao lupus koji je postao lopul a izgovara se skoro kao ljopulj)

Шћу румуњешће?

Srebrena ne znas ti vlaski uopste a evo i zasto:

Sfant(u) i Svant(u) ove dve reci neznace nikada Gospod, vec Svetac
od lupus imas lup, lupu, lupul a nikad lopol, ljopulj
rumnješće, rumnještje i druge varijante ali nikad rumunješće

Tu nu šti rumnješte ši naj će sa kac aića, minćinoaso.

Poslednja izmena:
Na novoj teritoriji ( Rumunija, severno od Dunava ) dolazi i do modernizacije starog Vlaskog jezika i naziva se Rumunskim ( po nekim istorijskim tezama danasnji Rumunski jezik potice od Vlaskog ). Modernizacija jezika nije sprovedena kod vlaskog stanovnistva juzno i istocno od Dunava. Medjutim, to stanovnistvo se trudilo do danasnjeg dana da sacuva maternji, mada u izmenjenom obliku, ( staro latinski / romanski - vlaski ) jezik , tradiciju i obicaje.

Tako je nije teza nego istina, rumunski jezik je modernizovan na osnovu vlaskog jezika(govora) iz Vlaske, precizno Muntenije (Velika Vlaska).
Juzno od dunava ta modernizacija nije izvedena zato sto rumuni juzno od dunava nisu ostvarili svoja prava pa nisu mogli u skolama da uce modernizovani vlaski jezik poznat kao rumunski.

U Jugoslaviji kasnije rumuni su podljeni na savremene rumune - Rumune, oni koji su ostvarili svoja prava i unapredili svoju kulturu i arhaicne rumune - Vlahe koji nisu ostvarili svoja prava i unapredili svoju kulturu.

Jedan deo arhaicnih rumuna - Vlaha, osamdesetih godina XX veka definitivno se odvojio od rumunskog naroda, to su Cincari.

Poslednja izmena:
jeste li ljubomorni što sam Vlajna?

Ево ти Влајно, још мало прилога за оно што је карактеристично за све Влаје, чега су се Римљани грозили и плашили и строго им забрањивали, каквог ли чуда, није само у источној Србији него и тамо где не знају да су Власи, него мисле да су Срби:

books

books

Путовање по Босни, Иван Кукуљевић Сакцински

Pozdrav svima!

Rumun sam Banacanin. Upoznat sam sa pitanjem Vlaha severnoistocne Srbije. Znam da su pitanja oko njihove etnicke svesti i izjasnjavanja prilicno slozena.

Po meni, Vlasi severnoistocne Srbije su etnicki Rumuni. Zbog istorijskih okolnosti (o tome mozemo kasnije) vecina njih se danas ne osecaju delom rumunskog naroda u danasnjem smislu pojma “narod”. Po nezvanicnim ali strucnim ocenama u tom delu Srbije zive oko 250.000 Vlaha, 40.000 od kojih su se izjasnili Vlasima na poslednjem popisu, a ostali Srbima. Samo oko 3.000 su se izjasnili Rumunima. Dakle na popisu iz 2002. godine oko 83% Vlaha severnoistocne Srbije zvanicno su se izjasnili Srbima, 16% Vlasima, a 1% Rumunima.

O pitanju sta je Vlah a sta je Rumun pozabavicemo se malo kasnije. Takodje o slicnostima i razlikama izmedju Aromuna (Cincara), Istarskih Rumuna i Vlaha severnoistocne Srbije.

Prvo bih zeleo da rascistimo pitanje jezika.

Moj maternji jezik je banatsko narecje rumunskog jezika. Knjizevni rumunski naucio sam u skoli, iz rumunske knjizevnosti, iz medija, iz poslovanja, itd. Nikad nisam ziveo u Rumuniji. Osnovna razlika izmedju banatskog narecja i knjizevnog rumunskog je izgovor. Pored toga izvorno banatsko narecje je oskudno termenima o raznim modernim apstraktnim, naucnim, drustvenim, tehnoloskim, itd pojmovima. Za te pojmove Rumuni Banacani upotrebljavaju ili knjizevni rumunski (ako su obrazovani na rumunskom i zele da sacuvaju svoj identitet) ili srpski (ako su obrazovani na srpskom ili zele da se asimilovaju u Srbe) ili pak neki treci jezik, if you know what I mean.

Sa naucnog gledista nema nikakve nedoumice da ono sto se u Srbiji neprecizno naziva vlaskim jezikom je grupa narecja rumunskog jezika. Glavna narecja Vlaha severnoistocne Srbije su ungurjanski i caranski, i govore se u zapadnom odnosno istocnom delu “vlaskih krajeva” koji se nalaze otprilike izmedju Dunava, Morave i Timoka). Trece narecje po broju govornika je bufanski (u okolini Majdanpeka) a cetvrto muncanski. Najveca razlika izmedju svim ovim narecjima je izgovor.

Ungurjansko narecje –a to je jezik oko 75% Vlaha severnoistocne Srbije-- je istovetno sa mojim maternjim jezikom: banacanskim rumunskim. U stvari i Rumuni Banacani su Ungurjani, isto kao i Ungurjani sa desne strane Dunava. Naziv Ungurjani odnosi se na vremena kad su oni ziveli na podrucjima u sastavu Madjarske (Ungarija).

Caransko narecje je istovetno sa izvornim oltenskim narecjem rumunskog jezika. Medjunarodni istorijski naziv Oltenije je vekovima bio Mala Vlaska, a celu Vlasku sacinjavale su Oltenija i Muntenija (otuda i “muncan”). Vazno je da ovde podvlacim pojam egzonima i endonima. Egzonim je naziv jedne etnicke grupe upotrebljavanim od stranaca, a endonim je sopstveni naziv tog etniciteta. Na primer Nemac je egzonim (strani naziv) a Deutsche je endonim (sopstveni naziv) Nemaca. Slicno tome, Vlaska je bio strani medjunarodni naziv zemlje koju su njeni zitelji (Rumuni) na sopstvenom jeziku (rumunskom) nazivali Tara Rumaneasca (Cara Rumunjaska) to jest Rumunska Zemlja. Sam etnicki naziv Carani (to znaci Zemljaci na rumunskom) za vaznog dela Vlaha severnoistocne Srbije odnosi se na ishodiste Carana iz Care Rumunjaske (Tara Rumaneasca).

Bufansko, odnosno muncansko, narecje je mesavina ungurjanskog i caranskog.

Iako je “jezik” Vlaha severnoistocne Srbije nista vise od izvornog narecja rumunskog jezika, ipak je tacno da oni imaju znatne poteskoce oko razumevanja poslovnog knjizevnog rumunskog jezika, i to najvise zbog razlike u recniku. A to je prirodna posledica njihovog opsteg obrazovanja i kasnije svakodnevnog poslovanja na srpskom.

Ево ти Влајно, још мало прилога за оно што је карактеристично за све Влаје, чега су се Римљани грозили и плашили и строго им забрањивали, каквог ли чуда, није само у источној Србији него и тамо где не знају да су Власи, него мисле да су Срби:

http://books.google.com/books?id=S_...78Yc-1n-AMgI8c85-VQ&ci=99,1054,892,157&edge=0
http://books.google.com/books?id=S_...GIhxNPBNUCCDXaelL0Mow&ci=0,139,894,477&edge=0

Путовање по Босни, Иван Кукуљевић Сакцински

Pa i Tribala (Srba) su se plašili.Sećate se onog čuvenog citata kad su Romeji krenuli na "Iliriju" i "Tribaliju" da Tribali imaju takav pogled da mogu očima da ubiju???

Znanje uvek plaši neuke,a posebno proste.

Mislim da vezivanje vlaškog stanovništa uz termin "magija" (na istoku Srbije, istoku Češke itd.itd..) opet vodi poreklo od prehrisćanskog srpskog i slovenskog Boga Vlasa..Kao "Bog" čije je delovanje vezivano za Mesec i podzemni svet, logično je i da sve stvari nevidljive, sakrivene i tajnovite..a ipak delotvorne i moćne, budu povezane (preko Boga Vlasa) sa naslednicima imena-Vlasima.
No tu u stvari i nema toliko magije (u očuvanim vlašlim običajima, posebno onim vezanim za zagrobni život- opet područje Boga Vlasa)..pošteno, ima više rituala u hrišćanskoj praksi liturgije i pričešća)..koliko ima dragocenih ostataka drevnih znanja o duši.
Neki etnolozi su začačkali , u nedovoljnoj meri, to područje i zaista bi bilo dragoceno da se to istraživanje produbi, kako bi kroz vlaške običaje osvetlili istoriju predhrišćanskog Boga Vlasa i popunili još jedan deo mozaika srpske prošlosti.

Jednom si Lesandre pomenuo zanimljivu opasku da je "veleti" isto što i "besediti" odnosno "sloviti".

Poslednja izmena:
Srebrena ne znas ti vlaski uopste a evo i zasto:[/B]
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
P.S. Interpole, stvarno je ponižavajuće razgovarati sa tobom za sve one koji nisu zavrsili defektologiju.Pošto nisam od te profesije, poslednji put ti objašnjavam tvoje sopstvene rečenice i greške:

Kad si maestralno visokom inteligencijom zaključio da ova jedna reč koju ti vidiš kao dve ("Sfant(u) i Svant(u) ove dve reci "):roll: "neznace nikada Gospod, vec Svetac" zaboravio si da pre "genijalnog" zaključka pročitaš :dash:moju citiranu prostoproširenu rečenicu koja glasi, citiram doslovce:
Tom logikom reč SVJAT (Gospod napr.) , danas bi čitali Svet,Svjet,Svijet, a da je opstao (južnoalbanski) vlaški, trebalo bi da izgovaraju Svat (Gospod) ili da zapišu Sveat .. i zaista, u rumunskom današnjem zapisuju ovu reč kao SFANT(u)..Sva(n)T???
Da si pročitao pre no što si "izmislio toplu vodu" uvideo bi da se u zagradama krije ono što je uzrok tvoje sramote.. i da se "Gospod" pominje kao deo diptiha u kome obično na početku stoji Svet,Svjat,Sveti,Svjati,Sfantu..iako isti pridev (Sveti,Sfantu) može da se koristi i za druge pojmove.
Mene si potpuno uverio da je svaka komunikacija sa tobom traćenje vremena, a pošto nemamo na forumu prevodioca i lektora za prevod koji je tebi potreban da procitas recenicu koju zelis da popljujes, ja prekidam odgovore na tvoja pogrešna prepričavanja i zaključivanja.
I ovaj dugački pasus sam ispisala za one koji nisu pratili celu temu da ne navodimo ljude na pogrešne zaključke.

Da nastavimo temu o jeziku Vlaha severnoistocne Srbije. Skrecam vam paznju na jednu zanimljivu cinjenicu:

Vlasi severnoistocne Srbije na sopstvenom jeziku sebe nazivaju Rumunima.

Ako pitate Vlaha severnoistocne Srbije na srpskom sta je, reci ce “Ja sam Vlah (ili Vla, Vlauca, itd). Nasuprot tome, ako Vlah pita Vlaha na vlaskom sta je, odgovor je “Jo mis Rumn” ili “Jo sunt Rumn”, ovisno o narecju. To je slicno slucaju kad pitate Nemca na engleskom sta je, a on odovara “I am German”, a kad bi ga pitali na nemackom, odgor bi bio “Ich bin Deutsche”.

Da nastavimo temu o jeziku Vlaha severnoistocne Srbije. Skrecam vam paznju na jednu zanimljivu cinjenicu:

Ako pitate Vlaha severnoistocne Srbije na srpskom sta je, reci ce “Ja sam Vlah (ili Vla, Vlauca, itd). Nasuprot tome, ako Vlah pita Vlaha na vlaskom sta je, odgovor je “Jo mis Rumn” ili “Jo sunt Rumn”, ovisno o narecju. To je slicno slucaju kad pitate Nemca na engleskom sta je, a on odovara “I am German”, a kad bi ga pitali na nemackom, odgor bi bio “Ich bin Deutsche”.

И све то од памтивека? :hahaha::hahaha:
Знаш ли ти кукавче кукавни , да ни данашњи Румуни нису знали да су Румуни док им Цинцари нису донели име које су носили током Византијске државе? И ти би да правиш мало другачију историју?

Cekaj bre, pa jel znas kada je nastala Rumunija kao drzava?

Po nezvanicnim ali strucnim ocenama u tom delu Srbije zive oko 250.000 Vlaha, 40.000 od kojih su se izjasnili Vlasima na poslednjem popisu, a ostali Srbima. Samo oko 3.000 su se izjasnili Rumunima. Dakle na popisu iz 2002. godine oko 83% Vlaha severnoistocne Srbije zvanicno su se izjasnili Srbima, 16% Vlasima, a 1% Rumunima.

Којим бре проценама? Који је то стручњак који ће мени да објасни шта сам ја, ако се ЈА изјасним о својој националној припадности?
Пази ти њега, око 83% Влаха се изјаснило Србима, ко си бре ти да вршиш притисак на припаднике српског народа и преименујеш их?

И све то од памтивека? :hahaha::hahaha:
Pa to zavisi od koliko godina unazad smatras "od pamtiveka".

Знаш ли ти кукавче кукавни ,
Da li je moguce da vodimo ovaj razgovor bez licnog vredjanja? Poruge ne zamenjaju dokaze.

... да ни данашњи Румуни нису знали да су Румуни док им Цинцари нису донели име које су носили током Византијске државе? И ти би да правиш мало другачију историју?

Skretas temu. Ako zelis da ispitamo istoriju Rumuna, otvori novi topik o tome. Moje izlaganje gore je bilo --i ja tvrdim-- da se Vlasi severnoistocne Srbije na sopstvenom jeziku sami sebe nazivaju Rumunima. To je trenutni predmet. Razgovaramo o Vlasima, za sada samo o onima iz severnoistocne Srbije. Ponudio sam da kasnije razmatramo i Aromune (Cincare) kao sto i Istarske Rumune (ili Istarske Vlahe, to jest Cice). Aromuni i Istarski Rumuni znatno se razlikuju od Vlaha severnoistocne Srbije, a i jedni od drugih. Molim malo strpljenja.

Pitas otkad se Vlasi severnoistocne Srbije sami sebe na sopstvenom jeziku nazivaju Rumunima? Pa najmanje nekoliko stotina godina, sigurno vekovima pre osnivanja danasnje Rumunije pod tim medjunarodnim nazivom.

Prva rumunska drzava, poznata pod medjunarodnim nazivom Vlaska (ili Ungro-Vlahia, Valahia, Wallachia, Wallachei, Olahorszag, itd u oblicima na raznim jezicima) je nastala u kasnom XIII. veku. Kako su se Rumuni sami sebe nazivali ne znamo pouzdano do prvog ocuvanog dokumenta pisanog na rumunskom jeziku, a to je iz XVI. veka. U uvodu prvog prevoda Biblije na rumunskom, iz XVI. veka, Rumuni su spomenuti pod tim nazivom: Rumuni. Da se na rumunskom njihova drzava Vlaska nazivala Tara Rumaneasca (Rumunska Zemlja) znamo najkasnije iz dokumenata iz ranog XVI veka. To je najmanje tri stotine godina pre osnivanja danasnje Rumunije.

Podvlacim da znamo pouzdano iz postojecih pisanih izvora da -- vekovima -- dok su se Rumuni sami sebe nazivali Rumunima, stranci (Sloveni, Madjari, Turci, Englezi, Italijani, Francuzi, itd) su ih nazivali Vlasima. Naziv Rumun i Rumunija bili su opste prihvaceni od stranaca tek posle osnivanja Rumunije u drugoj polovini XIX. veka.

Pa to zavisi od koliko godina unazad smatras "od pamtiveka".

Da li je moguce da vodimo ovaj razgovor bez licnog vredjanja? Poruge ne zamenjaju dokaze.

Skretas temu. Ako zelis da ispitamo istoriju Rumuna, otvori novi topik o tome. Moje izlaganje gore je bilo --i ja tvrdim-- da se Vlasi severnoistocne Srbije na sopstvenom jeziku sami sebe nazivaju Rumunima. To je trenutni predmet. Razgovaramo o Vlasima, za sada samo o onima iz severnoistocne Srbije. Ponudio sam da kasnije razmatramo i Aromune (Cincare) kao sto i Istarske Rumune (ili Istarske Vlahe, to jest Cice). Aromuni i Istarski Rumuni znatno se razlikuju od Vlaha severnoistocne Srbije, a i jedni od drugih. Molim malo strpljenja.

Pitas otkad se Vlasi severnoistocne Srbije sami sebe na sopstvenom jeziku nazivaju Rumunima? Pa najmanje nekoliko stotina godina, sigurno vekovima pre osnivanja danasnje Rumunije pod tim medjunarodnim nazivom.

Prva rumunska drzava, poznata pod medjunarodnim nazivom Vlaska (ili Ungro-Vlahia, Valahia, Wallachia, Wallachei, Olahorszag, itd u oblicima na raznim jezicima) je nastala u kasnom XIII. veku. Kako su se Rumuni sami sebe nazivali ne znamo pouzdano do prvog ocuvanog dokumenta pisanog na rumunskom jeziku, a to je iz XVI. veka. U uvodu prvog prevoda Biblije na rumunskom, iz XVI. veka, Rumuni su spomenuti pod tim nazivom: Rumuni. Da se na rumunskom njihova drzava Vlaska nazivala Tara Rumaneasca (Rumunska Zemlja) znamo najkasnije iz dokumenata iz ranog XVI veka. To je najmanje tri stotine godina pre osnivanja danasnje Rumunije.

Podvlacim da znamo pouzdano iz postojecih pisanih izvora da -- vekovima -- dok su se Rumuni sami sebe nazivali Rumunima, stranci (Sloveni, Madjari, Turci, Englezi, Italijani, Francuzi, itd) su ih nazivali Vlasima. Naziv Rumun i Rumunija bili su opste prihvaceni od stranaca tek posle osnivanja Rumunije u drugoj polovini XIX. veka.

Не, мешаш Влахе источне Србије и Куцовлахе који су имали ромејску свест. Они су почели да долазе тек у 18. веку међу Влахе.

Којим бре проценама? Који је то стручњак који ће мени да објасни шта сам ја, ако се ЈА изјасним о својој националној припадности?
Пази ти њега, око 83% Влаха се изјаснило Србима, ко си бре ти да вршиш притисак на припаднике српског народа и преименујеш их?
Prijatelju, naravno da niko ne sme i ne moze da ti namece kako da se ti osecas ili izjasnis o tvojoj nacionalnoj pripadnosti.

Kad kazem da se na proslom popisu oko 83% Vlaha severnoistocne Srbije izjasnilo Srbima, mislim na te ljude ciji su nedavni preci (oba roditelja, vecina dedova i baba, ili pradedova i prababa) u naucnim istrazivanjima ili drzavnim popisima u Kraljevini Srbiji (ili Jugoslaviji) bili vodjeni kao Rumuni ili Vlasi. Na primer, krajem XIX. veka, prema nemackom geografskom almanahu Geographisches Handbuch zu Andrees Handatlas, objavljenim 1902. godine u Leipzigu, u Srbiji --pazi bez Vojvodine-- zivelo je 159.000 Rumuna (naziv Vlasi nije spomenut).

Nisu samo stranci ove Vlahe smatrali Rumunima. Srpski naucnik, clan Srpske Kraljevske Akademije, Dr. Tihomir Djordjevic, 1906. godine objavio je putopis kroz severnoistocnu Srbiju pod nazivom "Kroz nase Rumune".

Posto je krajem deventaestog veka u Srbiji (bez Vojvodine) bilo oko 160.000 zitelja smatranim Rumunima a danas ih ima samo 3.000, sta se desilo sa njihovim potomcima?

Mislim da vezivanje vlaškog stanovništa uz termin "magija" (na istoku Srbije, istoku Češke itd.itd..) opet vodi poreklo od prehrisćanskog srpskog i slovenskog Boga Vlasa..Kao "Bog" čije je delovanje vezivano za Mesec i podzemni svet, logično je i da sve stvari nevidljive, sakrivene i tajnovite..a ipak delotvorne i moćne, budu povezane (preko Boga Vlasa) sa naslednicima imena-Vlasima.

Srpsko selo na Baniji: Velešnja - 64 srpske kuće prema popisu iz 1768. (Manojlo Grbić, Karlovačko vladičanstvo)

Не, мешаш Влахе источне Србије и Куцовлахе који су имали ромејску свест. Они су почели да долазе тек у 18. веку међу Влахе.

Ovo sto si napisao je non sequitur, to jest nema logicke veze sa sadrzajem mog iznosenja a citiranog od tebe.

Opet sa argumentum ad hominem, a?

Наравно, јер је основа доброг закључивања здрав разум.

Argumentum ad hominem, slobodno prevedeno "napad na čovjeka" je nastojanje da se iznošenjem ružnih stvari o protivniku njega diskreditira kao osobu, te time i njegovi argumenti prikažu nevaljanim.

http://cyberheretic.bloger.hr/post/mala-skola-laganja-1-argumentum-ad-hominem/1369353.aspx
Ово ми не треба, то што знаш да бараташ претраживачем, показуј оном ко ће да ти ода признање тим поводом.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back