Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mi smo "zlonaměrni", Romanus daje "validne istorijske ili istoriografske izvore, cak i wikipediu" i to "na svaki odgovor", a "nase partije skoro sve , se ponasaju kao seoski komesari prema Vlasima". Znači i ti si "naš"?

Hvala ti što si priznao da Romanus "napada i kritikuje drzavu Srbiju".

Dosado božja velikorumunska. :kafa:

naravno da jeste zlonamerni, jer kako da objasnim suprostavljanje bez argumenata na stolu?
kako mozete da objasnite nesto sto ne razumete? Ko od vas poznaje Vlahe i cuje ih kako pricaju izmedju sebe u svojim porodicama?

Kako to mislite "naš"?
Istoricar, Srbin, ili Vlah ? :D

Zar skretanje paznje i javno iznosenje stava da je drzava Srbija kontinuirano radila na asimilaciji vlaskog stanovnistva istocne Srbije nije kritika iste. Ali posto smo u demokratiji ista je dozvoljena i pozeljna.

Sa ovim " dosado...." verovatno insinuirate da sam ja Romanus ili neki njegov pomocnik?
Nisam. Ovde sam dospeo sa Facebook-a prateci neki thread "Vlasi nisu Rumuni"

i zaista nisam mogao da izdrzim da se ne suprostavim prozivci koju ste krajem marta `odradili`

Da,
kako cemo da objasnimo apel Patrijarha Pavla u 2001-oj godini da se Vlasi izjasne kao Srbi a ne Vlasi? to nije uticaj na Vlahe?

na to je odgovorenom zutim listicima na kojima je doslovce pisalo " NE STIDIM SE STO SAM VLAH" bez ikakve dodatne poruke.

Kako objasnjavate navalu zainteresovanih politickih stranaka iz Beograda da ucestvuju i dobiju mesto u Nacionalnom Savetu Vlaha, za cije mesto ce se boriti 06.06.10. ?

Kako objasnjavate izjavu g. Ljajica (u vreme dok je bio ministar za manjine) koji je rekao,a bio sam tada prisutan, doduse nezvanicno -
borite se za svoju kulturu i tradiciju, za svoje obicaje ali vlasko pitanje ne potezite jer vam beograd nece dozvoliti?

Ako pustite Vlahe da se izjasne kako zele, rezultat ce biti isti ili slican kao pre 10 godina, mozda manji zbog imigracije Vlaha, samo ce se neznatno povecati broj rumuna u istocnoj srbiji.
:zper:

Posto se ovi sagovornici zivi izmucise da indirektnim napadima i insinuacijama
izmuce Romanvs-a i isprovociraju, zbog wikipedia i rumunskih / srpskih izvora
voleo bih da dodam skroman doprinos:

Ovo je clanak na Enciklopedija Britanica o Vlasima
"
ARTICLE
from the
Encyclopædia Britannica
http://www.britannica.com/EBchecked/topic/631511/Vlach
ethnonyms Aromani and Arman, also called Macedo-Romanian, Macedo-Vlach, Kutzo-Vlach, and Tsintsar

Ти, земљаче или не знаш енглески или имаш неки други проблем па дајеш овде податке који благе везе немају са темом.
Одлучи се, јер, ако форсираш ово онда ниси Румун, а ни они о којима се највише ради у овом тексту, помени им да су Румуни па ћеш да чујеш псовке с друге стране.

Poslednja izmena:
Danas se sve cesce i cesce srecemo sa pitanjem: „ Ko su Vlasi? Sta su oni, odakle su oni? Jesu li to Rumuni, Srbi il pak Vlasi? A ko su Vlasi ako su Vlasi -Vlasi?“ Bilo kako bilo javljaju se razna misljena koja se i slazu ali i odudaraju... ( vidi sta politicari misle o tome. Klikni ovde )
i pri tome javljaju se razne teze i razne cinjenice...pa kome je verovati?
Nije bas lako pisati o ovome ali mi cemo pokusati da pocnemo iz pocetka i da se oslonimo na istorijske dokumente zapadnoevropskih zemalja za koje mislimo i verujemo da su najtacniji.....
Pre nego sto su Rimljani poceli jos u II veku pre nove ere da osvajaju Balkan,( 146.g. pre n.e. su Makedonija i Grcka vec bile rimske provincije ), na danasnjim teritorijama istocne Srbije prostirale se Moezija i Trakija cije je stanovnistvo ( mesana plemena ) govorili nekom mesavinom azijskog-evropskog jezika gde je bilo i pojmova iz latinskog i germanskog jezika. Severno, odvojena Dunavom, prostirala se Dakija
Rimljani polako ali sigurno osvajaju Trakiju, Moeziju a 106.-te godine n.e. car Trajan osvaja celu Dakiju proslavivsi se pobedom nad kraljem Decebalusom. Sprovodi se Romanizacija stanovnistva i uvodi se rimska kultura. Latinski jezik postaje osnovni jezik.
272.-ge god. pod pritiskom i najezdom germanskih Gota, Rrimljani i deo stanovnistva napustaju teritorije Dakije i naseljavaju se juzno i istocno od Dunava ( deo danasnje Srbije i sevrna Bugarska ). Ipak veliki deo stanovnistva ostaje u Dakiji, Trakiji i Moeziji gde je ipak uspevalo da sacuva do danasnjeg dana tradiciju, kulturu i jezik, mada u vulgarnom smislu. Doseljavanjem Srpskih plemena i potisnuta najezdom Avara stanovnistvo koje je bilo nastanjeno juzno i istocno od Dunava i koje se uglavnom bavilo zemljoradnjom, napustaju svoje obradivo zemljiste i povlace se u brdovite predele sirom Balkana, ( Bugarska, Istocna Srbija, Makedonija, severna Grcka i Dalmacija ) gde se, da bi opstali, dalje bave stocarstvom. Dakle, u VI veku stanovnistvo Dakije i starosedeoci nastanjeni juzno od Dunava ( koje se seli ) jos uvek govore istim jezikom, naime Latinskim. Srpska plemena nazivaju starosedeoce Vlasima koje i Grci takodje nazivaju a predeo severno od Dunava pa sve do Karpata Grci nazivaju Vlaska. To su podaci koje smo nasli u nekim knjigama a dalje navescemo vam studije jednog naucnika koji je rumunskog porekla a zivi negde na americkom kontinentu:
Odakle naziv "Vlah"?
Najranija pisana pomena o Vlasima je od Grckih istoricara, na primer Ana Komnena, kcer Bizantijskog cara Alexisa. Ona je pisala u 12.-13.-tom veku. Vlahe opsirnije opisuje Grcki (Bizantijski) general Tzimisches u 10.-tom veku. I Komnena i Tzimisches govore o velikoj i maloj Vlahiji (Megalovlahia, Microvlahia) kao polunezavisnim drzavama u sta su danasnja Grcka, u planinama Pinda i Makedonija, oko Bitolje i Ohrida. (Danasnji) Grcki grad Janina je bio njihov centar. Malo kasnije (oko 1185. ) Nemacki car Frederick Barbarossa, kad je prosao Balkanom prema Jerusalimu u poslednjem krstarskom ratu, pise o carevini "Vlaha i Bugara", sa vlaskom dinastijom Aseni. (Moderni Bugarski istoricari ne prihvataju da je "njihovo" drugo carstvo bilo u stvari Vlasko-Bugarsko.) Ipak sam car Joanitsa Asen (zvan Kalojan od modernih Bugara) se potpisuje na Latinskom "imperator omnium Bulgarorum et Blacorum". Cak i Papa Inocentie IV u svojim dopisima sa carom Joanitsom priznaje mu latinsko poreklo. (Ja sam citao Komnenu, Porfirogenitosa, i Papa Inocentia na Engleskom prevodu, a mnogo sam ucio od Engleskog istoricara Gibbona iz 18.-tog veka: "The Rise and Fall of the Roman Empire", odprilike na srpskom 'Rast i pad Rimskog Carstva'. Inace ove knjige se lako nadju na Engleskom, i mislim u Evropi na Nemackom i Francuskom). Mislim da je Aseninova "Vlasko-Bugarska" carevina bila na obe obale Dunava, ali ovo nije jasno. Oko 1250. god. Bizantija je uspela da unisti ovu carevinu i re-absorbira zemlju u Bizantijumu. Jos kasnije Srpski car Dusan u svom Zakoniku govori o svojim Arbanasima i Vlasima kao ljudima sa posebnim pravom (Jus Valachicus) i zakonima. Dusan cak zabranjuje mesovite brakove medju Srbima i Vlasima!
U to vreme Vlasi su jos ziveli po celom Balkanskom poluostrvu, sve do Italije. Na Jadranu i danas postoji "Vlaski Otok", Romanija je poznata planina, a imena sela sa "vlah" u korenu se broju u desetinama. Cak u 16.- tom veku Austrija je imala "Lex Illyrico-Wallachica" u danasnjoj hrvatskoj Krajini. Svi su ovi Vlasi bili asimilirani i postali najcesce Srbi, zbog pravoslavstva. Zato bih ja parafrazirao Karadjica i rekao "Vlasi svi i svuda!"
Interesantno je da na svom jeziku, govoreci medju sobom, Vlasi se nikad nisu zvali "Vlasi" negu neku varijantu "Romana". To sto danasnji srpsko-obrazovani Vlasi prihvacaju to ime ne znaci nista. Pitaj ti neku staru babu koja ne zna da cita ili pise.
Ne zna se sigurno odakle naziv "Vlah". Ali je sigurno da su Ostrogoti i Vizigoti prosli i ziveli na Balkanu od oko 200.-te do oko 500.-te nase ere. Pretpostavlja se da su oni dali starosedeocima Balkana naziv slican "Welsch"u. To znaci "Rimljanin" (A NE STOCAR!). U drugim delovima Evrope gde su se nemacki narodi sreli sa rimljanima, oni su ih zvali Waloon (u Belgiji), i Welsh (u Velikoj Britaniji) i Walo-Romansch u Svajcarskoj. I danas pola Belgije, ona polovina sto govori francuski se zove Waloonia, a ljudi Waloons. Ostalo stanovnistvo govori holandskim jezikom. Dakle kada su Sloveni (ne samo Srbi) stali preci Dunav ka jugu (pocetkom 580.-te nase ere) oni su najverovatnije preuzeli Ostrogotski naziv "Welsch" i promenili ga prema slovenskom sluhu na "Vlah", "Valah" ili "Voloh".
Naliv Avara i Slovena je bio toliko snazan da su i latinsko i grcko goverece drzave propale na celom Balkanu. Sloveni su prodrli sve do Atine i Soluna. Bizantija je uspela da im oduzme danasnju Grcku, Makedoniju, Bugarsku, i deo Srbije tek u 9.- tom veku. U medjuvremenu Bizantijski istoricari su izgubili knotakt sa Latinsko-govorecim narodom. Ovi su se povukli po planinama i preziveli dva-tri veka baveci se stocarstvom, konjarstvom, itd. Kad su Bizantijski istoricari ponovo culi o ovom narodu, u osmom-devetom veku, oni su prihvatili sada Slovenski naziv "Vlah". Ne smemo zaboraviti da su se Bizanci uvek sami sebe zvali "Romaioi", to jest "Rimljani", iako nisu govorili nista sem grckog. U 9.-tom veku car Porfirogenitos razlikuje "Romaioi" od "Romanoi"a. Prvi su svi gradjani "Romanije" (to jest Bizantije) a drugi su samo oni koji govore latinskom.
rve Vlaske knezevine se javljaju u 13.-tom veku kada se veliki deo Vlaha oslobadja Madjarske okupacije. Prvi poznati vojvoda je Besarab. Vremenom, polako ali siurno, nastaje cvrsta Vlaska knezevina -WALACHEI – gde se Trgoviste i Cimpullung razvijaju u glavna mesta. Nastaju vremenom i saveznicke provincije : Walachia mare ( Muntenia ) i Walachia mica ( Oltenia i nezvanicno, deo istocne Srbije. Postoji cinjenica da je 1395. god. vlaski vojvoda Mirca uspesno odbranio Vlasku od najezde Turaka.. Bitka se odvojala na Rovinama kod Negotina, kada su Turci pokusali , zajedno sa turskim vazalom Markom Kraljevicem, da predju Dunav i prodru u unutrasnjost Vlaske ). Vladajuci Vlaskom ( 1386-1418 ). legendarni vojvoda Mirca se uspesno suprostavljao napadima Turaka i Madjara. Sledece znacajno ime koje srecemo u istoriji Vlaha je vojvoda Vlad Tepes ( negde 1400 – 1417 ). A najace mesto u istoriji Vlaha i Vlaske uzima njegov sin Vlad Tepes II, poznati kao Dracula, ( 1430 – 1476 ). koji sa seljacima i stocarima takodje uspesno stiti Vlasku teritoriju od Turaka.
Ujedinjene knezevine ( velika Vlaska, mala Vlaska i Moldova ) postaju sve jace mocnije i polako prisvajaju nazad svoje bivse teritorije preko Karpata, koje su okupirane od Madjara .Oko 1600.-te godine formira se teritorija koja otprilike lici na danasnju Rumuniju . Zadrzava se isti jezik ali se menja ime. Naime, Stvara se Rumunija. Rec Rumunija potice iz reci Roman=Rumun=Rumunia. Krajevi juzno od Dunava ( danas istocna Srbija ) ostaju pod delimicnom kontrolom Turaka sto nije smetalo nomadskom vlaskom stanovnistvu da menja teritorije boravka juzno i severno od Dunava. Na novoj teritoriji ( Rumunija, severno od Dunava ) dolazi i do modernizacije starog Vlaskog jezika i naziva se Rumunskim ( po nekim istorijskim tezama danasnji Rumunski jezik potice od Vlaskog ). Modernizacija jezika nije sprovedena kod vlaskog stanovnistva juzno i istocno od Dunava. Medjutim, to stanovnistvo se trudilo do danasnjeg dana da sacuva maternji, mada u izmenjenom obliku, ( staro latinski / romanski - vlaski ) jezik , tradiciju i obicaje. Vlaska muzika, pogotovu, danas je veoma cenjena i u Jugoslaviji i u Rumuniji ( sa kojom ima slicnosti ali se razlikuje ) kao i u Bugarskoj i Makedoniji.

Ти, земљаче или не знаш енглески или имаш неки други проблем па дајеш овде податке који благе везе немају са темом.
Одлучи се, јер, ако форсираш ово онда ниси Румун, а ни они о којима се највише ради у овом тексту, помени им да су Румуни па ћеш да чујеш псовке с друге стране.

Hm.
engleski mi je very good,
fala na pitanju.
Vlach valjda znaci Vlah
Etnonimi su u Etnologiji isto sto i sinonimi u gramatici?

Dakle prakticni Brtianski enciklopedisti kazu da su Vlasi etnicka stara, grupa evropskih naroda koja sacinjava
veliki deo populacije danasnje Rumunije i Moldavije i tek mali deo Srbije, Bugarske i Makedonije.
Sta to nije jasno bilo kome na Balkanu? najprostiji odgovor na pitanje oko koga pravimo komplikovane rasprave.

Samim ovim odogovorom -

Vlah ne mora da se brine ili pljuje nekoga sto ima zajednicke korene sa Rumunom jer je to isto kao kad bi se Crnogorac brinuo sto ima zajednicko poreklo sa Srbinom.
Ako ja kazem mi nismo Sloveni vec Germani - neko bi se zabrinuo ili strecnuo zar ne?
Crnogorci nisu Srbi / Sloveni vec Iliri? Zvuci cudno? Opasno?
Zasto onda mi Vlasima oduzimamo pravo na njihovo poreklo?
To sto su rodjaci sa Rumunima a ne sa Srbima normalnom, inteligentnom, modernom coveku ne mora nista da znaci.
Ako nekome znaci, ima skrivenu agendu.

Romansko etnicko poreklo Vlaha se ne moze poricati.

Sami sebe nazivaju ironicno,roumanima izgovara se rumanji zvuci isto kao naziv Rumunije i Rumuna sto zbog rimskog carstva i secanja na isto (moja teorija - ta drzava je bila pravo cudo pre 2000 godina carstvo u svakom smislu te reci i civilizacija za nase varvare ovde) kasnije - ziveli su u Vizantiji koja se na tadasnjem jeziku zvala Romelia , Romania
tj. Basilea Romaion

"It was called the Roman Empire, and also Romania (Greek: Ῥωμανία, Rhōmanía),"
izvor: ipak Wiki[peida - najprostija je i najbrza za svaku potrebu ...

pa kasnije Vlasi Moldavci Olteni i Transilvanci odlucujuci da stvore novu romansku drzavu
na balkanskom poluostrvu, kada su im prilike (Turci i Ugari) to dozvolille
uzimaju zaista romanticno i originalno (!)ime Vizantije i Rimskog carstva - Romania danas se kod nas izgovara Rumunija .
Pre toga je bila Vlaska posle Rumunija, naravno
nasi (nasi!) Vlasi su to prespavali u zabitima istocne Srbije.
Eto posle 100 godina postojanja obe drzave velike zabune izmedju Srba i Rumuna i njihovih mezimaca Vlaha.
:dontunderstand:
Jesam li sada jasniji "zemljace"?
:worth:

Danas se sve cesce i cesce srecemo sa pitanjem: „ Ko su Vlasi? Sta su oni, odakle su oni? Jesu li to Rumuni, Srbi il pak Vlasi? A ko su Vlasi ako su Vlasi -Vlasi?“ Bilo kako bilo javljaju se razna misljena koja se i slazu ali i odudaraju... ( vidi sta politicari misle o tome. Klikni ovde )
i pri tome javljaju se razne teze i razne cinjenice...pa kome je verovati?
Nije bas lako pisati o ovome ali mi cemo pokusati da pocnemo iz pocetka i da se oslonimo na istorijske dokumente zapadnoevropskih zemalja za koje mislimo i verujemo da su najtacniji.....
Pre nego sto su Rimljani poceli jos u II veku pre nove ere da osvajaju Balkan,( 146.g. pre n.e. su Makedonija i Grcka vec bile rimske provincije ), na danasnjim teritorijama istocne Srbije prostirale se Moezija i Trakija cije je stanovnistvo ( mesana plemena ) govorili nekom mesavinom azijskog-evropskog jezika gde je bilo i pojmova iz latinskog i germanskog jezika. Severno, odvojena Dunavom, prostirala se Dakija.

ovo je skraceni prevod
"The Vlach Connection and Further Reflections on Roman History"
prvog ozbiljnijeg dela na internetu koji pominje Vlahe u Istoriji. Citao sam ga 2000-te
hvala na podsecanju. Sto je najlepse od svega postoji netaknut i nepromenjen zadnjih 10 godina
http://www.friesian.com/decdenc2.htm
srecom u poslednjih 5 godina na povrsinu je izronilo toliko dokumenata,
pisanih tragova i mapa da mi se cini da pocinje prava renesansa za Vlahe,
i to u trenucima kada gube jezik i identitet...
zalosno ali tako je.

pozdrav,
meni se cini da se ovde govorilo o poreklu Vlaha a ne o poreklu Srba.
Ovaj Forum je ogroman kao i sam Internet,
ima mesta za sve.
Zar ne?

Vlasi vode poreklo iz Tesalije-to je Seslo kultura iz okoline Grada Volosa.
U 13 Veku postojala je drzava Velika Vlaska u Tesaliji i Vlaska u delovima danasnje Rumunije.
Ime govori da je u to vreme veci deo Vlaha nastanjivao teritorije danasnje Grcke.
Grci su danas uglavnom asimilirali Vlahe-dok je manji deo Vlaha u slovenskom Podunavlju formirao veliku drzavu Rumuniju.

http://ru.wikipedia.org/wiki/Файл:Византийская_империя_и_Балканские_государства_около_1265_года.png

Vlasi vode poreklo iz Tesalije-to je Seslo kultura iz okoline Grada Volosa.
U 13 Veku postojala je drzava Velika Vlaska u Tesaliji i Vlaska u delovima danasnje Rumunije.
Ime govori da je u to vreme veci deo Vlaha nastanjivao teritorije danasnje Grcke.
Grci su danas uglavnom asimilirali Vlahe-dok je manji deo Vlaha u slovenskom Podunavlju formirao veliku drzavu Rumuniju.

Ok, to su vec istorijski fakti,
Ali mene zanima nesto drugo,
da je ovo napisao Romanus zar ga ne bi vec napali
zirica, srebrena, luxor i ostali?

naravno da jeste zlonamerni, jer kako da objasnim suprostavljanje bez argumenata na stolu?
kako mozete da objasnite nesto sto ne razumete? Ko od vas poznaje Vlahe i cuje ih kako pricaju izmedju sebe u svojim porodicama?

Kako to mislite "naš"?
Istoricar, Srbin, ili Vlah ? :D

Zar skretanje paznje i javno iznosenje stava da je drzava Srbija kontinuirano radila na asimilaciji vlaskog stanovnistva istocne Srbije nije kritika iste. Ali posto smo u demokratiji ista je dozvoljena i pozeljna.

Sa ovim " dosado...." verovatno insinuirate da sam ja Romanus ili neki njegov pomocnik?
Nisam. Ovde sam dospeo sa Facebook-a prateci neki thread "Vlasi nisu Rumuni"

i zaista nisam mogao da izdrzim da se ne suprostavim prozivci koju ste krajem marta `odradili`

Da,
kako cemo da objasnimo apel Patrijarha Pavla u 2001-oj godini da se Vlasi izjasne kao Srbi a ne Vlasi? to nije uticaj na Vlahe?

na to je odgovorenom zutim listicima na kojima je doslovce pisalo " NE STIDIM SE STO SAM VLAH" bez ikakve dodatne poruke.

Kako objasnjavate navalu zainteresovanih politickih stranaka iz Beograda da ucestvuju i dobiju mesto u Nacionalnom Savetu Vlaha, za cije mesto ce se boriti 06.06.10. ?

Kako objasnjavate izjavu g. Ljajica (u vreme dok je bio ministar za manjine) koji je rekao,a bio sam tada prisutan, doduse nezvanicno -
borite se za svoju kulturu i tradiciju, za svoje obicaje ali vlasko pitanje ne potezite jer vam beograd nece dozvoliti?

Ako pustite Vlahe da se izjasne kako zele, rezultat ce biti isti ili slican kao pre 10 godina, mozda manji zbog imigracije Vlaha, samo ce se neznatno povecati broj rumuna u istocnoj srbiji.
:zper:

Ko je sad zlonameran - Patrijarh Pavle? Svašta.

Ova tema je uzurpirana od velikorumuna Hipija/Romanusa i njegovih kolega te pretvorena u temu o vlaškoj nacionalnoj manjini u Srbiji a kao takva nije započela. Tema je, naime, započela je kao tema o Srbima kojima Hrvatski klerofašisti nadevaju ime Vlaha.

Hm.
engleski mi je very good,
fala na pitanju.
Vlach valjda znaci Vlah
Etnonimi su u Etnologiji isto sto i sinonimi u gramatici?

Dakle prakticni Brtianski enciklopedisti kazu da su Vlasi etnicka stara, grupa evropskih naroda koja sacinjava
veliki deo populacije danasnje Rumunije i Moldavije i tek mali deo Srbije, Bugarske i Makedonije.
Sta to nije jasno bilo kome na Balkanu? najprostiji odgovor na pitanje oko koga pravimo komplikovane rasprave.

Samim ovim odogovorom -

Vlah ne mora da se brine ili pljuje nekoga sto ima zajednicke korene sa Rumunom jer je to isto kao kad bi se Crnogorac brinuo sto ima zajednicko poreklo sa Srbinom.
Ako ja kazem mi nismo Sloveni vec Germani - neko bi se zabrinuo ili strecnuo zar ne?
Crnogorci nisu Srbi / Sloveni vec Iliri? Zvuci cudno? Opasno?
Zasto onda mi Vlasima oduzimamo pravo na njihovo poreklo?
To sto su rodjaci sa Rumunima a ne sa Srbima normalnom, inteligentnom, modernom coveku ne mora nista da znaci.
Ako nekome znaci, ima skrivenu agendu.

Romansko etnicko poreklo Vlaha se ne moze poricati.

Sami sebe nazivaju ironicno,roumanima izgovara se rumanji zvuci isto kao naziv Rumunije i Rumuna sto zbog rimskog carstva i secanja na isto (moja teorija - ta drzava je bila pravo cudo pre 2000 godina carstvo u svakom smislu te reci i civilizacija za nase varvare ovde) kasnije - ziveli su u Vizantiji koja se na tadasnjem jeziku zvala Romelia , Romania
tj. Basilea Romaion

"It was called the Roman Empire, and also Romania (Greek: Ῥωμανία, Rhōmanía),"
izvor: ipak Wiki[peida - najprostija je i najbrza za svaku potrebu ...

pa kasnije Vlasi Moldavci Olteni i Transilvanci odlucujuci da stvore novu romansku drzavu
na balkanskom poluostrvu, kada su im prilike (Turci i Ugari) to dozvolille
uzimaju zaista romanticno i originalno (!)ime Vizantije i Rimskog carstva - Romania danas se kod nas izgovara Rumunija .
Pre toga je bila Vlaska posle Rumunija, naravno
nasi (nasi!) Vlasi su to prespavali u zabitima istocne Srbije.
Eto posle 100 godina postojanja obe drzave velike zabune izmedju Srba i Rumuna i njihovih mezimaca Vlaha.
:dontunderstand:
Jesam li sada jasniji "zemljace"?
:worth:

Ниси ни себи јасан, да си читао тему "Има ли Цинцара на интернету", онда би видео како су твог великорумунског гуруа испрашили Цинцари због тога што их је повезивао са Румунима. Румун - то је фикција, одрживо је у Румунији, другде је лаж.

Poslednja izmena:
Ko je sad zlonaměran - Patrijarh Pavle? Svašta.

Ova tema je uzurpirana od velikorumuna Hipija/Romanusa i njegovih kolega te prětvorena u temu o vlaškoj nacionalnoj manjini u Srbiji a kao takva nije započela. Tema je, naime, započela je kao tema o Srbima kojima Hrvatski klerofašisti naděvaju ime Vlaha.

Ne, presvetli, pocivsi Patrijarh Pavle je bio samo
neobavesten. Dozvolio je pred kraj da ga izmanipulisu politicari i debejovci.

Ponovo gresite Tema je bas bila o poreklu Vlaha, autohtonog romanskog stanovnistva sa prostora Istocne Srbije, tj. iz trougla Dunav Timok i Velika Morava.
Ako ste primetili clan koji je pitao pitanje nam dolazi is Despotovca, (Od Cuprije do Despotovca i Svilajnca je takodje manjim delom vlaski kraj)
majka mu je Vlajna sa Homolja a otac Srbin, te ga muci ko je i sta je poreklom sa majcine linije.
Ja razumem vasu netrpeljivost prema tom izrazu Vlasi / stocari / seljaci/ nazadni
koji je poceo da poprima negativnu i pogrdnu konotaciju. Razlozi za to su za neku drugu pricu.
ali to ne menja da ste `promasili temu`

Ниси ни себи јасан, да си читао тему "Има ли Цинцара на интернету", онда би видео како су твог великорумунског гуруа испрашили Цинцари због тога што их је повезивао са Румунима. Румун - то је фикција, одрживо је у Румунији, другде је лаж.

Kako to mislis "Ниси ни себи јасан"
Moje reci, pisane ili izgovorene `nemaju repove` ili skrivene agende.
Biti realan i iskren prema sebi pa prema drugima, to je put kojim treba ici.

i odakle ti ideja da su nam potrebni grurui ili ucitelji?
Treba li mi inicijacija da bih bio Vlah ili Srbin?
Treba li da se javno stidim ako sam Rumun Moldavac, Albanac ili Turcin?
Zar bi se ti stideo kao Cincar ili Srbin u Francuskoj?

Tema je bas bila o poreklu Vlaha, autohtonog romanskog stanovnistva sa prostora Istocne Srbije,

Аутохтоно романско становништво је фикција. Правилнији опис је романизовано неистоплемено становништво. Влашко становништво Србије и Румуније је романизовано ТРИ пута, од тога двапут у ближој, записаној и добро аргументованој прошлости. Апсолутна истина је да је романско становништво Далмације, чисти Словени , рецимо, романизовано у току средњег века од стране Венеције, док су, романизовани Грци на острвима од те исте Венеције, да је репопулација и романизација Румуније ишла од цинцарског становништва из Албаније, Грчке и Турске, да романско становништво Истре није аутохтоно , безброј примера и аргументација има по тим питањима. Дакле, ако користиш фразу аутохтоно становништво , мораш онда да му нађеш други заједнички именитељ осим језика.

A recte i ko su Kucovlasi.Jsu li to isti narod kao i Vlasi ili pripadaju nekom drugom etnosu.

Куцовласи је погрдно грчко име за Аромане или Цинцаре, односно за део њих. Име може да се преведе као хроми, шантави зато што су стално носили пастирске штапове. Име Цинцар је изведено из њиховог изговора броја пет - цинци.

"Danas Cincara, jasno identifikovanih, ima samo u južnim srpskim zemljama i zato ih Kostić naziva Južnim Vlasima. Iako su zvanične jugoslovenske statistike sve Vlahe uključivale u jednu kategoriju, Kostić insistira da su se Cincari po jeziku “dosta razlikovali od srpskih Vlaha, po nacionalnoj svesti još više. Ne može biti govora o nekoj zajedničkoj nacionalnoj koheziji, o osećanju etničkog jedinstva. Nikad u istoriji nije među njima postojala nikakva povezanost, najmanje etnička.” (str. 24.) Po svim popisima stanovništva u XXveku, broj građana koji se izjašnjavao da govori vlaški jezik u Južnoj Srbiji iznosio je do 10.000."

Poslednja izmena:
@Srebrena
@Mrkalj

Замолио бих вас да коментаре на теми: ,,Власи'' замрзнете док не прођу избори
Волео бих да се Власи сами определе између Влаха и Румуна.

Не могу ја да разумем зашто се Власима оспорава да буду Срби??
И само име им је по српској средњевековној касти, као и по остацима обожавања предхришћанског српског Бога Власа..а не по влашком Богу или по румунском Богу???

По чистој логици Румуни треба да се изјасне да ли су Румуни или Власи, а не Власи да се изјашњавају.
Зашто бих ја или било ко други од нас, власоваца, био примораван да се изјашњава као нешто што није?
Политика је .... знамо шта је.

naravno da jeste zlonamerni,... Ko od vas poznaje Vlahe i cuje ih kako pricaju izmedju sebe u svojim porodicama?
Сократе, не знам шта би било меродавније него да чујеш како моја породица говори "између себе" да те убедим да су ми Власи итекако познати, хехехе.
А ти? Шћу румуњешће?

Poslednja izmena:
rittervitezovicvlasi.jpg

Kojim to jednim jezikom govore Vlasi od Jadranskog do Ledenog mora?

Ne, presvetli, pocivsi Patrijarh Pavle je bio samo
neobavesten. Dozvolio je pred kraj da ga izmanipulisu politicari i debejovci.

Ponovo gresite Tema je bas bila o poreklu Vlaha, autohtonog romanskog stanovnistva sa prostora Istocne Srbije, tj. iz trougla Dunav Timok i Velika Morava.
Ako ste primetili clan koji je pitao pitanje nam dolazi is Despotovca, (Od Cuprije do Despotovca i Svilajnca je takodje manjim delom vlaski kraj)
majka mu je Vlajna sa Homolja a otac Srbin, te ga muci ko je i sta je poreklom sa majcine linije.
Ja razumem vasu netrpeljivost prema tom izrazu Vlasi / stocari / seljaci/ nazadni
koji je poceo da poprima negativnu i pogrdnu konotaciju. Razlozi za to su za neku drugu pricu.
ali to ne menja da ste `promasili temu`

A da li ti znas da ti Vlasi iz Pomoravlja i Resavskog kraja, se tesko sporazumevaju sa Vlasima iz Istocne Srbije? Mozda pregrubo receno tesko, ali kazu da imaju dosta npoznatih reci za koje oni ne znaju i ne razumeju ih.
Takodje i Vlasi iz Istocne Srbije NE RAZUMEJU Vlahe iz MK...
P.S. Malo je Vlaa u Srbiji, koji ce se izjasniti kao Rumuni. 90% njih se svojevoljno izjasnjavaju kao Srbi. Pouzdano znam za Pomoravlje, jer sam iz tog kraja...
Takodje poznajem dosta njih iz Istocne Srbije, koji isto to kazu, tacnije kazu da nece da budu Rumuni i da ne zele da se sa njima identifikuju!

Poslednja izmena:
A da li ti znas da ti Vlasi iz Pomoravlja i Resavskog kraja, se tesko sporazumevaju sa Vlasima iz Istocne Srbije? Mozda pregrubo receno tesko, ali kazu da imaju dosta npoznatih reci za koje oni ne znaju i ne razumeju ih.
Takodje i Vlasi iz Istocne Srbije NE RAZUMEJU Vlahe iz MK...
P.S. Malo je Vlaa u Srbiji, koji ce se izjasniti kao Rumuni. 90% njih se svojevoljno izjasnjavaju kao Srbi. Pouzdano znam za Pomoravlje, jer sam iz tog kraja...
Takodje poznajem dosta njih iz Istocne Srbije, koji isto to kazu, tacnije kazu da nece da budu Rumuni i da ne zele da se sa njima identifikuju!

xxx
nemate ni vi pojma,
Ja naime, zaradjujem za zivot, proucavajuci te iste Vlahe,
to mi je posao. Antropologija mi je struka.

Vlasi iz Pomoravlja pricaju razlicitim dijalektom od Vlaha iz Bora i Kladova.
ali se vrlo dobro razumeju. Mislim na svesne, koliko-toliko obrazovane Vlahe, oni kafanski
ne razumeju ni svoje sagovornike preko puta stola, bas kao i sumadinci.

Uz malo truda svi oni mogu da razumeju Aromane, i Rumune svejedno iz koga kraja Rumunije, kao i Moldavce i Besarabe.
Zanimljivo u svemu tome je sto je potrebno vreme za adaptaciju rodjenog blilungualnog
`naseg` Vlaha u Italiji ili Spaniji od 1,5 do 3 meseca. Kada pocinju da aktivno pricaju i razumeju jezik zemlje domacina.
Zasto je to tako? Zato sto je latinski. verzije pralatinskog jezika u osnovi svakog modernog jezika zapadne Evrope, osim germanskih delova.

Tu padaju u vodu vase teze da su svi Dacani, Tracani i iliri - Srbi ili pretece Srba.
Sama lingvistika, zdrav razum vas pobija. Ne bih da gubim vreme raspravljajuci se sa vama
oko vasih zabluda ili svesnih i plasiranih dezinformacija. Cast i struka mi ne dozvoljava da
raspravljam o onome sto je i deci iz osnovne skole jasno,
i jos da dodam, mi Srbi smo poznati po tome da volimo da prisvojimo tudje obicaje i tradicije, Zaboga Dacani i Tribali su Srbi? Kazite to nekom ozbiljnom istoricaru :dash:
:whistling:

Plavo Andjelce [B:
P.S. Malo je Vlaa u Srbiji, koji ce se izjasniti kao Rumuni. 90% njih se svojevoljno izjasnjavaju kao Srbi. Pouzdano znam za Pomoravlje, jer sam iz tog kraja...[/B]

Sto bi znacilo da Vlaha u Srbiji ima 400.540 ? ako se 90 % izjasnjavaju kao Srbi?

To sto ste rekli za Identifikaciju sa Rumunima stoji. Asimilacija je ipak ucinila svoje.

Kojim to jednim jezikom govore Vlasi od Jadranskog do Ledenog mora?

protolatinskim, (ili bar ostacima istog)derivatom indoevropskog jezika od koga su nastala vecina jezika
Zapadne Evrope, Zato su Tribali, Dacani i Tracani tako brzo romanizovani, ili latinizirani,
zato sto su vec pricali slicnim ili vrlo slicnim jezikom.
Ne znam koliko poznajete lingvistiku danasnje Italije ali evidentno je da je Latinski bio samo pametan
skup svih narecja i mini jezika koji je omogucio ljudima da se razumeju i velikom carstvu da prosperira i siri se...

ps.
Kako se broji na Vlaskom ?

moj odgovor je - isto kao na Latinskom i svim modernim romanskim jezicima, vec hiljadu ili dve godina.

protolatinskim, (ili bar ostacima istog)derivatom indoevropskog jezika od koga su nastala vecina jezika
Zapadne Evrope, Zato su Tribali, Dacani i Tracani tako brzo romanizovani, ili latinizirani,
zato sto su vec pricali slicnim ili vrlo slicnim jezikom.
Ne znam koliko poznajete lingvistiku danasnje Italije ali evidentno je da je Latinski bio samo pametan
skup svih narecja i mini jezika koji je omogucio ljudima da se razumeju i velikom carstvu da prosperira i siri se...

ps.
Kako se broji na Vlaskom ?

moj odgovor je - isto kao na Latinskom i svim modernim romanskim jezicima, vec hiljadu ili dve godina.

Šta lupaš ti? Navedi autore koje citiraš.

Аутохтоно романско становништво је фикција. Правилнији опис је романизовано неистоплемено становништво. Влашко становништво Србије и Румуније је романизовано ТРИ пута, од тога двапут у ближој, записаној и добро аргументованој прошлости. Апсолутна истина је да је романско становништво Далмације, чисти Словени , рецимо, романизовано у току средњег века од стране Венеције, док су, романизовани Грци на острвима од те исте Венеције, да је репопулација и романизација Румуније ишла од цинцарског становништва из Албаније, Грчке и Турске, да романско становништво Истре није аутохтоно , безброј примера и аргументација има по тим питањима. Дакле, ако користиш фразу аутохтоно становништво , мораш онда да му нађеш други заједнички именитељ осим језика.

Slažem se. :ok:

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back