Vlasi

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Moravsku Vlasku sam pomenuo.
Sta jos postoji o sledecim Vlaskim regijama koje se pominju u proslosti?

Bela Vlaska (u Meziji od V-VII vek)
Crna Vlaska (u Dalmaciji od VIII veka)
Sirmium Vlaska (Srem)
Stara Vlaska (Bosna i Hercegovina)
Stari Vlah (u zapadnoj Srbiji)

Poslednja izmena:
Arberi sta bi mogao da nam kazes o Knezevini Muzakiji, vazi i za ostale.

Moravsku Vlasku sam pomenuo.
Sta jos postoji o sledecim Vlaskim regijama koje se pominju u proslosti?

Bela Vlaska (u Meziji od V-VII vek)
Crna Vlaska (u Dalmaciji od VIII veka)
Sirmium Vlaska (Srem)
Stara Vlaska (Bosna i Hercegovina)
Stari Vlah (u zapadnoj Srbiji)

Ovde imas nesto u vezi toga : http://www.absoluteastronomy.com/topics/Vlachs
i ovde , ovo neznam dali je neki validan izvor : http://www.mlahanas.de/Greece/History/Vlachs.html
Koliko sam pitao istoricare , i koliko sam procitao ove istoriske knige , odgovor je bio isti : da su Albanci i Vllasi vekovima ziveli zajedno ili jedan pored drugog . Ali iskren da budem ,od kada ovaj Gospodin D1 gazi na moju naciju bez ikakvih argumenata , promenio sam misljenje !
Danasnjih Heleni su asimilirani Vllasi i Albanci ..
http://www.farsarotul.org/nl27_1.htm
U knjigi dole nesto za tebe .

34opjsg.png

2eofbls.png

ra4t2o.png

Poslednja izmena:
ova je karta od vreme Romske imperije pise na njemacki ..
Ali sta ja ne razumem u ovoj diskusisji gde spadaju ovde Vlasi ili aromani?
Daci ?
Makedonci ?
Iliri ?
Thraci?
Jer sve verzije slusam ovde !

Daci ?
Makedonci ?
Iliri ?
Thraci?

Polako pitao sam te za Knezevinu Muzakiju posto je i u vezi sa istorijom Albanije pa sam mislio da si bolje upoznat sa time.

E a sada sta je vazno Bela Vlaska ili Beli Vlasi su Mezi ili Mizi, Crna Vlaska ili Stara Vlaska, Stari Vlah itd. su Nigri Latini ili Crni Vlasi (Morlaci) oni bi bili Iliri.
Nije sigurno da su Rumeri (Vlasi sa Istre) jedini Morlaci koji su sacuvali jezik, postoje i druge teorije o njihovom poreklu.

Za Sirmium Vlasku nisam siguran.

Medjutim postoje i nazivi koji nisu iz Vizantijskih izvora a to su Bugarski koji Vlahe juzno od Dunava nazivaju Beli Vlasi a Vlahe severno od Dunava Crnim Vlasima.
Po ovome Rumuni su Crni Vlasi (Dacani) a Aromuni su Beli Vlasi (Mezi i Makedoni).

Meglenske Vlahe danas neki smatraju (Peoncima) a drugi ih smatraju za Vlahe sa Hema (Balkana) koji su emigrirali na jug znaci smatraju da su oni pravi (Mezi) a ne Aromuni.

Poslednja izmena:
Skoplje u ranijim nazivima (turskim) čuva početno etimološko u - Uskoplje od usko polje. Pogledati topografsku kartu. :) Mada imamo i uškopiti. Jedino ne znam kakve bi veze imalo sa škopljenjem?

Види, ја то гледам овако:
picture.php

Ако је ово име главног града Македоније из времена А.М. ( у ствари присвојни придев на основу именице ПАЛLA, примети и ћирилично и латинично Л), онда вероватно можемо да узмемо као претпоставку да су Паланке рецидив овог имена. Пелагонија је већ гркизиран назив, док Полог можемо да сматрамо словенизираним. Иначе све ово сматрам називима за поље.

(Уско) Поље ми се не уклапа у ову хронологију, јер морфолошки вуче на источно словенски поље у односу на ПАЛА(нка) која би у том случају била Пољанка.

Што се шкопљења тиче, не ради се о евнусима него о прасићима.

Poslednja izmena:
Polako pitao sam te za Knezevinu Muzakiju posto je i u vezi sa istorijom Albanije pa sam mislio da si bolje upoznat sa time.

E a sada sta je vazno Bela Vlaska ili Beli Vlasi su Mezi ili Mizi, Crna Vlaska ili Stara Vlaska, Stari Vlah itd. su Nigri Latini ili Crni Vlasi (Morlaci) oni bi bili Iliri.

Za Sirmium Vlasku nisam siguran.

Medjutim postoje i nazivi koji nisu iz Vizantijskih izvora a to su Bugarski koji Vlahe juzno od Dunava nazivaju Beli Vlasi a Vlahe severno od Dunava Crnim Vlasima.
Po ovome Rumuni su Crni Vlasi (Dacani) a Aromuni su Beli Vlasi (Mezi i Makedoni).

Dzon Musaka ako mislis , onda znam da je od njegovo mesto Molosi negde u Janini nakon dolaska osmanlije otisao u Italiju (Pulje) i znam da je bio u to vreme Kral Napolija , i sahranjen u velikoj crkvi u Brindizi
(Historia e genealogia della casa Musacchia),
Ne znam bas za njega nesto .

A ovi beli i crni vllasi , dali govore isto ?

Daci ?
Makedonci ?
Iliri ?
Thraci?
Љуљезим, све су они. Кад не знаш ко си онда си све што пожелиш. Исто тако и ви, Илири су живели од Пелопонеза до извора Рајне ( не само у Илирикуму него и у Норикуму, Ретији, а дошли су са СЕВЕРА, што се никако не уклапа у етногенезу Албанаца нити Цинцара ), нема никаквих доказа да се албански језик говорио, нит има земних остатака било каквих ужих кранијума од динарског а на западу боребија било где осим у Албанији и Грчкој ( и на Косову али тек од доласка Турака) али ви лепо пожелели да сви Илири буду Албанци, па докажи :

753px-PrehistoricIllyriansMap.jpg

Љуљезим, све су они. Кад не знаш ко си онда си све што пожелиш. Исто тако и ви, Илири су живели од Пелопонеза до извора Рајне ( не само у Илирикуму него и у Норикуму, Ретији, а дошли су са СЕВЕРА, што се никако не уклапа у етногенезу Албанаца нити Цинцара ), нема никаквих доказа да се албански језик говорио, нит има земних остатака било каквих ужих кранијума од динарског а на западу боребија било где осим у Албанији и Грчкој ( и на Косову али тек од доласка Турака) али ви лепо пожелели да сви Илири буду Албанци, па докажи :

Ima dokaza , kako nema .
Ah pozelan i ako jesam ili nisam sta ce biti , opet moram imati neku poreklu .. Ali dokaza ima u vezi Ilira i Albanaca .

Zato što je Rimsko carstvo podeljeno tek 1024 na istočno i zapadno.
Katoličko i pravoslavno.
Grčka je u ranijoj istoriji posle osvajanja Rimljana izdeljena i delovi su predstavljali obične Rimske provincije kao i ostale.

Homer tvrdi da su Jeleni za vreme Trojanskog rata bili mali narod.
Nakon toga su morali pogrčiti neke okolnje narode.
Misli se prvenstveno na Pelasge ali niko pouzdano ne zna kom rodu su pripadali
i kojim su jezikom govorili,samo predpostavke.

Evo ovde sam saznao da su to bili Arman Makedoni.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back