Vlasi — balkanski fenomen

Нису Власи пореклом Румуни, него су Румуни пореклом Власи.
Заправо кад је створена румунска нација, велики део влашког народа је учествовао у њеном стварању и постао део румунске нације. Али, Румуни етнички нису само Власи, већ има ту и романизованих Словена, има ту и других романизованих народа који су ушли у састав румунске нације и државе.

Е сад, Власи у Источној Србији етнички јесу сродни са Власима у Румунији, али нису учествовали у стварању румунске државе и румунске нације. Заправо, влашки језик који се говори овде у Србији разликује се од стандардизованог румунског језика. То је архаични језик, и многи Румуни не би разумели Влахе из Србије. То би било исто као да човек из времена Зоне Замфирове дође у Београд, данашњи Срби би га пола разумели, а пола не би.

Власи Србије имају и етничко српско порекло, заправо велики део њих су романизовани Словени тј. Срби. Како никада нису учествовали у формирању румунске нације не идентификују се са Румунијом и Румунима у великом броју, тј у већини. Врло мали број њих се изјашњва као Румуни, већина се изјашњава као Власи или чак Срби. Иако сви говоре влашки језик. Велике су српске патриоте и воле Србију и више пута је Румунија покушала да их преведе на своју воденицу, чак слали неке румунске попове на канонску територију СПЦ, али није успело, већина Влаха остала је верна СПЦ о није прешла у РПЦ.
Тако да нема шта да се секираш, и нервираш, сви смо овде измешани, и нема народа који није, битно је како се ти осећаш. Ако се национално осећаш као Србин, нема потребе да будеш било шта друго, нити етничко порекло може да ти смета. Може само да буде једно богатство, а никако сметња.

Dačani su u istoriji poznati kao borci protiv Rimljana koji danas insistiraju na tome da su Rimljani.

Malo šizofreno, rekao bih.
U svakom slučaju Srbin nema prijateljskijeg naroda od rumunskog, a koliko sam imao prilike da čujem i oni slično kažu.
Rumun ima tri brata, Dunav, šumu i Srbina.

Pre nekoliko meseci sam naleteo na ovaj članak o poreklu Vlaha i od tada ne mogu da se smirim.
Najgore je što postoje desetine knjiga na istoj stranici tako da ne mogu da ignorišem članak.
Jel ima još Vlaha ovde?! Kako se odnosite prema svom poreklu koje je tako lepo sakrivano od nas?

Pogledajte prilog 1508239

Ja ne znam čega si ti to šokiran; pa svi Vlasi istočne Srbije su zapravo potomci doseljenika sa područja današnje Rumunije u zadnjih nekoliko vekova. Nemaju oni gotovo nikakve veze sa starim srednjovekovnim vlaškim stanovništvom, već su doseljenici iz XVIII stoleća.

Mislim logično. Rumunija se do pre 150 godina zvala Vlaška. Rumunski identitet je izgrađen ujedinjenjem Vlaške i Moldavije. Tako da je Rumun više državljanstvo nego narod jer su Vlasi van Rumunije nastavili da se nazivaju Vlasi.

Promena dolazi u srpskom jeziku; naši stari su odlučili da novu državu nazovu Rumunijom 1864. godine, umesto Vlaškom.

Inače se Vlaška i pre 1864. godine nazivala isto na njihovom narodnom jeziku; Rumunska zemlja.

Promena dolazi u srpskom jeziku; naši stari su odlučili da novu državu nazovu Rumunijom 1864. godine, umesto Vlaškom.

Inače se Vlaška i pre 1864. godine nazivala isto na njihovom narodnom jeziku; Rumunska zemlja.
Pa to je i u engleskom i svakom drugom jeziku. Taj region je bio poznat kao Principality of Walachia, a od 1864. u engleski ulazi naziv Rumania.

Pa to je i u engleskom i svakom drugom jeziku. Taj region je bio poznat kao Principality of Walachia, a od 1864. u engleski ulazi naziv Rumania.

Da, zato što je službeni jezik bio crkvenoslovenski i Vlaške tj. Rumunije i Moldavije. On je bio osnovno komunikativno sredstvo.

Međutim, sa prodorom narodnih jezika i njih je zahvatio sličan proces koji je kada je i ovde bio odbačen slavenoserbski jezik, odnosno sličan proces koji je zahvatio generalno sve evropske zemlje. I službeno su prešli na vernakular.

Ali Vlaška je bila i pre i posle Rumunija; to nije stvar promene termina, već pitanje jezika. Nazivi za neke zemlje razlikuju se u zavisnosti od jezika. Npr. mi koristimo i nazive Grčka i Albanija, iako oni veze nikakve nemaju sa tim kako se te zemlje zovu zaista (Šćiperija i Helas).

Od nekih poznatijih Hrvata vlakom porijekla prvo mi padaju napamet Miomir Žužul, Ivo Sanader i Marko Livaja.
Najpoznatiji su ti Imoćani i Zapadni Hercegovci. Hrvati imaju zanimljivu genetiku, često regionalnu, gde je jedna grana, stara kojih 700-800 godina, dominantna u jednom području dok je na drugim krajevima gotovo nepostojeća. Kod Srba, što se tiče rodova za koje pretpostavljamo da su bili vlaškog statusa, drugačija je rasprostranjenost, kao recimo za J2b Y22059 Kriče ili N2 FT182494 ili npr Vlahoviće J1 FT11470 itd koji su rasprostranjeni na celom području za koja se pretpostavlja da su ih naselili Srbi

Back