Андроник Палеолог (1259-1332) је насилно преселио многе Влахе у Малу Азију, у Опсикион (Битинија).
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Да ли знаш колико се влашки који се говори у источној Србији разликује од стандардног, модерног румунског? У смислу као српски од.....Славане, пошто се представљаш као поборник очувања етницитета такозваних Влаха Србије, од тебе још увек чекам списак гимназија у којим се предавају влашки као матерњи језик и историја на влашком језику.
У источној Србији постоје два наречја такозваног влашког: један је истоветан румунском банатском а други румунском олтенском наречју. Највећа разлика у овим наречјима је у изговору. Књижевни румунски је изграћен на основи олтенског. Према томе један говор Влаха Србије је исти румунском књижевном а други није.Да ли знаш колико се влашки који се говори у источној Србији разликује од стандардног, модерног румунског? У смислу као српски од.....
...kao srpski koji govori neuki Leskovčanin za razliku od srpskog koji govori intelektualac iz Baeograda.Да ли знаш колико се влашки који се говори у источној Србији разликује од стандардног, модерног румунског? У смислу као српски од.....
Rumuni i Mađari su genetički uglavnom Sloveni.
"Rumunski je način na koji Sloveni govore latinski."
![]()
А Словени су углавном Дачани, Трачани и Илири.Rumuni i Mađari su genetički uglavnom Sloveni.
Nisu uglavnom.А Словени су углавном Дачани, Трачани и Илири.
Ајд добро, ако ти кажеш.
Ovi prvi bas i ne.Rumuni i Mađari su genetički uglavnom Sloveni.
А шта по теби значи бити Словен? Припјат, Перун, огањ и мач, гусле, ракија, баклава, сарме и чевапчићи?Rumuni i Mađari su genetički uglavnom Sloveni.
I2a hg + R1a hg u najmanju ruku.А шта по теби значи бити Словен? Припјат, Перун, огањ и мач, гусле, ракија, баклава, сарме и чевапчићи?
Rumuni i Moldavci su veoma blisku južnim Slovenima genetički.Ovi prvi bas i ne.
Uostalom, ne bi izgledom toliko strcali cak i naspram juznih Slovena.
Знам да је то популарно схватање науке, наиме да генетске хаплогрупе имају везе са етницитетом. Али нећеш наћи научника (не неког шарлатана којих има пуно) који бе с тиме сложио. Нема словенских хаплогрупа, нема немачких хаплогрупа, нема шпанских хаплогрупа, итд.I2a hg + R1a hg u najmanju ruku.
Naravno da nema slovenskih ili uopšte etničkih haplogrupa, ali haplogrupe na neki prostor dolaze migracijom. Upravo su Sloveni na Balkan doneli I2a i R1a verovatno i neke druge hg poput I1 i N. Moguće i da su neke grane I2a bile na Balkanu pre dolaska Slovena ali po svemu sudeći većinu grana I2a hg doneli su Sloveni.Знам да је то популарно схватање науке, наиме да генетске хаплогрупе имају везе са етницитетом. Али нећеш наћи научника (не неког шарлатана којих има пуно) који бе с тиме сложио. Нема словенских хаплогрупа, нема немачких хаплогрупа, нема шпанских хаплогрупа, итд.
Хаплогрупе су много старије од савременог појмовања етницитета. Сви смо ми бар делимично и мање-више удаљена родбина. Неки од удаљене браће су Хрвати, други Албанци, трећи Мађари, четврти Румуни, пети Грци, итд. На почетку свако сматра само своју линију наследства једином праведном и истинитом наследицом удаљених заједничких предака. Али ко о овом питању мало више размисли схвата колико је то неосновано.
Немам воље да овде напишем књигу о социолошким, психолошким и културалним аспектима етницитета наспрам генетичке археологије.
Погрешно си ме схватио. Написао сам о браћи Срба. Да појасним, удаљена браћа Срба су Хрвати, Албанци, Бугари, Мађари, Румуни, Грци, итд.Ali nigde Srba, je li tako papski robe?![]()
Погрешно си ме схватио. Написао сам о браћи Срба. Да појасним, удаљена браћа Срба су Хрвати, Албанци, Бугари, Мађари, Румуни, Грци, итд.
Кад се помирите са Хрватима, Албанцима и Бугарима тек онда можете говорити да због генетике Румуни су вам блиски.
Jato rusalki na Vltavi noću, pasaž iz Smetanine simfonijske poeme Vltava:I kad još dodamo na to slavljenje slovenskih vila Rusalki koje se očuvalo kod naših Vlaha:
x1veojf
Rusalke su vodene vile od kojih se žene ruše - padaju u trans.