Vlasi — balkanski fenomen

Славане, пошто се представљаш као поборник очувања етницитета такозваних Влаха Србије, од тебе још увек чекам списак гимназија у којим се предавају влашки као матерњи језик и историја на влашком језику.
Да ли знаш колико се влашки који се говори у источној Србији разликује од стандардног, модерног румунског? У смислу као српски од.....

Да ли знаш колико се влашки који се говори у источној Србији разликује од стандардног, модерног румунског? У смислу као српски од.....
У источној Србији постоје два наречја такозваног влашког: један је истоветан румунском банатском а други румунском олтенском наречју. Највећа разлика у овим наречјима је у изговору. Књижевни румунски је изграћен на основи олтенског. Према томе један говор Влаха Србије је исти румунском књижевном а други није.

Поред овога постоје велике разлике у вокабулару због тога што Власи Србије уче српски књижевни, а не румунски, као свој језик модерне мисли. Другим речима, целу културу двадесетог и овог века Власи Србије нису добили на свом матерњем него на државном језику. Данас за свакодневне потребе већина користе српски.

...kao srpski koji govori neuki Leskovčanin za razliku od srpskog koji govori intelektualac iz Baeograda.
Baza je ista, ali je vlaški sočniji u zvuku i siromašniji po fondu reči, dok je rmunski očišćen i sterilisan po zvuku, ali ima ogroman vokabular i ima gramatiku

I2a hg + R1a hg u najmanju ruku.
Знам да је то популарно схватање науке, наиме да генетске хаплогрупе имају везе са етницитетом. Али нећеш наћи научника (не неког шарлатана којих има пуно) који бе с тиме сложио. Нема словенских хаплогрупа, нема немачких хаплогрупа, нема шпанских хаплогрупа, итд.

Знам да је то популарно схватање науке, наиме да генетске хаплогрупе имају везе са етницитетом. Али нећеш наћи научника (не неког шарлатана којих има пуно) који бе с тиме сложио. Нема словенских хаплогрупа, нема немачких хаплогрупа, нема шпанских хаплогрупа, итд.
Naravno da nema slovenskih ili uopšte etničkih haplogrupa, ali haplogrupe na neki prostor dolaze migracijom. Upravo su Sloveni na Balkan doneli I2a i R1a verovatno i neke druge hg poput I1 i N. Moguće i da su neke grane I2a bile na Balkanu pre dolaska Slovena ali po svemu sudeći većinu grana I2a hg doneli su Sloveni.

Хаплогрупе су много старије од савременог појмовања етницитета. Сви смо ми бар делимично и мање-више удаљена родбина. Неки од удаљене браће су Хрвати, други Албанци, трећи Мађари, четврти Румуни, пети Грци, итд. На почетку свако сматра само своју линију наследства једином праведном и истинитом наследицом удаљених заједничких предака. Али ко о овом питању мало више размисли схвата колико је то неосновано.

Немам воље да овде напишем књигу о социолошким, психолошким и културалним аспектима етницитета наспрам генетичке археологије.

Хаплогрупе су много старије од савременог појмовања етницитета. Сви смо ми бар делимично и мање-више удаљена родбина. Неки од удаљене браће су Хрвати, други Албанци, трећи Мађари, четврти Румуни, пети Грци, итд. На почетку свако сматра само своју линију наследства једином праведном и истинитом наследицом удаљених заједничких предака. Али ко о овом питању мало више размисли схвата колико је то неосновано.

Немам воље да овде напишем књигу о социолошким, психолошким и културалним аспектима етницитета наспрам генетичке археологије.

Ali nigde Srba, je li tako papski robe? :kafa:

Ali nigde Srba, je li tako papski robe? :kafa:
Погрешно си ме схватио. Написао сам о браћи Срба. Да појасним, удаљена браћа Срба су Хрвати, Албанци, Бугари, Мађари, Румуни, Грци, итд.
Кад се помирите са Хрватима, Албанцима и Бугарима тек онда можете говорити да због генетике Румуни су вам блиски.

Погрешно си ме схватио. Написао сам о браћи Срба. Да појасним, удаљена браћа Срба су Хрвати, Албанци, Бугари, Мађари, Румуни, Грци, итд.
Кад се помирите са Хрватима, Албанцима и Бугарима тек онда можете говорити да због генетике Румуни су вам блиски.

Pa kad smo već kod toga, mi sa Rumunima slabo imamo problema, tačnije nismo ih imali nikad. Dok sa ovima drugima i te kako imamo problema. Znaš li možda legendu, to jest rumunsku legendu, da je neki tamošnji vladar zakleo svoj narod da nikada ne zarati sa Srbima, jer je svojevremeno neki "srpski car" spasio kompletnu vladarsku kuću od istrebljenja?

Мелодија Хатикве је једна стара румунска народна песма, признаје Times of Israel

4wlu86V.jpg

https://www.timesofisrael.com/how-a...manian-folk-song-combined-to-produce-hatikva/

Back