Vlasi — balkanski fenomen

Neka od prezimena Srba koji su postali Vlasi, Rumuni, Karavlasi i Cincari:

Baba, Bogdan, Dragan, Draghici, Glavan, Macedonski, Marcovici, Minovici, Moscovici, Pavlovici, Pavel, Petrovici, Popovici, Pop, Prodan, Radu, Sava, Savin, Serb, Serban, Serbanescu, Serbu, Skutnik, Stoian, Stoica,Voinov, Popa, Popescu, Stan,

Зато што Грци немају другог имена за Влахе.
У De Administrando Imperio, написаном у десетом веку, Порфирогенит не зна за Влахе али зна за Романе на Дунаву као што и на Јадранском приморју. Порфирогенит разликује грчки-говереће Ромеје од латински-говореће Романе. Према њему Ромеји су наследници Источног Римског Царства док Балкански Романи су досељеници из Италије.

Пар векова касније Кинамос (Ἰωάννης Κίνναμος) пише да Власи су пореклом из Италије.

Моје мишљење о коришћењу термина Влах од стране Ромеја јесте због тога што су Ромеји изгубили велики део Балкана у седмом веку остављајући Романе да се сами сналазе под најездом Авара, Словена и Бугара. Кад су крајем десетог века и почетком једанаестог века Ромеји поново освојили Бугарску, преузели су словенски термен Влах за Романе који су се још увек налазили на Балкану.

Иначе савремени Грци не признавају етницитет Влаха. То раде и Срби кад не признавају посебни етницитет Влаха споменутим у српским средњовековним повељама као што и у каснијим хрватским, мађарским, аустријским, итд поменама Влаха. За савремене Грке, исто као и за савремене Србе, ти Власи су Грци односно Срби.

Neka od prezimena Srba koji su postali Vlasi, Rumuni, Karavlasi i Cincari:

Baba, Bogdan, Dragan, Draghici, Glavan, Macedonski, Marcovici, Minovici, Moscovici, Pavlovici, Pavel, Petrovici, Popovici, Pop, Prodan, Radu, Sava, Savin, Serb, Serban, Serbanescu, Serbu, Skutnik, Stoian, Stoica,Voinov, Popa, Popescu, Stan,
Да ли ти знаш влашки? И одакле ти горњи списак?

Mnogi Srbi su postali Mađari. Ne samo u Srbiji (Vojvodini) nego i susednim državama. Pomađarena srpska imena i prezimena su kod današnjih Mađara među najčešćim a i genetska istraživanja su pokazala i dokazala da 46% Mađara pripada haplogrupama R1a i I2a. Svi Mađari u Vojvodini su potomci pomađarenih. Pre 18. veka Mađara nije bilo u Vojvodini a sa početkom 18. veka je počela mađarizacija Srba i ostalih u Vojvodini koja traje i danas.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Mađarizacija

Na prvoj mapi je lepo prikazano širenje mađarizacije u Vojvodini od 1720. do 1910. godine.

Srpski putopisac Joakim Vujić je lepo objasnio kako su Srbi postali Vlasi u Oršavi.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Oršava

Svi Srbi u Markovcu kod Vršca su povlašeni/porumunjeni.

http://sr.wikipedia.org/sr-el/Markovac_(Vršac)

"Има и Србаља, обаче они су се повлашили и скоро сасвим свој матерњи језик позаборављали"

Значи из ове реченице мора да произлази да су сви Власи у Оршави некада били Срби?

Занимљиво је приметити да романизација као процес није директно везана за Србе већ за Мађаре и, у мањој мери, данашње Украјинце.
Веома је интересантно да само српски сумњиви извори говоре о масовној румунизацији Срба у Банату. Ово се једноставно није догодило.

Занимљиво је приметити да романизација као процес није директно везана за Србе већ за Мађаре и, у мањој мери, данашње Украјинце.
Веома је интересантно да само српски сумњиви извори говоре о било каквој масовној румунизацији Срба у Банату. Ово се једноставно није догодило.
Da li si ti Srbin ili takozvani Vlah? Rumunizacije odnosno Vlahizacije Srba u Banatu je itekako bilo. Ako pogledate mapu Aleksandra Belića sa štokavskim govornim područjem videt ćete da se jedan deo njega nalazi i na rumunskom delu Banata a njegovi štokavski stanovnici su svi porumunjeni, povlašeni. Ovo je istina od koje se ne može pobeći.

Ako pogledate mapu Aleksandra Belića
Ако погледамо Белићеву карту, испада да је писао неистине као да се код Софије говори српски дијалект.....односно у Западној Бугарској да су почетком 20. века живели бугаризовани Срби - тако да говорити о Белићевим дијалектичким картама је, најблаже речено, „пристрасно“
Милојевићеве идеје 19. века увек су тамо где видимо искривљено тумачење Вукових речи: "Срби сви и свуда"

Poslednja izmena:
Ако погледамо Белићеву карту, испада да је писао неистине као да се код Софије говори српски дијалект.....односно у Западној Бугарској да су почетком 20. века живели бугаризовани Срби - тако да говорити о Белићевим дијалектичким картама је, најблаже речено, „пристрасно“
Znam da istina boli.

Па ја сам прави Влах а ти мени не одовараш. Ако желиш да будеш сматран озбиљним није довољно да бацаш непоткрепљене тврдње. Потребно је дати изворе и цитате. А Википедија није поуздана.

Дакле, молим цитате, ауторе, књиге итд.

Хвала.

Па ја сам прави Влах а ти мени не одовараш. Ако желиш да будеш сматран озбиљним није довољно да бацаш непоткрепљене тврдње. Потребно је дати изворе и цитате. А Википедија није поуздана.

Дакле, молим цитате, ауторе, књиге итд.

Хвала.
Upravo vi povlašeni mitomani bacate nepotkrepljene tvrdnje.

Давно сам на овом форуму у суседној теми замолио некога да ми изнесе доказе да су од Софије до Трнова некада постојале бар 2 српске школе? Још чекам....
Pa i skoro sva Makedonija nije štokavska a svi znamo da su njeni stanovnici srpskog porekla.

U izveštaju francuskog generala Marmona iz 1807. godine se za grad Ohrid
Добро - опет са Википедије ... добро - како је Мaрмон препознао ко су Бугари и Срби, а ко Власи?
Јер после 30 година – Виктор Григорович, један од најпознатијих слависта, видео је углавном Бугаре али и Турке и Влахе. Где су се Срби иселили?

1636417545688.png

Da se vratimo na Vlahizaciju, Cincarizaciju i Rumunizaciju Srba?
Па не знам на шта да се враћамо - немаш доказа - користиш само Википедију - шта ту има да се прича.... Хоћеш да докажеш да су Срби масовно асимиловани од свих суседних народа - то је само још један мит и заблуда....

Back