Vlasi — balkanski fenomen

Za I2a da je slovenska

https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Serbs#CITEREFKačar_et_al.2019

Older research considered that the high frequency of this subclade in the South Slavic-speaking populations to be the result of a "pre-Slavic"
paleolithic settlement in the region, the research by O.M. Utevska (2017) confirmed that the haplogroup STR haplotypes have the highest
diversity in Ukraine, with ancestral STR marker result "DYS448=20" comprising "Dnieper-Carpathian" cluster, while younger derived
result "DYS448=19" comprising the "Balkan cluster" which is predominant among the South Slavs.[8]

Olga Utevska
V. N. Karazin Kharkiv National University · Department of Genetics and Cytology
26.12 ·
PhD

According to Fóthi et al. (2020), the distribution of ancestral subclades like of I-CTS10228 among contemporary carriers indicates a rapid
expansion from Southeastern Poland, is mainly related to the Slavs, and the "largest demographic explosion occurred in the Balkans".[10]

name Erzsébet Fóthi
name of institution
Eötvös Loránd University
doctoral school
ELTE Doctoral School of Biology ( lecturer )
contacts
phone number +36 1 210-1075
Degree, title
scientific degree, title PhD
year of degree 1996
degree discipline biological sciences
the name of the institution awarding the degree ELTE
Хвала за податак. О овоме треба мало да размислим.

За сада кажем да оно што тврди цитат

According to Fóthi et al. (2020), the distribution of ancestral subclades like of I-CTS10228 among contemporary carriers indicates a rapid
expansion from Southeastern Poland, is mainly related to the Slavs, and the "largest demographic explosion occurred in the Balkans".[10]

не може бити тачно, јер распрострањеност једне мушке хаплогрупе не указује на демогарфску егзплозију него на преживљавање мушке линије једног претка међу свим осталим мушким прецима. На пример, скоро сви Европљани имају и монголске генетике (од Џингис Хана и његових освајача) а нису Монголи.

У вези са цитираним чланцима, објављени су у Annals of Human Biology и од стране Украјинске Академије Науке. Ни један ни други нису међу најпознатијим и најприхваћенијим публикацијама, као што би била на пример American Journal of Human Genetics. Ипак, изгледа да нису у категорији псеудонауке попут Кљосових публикација. Сазнаћемо преко неколико година да ли их светска наука прихвата или не.

Проблем код сагледавања било које материје је тежња неком поједностављењу, упрошћивању, тако се код генетичких истраживања настоји све то објединити у неколико група, старо-словенску и па палео-балканску, друге се занемарују, маргинализују, а заправо имамо читав спектар варијабичности унутар тако грубе подјеле уз додатак гдје су ту остали у тој причи и које тешко можемо свстати у такву подјелу. И на крају на основу којих параметара смо закључили да је И2а1 хаплогрупа, најчешћа код балканских народа, старо-словенска а не палео-балканска?

Тачно је да постоје студије (рецимо са сајта овдје) које воде том закључку. И ту је заступљеност подгране хаплогрупе I2a1-L621-Y3120, која се из хаплогрупе I2a развила прије два и по миленијума. Имамо процентуалну заступљеност ове (најчешће код овдашњих народа) подгране и аритметичку у односу на укупан број тестираних који имају ову подрану хаплогрупе.
Процентуално је мање у Русији и Украјини него у балканским земљама, али како је већа популација, већа је и заступљеност у односу на укупан број.
На основу тога у поменутом чланку су закључили;
It seems that the homeland of the haplogroup Din (Y3120) are the historical Black Sea steppes from Romania through Ukraine to the Volga. From these areas, genetic migration was to the west, to Poland, Slovakia and the Czech Republic. The second migration route would be from Romania to the Hungarian Plain. The third is from the north to Croatia, Serbia, Bosnia and Slovenia. All these YDNA migrations were no more than 2,500 years ago.
да је прапостојбина ове (динарске) подгране (Y3120) хаплогрупе И2а црноморска степа од Румуније преко Украјине до Волге. Те да су са ових простора ишле генетске миграције, један крак на запад (Пољску, Словачку и Чешку), други крак у Мађарску, а трећи из Румуније у балканске земље. И да су се ове миграције дешавале прије више од два и по миленијума (??).
Тешко је рећи колико ови закључци имају основе. Гледајући укупну популацију оних који имају ову подгране имају, али пуно је ту фактора који су одредили колика ће бити данашња популација, нису се сви простори равномјерно демографски (и етнографски) развијали кроз историју.
Могуће јесте да су се дешавале овакве миграције са сјевера преко Дунава на југ, могуће је и да су се дешавале миграције и са ових простора преко Дунава на сјевер и исток, које нису забиљежене у списима из једноставног разлога јер ти древни народи који су настањивали просторе са оне стране Истра нису оставили сачуваних списа.

Закључке које данас изводимо су на основу подударања и преклапања резултата тестирања генетике припадника данашњих народа, ту се на основу аритметичке вјероватноће и ако је већа популација на неком простору може претпоставити да су миграције ишле са тог простора. Међутим, то није довољно, тек када добијемо резултате тестирања одређеног броја скелета (а на теми о Аварима сам приложио резултате тестирања 26 скелета, 18 мушких и 8 женских, нађених у аварским гробницама, резултати су занимљиви, разнолики и оношто је важно битно се разликују од тестирања популације која данас битише а тим просторима), што већи узорак то боље, из тих временских периода прије 2-2.500 година и са различитих простора, моћи ћемо добити бољу слику о тим миграцијама, до тада се боље уздржати, фразу "доказано је" је прилично глупо користити, до неких одговора ваља причекати.

Занимљиво да грчки историчар Лаоник Халкоколинд у свом дјелу (овдје) у првој књизи поглавље 38 (стр.52-55) и још неким поглављима
Laonikos Chalkokondyles 52-55 a.jpg

Влахе које он оне настањене у Влашкој назива Дачанима (а Влашку назива Дакијом) сврстава у исту расу (за коју каже да је настарија и највећа од свих на свијету) са Трибалима (Србима), Сарматима (Русима), Мезима (Бугарима), Илирима и другим словенским народима, односно Лаоник Влахе (Дачане) сврстава у породицу словенских народа.
Занимљивије је јер доста добро познаје Дачане (Влахе) па тако у другој књизи поглавље 22 (стр.122-125)
Laonikos Chalkokondyles 122-125.jpg

пише да говоре језиком који је сличан италијанском, али толико искварен и другачији од њега да је тешко да Италијани разумију било шта што кажу, осим ако препознају ријечи које се изговарају изразито.
У наставку пише не постоје сазнања која имају историјску валидност која би тачно утврдила одакле су и кад Дачани (Власи) дошли у ову земљу и населили је говорећи исти језик као Римљани и користећи њихове обичаје.

И то је баш занимљиво да Халкоколинд који сродности језика даје важност (и тако Албанце елиминише да су Илири, и да он добро зна да Албанци никако не могу бити Илири, што је наравно исправна тврдња и то смо на другој теми претресли), овдје чини изузетак и Влахе (Дачане) и поред различитог језика ипак сврстава у исту расу са другим словенским народима, односно сврстава их у Словене.
И ту иде питање. Зашто то чини?
Два су одговора, стекао је погрешно увјерење или је нешто тада знао што ми данас не знамо.

Па какав ти је овај превод са грчког на енглеском? Погледај и сам прву реченицу: на грчком пише Мизи и Трибали, а у енглеском преводу пише Бугари и Срби.

Толико о томе ко је ставио неСловене међу Словенима.

Па какав ти је овај превод са грчког на енглеском? Погледај и сам прву реченицу: на грчком пише Мизи и Трибали, а у енглеском преводу пише Бугари и Срби.

Толико о томе ко је ставио неСловене међу Словенима.
Прво, елементарна пристојност у комуникацији на нету налаже да нашишеш ник оног коме одговараш или приложиш цитат на који имаш реплику.
То смо на другим темама детаљно "претресли", превод је Калделисов који је и детаљно изучавао Халкоколинда, одлично познаје његов рад и превод је прилагођен данашњем времену, да би што мање смутњи уносио.
На много мјеста Лаоник пише за земљу Србија, али када пише о народу пише Трибали (па су цар Душан, краљ Милутин и ини трибалски владари), и Лаоник Русе из неког разлога назива Сарматима, Русију Сарматијом, Мезе Бугарима, Србе Трибалима, Влахе Дачанима, Влашку Дакијом итд. Мало је компликовано само са Илирима, но то није ова втема, писао сам о томе на другој.
Лаоник не пише Словени, већ пише ова раса, у коју у наставку сврстава и Влахе, а Калделис у загради иза ова раса ставља Словени.
Тако сам и написао у посту
Влахе које он оне настањене у Влашкој назива Дачанима (а Влашку назива Дакијом) сврстава у исту расу (за коју каже да је настарија и највећа од свих на свијету) са Трибалима (Србима), Сарматима (Русима), Мезима (Бугарима), Илирима и другим словенским народима,....
а у наставку реченице сам само пренио Калделисову опаску у загради
..... односно Лаоник Влахе (Дачане) сврстава у породицу словенских народа.
односно написао сам оно што произилази из Лаониковог писања и што је очигледно.

Прво, елементарна пристојност у комуникацији на нету налаже да нашишеш ник оног коме одговараш или приложиш цитат на који имаш реплику.
То смо на другим темама детаљно "претресли", превод је Калделисов који је и детаљно изучавао Халкоколинда, одлично познаје његов рад и превод је прилагођен данашњем времену, да би што мање смутњи уносио.
На много мјеста Лаоник пише за земљу Србија, али када пише о народу пише Трибали (па су цар Душан, краљ Милутин и ини трибалски владари), и Лаоник Русе из неког разлога назива Сарматима, Русију Сарматијом, Мезе Бугарима, Србе Трибалима, Влахе Дачанима, Влашку Дакијом итд. Мало је компликовано само са Илирима, но то није ова втема, писао сам о томе на другој.
Лаоник не пише Словени, већ пише ова раса, у коју у наставку сврстава и Влахе, а Калделис у загради иза ова раса ставља Словени.
Тако сам и написао у посту а у наставку реченице сам само пренио Калделисову опаску у заградиодносно написао сам оно што произилази из Лаониковог писања и што је очигледно.
Ајде бре, стално пишеш пропаганду. Узимаш нетачно преведене текстове и спинујеш их у српске националистичке причице, као на пример да је Халкондил искључио Албанце из Словена у укључио је Румуне, тј. Влахе. Уствари сви данашњи народи, па и Словени, вуче порекла из разноразних корена. Срби су Трибали а Бугари Мизи исто толико колико су Енглези Думнони.

Ајде бре, стално пишеш пропаганду. Узимаш нетачно преведене текстове и спинујеш их у српске националистичке причице, као на пример да је Халкондил искључио Албанце из Словена у укључио је Румуне, тј. Влахе. Уствари сви данашњи народи, па и Словени, вуче порекла из разноразних корена. Срби су Трибали а Бугари Мизи исто толико колико су Енглези Думнони.
Не само што тролујеш друге теме, него и тему коју си отворио.
И гдје нађе Думноне (овдје) у овој причи између којих заиста постоји веза и данашњих становника Корнвала, но то је друга тема.
Нити вршим какву пропаганду нити узимам "нетачно" преведене текстове, напротив, управо сам скенирао и приложио (а могао сам само текст на еглеском) паралелно и грчки текст и енглески превод баш зато што се разликују имена народа и у намјери да боље сагледамо тему, не улазећи колико је и да ли је уопште Лаоник у праву, када тај народ сврстава у исту расу са другим слоенским народима. Нити вршим какву пропаганду (коју само типови које мрзи да читају све осим половине једне реченице могу "примијетити") нити сам уопште написао да је то и моја тврдња, али јесте корисна информација када пишемо о поријеклу овог народа, чисто да је "примимо к знању".
Како си се показао неспособним за разбориту комуникацију, док се не нормализујеш, што се мене тиче, идеш на опцију игноре.

Poslednja izmena:
Занимљиво да грчки историчар Лаоник Халкоколинд у свом дјелу (овдје) у првој књизи поглавље 38 (стр.52-55) и још неким поглављима
Pogledajte prilog 767772
Влахе које он оне настањене у Влашкој назива Дачанима (а Влашку назива Дакијом) сврстава у исту расу (за коју каже да је настарија и највећа од свих на свијету) са Трибалима (Србима), Сарматима (Русима), Мезима (Бугарима), Илирима и другим словенским народима, односно Лаоник Влахе (Дачане) сврстава у породицу словенских народа.
Занимљивије је јер доста добро познаје Дачане (Влахе) па тако у другој књизи поглавље 22 (стр.122-125)
Pogledajte prilog 767776

пише да говоре језиком који је сличан италијанском, али толико искварен и другачији од њега да је тешко да Италијани разумију било шта што кажу, осим ако препознају ријечи које се изговарају изразито.
У наставку пише не постоје сазнања која имају историјску валидност која би тачно утврдила одакле су и кад Дачани (Власи) дошли у ову земљу и населили је говорећи исти језик као Римљани и користећи њихове обичаје.

И то је баш занимљиво да Халкоколинд који сродности језика даје важност (и тако Албанце елиминише да су Илири, и да он добро зна да Албанци никако не могу бити Илири, што је наравно исправна тврдња и то смо на другој теми претресли), овдје чини изузетак и Влахе (Дачане) и поред различитог језика ипак сврстава у исту расу са другим словенским народима, односно сврстава их у Словене.
И ту иде питање. Зашто то чини?
Два су одговора, стекао је погрешно увјерење или је нешто тада знао што ми данас не знамо.

Pa nije niti pogrešio niti z so nešto što ne znamo. Rekao bih da je odgovor očigledan prilično. Oni su bili u kulturološkom smislu deo slovenske civilizacije. Bez obzira na to što nisu govorili našim jezikom kao maternjim, crkveno slovenski imao je ulogu službenog karaktera; u diplomatiji i Crkvi.

Не само што тролујеш друге теме, него и тему коју си отворио.
И гдје нађе Думноне (овдје) у овој причи између којих заиста постоји веза и данашњих становника Корнвала, но то је друга тема.
Нити вршим какву пропаганду нити узимам "нетачно" преведене текстове, напротив, управо сам скенирао и приложио (а могао сам само текст на еглеском) паралелно и грчки текст и енглески превод баш зато што се разликују имена народа и у намјери да боље сагледамо тему, не улазећи колико је и да ли је уопште Лаоник у праву, када тај народ сврстава у исту расу са другим слоенским народима. Нити вршим какву пропаганду (коју само типови које мрзи да читају све осим половине једне реченице могу "примијетити") нити сам уопште написао да је то и моја тврдња, али јесте корисна информација када пишемо о поријеклу овог народа, чисто да је "примимо к знању".
Како си се показао неспособним за разбориту комуникацију, док се не нормализујеш, што се мене тиче, идеш на опцију игноре.
Ма ти си трол и пропагандиста.

С једне стране пишеш да је Халкондил знао више него ми а са друге не осврћаш се на то да је Русе назвао Сарматима, Румуне Дачанима, Србе Трибалима, Бугаре Мизима, итд. Очито Халкондил је користио најстарије географске називе за своје савременике који су живели на тим подручјима. Није се бавио питањима које ти спомињаш.

С једне стране пишеш да је Халкондил знао више него ми а са друге не осврћаш се на то да је Русе назвао Сарматима, Румуне Дачанима, Србе Трибалима, Бугаре Мизима, итд. Очито Халкондил је користио најстарије географске називе за своје савременике који су живели на тим подручјима. Није се бавио питањима које ти спомињаш.
Нисам написао да је знао више него сам поменуо могућност (значи могућност, прва је да има погрешно увјерење) да је знао нешто што ми данас не знамо.
И одакле ти да се нисам освртао на такво именовања народа како то ради Халкокондил.
Наравно да јесам када је била прилика у неколико постова на другим темама, ево један;
Идемо на прву књигу поглавље 29 које је занимљиво;
Pogledajte prilog 729169
Овдје Лаоник опет одбацује тврдње неких тада да су Албанци и Илири исти народ и пише да он добро зна да нису, пише још подоста о томе, но није то тема, друга је.
Овдје заиста Лаоник изводи закључак да су Трибали (Срби) управо од Илира настали и распршили се по Европи. Даље пише да (Трибали и Илири) зборе истим језиком, имају исте обичаје и начин живота.
И ово поглавље и читав низ других води закључку да је најисправније виђење да Лаоник у свом дјелу Србе у тадашњој Србији назива Трибалима а Србе који живе ван граница тадашње Србије Илирима, у том случају би појам Босанци који користи на стр.420 био територијална одредница..

Овдје иде наравно право питање. Лаоник је одлично познавао тадашње прилике, помиње често Србију, зна одлилну српску историју до тада, описује личности, догађаје, свакако зна да се српско име у српским повељама користи.
Па зашто онда Србе назива Трибалима, Бугаре Мезима, Русе Сарматима а Влашку Дакијом?
Два су могућа одговора. Лаоник поистовјећује словенске народе са овим древним народима, вјерује да је то једна раса, и налази везу са тим античким народима које он сматра једним етницитетом.
Други, он овдје словенске народе дијели на оне који су населили земљу Трибала, земљу Меза, земљу Сармата, земљу Дачана, у том случају то би била територијална одредница.

Готово извјесно, а гледајући и приложена поглавља и друга, у питању је ово прво, Лаоник заиста поистовјећује Србе са Трибалима, Русе са Сарматима, Бугаре са Мезима итд. Зашто то чини?
Опет су два могућа одговора. Лаоник једноставно греши и има погрешно увјерење. Или је тада знао нешто што ми данас не знамо, могуће су му били доступни списи који су се у међувремену загубили.
Сва сазнања, разборито расуђивање нам кажу да Лаоник овдје греши, но овдје је ипак препоручљив опрез код доношења става.
И ту сам такође поставио то питање (зашто Србе назива Трибалима, Бугаре Мезима, Русе Сарматима а Влашку Дакијом?)
И ту сам понудио по мени два могућа одговора, Један да он овдје словенске народе дијели на оне који су населили земљу Трибала, земљу Меза, земљу Сармата, земљу Дачана итд, у том случају то би била територијална одредница.
Други по мени вјероватнији, да Лаоник поистовјећује словенске народе са овим древним народима, вјерује да је то једна раса, и налази везу са тим античким народима.
Значи јесам се осврнуо на овакав начин именовања народа од стране Халкокондила, и дао сам своје мишљење зашто то ради.

Pa nije niti pogrešio niti z so nešto što ne znamo. Rekao bih da je odgovor očigledan prilično. Oni su bili u kulturološkom smislu deo slovenske civilizacije. Bez obzira na to što nisu govorili našim jezikom kao maternjim, crkveno slovenski imao je ulogu službenog karaktera; u diplomatiji i Crkvi.
Ако погледаш почетак ових пасуса из Хаклондила, повод му је Муратов поход против Миза (тј. Бугара) и Трибала (тј. Срба). Затим спомиња Дачане (тј. Румуне). Не спомиња Албанце не због тога што су они у петнаестом веку били у другачијој културолошкој средини него због тога што тада није постојала Албанска држава.

Не спомиња Албанце ....
Не помиње у поглављу 38 прве књиге и поглављу 22 друге књиге које сам приложио и тичу се мог осврта, али их помиње у другим поглваљима на више мјеста.
Између осталог у поглављу 16 десете књиге и поглављу 29 прве књиге;
Laonikos Chalkokondyles 38-43b.jpg
гдје пише да они који се одваже тврдити (значи у то вријеме, половина XV вијека) да су Албанци Илири гријеше и да он савршено зна да нису.
Но да не спамујемо тему, то су форумаши овог форума у+и тако на другој теми "претресли", да се држимо теме и Влаха.

Преовладајући мисаони процес на овом форуму (част ретким изузецима)
  1. Ми смо Срби
  2. Наука каже да делимо генетику са суседним народима: Хрватима, Румунима, Бугарима, Албанцима, Грцима, итд
  3. То значи да су и Хрвати, Румуни, Бугари, Албанци, Грци, итд Срби

Преовладајући мисаони процес на овом форуму (част ретким изузецима)
  1. Ми смо Срби
  2. Наука каже да делимо генетику са суседним народима: Хрватима, Румунима, Бугарима, Албанцима, Грцима, итд
  3. То значи да су и Хрвати, Румуни, Бугари, Албанци, Грци, итд Срби
Bukvalno te treba banovati zbog preteranog trolovanja..
Jesi mentol?! Jesi li mentalno oduzet?
Šta više tupiš, ignorišeš sve moguće dokaze koji ti se predoče i nastavljaš sa svojim umobolnostima.
Srbi su od KiM do Cetine tako kaže istorija, i sve pomoćne nauke.Da li ima asimilovanog naroda?Naravno da ima, ali mi ne znamo kada je tačno došlo do toga, tačnije ne možemo tvrditi koliki je procenat asimilovanih na balkanu, okvirno oko 30%.
Za neke podgrane ne možemo znati jesu li došle sa Srbima na Balkan ( ako uzmemo da su Srbi došli od nekuda, pre će biti da su se vratili al' nije ni bitno za ovu diskusiju). Danas prosečak Srbim ima oko 55% staroSlovenske genetike, i ostatak odlazi na Kelte,Paleo Balkance itd...Nema Mongola, nema Turaka...

Pazi, ovdje si u pravu za ovo boldovano, tj da imamo solidnu predstavu koje su haplogrupe slovenske a koje starobalkanske. Ajd da te čisto pitam, kao definitivno jednog od boljih znalaca genetike na ovom pdf, da objasniš ovu sliku

Pogledajte prilog 767604

posudio sam je od tebe, https://forum.krstarica.com/threads/geneticka-genealogija-ii.809292/page-66#post-39929755. Praktično koji god dio srpske regionalne genetike da uzmeš, paleo balkanska je >40%. Po haplogrupama tek nešto manje od 30%, ako se ne varam.

Kako objasniti bez detaljnog proučavanja Vlaha ove brojeve?
Pa to je potpuno jasna stvar..Čak i Kod Hrvata recimo imaš oko 35-45 paleo balkanske genetike.
Mnoga plemena su asimilovana, to nije sporno.
Međutim ta plemena nisu imala nikakvu kolektivnu svest kao što neki ovde tvrde.

@zvaljko

Problem je što vlah stalno vraća priču na početak, jedan deo je ajmo reći otkriven,poznat i sasvim jasan, odatle bi trebalo nastaviti dalje, al' ne vredi kad se on fiksirao za I2a1b i za Slovene itd ...
Umesto da se krene u ,,vode" koje već nisu sasvim jasne. Kao da počneš da učiš tablicu množenja, a on se stalno vraća i preispituje jesu li 2+2=4

Gradić Vlašim u centralnoj Češkoj. Zanimljivo da vlaški toponimi postoje širom slovenskih oblasti.

1200px-Vla%C5%A1im_-_pohled_z_v%C4%9B%C5%BEe_z%C3%A1mku.jpg
Зато штоје термин из српског језика и није везан за етнос ..влас је најбоља вуна стрижена, прве класе...а влашки, као придев, значи расут, разбацан.

Back