Vlasi — balkanski fenomen

Ма није то проблем.

Ја стално говорим на овом форуму, укључујући ГГ, да је генетика било ког народа сложена и хеторогена али стално ме питају: Aјде, ко је блискији коме?

То ти дође као кад објасниш да планете нису равне плоче али неки форумаши одговарају: У реду, у реду, схватамо, али што је равније? Сатурн или Јупитер?

Па баш о томе говорим: генетске црте се испољавају у физичком изгледу. Ово је више него очито свакоме који је ставио ногу ван Балкана. Иначе питање ти је лоше постављено јер сви Балканци, укључујући Србе и Влахе, су мешавине разноразних генетских извора.
mislio sam da vise znas, ovo je ravno 0

А шта си хтео? Трактат о генетици Срба наспрам Влаха? Постави неко ограничено питање. Који Срби? Из Шабца? Који Власи? Са Истре?
:D

Pa čovek te lepo pitao za upoređenje srpske i vlaške genetike, Y hromosom i autosomalna genetika

razlike Srbi / Vlasi Y hromozom, autosomalno

Ja se isto ponadao da ću videti neku komparativnu studiju, upoređivanje Y-DNK linija Srba, Bugara, Albanaca, Makedonaca i Grka a ne ovo, okolo naokolo

А шта си хтео? Трактат о генетици Срба наспрам Влаха? Постави неко ограничено питање. Који Срби? Из Шабца? Који Власи? Са Истре?
polako, smiri zivce i pij dosta tecnosti, velike su vrucine.
znas na koje Vlahe mislim, ove nase koji su se jedini jos uvek koliko toliko ocuvali asimilacije i na kojima realno i mogu da se rade neka genetska testiranja. ispitivanja Y hromozoma otisla su daleko od jedne haplogrupe, od stabla dosli su do najmanjih grancica.
ali dobro, ok.
ne razumem ono haplogrupe i fizicki izgled, sta si hteo da kazes...

polako, smiri zivce i pij dosta tecnosti, velike su vrucine.
znas na koje Vlahe mislim, ove nase koji su se jedini jos uvek koliko toliko ocuvali asimilacije i na kojima realno i mogu da se rade neka genetska testiranja. ispitivanja Y hromozoma otisla su daleko od jedne haplogrupe, od stabla dosli su do najmanjih grancica.
ali dobro, ok.
ne razumem ono haplogrupe i fizicki izgled, sta si hteo da kazes...
Па већ из твог питања видим колико се необавештен. На пример ниси свестан да већина такозваних Влаха Србије су пореклом из Румуније и населили су ове крајеве тек у осамнаестом и деветнаестом веку.

Па већ из твог питања видим колико се необавештен. На пример ниси свестан да већина такозваних Влаха Србије су пореклом из Румуније и населили су ове крајеве тек у осамнаестом и деветнаестом веку.
pa, obavesten sam malo vise nego sto ti mislis a i ziveo sam malo medju tim Vlasima.

sta to nekoga kvalifikuje po tvom kriterijumu da je "Vlah" ili da to nije?

pa, obavesten sam malo vise nego sto ti mislis a i ziveo sam malo medju tim Vlasima.

sta to nekoga kvalifikuje po tvom kriterijumu da je "Vlah" ili da to nije?
Па ако знаш да су такозвани Власи Србије пореклом из Румуније, зашто се чудиш што су очували народни румунски језик и културу?

Али овде није место да разговарамо о Власима.

Па ако знаш да су такозвани Власи Србије пореклом из Румуније, зашто се чудиш што су очували народни румунски језик и културу?

Али овде није место да разговарамо о Власима.
ako je deo njih i dosao iz danasnje Rumunije, ne moze biti rec o nekim Vlasima?
necu vise off nego sam mislio da imas neke podatke o genetskom testiranju Vlaha istocne Srbije i neke zakljucke o tome. i kakve to ima veze sa Albancima

ako je deo njih i dosao iz danasnje Rumunije, ne moze biti rec o nekim Vlasima?
necu vise off nego sam mislio da imas neke podatke o genetskom testiranju Vlaha istocne Srbije i neke zakljucke o tome. i kakve to ima veze sa Albancima
Колико ја знам, нема генетских студија које би биле специфично само о такозваним Власима Србије.

tvoje predvidjanje, kada bude izvedeno takvo testiranje sa dovoljnim brojem testiranih, sto ti kazes tzv Vlaha, kakve ce biti genetske veze sa Srbima? dalje, blize?
Ово бесмислено питање потврђује оно што сам горе написао у вези са жељом на овом форуму да се наука упрошћава до степена где губи свако значење. Боље би ме питао да ли су Крајишници блискији Хрватима него Шумадинцима.

Ово бесмислено питање потврђује оно што сам горе написао у вези са жељом на овом форуму да се наука упрошћава до степена где губи свако значење. Боље би ме питао да ли су Крајишници блискији Хрватима него Шумадинцима.
aha ok. nista vise nisam ni ocekivao.

uopšte ne znam šta ovde pokušava da se dokaže od ovih vlaških protagonista..Bukvalno se zna koji se uzorci uzimaju za tipično vlaško stanovništvo.
Bzvz vrtimo priču

Pazi, ovdje si u pravu za ovo boldovano, tj da imamo solidnu predstavu koje su haplogrupe slovenske a koje starobalkanske. Ajd da te čisto pitam, kao definitivno jednog od boljih znalaca genetike na ovom pdf, da objasniš ovu sliku

20200426_135509.jpg

posudio sam je od tebe, https://forum.krstarica.com/threads/geneticka-genealogija-ii.809292/page-66#post-39929755. Praktično koji god dio srpske regionalne genetike da uzmeš, paleo balkanska je >40%. Po haplogrupama tek nešto manje od 30%, ako se ne varam.

Kako objasniti bez detaljnog proučavanja Vlaha ove brojeve?

Чекајте мало децо, који доктори науке, са ког светског универзитета су закључили који део генетике је старословенски а који старобалкански? То што неко уме да објави сајт на енглеском не значи да је садржај тачан или уопште научно поткрепљен.

Чекајте мало децо, који доктори науке, са ког светског универзитета су закључили који део генетике је старословенски а који старобалкански? То што неко уме да објави сајт на енглеском не значи да је садржај тачан или уопште научно поткрепљен.

Za I2a da je slovenska

https://en.wikipedia.org/wiki/Genetic_studies_on_Serbs#CITEREFKačar_et_al.2019

Older research considered that the high frequency of this subclade in the South Slavic-speaking populations to be the result of a "pre-Slavic"
paleolithic settlement in the region, the research by O.M. Utevska (2017) confirmed that the haplogroup STR haplotypes have the highest
diversity in Ukraine, with ancestral STR marker result "DYS448=20" comprising "Dnieper-Carpathian" cluster, while younger derived
result "DYS448=19" comprising the "Balkan cluster" which is predominant among the South Slavs.[8]

Olga Utevska
V. N. Karazin Kharkiv National University · Department of Genetics and Cytology
26.12 ·
PhD

According to Fóthi et al. (2020), the distribution of ancestral subclades like of I-CTS10228 among contemporary carriers indicates a rapid
expansion from Southeastern Poland, is mainly related to the Slavs, and the "largest demographic explosion occurred in the Balkans".[10]

name Erzsébet Fóthi
name of institution
Eötvös Loránd University
doctoral school
ELTE Doctoral School of Biology ( lecturer )
contacts
phone number +36 1 210-1075
Degree, title
scientific degree, title PhD
year of degree 1996
degree discipline biological sciences
the name of the institution awarding the degree ELTE

Back