Vilders "neverovatno razočaran": Šanse da desničar formira vladu Holandije sve manje

Straks92

Stara legenda
Moderator
Poruka
77.066

Vilders „neverovatno razočaran“: Šanse da desničar formira vladu Holandije sve manje​

S. D.danas 09:46
Vilders neverovatno razočaran: Šanse da desničar formira vladu Holandije sve manje 1
Foto:EPA-EFE/REMKO DE WAAL

Šanse Gerta Vildersa da formira većinsku vladu u Holandiji sve su manje nakon što se jedan od tri potencijalna partnera lidera krajnje desnice naglo povukao iz pregovora o koaliciji navodeći zabrinutost zbog javnih finansija, piše Gardijan.

Vilders, čija je Slobodarska partija (PVV) šokirala Evropu nakon što je nakon izbora u novembru izašla kao prvoplasirana napisao je na X da je „neverovatno razočaran” odlukom Novog društvenog ugovora (NSC) da proglasi da je „završena“ trenutna runda pregovora.

Lider centrističke partije Pieter Omcigt nije isključio mogućnost da da parlamentarnu podršku manjinskoj vladi, ali je, čini se, isključio svaku mogućnost formalnog pridruživanja navodnoj desničarskoj koaliciji, saopštio je javni servis NOS.

Holandski mediji su izvestili da je Omcigt, bivši demohrišćanski poslanik koji je vodio kampanju na platformi „dobrog upravljanja“ i „drugačijeg vođenja politike“, bio šokiran poverljivim brifinzima kabineta o stanju javnih finansija.
„NSC nema nameru da daje obećanja Holanđanima za koja već zna da su prazna i koja sledeća vlada ne može da ispuni“, naveo je on u pismu članovima stranke.

Ronald Plasterk, bivši ministar koji deluje kao posrednik u pregovorima, već je označio finansije kao ključni kamen spoticanja nakon što su ekonomski stručnjaci upozorili da će nova koalicija morati da pronađe 17 milijardi evra (14,5 milijardi funti) u strukturnim rezovima potrošnje.
Vildersov PVV osvojio je šokantnih 37 mesta na izborima, ali je bio daleko od 76 mesta potrebnih za većinu. Njegova preferirana koalicija bila je sa NSC, koji je osvojio 20 mesta, BBB agrarnom strankom (sedam mesta) i partijom desnog centra VVD (24 mesta).

Lider krajnje desnice već je obećao da će odustati od antiustavnih mera u svom manifestu, poput zabrane džamija i Kur’ana, kao i predloga koje su njegovi potencijalni partneri odbacili, kao što je referendum o „Negzitu“ o izlasku iz EU .
Bez NSC, međutim, izgleda da Vilders nema šanse da formira većinsku vladu.
Dilan Iesilgoz-Zegerius, koja je nasledila odlazećeg premijera Marka Rutea, na mestu lidera VVD-a, rekla je da je „veoma iznenađena“ Omcigtovom odlukom, dodajući da se nada da bi četiri stranke mogle „uskoro da sednu da čuju šta je tačno dešava ovde”.
Caroline van der Plas iz populističkog BBB-a nazvala je povlačenje lidera NSC-a „zbunjujućim“.

Ako nijedna kombinacija partija ne može da se dogovori da formira koaliciju, novi izbori su opcija – iako ankete pokazuju da je podrška PVV-u porasla od novembra.

https://www.danas.rs/svet/vilders-n...a-desnicar-formira-vladu-holandije-sve-manje/

Evropski desničari su kao kod nas SRS od 2003 do 2008. Mogu biti prvoplasirani ali na kraju se svi ostali udruže protiv njih jer nemaju apsolutnu većinu.
 

Back
Top