Veterinar za lutalice

E ovako posto se bavim lutalicama svakodnevno a pse imam vec 18 godina upoznala sam gomile veterinara i nazalost tek mali procenat je bio ok.Vecina je imala takvu zelju da ozezi sve zive po usima da je to bilo prosto odvratno.Primera radi desilo se pre 3 godine da je kuca iz mog parka krenula u stenjenje u 8 ujutru o cemu sam ja obavestena tek 12 sati kasnije.Tada joj vec opasno nije bilo dobro i trebalo je hitno intervenisati.Pozovem ambulantu koja se naveliko reklamira da radi od 00 do 24 , a poseban popust ide a mesance.Taj veterinar mi je trazio 100 evra za operaciju plus jos 50 za sigurnu eutanaziju posto je sepsa verovatno uznapredovala.Kada sam mu objasnila da je u pitanju ulicni pas te da nema sanse da toliku cifru skupim za sat vremena samo mi je spustio slusalicu.Onda je pozvan Dr.Vlada Magas koji radi sa Orkom koji je operaciju naplatio tek 20-ak evra (zato sto nas je cekao do 22h da stignemo ) ,dao nam antibiotike i spriceve te skinuo konce za nedelju dana.Pas je sada super i vec godinama zivi zdrava i srecna.
Bilo je i ima srecom jos dobrih vetova no etika je nesto za sta vecina nije cula.Niko ne trazi da se sve radi besplatno ali zar nije zivot ispred svega.Taj isti Magas i njegova ekipa su sterilisali oko 250 lutalica za smesne pare pa imaju od cega da zive.Dolazili su i jos to rade u sred noci ako treba i pomogli mnogo ljudi.Takodje vet koji radi sa mojom organizacijom ne radi besplatno ali lekove , vakcine i sav materijal daje po toj cuvenoj nabavnoj ceni a ponekad ako su neke sitne stvari u pitanju kao npr spricevi i slicno jednostavno nece da uzme novac.Nikada se nije postavilo pitanje da li ce uraditi operaciju a novac sacekati koji dan.E to su pravi veterinari.Oni koji iskreno vole zivotinje a ovima drugima lepo treba zabraniti da rade.

Kada sam jednog mog mačora ranije odvela kod veterina, gle šta me je snašlo: nalupao mu je neke inekcije uz objašnjenje da to mora. Pošto nemam pojma, naravno da sam prihvatila sve. Natrpao mu je gomilu nekih lekova kroz infuziju i naravno uzeo mi dobre pare. Prepisao mi je neku mast i sa tim receptom sam obišla sve gradske apoteke, nigde da nadjem baš tu mast. Sve dok mi jedna apotekarka nije rekla da i Zdravlje Leskovac pravi istu takvu mast, koja košta neke smešne pare, i da je to to, samo drugi naziv. Svog sam ga ulepila tom masti, ništa mu nije bilo bolje. Dlaka mu je i dalje opadala u krugovima. Bio je grozan za videti. Prelomila sam i odvela ga kod drugog veta koji ga je samo pogledao i dao mi ampulu neostomosana za 100 din. To je bilo svo lečenje. Okupala sam ga jednom, naprskala ovim rastvorom i nova dlaka je počela da raste ko luda.
O čemu pričamo....

Ja verovatno nisam kompetentna da pricam o ovome, u vreme kada je moj otac radio privatni veterinari nisu postojali (mozda ih je i bilo, ali negde po selima).

Mozda da sumiramo ovako- niko ne ocekuje da se u vecini slucajeva radi potpuno besplatno. Ali treba se zapitati sta "neki" zapravo naplacuju i da li su takve cene realne.

Losa je stvar u tome sto 1 od 10 veterinara naplacuje velike sume svi ostali veterinari budu na losem glasu,doduse u celomm svetu je sada trend visoke cene.Naravno sada ce neko reci na zapadu imaju vece plate ali cesto se desava da intervencija i preskoci vrednost prosecne plate.

Zvezdica:
Ja verovatno nisam kompetentna da pricam o ovome, u vreme kada je moj otac radio privatni veterinari nisu postojali (mozda ih je i bilo, ali negde po selima).

Mozda da sumiramo ovako- niko ne ocekuje da se u vecini slucajeva radi potpuno besplatno. Ali treba se zapitati sta "neki" zapravo naplacuju i da li su takve cene realne.

Nešto bih prokomentarisala, iako ovo nije tema za ovu priču.

Hm..."šta" neki naplaćuju. Dala sam primer jednog mog mačka. Vet ga je kljukao nekakvim inekcijama, nisam stručna i nisam mu se mogla mešati u posao i ispitivati šta, kako i zbog čega. Sa punim poverenjem sam dopustila da ga leči, uostalom zbog toga sam ga i dovela.
Ispostavilo se da mu sve to nije ni pomoglo, a najverovatnije nije ni trebalo. Medjutim, lepu sumu novca sam mu ostavila zbog toga. Drugi doktor je to rešio, rekla sam, sa lekićem od tričavih 100 din. Znači, zbog ovakvog ponašanja pojedinca kod mene sumnja postoji.

Drugi primer, isto mačka u pitanju. Mačku moje kume udarilo je nešto, napukla je vilica. Nije mogla da jede i žena je pozvala doktora. I umesto da joj čovek lepo kaže da od lečenja neće biti vajde, jer su se ispostavile i neke unutrašnje povrede, ovaj doktor joj je uzeo silne pare lečeći vilicu mački, da bi joj na kraju ipak predložio inekciju za uspavljivanje!
Ima li ovakvo ponašanje smisla? Ili pojedini veterinari smatraju da su ljudi koji leče svoje životinje budale, pa im oni zbog toga trebaju na fini način otimati pare? U principu, meni ovakvo ponašanje pojedinih veterinara najviše smeta.

Znam da je tema vet. za lutalice, ali moram da dodam sledece vezano za veterinare. Mozda su vas gledali kao lude sto hocete da lecite lutalice, ali to su mace i kuce. Kada mi je hrcak bio bolestan mislim da je nekoliko vet. htelo da umre od smeha sto hocu da lecim " nesto" sto mogu ako ugine da kupim za 200 din. Jedan mi je rekao (znam ga privatno pa je bio krajnje iskren) da se lecenje ne isplati, skuplje je od samog hrcka i neizvesno da li ista moze da se uradi, pa bolje da uzmem novog... a on je bar otvoreno rekao da on leci "domace" zivotinje (kuce i mace valda ), a da sa hrccima nema iskustva... A drugi mu je dao inekciju, uzeo bris i kao resio problem (nije bilo skupo, ali ni efikasno). mislim da nije imao pojma o cemu se radi...Jedino skidam kapu vetu sa vet.faksa on je bio u fazonu: ja lecim kozno oboljenje bilo ono na slonu ili hrcku; i izlecio ga je. Jedino je prevideo neke druge stvari (ali ipak se on skoncetrisao na kozna oboljenja), tako da je hrcak ipak uginuo posle izvesnog vremena, ali bio je i manje-vise star, pa je moguce da on i nije mogao da mu pomogne... ali ipak, ociglednu naduvenost koja nije imala veze sa debljinom, on je pripisao gojaznosti... malo sam razvukla temu...

Udruženje za zaštitu životinja Centar za sterilizaciju i preventivnu brigu o psima i mačkama mešancima radi sterilizacije pasa i mačaka mešanaca po jako povoljnim cenama. Nalaze se u ulici Branka Momirova 3b u Krnjači, a brojevi telefona na koje mozete blize da se informisete su : 011 322 95 55 i 064 180 80 13.

Srdacan pozdrav,

Jelena Veljkovic
Info centar za zastitu zivotinja

ovaj mail sam dobio od orca-e, pre jedno mesec dana, zvao sam, sterilizacija se zakazuje, ako imate sredstva, dajete dobrovoljni prilog od 1200 dinara, ako nemate, nikom nista, oni ipak sterilisu. Mozete ih pitati i za ostale intervencije, verujem da ih rade. Jedini je problem sto nemaju uslove da drze zivotinje na postoperativnoj nezi, vec to mora kod kuce...

Moj stav je da ako imash zivotinju (pritom si svestan gde zivish i kakvo je drushtvo u toj drzavi,ljudi ,privatnici i da je i zvaka skupa) imash i odgovornost kao nad detetom...Znamo svi da su veterinari poskupi ali kada neko kupuje ljubimca ili ga usvaja treba da racuna i tog veterinara...Znaci ako nemash novac da toj zivotinji obezbedish osnovno nemoj je ni uzimati....
Shto se uopshteno medicine tice i ljudi nailaze na kasapine a ne doktore tako da mene vishe plashi nestrucnost veterinara nego cena!!!
srecom imamo dobrog veterinara...
Kao i kada imash zivotinju malo se edukujesh i o bolestima i njihovim manifestacijama...lekovima za te bolesti i onda nemoze bash svako da ti kaze glupost...
Meni je jedan odgaivac prodao bolesno shtene koje se nije izvuklo...Nakon toga su me isti veterinari naucili kako da izaberem pri kupovini zdravo shtene...to jest da izvrshim rutinski pregled...
Znaci nemozemo mi menjati svet ni cene ali se mozemo edukovati pa da nas koshta manje(ni slucajno nisam mislila na raditi na svoju ruku lecenja) a ako nemash novac onda i nemoj uzimati ljubimca!!!
neide to ovako: uzmesh psa i nahranish dva puta dnevno!!!
vec:dom dobro obezbedjen (u mom slucaju pas je u kuci),dobra ishrana koja ne podrazumeva samo granule niti koru hleba,veterinari (vakcine u najboljem slucaju),vitamini,prateca oprema od povodca preko shampona i preparata protiv krpelja i buva,mala alternativna apoteka (kapi za oci ,bivacin,flogocid i josh mnogo toga),i naravno paznja ,ljubavi mazenja i shetnje,izleti i reke...
A ljudi se zale samo na veterinare....
Kazem zdrava u glavu osoba kupuje ili usvaja psa ako ima sve uslove za primerno drzanje ljubimca...a tu se ubraja i veterinar!!!
Znam da je tema "vet za lutalice" ali i istim tim psima i macama nije reshenje samo vet. vec i sve ostalo...

tanana...:
Moj stav je da ako imash zivotinju (pritom si svestan gde zivish i kakvo je drushtvo u toj drzavi,ljudi ,privatnici i da je i zvaka skupa) imash i odgovornost kao nad detetom...Znamo svi da su veterinari poskupi ali kada neko kupuje ljubimca ili ga usvaja treba da racuna i tog veterinara...Znaci ako nemash novac da toj zivotinji obezbedish osnovno nemoj je ni uzimati....
Shto se uopshteno medicine tice i ljudi nailaze na kasapine a ne doktore tako da mene vishe plashi nestrucnost veterinara nego cena!!!
srecom imamo dobrog veterinara...
Kao i kada imash zivotinju malo se edukujesh i o bolestima i njihovim manifestacijama...lekovima za te bolesti i onda nemoze bash svako da ti kaze glupost...
Meni je jedan odgaivac prodao bolesno shtene koje se nije izvuklo...Nakon toga su me isti veterinari naucili kako da izaberem pri kupovini zdravo shtene...to jest da izvrshim rutinski pregled...
Znaci nemozemo mi menjati svet ni cene ali se mozemo edukovati pa da nas koshta manje(ni slucajno nisam mislila na raditi na svoju ruku lecenja) a ako nemash novac onda i nemoj uzimati ljubimca!!!
neide to ovako: uzmesh psa i nahranish dva puta dnevno!!!
vec:dom dobro obezbedjen (u mom slucaju pas je u kuci),dobra ishrana koja ne podrazumeva samo granule niti koru hleba,veterinari (vakcine u najboljem slucaju),vitamini,prateca oprema od povodca preko shampona i preparata protiv krpelja i buva,mala alternativna apoteka (kapi za oci ,bivacin,flogocid i josh mnogo toga),i naravno paznja ,ljubavi mazenja i shetnje,izleti i reke...
A ljudi se zale samo na veterinare....
Kazem zdrava u glavu osoba kupuje ili usvaja psa ako ima sve uslove za primerno drzanje ljubimca...a tu se ubraja i veterinar!!!
Znam da je tema "vet za lutalice" ali i istim tim psima i macama nije reshenje samo vet. vec i sve ostalo...
ovde je rec o veterinarima i njihovoj humanosti prema zivotinjama koje nisu nicije. a i uostalom svima koji su i predvideli sve moze da se desi da jednog dana nece imati ni za hleb a kamoli za veta,tako da mislim da tvoj komentar nije na mestu pogotovo u ovoj temi

"ovde je rec o veterinarima i njihovoj humanosti prema zivotinjama koje nisu nicije. a i uostalom svima koji su i predvideli sve moze da se desi da jednog dana nece imati ni za hleb a kamoli za veta,tako da mislim da tvoj komentar nije na mestu pogotovo u ovoj temi"

1.Koliko sam ja primetila raspravlja se i o cenama i o strucnosti veterinara!!!
2.privatni veterinar treba da plati i porez i lekove i da zivi od necega!!!
3.Humanost mozesh dobiti samo u formi saveta u najboljem slucaju!!!
4.Ako se oslanjash na veterinarski fakultet samo se prereacunaj koliko bi pasa trebali da lece a koliko ima lekara (veterinara)!!!
5.Da li je reshenje nezbrinutim zivotinjama obezbetiti samo veterinara???
6.......

Vilus prvo procitash i protumacish pa onda kometarishesh...Ovo je jako realno kao i poucno posebno onaj deo gde sami trebamo da se edukujemo da zbog gluposti neplatimo vishe jer ti danas VERUJ MI niko nishta nece dati dzabe!!!
Tema je pogodna samo za raspolozene da ostave adrese od strucnih veterinara i naravno jeftinijih i eventualno neko ko moze bar malo da pomogne u smislu finansija za neki verujem mali broj neznbrinutih zivotinja....
Ja sam samo realna i poshto ni ja ni vi ne mozemo ma koliko zeleli da imamo besplatnog i strucnog veta za nezbrinute zivotinje i ne mozemo menjati cene usluga, mozemo se bar EDUKOVATI da ne placamo neke gluposti niti otezanja bolesti da bi neko uzeo novac (naravno nisu svi takvi)....

Vilus pa ako ti nije teshko odgovori mi na PM (zato shto odskacemo od teme) shta to nije primereno u mom post-u shto ne nudi bilo kakvo alternativno,malo reshenje?

alal:
Kada mi je hrcak bio bolestan mislim da je nekoliko vet. htelo da umre od smeha sto hocu da lecim " nesto" sto mogu ako ugine da kupim za 200 din.

I ja sam imala slicna iskustva! Mnogo volim hrcke ali tesko je kada se razbole... Zato sto nema nikoga ko bi mogao da ih leci. Neki veterinari kojima se obratis i hoce da pokusaju, ali sa potpuno pogresnim lekovima ( hrčci ne smeju da primaju neke antibiotike), ili ni ne znaju sta mogu da urade. Ali i to su zivotinje i mi njih volimo! Znam ja da mogu da kupim drugog za 200 din, ali to nije moj Chipi, to nije moj Vito, to nije moja Beki!

Sta vlasnici hrcaka da rade? Rizicno je, ali ja razumem, ne postoji kod nas specijalizacija za glodare.... (zar ne?)

Zvezdica:
I ja sam imala slicna iskustva! Mnogo volim hrcke ali tesko je kada se razbole... Zato sto nema nikoga ko bi mogao da ih leci. Neki veterinari kojima se obratis i hoce da pokusaju, ali sa potpuno pogresnim lekovima ( hrčci ne smeju da primaju neke antibiotike), ili ni ne znaju sta mogu da urade. Ali i to su zivotinje i mi njih volimo! Znam ja da mogu da kupim drugog za 200 din, ali to nije moj Chipi, to nije moj Vito, to nije moja Beki!

Sta vlasnici hrcaka da rade? Rizicno je, ali ja razumem, ne postoji kod nas specijalizacija za glodare.... (zar ne?)

Eto prvo jos malo odlazenja od teme, vezano za hrcke: ne verujem da ovde ima stucnjaka za iste, eventualno za kunice sto se glodara tice, jer hi uzgajaju, ali za hrcke ne, ali ima dobar sajt sa citavim jednim delom o bolestima(necte verovati ali ni manje zivotinjice ni osetljivije i sa vise raznraznih bolesti) tako da ako vlasnicima hrcaka nesto znaci evo linka o bolestima i samog sajta posvecenog vodic kroz "hrckece" bolesti
na www.hamsterific.com

A iako u teoriji ono sto tanana kaze mozda jeste ispravno (ne uzimati psa ako pored uslova drzanja nemas dovoljno novca za veterinare) mislim da to ne vazi i u ovoj nasoj zemlji, naravno da niko ko nema novca ni za vakcinaciju nece uzimati psa, ali ko moze racunati koliko ce sutra para imati? Sta je bolje ostaviti psa lutalicu na ulici da se zlopati i relativno kratko zivi samo zato sto nismo sigurni u sutrasnju novcanu situaciju, pa ljudi i za sebe krpe kraj s' krajem... da tako ljudi razmisljaju samo bi bogati usvajali pse iz azila, sa ulice, iz kafilerija, i jel' to bolje za sve one ostale koji bi ziveli u mnogo gorim uslovima nego ako ih usvoji neko sa malo plicim dzepom.

tanana...:
"ovde je rec o veterinarima i njihovoj humanosti prema zivotinjama koje nisu nicije. a i uostalom svima koji su i predvideli sve moze da se desi da jednog dana nece imati ni za hleb a kamoli za veta,tako da mislim da tvoj komentar nije na mestu pogotovo u ovoj temi"

1.Koliko sam ja primetila raspravlja se i o cenama i o strucnosti veterinara!!!
2.privatni veterinar treba da plati i porez i lekove i da zivi od necega!!!
3.Humanost mozesh dobiti samo u formi saveta u najboljem slucaju!!!
4.Ako se oslanjash na veterinarski fakultet samo se prereacunaj koliko bi pasa trebali da lece a koliko ima lekara (veterinara)!!!
5.Da li je reshenje nezbrinutim zivotinjama obezbetiti samo veterinara???
6.......

Vilus prvo procitash i protumacish pa onda kometarishesh...Ovo je jako realno kao i poucno posebno onaj deo gde sami trebamo da se edukujemo da zbog gluposti neplatimo vishe jer ti danas VERUJ MI niko nishta nece dati dzabe!!!
Tema je pogodna samo za raspolozene da ostave adrese od strucnih veterinara i naravno jeftinijih i eventualno neko ko moze bar malo da pomogne u smislu finansija za neki verujem mali broj neznbrinutih zivotinja....
Ja sam samo realna i poshto ni ja ni vi ne mozemo ma koliko zeleli da imamo besplatnog i strucnog veta za nezbrinute zivotinje i ne mozemo menjati cene usluga, mozemo se bar EDUKOVATI da ne placamo neke gluposti niti otezanja bolesti da bi neko uzeo novac (naravno nisu svi takvi)....

Vilus pa ako ti nije teshko odgovori mi na PM (zato shto odskacemo od teme) shta to nije primereno u mom post-u shto ne nudi bilo kakvo alternativno,malo reshenje?
Hm....Šta će ti ovoliki uzvičnici? ... :roll:

Bez ikakve ljutnje...ko ima da mi postavi pitanje van teme moze to ucuniti na PM.
Kada nema uzvicnika,ljudi citaju povrshno...kao i zato shto sve ovo shto sam ja otkucala je realno i jedna tacka na kraju izgleda da u prvom postu nije bila uverljiva...

Alal... niko nije rekao da treba da imash platu ko poslanik u skupshtini...Imam za to shto sam uzela za obavezu i ni dinara dalje,a moj stav za te situacije imao pa nemao je ako ja nemam, za psa cu se snaci,a da budem svesna i da znam da nemogu da izdvoim novac u nekoj odredjenoj cifri mesecno zashto da mucim i zivotinju i sebe?
Da nemam psa u kuci mozda bi slala mesecno 1000 do 2000 din nekom azilu i to bi bijo bolji gest nego da samo toliko mogu da izdvojim da je ja privatno gaim!!! (sve to bih uradila da nadjem normalnu organizaciju)...
E i josh nek mi neko kaze da ko nema psa mnogo mu je i ovoliko da izdvoji a voli zivotinje(znaci zeleo bi da ima zivotinju ali iz dosta razloga ne moze to sebi prijushtiti)...onda prosto nek ne kupi kredit za mobilni telefon,ne izadje u provod,jednostavno smanji svoje troshkove tog tipa...a ako to ne ucini onda nek se zapita shta mu je na prvom mestu...
I zapamtite da za zivotinju i njen zivot je bino sve a ne samo veterinar,nije veterinar jedini troshak...
a ko shta ima da kaze meni josh jednom neka ucini to na PM jer definitivno nije deo teme...

Zvezdica:

Ne postoji nikakva specijalizacija za glodare kod nas cak su i izvori literature vrlo suzeni a rad sa njima je vrlo specifican. Ja sam uspeo da nabavim literaturu o ukrasnim glodarima (kostala me je da se nikada nece isplatiti ali nije sve u novcu) i pokazalo je neke rezultate mada relativno malo glodara kod mene u stanici.

dmauka:
Udruženje za zaštitu životinja Centar za sterilizaciju i preventivnu brigu o psima i mačkama mešancima radi sterilizacije pasa i mačaka mešanaca po jako povoljnim cenama. Nalaze se u ulici Branka Momirova 3b u Krnjači, a brojevi telefona na koje mozete blize da se informisete su : 011 322 95 55 i 064 180 80 13.

Srdacan pozdrav,

Jelena Veljkovic
Info centar za zastitu zivotinja

ovaj mail sam dobio od orca-e, pre jedno mesec dana, zvao sam, sterilizacija se zakazuje, ako imate sredstva, dajete dobrovoljni prilog od 1200 dinara, ako nemate, nikom nista, oni ipak sterilisu. Mozete ih pitati i za ostale intervencije, verujem da ih rade. Jedini je problem sto nemaju uslove da drze zivotinje na postoperativnoj nezi, vec to mora kod kuce...
Odredjen dobrovoljni prilog? Dobrovoljni prilog je koliko ti dobrovoljno daš, a ne da ga neko već "odredjuje"... :D Btw, sterilizacija je prošle godine u vet. ambulantama koštala 1000din.za mačke.

Bi2:
Odredjen dobrovoljni prilog? Dobrovoljni prilog je koliko ti dobrovoljno daš, a ne da ga neko već "odredjuje"... :D Btw, sterilizacija je prošle godine u vet. ambulantama koštala 1000din.za mačke.

Iskreno, bilo mi je mrsko da objasnjavam sve...rekli su da je cena 1200, ako imas 600 onda 600, ako imas 300 onda 300, ako nemas nista, onda nista...ako izvuces deo recenice, mozes da pises sta hoces...
najbolje bi bilo da mi posaljes adresu veterinara koji ce sterilisati macku za 1000 dinara, imam ih bar 5 koje hranim i ako stigne jos koja nagrabusio sam...

za 1000 din. mace sterilisu u centru za mesance u krnjaci..

Adresa: Branka Momira 3b, Beograd, Krnjača

Mob: 064/180-80-13

Napomene: U centru za mesance mozete sterilisati vasu macu za 1000 dinara a pse mesance za 1500 dinara sa mogucnoscu pracenja postoperativnog toka do sedam dana.

Back