VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
flpflp
Re: VERA...ŠTA JE TO...

E ovde je zanimljiv onaj golub.To bi trebalo da bude onaj treći bog.Mene taj treći bog u obliku životinje asocira na neke mnogobrojne bogove u nekim drugim mitologijama.A šta bi mogao da bude zaključak u smislu, koliko bogova zapravo ima prikazanih na ''novozavetnoj trojici''...jer nekako nisam siguran da li i golub može da se uvrsti u boga.
felix.gif

I mene, zato sam i konstruisala recenicu tako kako jesam, meni je sasvim jasno da biblija nije jedinstvena.
Sad meni nista vise nije jasna prica o jednom bogu kada su cak i naslikana tri?
Inace ne ko je imao goluba u obliku bozanstva.

Poslednja izmena:
flpflp

I mene, zato sam i konstruisala recenicu tako kako jesam, meni je sasvim jasno da biblija nije jedinstvena.
Sad meni nista vise nije jasna prica o jednom bogu kada su cak i naslikana tri?
Inace ne ko je imao goluba u obliku bozanstva.

Biva nekako očitim da je neophodno da nam neko pojasni o čemu se tu radi.A veoma je zanimljiv golub kao božanstvo u mnogim mitologijama.
felix.gif

шумахер

A to je matematički 1 bog + 1 bog = 2 boga i to potpuno razdvojena jedan od drugog.Poenta onog o čemu pričam je ...dva zasebna Boga jedan pored drugog.A u tom smislu su nebitni andjeli koji im onako robovski služe jer su zato i stvoreni.

flpflp

E ovde je zanimljiv onaj golub.To bi trebalo da bude onaj treći bog.Mene taj treći bog u obliku životinje asocira na neke mnogobrojne bogove u nekim drugim mitologijama.
A šta bi mogao da bude zaključak u smislu, koliko bogova zapravo ima prikazanih na ''novozavetnoj trojici''...jer nekako nisam siguran da li i golub može da se uvrsti u boga.
felix.gif

Јерохинац, много га бре брате тупиш. Ако већ хоћеш да расправљаш о Библији, молим те, немој да ми наводиш цитате из секташких ,,библија,, него узми преводе чија је веродостојност потврђена, нпр. преводе Светог Архијерејског Синода СПЦ. Што је још важније, требало би да познајеш историју и обичаје народа коме су биле поверне Речи Божије у Старом Завету да би схватио зашто је нешто написано тако како је, с обзиром да тадашњи Израиљски народ (као и остали народи тога времена) није био интелектуално спреман за разумевање истина о Богу, већ им је дато онолико колико им је било потребно да верују у Бога и поштују Га како доликује. А ,,кад си испуни пуноћа времена, посла Бог Сина Својега....,, тј. када је род људски био способан да, уколико жели, спозна истину о Богу и свету, Бог се из љубави према својем створењу(човеку) понижава и постаје један од нас, притом не губећи ништа од онога што је од вечности, да би нас,огрезле у грех, подигао из понора смрти и вратио нам достојанство за које смо и створени и дајући нам поновну могућност вечног живота.
Ти, изгледа, још увек ниси на том нивоу да схватиш смисао и суштину вере. Просто речено, мешаш бабе и жабе. Не познајеш или не признајеш основне догмате Хришћанске Православне Цркве, не познајеш Православну Тријадологију, Сотириологију, Пневматологију, а дајеш себи за право да расправљаш о томе. При том још и безобзирно и безобразно хулиш на Свету Тројицу, поготово на Духа Светога. Не оспоравам твоју интелигенцију и образованост, али се чувај, ниси толики познавалац теологије као што покушаваш да се покажеш. ,,Господе, помени оне који су са светским знањем, трипут Ти се молим, јер су у опасности да себе обоготворе а Тебе забораве!" Размисли мало.

Poslednja izmena:
Srpski Gorstak @

ерохинац, много га бре брате тупиш. Ако већ хоћеш да расправљаш о Библији, молим те, немој да ми наводиш цитате из секташких ,,библија,, него узми преводе чија је веродостојност потврђена, нпр. преводе Светог Архијерејског Синода СПЦ.

Dobrodošao ti na temu Srpski gorštače.I hajde da se razumemo.Ne navodim citate iz ''sektaških biblija''.Ako je ovo sektaška biblija...
http://wwwyu.com/biblija/
argumentuj mi to i jednostavno ću je ''izbrisati''
U prevodu Sv.Arh.Sinoda SPC trenutno mi je dostupan samo novi zavet...
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/NoviZavet/NoviZavet.htm

Znači,''startovao'' si pogrešno brate.Prigovor ti je apsurdan.

Ти, изгледа, још увек ниси на том нивоу да схватиш смисао и суштину вере. Просто речено, мешаш бабе и жабе

Zato si ti bogom dat da mi objasniš suštinu i smisao vere pa postoji mogučnost da više u svojoj ograničenosti neću mešati babe i žabe.

Не познајеш или не признајеш основне догмате Хришћанске Православне Цркве, не познајеш Православну Тријадологију, Сотириологију, Пневматологију, а дајеш себи за право да расправљаш о томе.

Mogu li se nadati da ćemo do detalja diskutovati o pravoslavnoj Trijadologiji,Sotirologiji i Pnevmatologiji a i mnogo toga drugog.

Не оспоравам твоју интелигенцију и образованост, али се чувај, ниси толики познавалац теологије као што покушаваш да се покажеш. ,,Господе, помени оне који су са светским знањем, трипут Ти се молим, јер су у опасности да себе обоготворе а Тебе забораве!" Размисли мало.

Niti se pokazujem niti se želim pokatzivati vrhunskim poznavaocem teologije ali istu u nekom skromnom opsegu veoma dobro poznajem i u vezi sa tim mogu da se upustim u diskusiju sa bilo kim.A činiće mi zadovoljstvo da u vezi sa tim diskutujem i sa tobom.

При том још и безобзирно и брзобразно хулиш на Свету Тројицу, поготово на Духа Светога.

Zašto misliš da hulim na Svetu trojicu a posebno na Duha Svetoga...Da li je po tebi huljenje samo neverovanje niti u Trojicu niti u jednog niti u Duha niti u bilo šta u vezi sa biblijom.Ne možemo svi biti vernici to ti je valjda razujmljivo.Budi ti meni pozdravljen brate.
felix.gif

Srpski Gorstak @

Dobrodošao ti na temu Srpski gorštače.I hajde da se razumemo.Ne navodim citate iz ''sektaških biblija''.Ako je ovo sektaška biblija...
http://wwwyu.com/biblija/
argumentuj mi to i jednostavno ću je ''izbrisati''
U prevodu Sv.Arh.Sinoda SPC trenutno mi je dostupan samo novi zavet...
http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Svetopismo/NoviZavet/NoviZavet.htm

Znači,''startovao'' si pogrešno brate.Prigovor ti je apsurdan.

Zato si ti bogom dat da mi objasniš suštinu i smisao vere pa postoji mogučnost da više u svojoj ograničenosti neću mešati babe i žabe.

Mogu li se nadati da ćemo do detalja diskutovati o pravoslavnoj Trijadologiji,Sotirologiji i Pnevmatologiji a i mnogo toga drugog.

Niti se pokazujem niti se želim pokatzivati vrhunskim poznavaocem teologije ali istu u nekom skromnom opsegu veoma dobro poznajem i u vezi sa tim mogu da se upustim u diskusiju sa bilo kim.A činiće mi zadovoljstvo da u vezi sa tim diskutujem i sa tobom.

Zašto misliš da hulim na Svetu trojicu a posebno na Duha Svetoga...Da li je po tebi huljenje samo neverovanje niti u Trojicu niti u jednog niti u Duha niti u bilo šta u vezi sa biblijom.Ne možemo svi biti vernici to ti je valjda razujmljivo.Budi ti meni pozdravljen brate.
felix.gif

Поздрав и теби, брате. Расправљаћемо, наравно, о чему год хоћеш што се тиче вере. Нисам ни ја стручњак и нисам Богом дат за било шта специјално, само не могу мирно да посматрам да човек ,,лута,, на путу вере и трудим се да помогнем колико могу. Само још нешто у вези овога. Није исто не веровати и хулити. Човек који не верује углавном ни не говори много о томе и самим тим су мање шансе да похули, јер свака ружна или подругљива реч која некога може да саблазни или погрешно упути на путу вере, па била она и ненамерна, јесте хуљење. О томе се ради. А ја сам у твојим текстовима видео доста таквих речи. А вероватно и сам знаш за речи: ,,.... а ко похули на Духа Светога неће му се опростити."

,,Вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих." Ово је оригинал на који си ме упутио. Хвала. Реци ми сада, шта је ово, ако није секташко а ти си тај текст користио за расправу а не овај на који си мене упутио. ,,Vera je zajamceno ocekivanje onoga cemu se covek nada, jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vide." Примећујеш ли разлику у смислу реченица. А мислим да не треба да је буде, осим ако то није некоме циљ. На ово сам мислио када сам помињао секташе.

,,Вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих."

Ово је оригинал на који си ме упутио. Хвала. Реци ми сада, шта је ово, ако није секташко а ти си тај текст користио за расправу а не овај на који си мене упутио.

,,Vera je zajamceno ocekivanje onoga cemu se covek nada, jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vide."

Примећујеш ли разлику у смислу реченица. А мислим да не треба да је буде, осим ако то није некоме циљ. На ово сам мислио када сам помињао секташе.

Па то стално ради, једном речју "шибицари" да би поткрепио своје фантазије...а што је најгоре није једини.

Kakve fantazije?
"Da svi budu jedno, kao ti, oce, sto si u meni i ja u tebi; da i oni u nama budu jedno, da i svijet vjeruje da si me poslao."
"I slavu koju si mi dao ja dadoh njima, da budu jedno kao mi sto smo jedno."
(Jovan 17:22,23)
Ne mogu da se otmem utisku da je molitva upucena drugome i da je pogresno protumaceno otac i sin jedno, jer se jasno kaze da i ljudi trebaju da budu jedno sa bogom, a ne da je bog jedan i da ima tri lica.
Ukratko sin bog se obraca ocu bogu, znaci dva boga i diskutabilni golub........pismonosa.
Oni su jedinstveni, rade za istu stvar, savez, ali nisu jedno ima ih najmanje dvojca. Moze s ereci i da postoji hijerarhija bogova, jedan vrhovni i pa malo nizi bog, pa andjeli prema odredjenom polozaju.

Poslednja izmena:
У Старом Завету Бог се, поред своје изразите монотеистичке појаве, откривао и као Света Тројица, али не директно и очигледно, већ нејасно, више као сенка оне тројичности која ће се људском роду открити тек Оваплоћењем Сина Божијега. Та нејасна сведочанства из Старог Завета, која се односе на ипостаси (лица) Свете Тројице, су следећа:

* Саветовање Свете Тројице о томе како да створе човека: "Да начинимо човека по лику нашем" (1 Moj 1,26).
* Tроструко анђелско уздизање хвале Светој Тројици: "Свет, Свет, Свет је Господ Саваот" (Ис 6,3; Отк 4,8).
* Долазак тројице људи код Мамвријског дрвета, које је Авраам угостио (1 Мој 18,1-2).
* Спомињање Логоса Божијег у (Пс 106/107,20; 118/119,89).
* Спомињање Духа Божијег (Пс 32/33,6; 103/104,30-31; Јов 33,4).

Света Тројица у Хришћанству

Још је у раној хришћанској Цркви била укорењена вера у Божију тројичност, која је Апостолима дата од Господа Исуса Христа, као заповест да иду и подучавају све народе крстећи их "у име Оца и Сина и Светог Духа." (Мт 28,19) Значи, не постоје три бога, него сва три божанска лица (од средине IV века називају се ипостаси) чине Свету Тројицу, једносуштну (једнобитну) и нераздељиву. Лица Свете Тројице се међу собом разликују само по личним својствима: Бог-Отац нити се рађа, нити исходи од кога; Бог-Син се превечно рађа од Бога-Оца, а Бог-Дух Свети превечно исходи од Бога-Оца. Велику улогу у прецизирању догмата ο Светој Тројици имали су свети оци: Св. Атанасије Велики, Св. Кирило Александријски, Св. Григорије Богослов, Св. Василије Велики, Св. Максим Исповедник, Св. Јован Дамаскин, Св. Григорије Палама и др.

Свети оци усвојили су формулацију која је и данас критеријум Православног богословља ο Светој Тројици: Бог је једна суштина у три ипостаси и једна заједничка енергија три ипостаси. Суштина (ουσία) и енергија (ενέργεια) сачињавају Божанску природу (φΰσιζ). Свака ипостас (ΰπόστασις) има целокупну суштину, као што је има и Божанство, а ни енергија се не дели на енергију Оца, енергију Сина и енергију Духа, већ је заједничка свим ипостасима. Између Свете Тројице постоји међуипостасно кретање или перихореза (савршено прожимање). Отац је почетни узрок сваке створене ствари, Син творачки, а Дух завршни, па према томе и: "Свака енергија која се од Бога простире на творевину и назива многим називима, од Оца излази, кроз Сина се простире, а у Духу Светом се завршава" (Св. Григорије Ниски, О томе да се не сме говорити ο три Бога).

Истина ο постојању Свете Тројице није логичка претпоставка коју треба доказати путем логичких силогизама. Бога, чија је суштина недокучива за људски разум, ми можемо знати само онолико колико је Он сам себе открио. Α Православље је Откривење и дејство Свете Тројице, изражено кроз пуноћу бића, смисао и циљ постојања.
Учење о Светој Тројици
Света Тројица, Андреј Рубљов
Света Тројица, Андреј Рубљов

1. Бог је један у три Лица, једна природа, једна моћ, једно делање, једна заједничка енергија трију ипостаси. Постоји, дакле, истоветност природе, воље и делања, савршеног и стварног у Богу. Три лица поседују исту природу, једнако и савршено - зато Тројица не значи три божанствљ (тритеизам), или три различите божанске природе, него три лица Божија (ипостаси). Исту природу поседују и употребљавају потпуно и једнако сва Три Лица, али свако на свој начин.
2. Бог, или јединствена природа, не може се замислити сама по себи, ван ипостаси Тројице. Ни једна од ипостаси не замишља се, не именује се без или ван друге две. Св. Григорије Богослов вели да се "монада" креће ка "дијади" и зауставља се у "тријади". "Треба са побожношћу да исповедимо нерођеност, рођеност и исхођење, три лична својства, непокретних и непромењивих Лица Пресвете Тројице: Оца, као нерођеног и беспочетног; Сина, као рођеног и беспочетног; Духа Светога, као исходећег од Оца, послатога преко Сина (као што вели Дамаскин) и савечнога." (Св. Григорије Синаит, Главе у акростиху, 27, Рум. филок., том 7, стр 100). У том кретању јединства или монаде према Тројици, могу се правити следеће разлике:
* Отац је извор божанства (αρχη) нерођен и неузрокован, начело сасуштаствености и неузроковани почетак делања.
* Син се рађа од Оца у вечности, а преко Светог Духа прима људско тело и јавља се у свету. По Вазнесењу, своје присуство у свету остварује у Светом Духу.
* Свети Дух исходи од Оца, али је дат у свет, послат, и манифестује се преко Сина.
3. Једносуштност означава такође јединствену вољу и јединствено делање Тројице. То не значи да дела само Једна од Ипостаси, него Три Ипостаси раде јединствено, али свака по свом сопственом начину. Једна ради као Бог-Отац, друга као Бог-Син, трећа као Дух Божији. Свети Оци употребљују разне формуле да би објаснили то Тројично делање:
* Св. Кирило Александријски каже да сваки дар долази одозго, од Оца, преко Сина, у Духу Светом.
* Св. Григорије Чудотворац каже да свако дело почиње од Оца, пролази кроз Сина, а усавршава се у Духу.
* Св. Григорије Палама преузима традиционални израз: од Оца, кроз Сина, у Духу Светом.
4. Делатност "ван" Бога, то јест стварање, спасење и освећење јесу заједничко дело Свете Тројице, али је оно подељено међу Трима Лицима: стварање се приписује Оцу, Који је све створио Својом вољом, кроз Сина, у Духу Светоме; искупљење, Сину, Који се оваплотио преко Духа Светога, послушавши Оца; освећење, Духу, Који долази од Оца, на молбу Сина. У чину стварања Отац је извор, Син је граница, Дух је постојање. По Св. Василију Великом "постоји један извор свега што постоји, који ствара кроз Сина и води до савршенства кроз Духа" (О Светоме Духу, XVI, 38, стр 378). Бог је сведржитељ и промислитељ свега кроз Сина у Духу Светоме (Св. Григорије Синаит, Главе у акростиху, 30, Рум. филок., том 7, стр 100).
5. У унутрашњости Тројице постоји међуипостасно кретање или "перихореза", то јест апсолутно заједничко и савршено прожимање које има јединствено начело. Три Ипостаси нису три начела божанске суштине, али то не значи да су природа или делање Сина и Духа непотпуни. Јер је Син "икона Бога невидљивога" (Кол 1,15). Немогуће је видети икону Бога невидљивога без просвећења Духа (Св. Василије Велики, О Светоме Духу, XXVIII, 69, стр. 494). За Св. Григорија Паламу, ипостас Духа Светога има лични разумни карактер, јер љубав Оца према Сину, као лични однос, ипостазирана је у Духу Светоме. За Св. Григорија Синаита, "Триипостасни Бог има потпуно непомешану перихорезу Лица међу собом (њихово међупрожимање)".
6. Тројични догмат био је предмет првих Васељенских Сабора, а светотројична теологија утаначила се у истом периоду особитим доприносом Кападокијских Отаца, који су закључили да:
* Божанство (υοσια) јесте заједничка суштина Тројице, која сама од себе постоји.
* Природа или јестество (φυσις) јесте стварност која конституише једно биће.
* Лице или ипостас (υποστασις) јесте субјекат који поседује и индивидуално прима ту природу.
* Ипостасни идиоми (ιδιοματα) јесу карактеристике или лична својства ипостаси.
7. Тајна Тројице остаје недокучива. Многи су покушали да нађу представе којима би превазишли такозване логичке контрадикције садржане у тврдњи: "Један Бог у три Лица" или да пронађу логичне доказе тој тврдњи. На пример, за Блаженог Августина, решење да се потврди Тројица у Богу, не негирајући бројно јединство, јесте то да се посматрају три Лица као односи унутар божанскога живота. Ти тројични односи одговарали би односима једнога ја са самим собом, то јест са: сећати се, дознати, љубити. Сам човек који као јединство познаје свој живот, дух и природу, опитује представу идентичности суштине и разлику тројичних односа.

СВЕТИ ДУХ (грч: Άγιο Πνεύμα); треће Лице Свете Тројице; Дух Свети од вечности исходи од јединствене ипостаси Бога Оца, једнобитан је са Оцем и Сином и има икономијску улогу у општем промислитељском плану (домостроју) Божијем, почев од самог стварања света, па све до доласка реалности будућег века.

Свети Дух мистично је делотворан у сваком великом акту божанске делатности: стварању, искупљењу, последњем суду. Божанско достојанство Светог Духа, Његово нераздељиво припадање Светој Тројици, Црква је примила од Апостола као богооткривену истину и дефинисала осмим чланом Символа вере: "Верујем... И у Духа Светога, Господа, Животворног, Који од Оца исходи, Који се са Оцем и Сином заједно поштује и заједно слави, Који је говорио кроз пророке." Свакога ко би порицао да Свети Дух није "Дух из Бога" (1 Кор 2,12), тј. да није Бог, Црква је одбацивала, а у својој догматско-богословској борби, имала је за највеће противнике две међусобно супротне духоборачке јереси: савелијанство и аријанство, одн. још одређеније - македонијанизам.
Света Тројица

Светотројично тумачење свих Божијих дела подразумева учешће Светог Духа у акту стварања: "Дух Божији дизаше се над водом" (1 Мој 1,2), тј. делатност Светог Духа (Духа Божијег) део је стваралачке активности Божије. Свето Предање објашњава Светог Духа као божанску ипостас која све одржава, нарочито човека, коме Бог "дуну у нос дух живота; и поста човјек душа жива." (1 Мој 2,7) Овај "дух живота", који је поистовећен са Духом Светим (и на основу Септуагинте), јесте оно што је учинило да човек буде "слика Божија." Овакву делатност Светог Духа предсказао је и обећао својим следбеницима и сам Спаситељ, који је оваплоћен Светим Духом. Он је објавио да њега Дух Свети не само посведочава и прославља (Јн 15,26) него и да ће Дух Свети, на дан Педесетнице, Апостолима актуализовати реалност спасоносног подвига и његовог дела (Јн 14,26).

Господ Исус Христос је пред Своје Вазнесење нагласио својим следбеницима да им нема спасења док се не испуне силом Духа Светог (Лк 24,49). Свети Дух је "Дух мудрости" (Еф 1,17), "Дух откривења" (Еф 1,17), који човека испуњава мудрошћу божанском и открива му тајну Богочовека Христа - дејством Светог Духа јавља се литургијски, евхаристијски и теофанијски тајна и реалност Царства Божијег, још у оквирима простора и времена овог света и века. У таквом контексту, однос између Исуса Христа и Светог Духа је неодвојив (христологија и пневматологија су узајамно повезане), мада је Светог Духа немогуће видети (Јн 14,17), што представља суштинску разлику између Христове делатности и делатности Духа Светог. Али, Духом Светим види се Христос (Син), који је слика Бога Оца. Духом Светим, који непрестано борави у Цркви, остварује се есхатолошка природа Цркве као Тела Христовог. "Где је Црква, ту је и Дух Свети" (Св. Иринеј), који "изграђује Цркву Божју" (Св. Василије). Другим речима, сав живот Цркве, свако црквено чинодејство, радња, служба, тајна или дело бива призивањем силе и благодати Светог Духа. "Благодат, давана Светом Тројицом, даје се од Оца кроз Сина у Духу Светом." (Св. Атанасије)
Свети Дух у библистици

Свети Дух дејствује кроз историју [[Спасење|спасења] људи. Али све до Новог Завета и "доба Духа", у Светом Писму не налазимо много појединости ο Његовом раду. Дух Божији био је активан у стварању света: "И Дух Божији дизаше се над водом." Као и Бог Отац, Он је свуда присутан - нема нигде ничег у целој твари ван Његове владавине. У Библији читамо ο Духу Божијем, који оспособљава Свој народ. Дух Божији је подарио пророцима надахнуће и преко њих саопштио реч Божију. Али Стари Завет је ишчекивао дан када ће се Дух Божји излити на све народе. Кад се Исус Христос оваплотио, Он је рођен силом Светога Духа. Свети Дух је сишао на Њега за време крштења на реци Јордану. Њега је Дух одвео у пустињу, где га је ђаво искушавао. Α на почетку своје јавне мисије, Христос је објавио да ћe Га вршити силом Духа. Св. Јован Крститељ је рекао да ће Исус крштавати људе Духом Светим. Сам Исус Христос, лично је обећао својим ученицима да ће им, кад их остави, послати Светог Духа да с њима остане за сва времена. У време након што се Он врати Оцу, Свети Дух ћe их поучавати и водити ученике и дати им силу. "Он ћe ме прославити", рекао је Исус Христос, "јер ћe он узети што кажем и рећи вам."

Ученици су крштени Светим Духом, по обећању Христовом, на дан Педесетнице. Ово је било очигледно свакоме: по новом начину прослављања Бога, по смелости, јер су говорили другим језицима, и услед моћне проповеди. Како је Св. Петар рекао својим ученицима на дан Педесетнице, кад се испунило Јоилово пророчанство, Бог је излио Свога Духа на све вернике. Кад неко постане Хришћанин, он прима дар Светог Духа. Свети Дух обитава у Хришћанину, дајући му ново поимање и владање, чинећи га свесним да је заиста син Божији. Свети Дух је јемство за будућност с Богом на земљи. Свети Дух помаже Хришћанима да схвате своје јединство у Исусу Христу. Он чини да се сви уподобимо Христу у врлинама "љубави, радости, мира, стрпљења, милосрђа." Α Хришћанима даје моћ и дарове потребне за службу (1 Мој 1,2; Пс 139,7-12; Суд 3,10; 14,6; Ис 11,1-3; 2 Сам 23,2-5; Јез 36,26-27; Јл 2,28-29, Мих 3,8; Лк 1,35; 3,22; 4,1-18; 3,16; Јн 14,16-17; 16,7-15; Дап 2; Рм 8; 1 Кор 12; Гал 5,22-23).

Srpski Gorstak @
,,Вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих." Ово је оригинал на који си ме упутио. Хвала. Реци ми сада, шта је ово, ако није секташко а ти си тај текст користио за расправу а не овај на који си мене упутио. ,,Vera je zajamceno ocekivanje onoga cemu se covek nada, jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vide." Примећујеш ли разлику у смислу реченица. А мислим да не треба да је буде, осим ако то није некоме циљ. На ово сам мислио када сам помињао секташе.

Kada kažeš ...,,Вјера је основ свега чему се надамо, потврда ствари невидљивих." i naznačiš da je to orginal ne bih osporavao tu orginalnost neovisno od toga što u prevodu Vuk-Daničić u Jevrejima 11:j stoji...
Vera je, pak, tvrdo čekanje onog čemu se nadamo, i dokazivanje onog što ne vidimo.
a što u osnovi ima isto značenje i tumačenje.
A u vezi sa ovim...
...Vera je zajamceno ocekivanje onoga cemu se covek nada, jasno dokazivanje stvarnosti iako se ne vide...veoma je moguće da sam upotrebio citirani stih jer mi je u nekom datom trenutku bio najdostupniji.Inače to je iz jednog prevoda novog zaveta po Vuku Stefanoviću Karadjiću a koji za mene nije nikakav SEKTAŠ.

A sva su značenja u suštini istovetna jedno drugom.A koliko da znaš ja nisam ni sektaš nisam sledbenik nijedne verske organizacije a isto tako nisam ni vernik niti sledbenik bilo kojeg crkvenog učenja.Biće mi drago ako smo se u vezi sa tim razumeli.

eremita

Па то стално ради, једном речју "шибицари" да би поткрепио своје фантазије...а што је најгоре није једини.

Zašto li nisam iznenadjen tvojom konstatacijom...Ti imaš dovoljno prevoda biblije pa se sam uveri da li su stihovi koje sam koristio ....SEKTAŠKI.Ja sam u čvrstom uverenju da Vuk Stefanović Karadjić nikada nije bio...SEKTAŠ.
A ako mi napišeš da je ''šibicarenje'' i sektaštvo korišenje prevoda biblije od Vuka Stefanovića Karadjića razmisliću da li Vukove prevode trebam shvatiti kao sektaške.
felix.gif

шумахер

Da li ti uopšte imaš neko svoje mišljenje i da li uopšte smeš da ga imaš u verskom smislu.
I ovde na ovoj temi si uredno ''copy-pastovao'' ono što si mogao naznačiti linkom...
http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Света_Тројица
i http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Бог_Свети_Дух

Nisam iznenadjen činjenicom što nisi ništa napisao šta ti podrazumevaš pod svetim duhom.Da bi malo razmišljao pročitaj nešto malo o svetom duhu iz nekog drugog ugla.

Nije sporno da je Isus po bibliji bio i da će uvek biti Bog.Medjutim to nikako ne može da se kaže i za svetog duha jer o tome biblija ne naznačuje nijednu reč od svog početka do svog kraja.U bibliji nigde nema zapisano da je sveti duh treći bog u trojstvu.To je biblijska činjenica koju nikada nije negirao nijedan teolog i nijedan sveti otac neovisno od samog verovanja u učenje o trojstvu.U bibliji egzistiraju zapisi koji ukazuju na činjenicu da je Isus bio ličnost sam po sebi ali u bibliji nema zapisa koji ukazuju na to da je i sveti duh bio ličnost.Po starom zavetu sveti duh je samo sila u svakom smislu.U bibliji nigde nije naznačeno da su Otac,sin i sveti duh jedna te ista ličnost sa istom suštinom.U bibliji je veoma precizno naznačeno u 2 Timotijevoj 3:16 da samo pismo može biti osnova za bilo kakvo učenje i doktrinu.Učenje o trojstvu protivreči tome zbog date potrebe jer je u domenu nezamislivog da se učenje o trojstvu može zasnivati na zapisanom u bibliji.Kada se čita stari zavet ne može a da se na uoči da je sveti duh samo slila božija koja je omogučila i samo radjanje Isusovo.A šta se dešava u novom zavetu u vezi sa značenjem svetog duha...

Novi zavet počinje da ukazuje da je sveti duh takodje ličnost ali se pri tom pretpostavlaja neminovno postojanje predubedjenja o trojstvu.I tu se uočava veoma specifičan problem.O svetom duhu se govori ne kao o ličnosti kao o NEKOM već se sveti duh naznačuje kao NEŠTA.Moguće je da neko može ukazati na činjenicu da ima stihova u smislu da sveti duh čini radnje u smislu.. ne dade ...reče..kao recimo u Dela Ap.8:29 i 16:7

A Duh reče Filipu: Pristupi i prilepi se tim kolima.Dela Ap.8:29
A kad dođoše u Misiju hteše da idu u Vitiniju, i Duh ne dade. Dela Ap.16:7
Medjutim u stihoviama...

Znajući ovo da se stari naš čovek razape s Njime, da bi se telo grešno pokvarilo, da više ne bismo služili grehu.Rimljanima 6:6 i

A ovo više ja ne činim nego greh koji živi u meni. Rimljanima 7:17.

jasno se vidi da se takvi izrazi upotrebljavaju kako u vezi i sa stvarima tako i apstaktnim kategorijama kao što je ...greh pa nije uputno gore citirano uzimati kao ozbiljan dokaz u smislu tvrdnje da je sveti duh ličnost.

Ovo je onako najosnovnije kao neka vrsta početne lekcije u vezi sa problemom da li je sveti duh ličnost i kao takva i bog.O tome mogu pisati i mnogo dublje uz argumente narfavno a što ću činiti veoma rado ako se za tako nešta ukaže potreba.
felix.gif

vidi ovako' kada se salju apostoli, isus im rece; idite krstavajte sve narode u ime oca i sina i svetoga duha, da sveti duh nije jeddno od lica, nebi ga ni pomenuo.
ali vidimo cak da i napocetku stvaranja , da je duh sveti ucestvovao, jer duh boziji dizase se nad vodom, vidimo i krstenje isusovo, kada duh sveti silazi u vidu goluba, a glas boziji potvrdjuje da je isus sin boziji.

zasto bi se uzelo da je duh bezlicna sila?

cak i apostol pavle govori duh je jedan ali su darovi razliciti, itdz:)

@sumaher

"Да начинимо човека по лику нашем" (1 Moj 1,26).
Ovde neko govori u mnozini.

* Долазак тројице људи код Мамвријског дрвета, које је Авраам угостио (1 Мој 18,1-2).
"Podigavsi oci svoje pogleda, i gle, tri covjeka stajahu prema njemu..........." (1M 18:2)
"I rece: Gospode, ako sma nasao milost pred tobom, nemoji proci sluge svojega." (1M 18:3) (Avram se obraca Gospodu)
ali
".........I rekose ucini sto si kazao." (1Mojsije 18:5)
"I oni mu rekose: gdije je sara zena tvoja?............" (1Mojsije 18:9)
malo kasnije
"A jedan izmedju njih rece: do godine u ovo doba opet cu doci k' tebi, a Sara ce zena tvoja imati sina......." (1M 18:10)
Tok dogadjaja dolaze trojca, imaju istu ideju i misao, medjutim samo jedan se raspituje za Saru i od tog momenta taj jedan se naziva Gospodom.
Avram se prethodno obratio nekome sa Gospode, ali nije naglaseno da li se obratio samo jednom od njih ili svoji trojici, a naknadno se jedan izdvaja kao Gospod.
Opet dva do tri boga ili bog (Gospod) u pratnji nekoga (andjela?), nije receno u pratnji koga.

U vezi sa Sarom i Avramom
"I Gospod pohodi Saru, kao sto bijese rekao, i ucini Gospod Sari kao sto bijese kazao" (1M 21:1)
Gospod nije nista rekao Sari, vec Avramu, Sara je igrom slucaja bila u blizini i prisluskivala razgovor u kome Gospod kaz eda ce doci Avramu, a naknadno bog dolazi kod Sare i ova zatrudni i rodi sina navodno Avramu, medjutim meni ovo vise lici da je Gospod Avrama u celoj prici oko Sarine trudnoce zaobisao.
Ovo vec duz evreme mislim da pitam, ocemu se tu radi?

Јерохинац, много га бре брате тупиш. Ако већ хоћеш да расправљаш о Библији, молим те, немој да ми наводиш цитате из секташких ,,библија,, него узми преводе чија је веродостојност потврђена, нпр. преводе Светог Архијерејског Синода СПЦ. Што је још важније, требало би да познајеш историју и обичаје народа коме су биле поверне Речи Божије у Старом Завету да би схватио зашто је нешто написано тако како је, с обзиром да тадашњи Израиљски народ (као и остали народи тога времена) није био интелектуално спреман за разумевање истина о Богу, већ им је дато онолико колико им је било потребно да верују у Бога и поштују Га како доликује.

Jes. Nisu baš bili preterano bistri ti ljudi iz bronzanog doba... :confused:

Nego, nešto se mislim, i ovi današnji vernici veruju u isto to. z:shock:

Nego, što im je uopšte bilo potrebo da im neko tumači ove stvari?Pa oni su kao bili sa bogom na ti samo nekoliko generacija ranije?! z:mrgreen:

@sumaher

"Да начинимо човека по лику нашем" (1 Moj 1,26).
Ovde neko govori u mnozini.

"Podigavsi oci svoje pogleda, i gle, tri covjeka stajahu prema njemu..........." (1M 18:2)
"I rece: Gospode, ako sma nasao milost pred tobom, nemoji proci sluge svojega." (1M 18:3) (Avram se obraca Gospodu)
ali
".........I rekose ucini sto si kazao." (1Mojsije 18:5)
"I oni mu rekose: gdije je sara zena tvoja?............" (1Mojsije 18:9)
malo kasnije
"A jedan izmedju njih rece: do godine u ovo doba opet cu doci k' tebi, a Sara ce zena tvoja imati sina......." (1M 18:10)
Tok dogadjaja dolaze trojca, imaju istu ideju i misao, medjutim samo jedan se raspituje za Saru i od tog momenta taj jedan se naziva Gospodom.
Avram se prethodno obratio nekome sa Gospode, ali nije naglaseno da li se obratio samo jednom od njih ili svoji trojici, a naknadno se jedan izdvaja kao Gospod.
Opet dva do tri boga ili bog (Gospod) u pratnji nekoga (andjela?), nije receno u pratnji koga.

U vezi sa Sarom i Avramom
"I Gospod pohodi Saru, kao sto bijese rekao, i ucini Gospod Sari kao sto bijese kazao" (1M 21:1)
Gospod nije nista rekao Sari, vec Avramu, Sara je igrom slucaja bila u blizini i prisluskivala razgovor u kome Gospod kaz eda ce doci Avramu, a naknadno bog dolazi kod Sare i ova zatrudni i rodi sina navodno Avramu, medjutim meni ovo vise lici da je Gospod Avrama u celoj prici oko Sarine trudnoce zaobisao.
Ovo vec duz evreme mislim da pitam, ocemu se tu radi?

Pa znamo o čemu se radi kad je po pitanju trudnoće muž zaobiđen. z:shock: :hahaha:
A ti putujući vrači-akušeri izgleda su bili prilično popularni u ona vremena, čini se. z:mrgreen:

BOKYSTAMY
vidi ovako' kada se salju apostoli, isus im rece; idite krstavajte sve narode u ime oca i sina i svetoga duha, da sveti duh nije jeddno od lica, nebi ga ni pomenuo.
ali vidimo cak da i napocetku stvaranja , da je duh sveti ucestvovao, jer duh boziji dizase se nad vodom, vidimo i krstenje isusovo, kada duh sveti silazi u vidu goluba, a glas boziji potvrdjuje da je isus sin boziji.
zasto bi se uzelo da je duh bezlicna sila?
cak i apostol pavle govori duh je jedan ali su darovi razliciti, itd

A ''vidi'' ovako ...u vezi sa duhom svetim...

Nije suvišnim pogledati da li postoji trojstvo po Pavlu i onom što je on pisao.Pavle u svojim pisanjima i svojim poslanicama nije naznačivao svetog duha.U poslanici rimljanima Pavle se predstavlja kao apostol boga oca i Isusa a ne i duha svetoga.
Pavle na mnogo mesta izričito naznačuje kao u Prvoj Koričanima 1:3...Blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista...

U Drugoj Koričanima 1:3 Pavle kaže... Blagosloven Bog i Otac Gospoda našeg Isusa Hrista, Otac milosti i Bog svake utehe..
U Galačanima 1:3 Pavle kaže... Blagodat vam i mir od Boga Oca i Gospoda našeg Isusa Hrista...
U Efežanima 1:2 Pavle kaže... Blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista...
U Filipljanima 1:2 Pavle kaže... Blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista...
U Kolašanima 1:2 Pavle kaže... Svetima koji su u Kolosima i vernoj braći u Hristu Isusu: blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista.
U Prvoj solunjanima 1:1 Pavle kaže... Od Pavla i Silvana i Timotija, crkvi solunskoj u Bogu Ocu i Gospodu Isusu Hristu: blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista.
U Drugoj Solunjanima 1:2 Pavle kaže... Od Pavla i Silvana i Timotija, crkvi solunskoj u Bogu Ocu i Gospodu Isusu Hristu: blagodat vam i mir od Boga Oca našeg i Gospoda Isusa Hrista.
U prvoj Timoteju 1:2 Pavle kaže... Od Pavla, apostola Isusa Hrista, po zapovesti Boga, Spasa našeg i Gospoda Isusa Hrista, nade naše,
U Titu 1:4 Pavle kaže... Titu, pravom sinu po veri nas obojice, blagodat, milost, mir od Boga Oca i Gospoda Isusa Hrista, Spasa našeg.
U Filemonu 1:3 Pavle kaže... Blagodat vam i mir od Boga Oca našeg, i Gospoda Isusa Hrista.

Vidno proizilazi da Pavle ne naznačuje nikakvog svetog duha.I zar nije logičan zaključak,naravo uz pretpostavku da sam Pavle nije bio jeretik,bogohulitelj i tome slično šta je istina u vezi sa uporištem doktrine o svetom trojstvu u bibliji...Zar nije očito da sveti duh nije nikakava ličnost već samo sila božija kojom shodno bibliji nastajemo začečem a da bi opet shodno bibliji postali sinovi ili kčeri božije.
felix.gif

Zazijavalo

Nego, što im je uopšte bilo potrebo da im neko tumači ove stvari?Pa oni su kao bili sa bogom na ti samo nekoliko generacija ranije?!

Možda nije našao dobrog automehaničara da mu popravi auto-vatrene kočije.A tek je prošlo kako no bi 5 do 6 dana, mislim božijih, kako nije na zemlji nisakim bio na ...ti u opuštenom razgovoru.
felix.gif

шумахер

Da li ti uopšte imaš neko svoje mišljenje i da li uopšte smeš da ga imaš u verskom smislu.
I ovde na ovoj temi si uredno ''copy-pastovao'' ono što si mogao naznačiti linkom...
http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Света_Тројица
i http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Бог_Свети_Дух

Nisam iznenadjen činjenicom što nisi ništa napisao šta ti podrazumevaš pod svetim duhom.Da bi malo razmišljao pročitaj nešto malo o svetom duhu iz nekog drugog ugla.

N]

У СПЦ постоји неки ред: Ја као обичан верник немам благослов да тумачим свето писмо и учим друге људе, а за то су овлашћени свештеници који су завршили теологију.Ако те занима православље, треба да се крстиш идеш на литургије где се чита свето писмо и где свештеници тумаче прочитано.Можеш да читаш дела светих отаца, постављаш питања на православним сајтовима цркава и манастира.Теби очигледно није до тога јер ти само копираш и затрпаваш овај пдф разним материјалима, тражиш тумачења од обичних верника који нису у чину свештеника и нису овлашћени и немају благослов за таква тумачења.Из тих разлога на твоја питања сам цитирао свете оце да би ти могао да извучеш већу корист за своје духовно спасење.Избегавао сам намерно да својим речима тумачим да не бих упао у гордост.

Никеоцариградско исповедање вере - Символ Вере
Верујем у једнога Бога Оца, Сведржитеља, Творца неба и земље и свега видљивог и невидљивог.
И у једнога Господа Исуса Христа, Сина Божјег, Јединородног, рођеног од Оца пре свих векова, Светлост од Светлости, Бога истинитог од Бога истинитог, рођеног, не створеног, једносуштног Оцу, кроз Кога је све постало.
Који је ради нас људи и ради нашег спасења сишао с небеса, и оваплотио се од Духа Светога и Марије Дјеве и постао човек;
И Који је распет за нас у време Понтија Пилата, и страдао и погребен.
И Који је васкрсао у трећи дан по Писму.
И Који се узнео на небеса и седи с десне стране Оца;
И Који ћe опет доћи са славом да суди живима и мртвима, и Његовом Царсту неће бити краја.
И у Духа Светога, Господа, Животворнога, Који од Оца исходи, Који се заједно са Оцем и Сином обожава и слави, Који је говорио кроз пророке.
У Једну, Свету, Саборну и Апостолску Цркву.
Исповедам једно Крштење за отпуштење грехова.
Чекам васкрсење мртвих.
И живот будућег века. Амин.

шумахер

У СПЦ постоји неки ред: Ја као обичан верник немам благослов да тумачим свето писмо и учим друге људе, а за то су овлашћени свештеници који су завршили теологију

Zašto se skrivaš iza floskule da nisi ovlašćen da TUMAČIŠ sveto pismo.Ne sećam se da sam ja od tebe tražio da ti tumačiš sveto pismo.Po meni tumačenje svetog pisma i mišljenje o tom tumačenju nije jedno te isto.Ovde smo ti i ja u svojstvu sagovornika i ne tumačimo sveto pismo već diskutujemo o njemu i tumačenjima istog.A sve ono što su pročitali sveštenici koji su završili teologiju ...pročitao sam i ja koliko da znaš.

Можеш да читаш дела светих отаца, постављаш питања на православним сајтовима цркава и манастира.Теби очигледно није до тога јер ти само копираш и затрпаваш овај пдф разним материјалима, тражиш тумачења од обичних верника који нису у чину свештеника и нису овлашћени и немају благослов за таква тумачења

Svojevremeno sam pročitao sva dela svih svetih otaca za razliku i od tebe i ostalih vernika.Na pravoslavnim sajtovima sam mogao da postavim samo jedno pitanje a na koje nikada i niko nije odgovorio.A kako nisi ovlašćen da ''tumačiš'' bibliju pa tako i da iznosiš svoje mišljenje ...zašto si uopšte na ovom ''pdf''.Za razliku od tebe ja sebi mogu da dopustim da iznosim moje mišljenje.Pa shodno svemu tome ja bih trebao tebe posavetovati da ''gostuješ'' na pravoslavnim forumima ali...nikako nemoj da postaviš neko nezgodno pitanje.

Из тих разлога на твоја питања сам цитирао свете оце да би ти могао да извучеш већу корист за своје духовно спасење.Избегавао сам намерно да својим речима тумачим да не бих упао у гордост.

Čudno shvatanje gordosti.Nisam znao da se iznošenjem svog mišljenja svojim rečima može zapasti u gordost.Ali nemam razloga da ti ne verujem.

Никеоцариградско исповедање вере - Символ Вере

Veoma dobro mi je poznato kako je i pod kojim okolnostima na tom saboru izglasana dogma u vidu tvrdnje da je sveti duh ličnost i jedno od bića boga.Ne znam da li si zapazio da bi se shodno tome Pavle morao smatrati ...jeretikom,jer nigde nije naznačavao svetog duha u mnogo onoga što je zapisano u bibliji.No dogma je dogma i tvoje je i pravo i slobodan izbor da u nju veruješ.
felix.gif

flpflp
Citat:
Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
Pa znamo o čemu se radi kad je po pitanju trudnoće muž zaobiđen.
A ti putujući vrači-akušeri izgleda su bili prilično popularni u ona vremena, čini se.
Zelis o necemu da nas obavestis, u neku tajnu koju nismo upuceni?

I ja sam nestrpljiv da budem upućen u nepoznatu mi tajnu...
felix.gif

Šta je po vama vera,u kakvom je odnosu sa moralnim vrednostima,šta su moralne vrednosti u smislu vere u šta,koga i zašto verujete.[/QUOTE]

Pozdrav svima!

Po meni vera moze da bude mnogo sto-sta. Bozja Rec ovako definise veru:" Vera je cvrsto pouzdanje da ce se dogoditi ono cemu se nadamo, dokaz onoga sto je stvarno, premda se ne vidi". Jevrejima 11:1
Njpotpunije i najpreciznije objasnjenje koje moze da postoji.
Postar je doneo paket. Kod kuce nema nikoga da ga primi. Postar ostavlja poruku u postanskom sanducetu na kojoj pise: Dobili ste paket koji ce vas cekati u posti od tog datuma do tog datuma itd. Mi ne vidimo taj paket ali cvrsto verujemo, na osnovu listica koji je postar ostavio, da on postoji i ni malo ne sumnjamo u postojanje tog paketa. To je jednostavan nacin kako mozemo da razumemo sta je vera.

Svako dobro!

Poslednja izmena:
Petorka
Šta je po vama vera,u kakvom je odnosu sa moralnim vrednostima,šta su moralne vrednosti u smislu vere u šta,koga i zašto verujete.

Ako ovu temu pročitaš od početka videčeš da su se mnogi izjasnili u vezi sa tim a ja sam kao domaćin teme upravo postavljao pitanja ISTOVETNA onom što si ti sada pitao.Raspravljali smo i o pojmu vere i moralnih vrednosti i medjusobnom odnosu tih pojmova.Nadam se da češ shvatiti da je tvoje pitanje kao pitanje suvišno ali u svakom slučaju se možeš izjasniti tvojim mišljenjem u vezi sa tim.Budi pozdravljen.
felix.gif

Vera je tvrdo cekanje onoga cemu se nadamo, i dokazivanje onoga sto ne vidimo ali osecamo Sustina vere nije da se beskrajno klanjamo bogu, i da mu sluzimo, nego da zivimo svoj zivot, sa upustvima, moralim vrednostima koje nas uci crkva kao sto su 10 bozijih zapovesti i 7 smrtnih grehova....
Postuj oca i mater, ne ubij, ne kradi, ne svedoci lazno, ne pozeli tudje, budi umeren u jelu i picu, da ne budemo gordi... I sta je tu nekome sporno ? Snaga kojom podnosis iskusenja jeste mera tvoje unutrasnje zrelosti. Da li su to nekome mozda lose smernice za zivot. Poenta je da zivimo u skladu sa tim, a ne da znamo bibliju napamet. Cak i da je znamo celu da imamo svako slovo u glavi to nas ne cini vernicima.

Мала знања добијају се учењем, велика знања добијају се вером и поштењем. (Св. Николај Жички)

Најлакше је обмањивати самог себе и гордити се пустом славом, сматрати себе за неког, а притом не бити ништа. (Св. Григорије Богослов)

На грдњу је боље одговарати кротошћу него грдњом. Прљавштина се скида чистом водом. Прљавштина не може да опере прљавштину.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back