VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
eremita
Re: VERA...ŠTA JE TO...

Е та околност да ти ниси верник управо говори о недостатку морала ако себи дозвољаваш да на стотине и стотине постова ти овде нама "тумачиш Библију". ДаклеМ, у теби нема ни мало скромности нити обазривости на околност да ти из позиције атеисте имаш врло чудну вољу да другима "појасниш" сопствени антитеизам не схватајући да никако све и да хоћеш не можеш имати правилно(прихваћено) тумачење Светог писма.

Hajde da se razumemo.Ne tumačim ja bibliju TEBI već iznosim svoje mišljenje u vezi sa nekim stvarima iz biblije.Naglasio sam ono TEBI jer mi nije jasno zašto si se TI kao pojedinac izrazio u množini u smislu ... ovde NAMA.Ako se to izražavanje u množini odnosi na mogučnost da si TI bogom dati potparol vernika na ovom ''pdf'' onda to deliično mogu i da shvatim iako nisam siguran da bi pojedini vernici bili saglasni po pitanju toga da im TI budeš oficijelni potparol.Što se tiče tvoje tvrdnje da u meni nema ni malo skromnosti niti obazrivosti skromno smatram da si u pogrešnom uverenju.A to stoga jer se nikada nije dogodilo da sam ti ja NAMETAO neka moja tumačenja u vezi sa biblijom.I ne samo tebi.A u vezi sa onim pravilnim (PRIHVAĆENIM) tumačenjem svetog pisma mogu da ti kažem sledeće.

Nemam ja ništa protiv toga da je za tebe pravilno tumačnje svetog pisma ono tumačenje koje je PRIHVAĆENO od strane SPC kada si ti u pitanju.Pa sledstveno tome stvarno ne mogu da razumem tvoje imperativno ukazaivanje da je samo to i takvo tumačenje pravilno.O tome da li je neko tumačenje pravilno ja razmišljajući o istom formiram neko svoje mišljenje koje uopšte ne mora da bude u saglasju sa onim PRIHVAĆENIM tumačenjem.Ja stvarno ne mogu da dopustim sebi da mi bilo ko unapred kaže da je nešta PRIHVAĆENO i da je samim tim to jedino i pravilno.Većina u skupštini Srbije PRIHVATI i donese neki zakon koji veze nema sa pravilnim zakonom ali se primenjuje iako oni koji su ga doneli ZNAJU da nije pravilan.

Ja u svom razmišljanju kada je biblija u pitanju uvek polazim od proste činjence da sama ljubav a ni mržnja nisu niti mogu biti pravilne sudije koje mogu postupati nepristrasno,kada je u pitanju biblija.Lično mislim da tebe ne iritira ništa od onog što napišem u svojim postovima jer je veoma moguće da napisano u tebi samo pokrene nešta sa čim ti ne želiš da se suočiš.Ti dragi eremita do sada nisi imao svoje mišljenje o bilo čemu u vezi sa biblijom,verom i crkvom jer si uvek samo ''pastovao'' ono što je neko nekada rekao.Za razliku od tebe ja uvek imam svoje mišljenje a što nikako ne znači da mi je veoma dobro poznato sve ono što ti u tvojim postovima ''pastuješ''.Ti si toga svestan i upravo to u tvojoj podsvesti pokreće onaj stav koji imaš prema meni kako me ti nazva ateistom.

Пренебрегаваш тумачења Светих Отаца, све Васељенске саборе, томове тумачења Библије написаних од оних који су спознали Бога и који у Њега верују. Једноставно, научио си да читаш и пишеш, отворио књигу... а затим и неколико тема.
Ja dragi eremita ne prenebregavam tumačenja Svetih otaca,Vaseljenske sabore i tomove tumačenja biblije napisanih od onih koji u njega veruju.Ovo boldovano mi se dopada.Tačno je da sam mnogo davno naučio i da čitam i da pišem ali ...za razliku od tebe ja sam pročitao sva dostupna tumačenja Svetih otaca,proučio sve Vaseljesnke sabore a posebno proučio istoriju hričšanstva o kojoj ti veoma malo znaš.A što je najgore nisam se bavio proučavanjem samo toga već sam izučavao mnogo toga u vezi sa svim znanim mitologijama i svim znanim religijama.

У приватном животу имам једног таквог ллика који је верник - али је убеђен да он треба да тумачи Свето писмо - и онда узме и одвади два стиха и почне да ме масира својим умовањем и жељом да он мени објасни шта то и то значи - бежим од њега "главом без обзира".

Zašto bežiš od njega dragi eremita.Pomogni mu.Zar ti nije jasno da se je čovek verujući malo izgubio i u vremenu i u prostoru.Ako mu ne pomogneš ako mu ne objasniš da treba da ode na razgovor sa nekim psihoteraapeutom da ne kažem psihijatrom,nemoj da te iznenadi ako za neku godinu taj isti lik ne dodje kod tebe sa tvrdnjom da je upravo ON Mesija.

Ја не кажем да ми твоје теме нису забавне, на против, омогућио си ми да упознам разна умовања и разне антитеистичке комбинације које далеко превазилазе обичну људску машту.

A pored toga si zasigurno tu i tamo nešta mogao i da ... naučiš.

Ако си читао одговоре упућене мени од корисника ендонуклеазе - могао си да уочиш да тај човек као научник добија неврни напад од мојих постова и ако сам ја само цитирао креационисте. Е исто се тако осећа сваки верник читајући мудровања антитеиста у вези са веровањем у Творца.

Čitao sam ali se nisam upuštao u diskusiju.A u vezi sa tim želeo bih da ti kažem samo ovo.Ja apsolutno razumem tvoje verovanje u boga kao tvorca.Da ponovim...razumem i poštujem tvoje VEROVANJE.I nikada neću nipodaštavati tvoeje ili bilo čije verovanje.Medjutim ne razumem zašto imaš potrebu da u svoje verovanje upetljavaš onu CPS pseudo nauku kreacionizma.Verujem da si primetio da na ovoj temi ja prosto izbegavam da pišem o bilo kojoj nauci.Zašto bi se na temi o VERI moralo pisati o evoluciji,kreacionizmu ili bilo kojoj drugoj nauci.Eto toliko od mene.
felix.gif

vujadin

Original postavio Zazijavalo Pogledaj poruku
To što kažeš važi za tela u prostoru. Dvodimenzinalne slike vide se jednako iz svih uglova, samo su skraćenja drugačija.
A vera je vrlo "ravanska" stvar. Dosta je malo je osmotriti dozgo ili sa strane.

Да је са твојим нивоом мудрости писана Библија онда она не би задавала толико проблема Јероху.

Popgrešno Vujadine.Da je biblija napisana onako kako je trebalo da bude napisana kao knjiga koja pretenduje da bude iole ozbiljna ne bi zadavala probleme ALI,ne meni nego onima koji moraju da veruju u ono napisano.

Zazijavalo

Original postavio vujadin Pogledaj poruku
Да је са твојим нивоом мудрости писана Библија онда она не би задавала толико проблема Јероху.
Problemi nisu nastali kad je biblija pisana, nego kad je primećeno koliko odstupa od realnosti. Kao julijanski kalendar. I odstupanje raste.

Mora da je neki djavolčić tu umešao svoje prste pa omogućio ljudima da primete koliko bajka iz biblije nema veze sa realnošću.
felix.gif

Мислим да си ово задње требао написати обрнутим редом. Мислим да данашња реалност жели да напусти Библију. Али како може једна реалност да напусти другу?

vujadin

Мислим да си ово задње требао написати обрнутим редом. Мислим да данашња реалност жели да напусти Библију. Али како може једна реалност да напусти другу?

Šta je bre ovo Vujadine...O čemu se ovde radi.O kakvim realnostima...nemam pojma.
Napiši mi nešta o ovom...

Obračajući se svojim učenicima Isus je uvek insistirao samo na jednoj stvari kao osnovnoj u smislu vere.Da li je Isus od svojih učenika tražio da uvek čine dobra dela ili je tražio priznanje grešnosti.Šta mislite o tome...

Šta kažu francuzi u vezi sa ovim.Šta je Isus prvenstveno tražio i to LIČNO.Da li dobra dela ili priznanje grešnosti.
felix.gif

Нисам приметио да сам послао дуплу поруку, па је друга пала која те је пореметила у редоследу. Одговор је био на твоју прву констатацију.

А на ову другу је онако како Исус каже.

vujadin

А на ову другу је онако како Исус каже.

Vidim da moram konkretizovati šta kaže Isus.Efežanima 2:8-9...

''Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,Ne od dela, da se niko ne pohvali

Po mom skromnom mišljenju ovde Isus kaže da mu nije potrebno ničije pojedinačno niti bilo kakvo dosezanje u veri dobrim delima jer lepo i jasno kaže da bi se oni samo hvalili dobrim delima.

Da li to znači da su dobra dela ...nepotrebna...a što bi bilo i logično budući da smo po Isusovom učenju svi grešni samim rodjenjem pa biva malo nelogično da kao grešni činimo dobra dela jer bi to možda bilo barem malo...licemerno.

A onda pogledaj ovo....Jakov 2:17...
''Tako i vera ako nema dela, mrtva je po sebi.''

I ovde sam totalno zbunjen.Prvo se kaže da će biti spašeni kroz veru ali...ne od dela da se niko ne pohvali... pa onda ide ono da je vera mrtva ako nema dela.O čemu se ovde radi...Mora da francuzi imaju neko jednostavno ...tumačenje koje bi me izvelo iz ove moje trenutne zbunjenosti.
felix.gif

da od ljubavi bozje samoz:)

ti kad shvatis ima da zines ko ja malopre

mislim ja sam se tek malopre prosvetlio

do tad sam ponavljao kao i ti

i da znas da je sve istinaz:)

probaj samo da zamislis da svi razumeju jedni druge i ne chine zlo nikome

i ima ih puno ovde,pa su mi pomogliz:)

vujadin

Vidim da moram konkretizovati šta kaže Isus.Efežanima 2:8-9...

''Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,Ne od dela, da se niko ne pohvali

Po mom skromnom mišljenju ovde Isus kaže da mu nije potrebno ničije pojedinačno niti bilo kakvo dosezanje u veri dobrim delima jer lepo i jasno kaže da bi se oni samo hvalili dobrim delima.

Da li to znači da su dobra dela ...nepotrebna...a što bi bilo i logično budući da smo po Isusovom učenju svi grešni samim rodjenjem pa biva malo nelogično da kao grešni činimo dobra dela jer bi to možda bilo barem malo...licemerno.

A onda pogledaj ovo....Jakov 2:17...

I ovde sam totalno zbunjen.Prvo se kaže da će biti spašeni kroz veru ali...ne od dela da se niko ne pohvali... pa onda ide ono da je vera mrtva ako nema dela.O čemu se ovde radi...Mora da francuzi imaju neko jednostavno ...tumačenje koje bi me izvelo iz ove moje trenutne zbunjenosti.
felix.gif

Не знам. Код Француза тога дела о добрим делима нема. Вероватно су сматрали да је сувишно, као што и изгледа, а можда није ни било.

smislov

da od ljubavi bozje samo
ti kad shvatis ima da zines ko ja malopre
mislim ja sam se tek malopre prosvetlio
do tad sam ponavljao kao i ti
i da znas da je sve istina
probaj samo da zamislis da svi razumeju jedni druge i ne chine zlo nikome
i ima ih puno ovde,pa su mi pomogli

Mislim da nisam u stanju da shvatim o čemu se ovde uopšte radi.Nemoj mi zameriti što ću pitati da ovaj ''postić'' nije greškom dospeo ovde umesto tamo na ... poznanje.A kada je ovo što je napisano ovde gde jeste trebalo bi da nešto napišem u vezi sa tim.I u tom smislu se odmah suočavam sa malim problemčićem jer prosto nemam pojma kako da protumačim napisano.

Čoveče,postao si mi nešto poput biblije pa nešto moram da tumačim a nemam ...kontekst.Ne razumem šta ti znači ono...da si se tek malopre prosvetlio...Znači li to da si do sada bio neprosvetljen.Ne razumem ni ono...ima ih puno ovde pa su mi pomogli...

Verovaću da ti neće biti nikakav problem da mi to malo pojasniš.A ono ...probaj samo da zamislis da svi razumeju jedni druge i ne chine zlo nikome...meni nije teško zamisliti
jer ja uvek mogu da razumem kako bi ti rekao i one druge ali nisam siguran da oni drugi mogu da razumeju one njima druge.A to tim više jer ima mnogo različitih skupina koji su jedni drugima oni... drugi.

A ne bih imao ništa protiv ako bi mi predočio tvoje mišljenje u vezi sa ovim...
Efežanima 2:8-9...
''Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,Ne od dela, da se niko ne pohvali.''

u kontekstu sa ovim...Jakov 2:17...
felix.gif

vujadin

Не знам. Код Француза тога дела о добрим делима нема. Вероватно су сматрали да је сувишно, као што и изгледа, а можда није ни било.

Počinje da mi se dopada francusko tumačenje.A kada se biblija pažljivije prouči može se zapaziti da Isus nikada nije insistirao na činjenju dobrih dela i da je umesto toga uvek i dosledno uvek insistirao na pokajanju zbog grešnosti.A poznato je da bilo ko i bez činjenja dobrih dela može dospeti u Isusovo carstvo ako se i u onom poslednjem trenutku pokaje i prahvati ga kao putokaz ka ocu Njegovom.
felix.gif

Овде кронологија почимље пре два милиона година са " homo habilis " i " pebble culture ", а сточарство и земљорадња пре девет хиљада година, што мало одудара од других превода.

vujadin
Овде кронологија почимље пре два милиона година са " homo habilis " i " pebble culture ", а сточарство и земљорадња пре девет хиљада година, што мало одудара од других превода.

Pa zar je moguće da francuzi nisu čuli za kreacionizam...Znaš li ti vujadine da je kreacionizam naučno dokazao da je zemlja stara 6.000 godina ili ti šest božijih dana i da to crkva prihvata kao takvo.Kako su onda francuzi pronašli ''homo habilis-a'' pre dva miliona godina.I kako je moguće da je stočarstvo i zemljoradnja započelo pre devet hiljada godina kada u to vreme bog u kojeg veruješ još nije bio stvorio zemlju.O čemu se tu radi Vujadine...
felix.gif

Можда га гледају из другог угла? Шта мислиш колико је седам пута тристашесдесет? Они гледају из толико углова. И сви су задовољни са оним шта су видели.

vujadin
Можда га гледају из другог угла? Шта мислиш колико је седам пута тристашесдесет? Они гледају из толико углова. И сви су задовољни са оним шта су видели.

Šta je sada...više nije 8 x 360...malo se smanjilo na 7 x 360...ali... opet ih ima dovoljno.
A nisi mi odgovorio da li su francuzi čuli za kreacionizam i da treba da malo promene njihove spise i da ih usaglase sa najnovijim ''naučnim'' saznanjem.

A nisi mi bre ništa napisao šta misliš o ovom...da ponovim...

''Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar je Božji,Ne od dela, da se niko ne pohvali.''

felix.gif

Pavle Rimljanima 3:10 "Kao što stoji napisano,ni jednoga nema pravedna"
Rimljanima 8:8 "oni koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi"
Rimljanima 10:20 "Potražiše me koji ne pitahu za mene;nađoše me koji me ne tražahu"
Jovan 6:44 "Niko ne može doći k meni ako ga ne dovuče otac moj koji me posla"

Ovde vidimo neke zanimljive stvari a to je da Bogu nikako ne možemo ugoditi,molili po čitav dan,dubili na glavi ili pili pivo,niko ne može do boga ako ga Bog sam ne dovuče (za uvo kao mi prase za božić).Znači ko traži,moli se pričešćuje itd...ništa mu ne važi,jer ko traži ne nalazi,ko pije pivo u birtiji,štipa konobarice itd... a Bog odluči da ga "dovuče" i spasi,on će biti spašen hteo-ne hteo. ovde se jasno vidi da je cela koncepcija,iskupljenja delima pogrešna.Bog je gazda i Bog spasi koga hoće. Ovo je jedina stvar koja je bitna u celoj Bibliji,kad sam je shvatio,to je bio bitan razlog što sam napustio manastir. Upitao sam se:"Što ja celu noć metanišem,kad se delom ne mogu spasiti?Bolje da idem piti pivo a Bog će me spasiti ako je to po njegovoj volji,a ako ne svakako sam naj;ebo,"z:hm:

vujadin

Šta je sada...više nije 8 x 360...malo se smanjilo na 7 x 360...ali... opet ih ima dovoljno.
A nisi mi odgovorio da li su francuzi čuli za kreacionizam i da treba da malo promene njihove spise i da ih usaglase sa najnovijim ''naučnim'' saznanjem.

A nisi mi bre ništa napisao šta misliš o ovom...da ponovim...

felix.gif

Па одговорио сам ти да код Француза тог дела, о добрим делима нема. вероватно нису сматрали потребним, или није ни било.

Значи да ниси прочитао све одговоре, и на то сам ти одговорио.

Poslednja izmena:
antoniusss
Pavle Rimljanima 3:10 "Kao što stoji napisano,ni jednoga nema pravedna"
Rimljanima 8:8 "oni koji su u telu ne mogu Bogu ugoditi"
Rimljanima 10:20 "Potražiše me koji ne pitahu za mene;nađoše me koji me ne tražahu"
Jovan 6:44 "Niko ne može doći k meni ako ga ne dovuče otac moj koji me posla"

Ovde vidimo neke zanimljive stvari a to je da Bogu nikako ne možemo ugoditi,molili po čitav dan,dubili na glavi ili pili pivo,niko ne može do boga ako ga Bog sam ne dovuče (za uvo kao mi prase za božić).Znači ko traži,moli se pričešćuje itd...ništa mu ne važi,jer ko traži ne nalazi,ko pije pivo u birtiji,štipa konobarice itd... a Bog odluči da ga "dovuče" i spasi,on će biti spašen hteo-ne hteo. ovde se jasno vidi da je cela koncepcija,iskupljenja delima pogrešna.Bog je gazda i Bog spasi koga hoće. Ovo je jedina stvar koja je bitna u celoj Bibliji,kad sam je shvatio,to je bio bitan razlog što sam napustio manastir. Upitao sam se:"Što ja celu noć metanišem,kad se delom ne mogu spasiti?Bolje da idem piti pivo a Bog će me spasiti ako je to po njegovoj volji,a ako ne svakako sam naj;ebo,"
olji,a ako ne svakako sam naj;ebo,"

Pazi kada nemam ni najmanju primedbu.A i da hoću ne mogu je imati jer je opšte mesto u bibliji da je Isusu najbitnije pkajanje a da su dobra dela nešto što ga manje više ne interesuje.Isusu je jedino bitno da ima što veći broj sledbenika a poznato je da Isus ne voli greh ali da mnogo LJUBI GREŠNIKA.

Immortal_girl
Bog bira koga ce spasiti .... i njega privlaci k sebi...

DELA su bitna kao dokaz vere ... ali delima se covek ne spasava nego VEROM

Ne daraga moja,bog ne bira jer svako ko se pokaje i krsti biva spašen.Evo uzmi za primer mene.Kada bih se ja sada pokajao...bio bih spašen onako u biblijskom smislu.A isto to se može odnositi na bilo koga.

A dela ne mogu biti nikakav dokaz vere jer dobra dela može redovno činiti i neko ko nije vernik.I šta vidimo iz toga.Vidimo apsurdnost priče da su dobra dela dokaz vere.Ili si možda uverena da dobra dela mogu činiti samo...VERNICI.
felix.gif

Postanak 30:14... A Ruvim iziđe u vreme žetve pšenične i nađe mandragoru u polju, i donese je Liji materi svojoj. A Rahilja reče Liji: Daj mi mandragoru sina svog...

Ovaj stih iz biblije izgleda potpuno nezanimljivim.Medjutim,to je samo privid nezanimljivosti.Ako ste ovaj stih ranije pročitali da li ste se ikada zapitali šta je to Ruvim našao u polju i doneo materi svojoj.
felix.gif

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back