gost 304860
Buduća legenda
- Poruka
- 44.400
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zanošenje pohvalama, i nerviranje uvredama, čoveka ne čini boljim.
Deca, koja su često hvaljena, postaju lošija, ne bolja.
oma nema winka
cim pogodim u zicu

Mozda ne boljim, ali govorimo o nacinu reagiranja i da li je isti izraz mudrosti. A mudrost ne mora voditi ka boljoj "covjecnosti/ljudskosti". Uostalom zasto bih htjela kontrolirati reakcije do te mjere? Nekad moras dati sebi slobodu i reagirati "sirovo" da bi naucio biti bolji. A ovo za djecu... Jesi li otac?
A ne počinje inspirativno kada iz životinjskog nazire se ljudsko?
Ne moraš skočiti sa solitera, da bi naučio nešto.
Isto tako, ne moraš biti roditelj, da bi poznavao zakone vaspitanja, kao što ne moraš biti ptica, da bi poznavao zakone aerodinamike.
Meni ne. Krivi start. Sirovi nagon i pozuda su inspirativni. Ljudskost samo otskrine vrata. A ovo drugo ih kao udar vjetra silinom rastvori.
Kazes Djeca koja su cesto hvaljena. A vjerovatno mislis Djeca koja su bezrazlozno hvaljena.
Tebi je sila inspirativna, pretpostavljam, ali samo dok imaš kontrolu nad njom, pa zašto onda govoriš o gubitku kontrole?
Mislim deca koja su često hvaljena, sa razlogom ili bez, hvala je hvala, a često je često.
Ma koja crna kontrola? Pricam o prepustanju...
Zar je udar vetra koji silinom otvara odškrinuta vrata kontrola?
Ne slazem se... Mislim da je naglasak na opravdanosti pohvale.
Nije! Zato i rekoh da pricam o prepustanju, a ne o (samo)kontroli. Poceli smo od vina![]()
Ako je hvaljeno iz navike, to je lazni poticaj koji, kad izostane, daje djetetu prevlast, alat za manipulaciju. Ako je pohvala zasluzena, ma koliko cesta bila, kad izostane, poticaj je da se potrudi pohvalu zasluziti.Kada je dete često hvaljeno, i samim tim naviklo na hvalu, šta bude kada izostane hvala?
Prepuštanje čemu, kontrolisanoj sili ili nekontrolisanoj sili?
Ako je hvaljeno iz navike, to je lazni poticaj koji, kad izostane, daje djetetu prevlast, alat za manipulaciju. Ako je pohvala zasluzena, ma koliko cesta bila, kad izostane, poticaj je da se potrudi pohvalu zasluziti.
Ocekujem da je nesputana jer nije fizicka.
Pitanje je bilo, šta bude, kada je pohvala česta, pa neka je i zaslužena, kada pohvala izostane?
Ali lako može da se projektuje u fizičku, zar ne?
Ali veliku razliku pravi to (ne)zasluzena... Ako ciljas na agresiju, ljutnju, bijes, samozivost, da, ima toga. Ali naglasavam, samo kad pohvaljujes nezasluzeno. Osjete djeca puno vise nego mi mislimo. Neverbalnu komunikaciju najbolje upijaju. Ton glasa puno im vise znaci nego rijec koja je izgovorena.
Ne bas... Ne bih rekla da pricamo o istom. Privlacnost izmedju zene i muskarca, sto se mene tice, ne daje nimalo mjesta za fizicku kontrolu (osim u nekim dogovorenim situacijama koje su jako intimne). Posto ovo nije LJIS trudim se birati rijeci, neke cak izostaviti, sto je mozda unijelo nesporazum. Crni djavole![]()
Zar je dobro učiti dete da bude agresivno, besno, samoživo?
Kažeš privlačnost, a misliš na organsku ili duhovnu privlačnost?
Zar je dobro pohvaljivati djete i kad ne zasluzi pohvalu?