VERA...ŠTA JE TO...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mozda bi ti bilo razumljivije da nisi omedjen tj.sputan tom odrednicim - Bog. Razmisli...

P.S. meni je zadivljujuce kako lijepo mogu komunicirati ljudi potpuno razlicitih stajalista o istoj stvari.

Ali moram je nekako nazvati. Ti je zoveš "nešto". Nije bitno ime..uopšte...jer se verovatno radi o istoj stvari.
"Možeš me zvati kako god hoćeš, jer ja nisam ime" (iz pesme neke)

E sada...osim vere, meni tu još nešto kopka...šta je to recimo "nešto", Bog, da li se ispoljava, ili ako ne zašto ne? I Kako, gde, zbog čega.....
I u pravoslavlju taj ...misticizam mi je baš zanimljiv....
I svet je baš zanimljiv....i ti svi odnosi. A sve je postavljeno nešto nerazumljivo....pa čak i naopako :D

Zar nije to ..strahopoštovanje? Mislim valjda ima neke razlike....

U bibliji nigde nema to...strahopoštovanje...Primera radi vidi ovaj stih...

Filipljanima 2:12...

''Tako, ljubazni moji, kao što me svagda slušaste, ne samo kad sam kod vas, nego i sad mnogo većma kad nisam kod vas, gradite spasenje svoje sa strahom i drhtanjem.''

A opet pak je zanimljivo kakvo je to poštovanje zasnovano na strahu ili ti...strahopoštovanje...

Poverenje u ljude ali izvan religijskog konteksta je neka druga priča. A što se tiče onog tvog da ako ne veruješ nekom svetitelju ili apostolu, u smislu uzroka koji kauzativno za posledicu ima neverovanje u boga kojeg ''zastupa'' to ne ide tako. Njedan svetitelj niti apostol nije tvoj posrednik izmedju tebe i boga. Tvoj odnos prema bogu mora da bude samo tvoj .Neki kažu da im je Isus posrednik izmedju njih i boga a što je po mom mišljenju pogrešno. Iako nisam vernik zvuči mi prihvatljivo da je Isus ustvari bog koji je samo u telu Isusa pohodio zemlju a da je odnos bog-sin upravo ona korealcija koja označava takav odnos. Malo zakomplikovah pa da se malo prikočim.

Da..teoretski...ali kako bi bilo da ja kažem sada kao pravoslavac, da Sv. Pavle laže...i da Matej nije pisao istinu....razumeš....Ja moram da imam poverenja u njihove reči i svedočanstva.
Mada za "golu" veru mi ne treba ništa...ni Biblija, niti bilo šta....
U tom sam smislu mislio..

само ти сама себи можеш наметнути страх.
чега би се бојала уколико немаш злих помисли у било ком облику -- религијском, друштвеном...

Može da bude tako ali sa izuzimanjem onog religijskog oblika. Spasenje se gradi...

''Tako, ljubazni moji, kao što me svagda slušaste, ne samo kad sam kod vas, nego i sad mnogo većma kad nisam kod vas, gradite spasenje svoje sa strahom i drhtanjem.''

U bibliji nigde nema to...strahopoštovanje...Primera radi vidi ovaj stih...

A opet pak je zanimljivo kakvo je to poštovanje zasnovano na strahu ili ti...strahopoštovanje...

Ne znam...nikada mi nije bila najjasnija ta reč...
Niti mi je jasno to sa strahom...

Može da bude tako ali sa izuzimanjem onog religijskog oblika. Spasenje se gradi...

многи греше када фрагментују неку књигу па је тумаче, тако је и са овим стихом, може доћи до погрешно протумачене поруке.

Baš tako. Za veru u boga biblija nije potrebna.

како љубав свако доживљава на свој начин, иако су написани романи и романи о љубави, иста ствар је и са Богом, свако га доживљава на свој начин,
традиционално бити религиозан то значи прихватати неку догму и поштовати је иако се некад не слажеш са њом, наравно то не умањује веру у Бога.

рекох ти
не можеш слику оценити тако што ћеш посматрати само један њен делић и донети закључак да ли та слика реалистика или апстракција.

Kada više ljudi posmatra neku umetničku sliku na zidu svako od njih može imati neko svoje vidjenje. Medjutim, ako na tom zidu piše ono...

pa ti isti ljudi to pročitaju, svakom od njih ali svakom će biti jasno šta je pročitao i šta to znači.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back