Pričaš gluposti. Suština straha je neka opasnost da li stvarna ili fiktivna.
Da, a svaka opasnost, kao krajnji negativan ishod, ima bol. I upravo je to onaj deo, elemenat, opasnosti, straha, što čini njegovu suštinu, dakle, bol.
Jer, čovek se ikada ne boji onoga što kao krajnji ishod može da ima bol. Čovek se, u suštini, plaši bola.
Čovek, koji poznaje bol, kojem ide u susret, i koji može da predvidi intenzitet i širinu tog bola, Taj može i da kontroliše svoj strah. A ako je svestan koliko bola može da podnese, tj. koja je njegova mera bola, onda može i da ide bolu u susret, i takav čovek ne oseća strah, jer se ne plaši bola koji očekuje.
Nebuloza do bola. O kakvom bolu uopšte pričaš...
O svakom bolu, pričam o telesnom ili o duševnom. Sve je to, u svojoj suštini, bol.
Telo i duša su prožeti.
Kakve ovo ima veze sa strahom...
Pa ima, jer rekoh, krajnji negativni ishod straha jeste bol.
A ako shvatiš krajnji ishod, ako shvatiš mogući bol, koji bi mogao dd osetiš, i ako znaš da li bi taj bol Ti mogao podneti, da li ide preko Tvoje mere, ili je u granicama Tvoej mere, onda bi mogao da kontrolišeš svoj strah.
U ovom slučaju, moja bol se projektovala na moju majku u vidu straha, straha za mene, a strah dalej opet u njoj se transformisao u bol, a ona da bi pobedila bol u sebi, morala je da sakupi snagu da pobedi strah u sebi, pa se setila da volim klikere i da ću biti radostan, i da će ona,u krajnjem ishodu biti radosna kada mene vidi radosnog, što je i bilo, i na taj način, ona je u suštini, pomažući samoj sebi, da otkloni svoju bol i svoj strah, pomogla i meni i pobedila i moju bol.
Sa druge strane pak, ja tada kao klinac, kada sam bio sakriven u nekom zaklonu, dok su me neki mangupi gađali kamenicama, nisam bio svestan kakav bol mogu te kamenice da izazovu ako te pogode, pa zato niti sam osećao strah, pa sam i bio opušten i otkrio se previše, pa me zato i pogodio kamen.
Strah je čoveku zaštita od bola. Ako hoćeš da kontrolišeš svoj strah, upoznaj se sa potencijalnim bolom, pogledaj mu u oči, i vidi da li si spreman da podneseš taj bol.
Ajojjjjjj....šta ovo napisa. Po ovom proizilazi da čovek svojom voljom odlučuje da li će da ga nešta boli ili pak neće. I shodno tome čovek voljom odlučuje hoće li osetiti strah ili neće...
Naravno. Čovek, kada razumom ili srcem pobedi u sebi strah, to znači da je spreman da podnese određenu bol, koja je bila sakrivena iza tog straha. Npr. čovek, koji svojom voljom pobedi strah od vožnje rolerima, spreman je da prihvati bol u slučaju da tresne o asfalt. I što više uspe da pobedi strah u sebi, što brže sebi dozvoli da rolera, to znači da je prihvatio potencijalnu bol, koji je taj strah, dok je u njemu bio, mogao da izazove, i koji je bio zid između njega i njegove boli.
Glupost. A šta bi bilo kada bi u tom slučaju u tom mraku taj čovek naišao na nekog manijaka sa nožem u ruci koji bi da ga recimo siluje...Ne bi se taj šetač uplašio jer je voljom odlučio da ga ništa ne boli...
Ti govoriš o iznenadnoj pojavi, i čovek u takvim okolnostima reaguje instinktivno, tj nesvesnom voljom. Jer, rekoh ranije, instinkt u čoveka je čovekova nesvesna volja.
Pa da, uplaši se bez ikakvog razloga, bez ikakve opasnosti...jer mu se tako prohte...
Pa naravno. Neko se uplaši od samog mraka, npr kada se nađe sam u mračnoj šumi, prestravi se, iako, npr. oko njega nema ama baš ikakve opasnosti. Dakle, svojom voljom je u sebi proizveo strah, tj, stvorio zid, a time i neku vrstu zaštite, jer će takav čovek, npr. početi da u strahu doziva u pomoć, ili će se sakriti u neki zaklon i slično.
Više gluposti na jednom mestu odavno nisam pročitao. Volja izvire iz nesvesnog...
Ovo je toliko nebulozno da nemam volje da komentarišem.
Pa naravno. I virus ima svoju volju, a moje mišljenje je da virus uopšte nije svestan onoga što čini.