jerohinac
Legenda
- Poruka
- 50.074
неко је рекао да је пријатељство најбоља имовина у животу
има неких ствари које не могу да прихватим иначе је глобално добро.
Isto mislim i o jednom i o drugom.

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
неко је рекао да је пријатељство најбоља имовина у животу
има неких ствари које не могу да прихватим иначе је глобално добро.
i u tome ti je velicina da napadas zene jel
ja te ne diram zasto bi ti mene dirao![]()
окани ме се ако ти је невиност мила
Udari jednu recku za tvoju statistiku. Ja kao ateista imam prijateljicu (naglašavam samo prijateljicu) koja je veliki vernik. Nikada ne diskutujemo o njenoj veri niti o mom ateizmu.Interesantno je da i ja mislim da je prijateljstvo izmedju ateiste i vernika vise zastupljeno, samo moje misljenje nemam nikakve statisticke podatke, nego prijateljstvo izmedju vernika rezlicitih vera pa cak i u okviru jedne vere ali dva razlicita pristupa (onih sto jedni druge nazivaju sektama)...
A sad:
Da li ateista moze voleti Boga ?
![]()
Ovo mi nesto nije jasno ?
Prijatelj, ... , o njegovim postupcima se ne razmislja, ... , on se voli.
Da bi neko postao prijatelj on mora da stekne odredjeno postovanje ... , ljubav je ...
Da li si ovde u pravu? Zamisli da tvoj prijatelj naprevi neko krivično delo. Čisto sumnjam da sticanjem prijatelja možeš sa sigurnošću da tvrdiš da će njegovi postupci da budu uvek ispravni, i da o njima ne moraš da razmišljaš.
Ateista ne može voleti nekoga čije postojanje poriče.
No, verovatno postoje vernici koji su bili ateisti i na njih se može odnositi ono "sve se može kada se hoće", iako je veoma diskutabilno da li vernik postaje onaj koji to hoće da bude, ili je to nametnula sredina i porodica, ili je, kao kod ristoba, neki triger kvrcnulo u glavi (ovo je on izjavio pre xy godina).
Udari jednu recku za tvoju statistiku. Ja kao ateista imam prijateljicu (naglašavam samo prijateljicu) koja je veliki vernik. Nikada ne diskutujemo o njenoj veri niti o mom ateizmu.
Kako neki tvrde Bog je ljubav a i ateista bi voleo zakone koji bi proistekli iz ljubavi i koji bi odredjivali svet kao celinu, pa bi voleci takve zakone indirektno voleo i njihovog tvorca, nezavisno od toga da li veruje da je tako nastao svet ...
Da se razumemo. Kada su u pitanju oni zakoni koje donose ljudi u zakonom uredjenoj držažvi, apsurdno je sve te zakone podvoditi u ljubav kao uporište istih. A kada je u pitanju božiji zakon, nikako mi nije jasno da se sama ljubav definiše kao nužnost po zakonu. Malo mi je apsurdno da se ljubav naredjuje nekim zapovestima...
Prihvatajući ljubav kao ljubav ja recimo to ne činim zbog toga što je to tako naredio onaj okrutni starozavetni bog, pa sledstveno tome nikako ne mogu pa ni indirektno voleti tvorca tog zakona.
Sta ljudi veruju? Da li je ovaj svet zasnovan na ljubavi kao osnovnom,i vodecem principu. Da li pored ljubavi postoje i drugi principi koji odredjuju svet od kojih su neki i direktno suprotstavljeni ljubavi ?
![]()
U principima koji rukovode svet, teško da ima ono što podrazumevanmo pod onim ljubav.
A za laku noć jedno zanimljivo kazivanje...
" Svi ćemo jednom ostariti, smiriti se i saznati šta je... bitno"N.Renevald![]()
Udari jednu recku za tvoju statistiku. Ja kao ateista imam prijateljicu (naglašavam samo prijateljicu) koja je veliki vernik. Nikada ne diskutujemo o njenoj veri niti o mom ateizmu.
A do tada?
Ispada da do duboke starosti ne shvatamo suštinu ili svrhu života?
A to i nije potpuno tačno... možda se kasnije samo iskristališu "krupne stvari"... Poenta je valjda u sitnicama, ne u onim stvarima koje "nemirom" činimo, možda nas to odvlači od suštine, ali to ne znači da smo nesvesni svrhe postojanja.
Moja sestra je veeeeliki vernik, posti sredom i petkom (), čita isključivo duhovnu literaturu (
), ispoveda se i prićešćuje "redovno" (
), ide u crkvu, opet redovno (
)... poštuje velike postove, praznike (
)... ako je ovo merilo, veliki je vernik.
Na stranu što je sklona da kritikuje tuđe postupke, nedostatak morala i ispravnosti. Ni ja ne volim sa njom da "diskutujem" o tome, ali ona prosto insistira, bez da sam i pitala za mišljenje. Uglavnom izbegavam ovakve razgovore, jer se svode na moralisanje, osim toga, smatram da se nema šta reći na temu ličnog rel. opredeljenja... ebo te, živi kako najbolje znaš, ali pusti i druge da žive. To je ono što mi smeta, taj nedostatak tolerancije, koji po pravilu ne može da shvati neko ko u tuđem oku vidi trn, a u svom mu ni balvan ne smeta.
Jesam rekla da je volim?
Da ne bih onako uopšteno nešta pogrešio kazaću ovako. U nekim svojim mladalačkim godinama, nošen bujicom života i prepuštajući se istoj, nisam ni pomišljao da razmišljam o nečem tipa, šta je dobro, šta je smisao i tome slično. Do nekih godina života se naprosto živi, kasnije se malo razmisli o potrebi nekog potomstva ali bez bilo kakvog umovanja o smislu života. To je valjda i podsvesni odbrandbeni mehanizam koji čoveku ne dopušta da traži smisao u životu i samog života već da ga oživotvoruje. Onaj ko u mladalačkim godinama počne tražiti smisao života, obično ga nikada ne nadje a život mu proleluja u tom nekom traženju. Možda nije tako. Tako mislim. O ovakvim stvarima pišem onako spontano bez nekog posebnog razmišljanja.
Malo dete po logici stvari nema pojma o nekom smislu života niti može imati potrebu da o tome razmišlja. U nekim pubertetskim godinama teško da iko traži smisao života. U nekom adolescentnom periodu biva veoma mogućim da nas ponese bujica života. Teško da će neko tada posmatrati tu životnu bujicu stojeći na njenoj obali i razmišljati.
Pre će biti da će se prepustiti toj bujici.
U suštini, čovek u nekim godinama kada se malo smiri od života počinje da se preispituje a što prouzrokuje da se pita... ima li nekog smisla u životu.
A da završim sa ovim kazivanjem...
"Toliko je u životu bilo stvari kojih smo se bojali. A nije trebalo, trebalo je živjeti."
I.Andrić
mnogo je dobar osećaj kada uradiš nešto što pomalo odskače od uobičajenih merila prihvatljivog zdravom razumu... rezultat je manje bitan. Što ne znači da treba praviti gluposti, ali eto, plašiti se nečega što nisi probao je u najmanju ruku glupo.
Bolje se kajati za počinjeno, nego za propušteno.![]()
Da se razumemo. Kada su u pitanju oni zakoni koje donose ljudi u zakonom uredjenoj držažvi, apsurdno je sve te zakone podvoditi u ljubav kao uporište istih. A kada je u pitanju božiji zakon, nikako mi nije jasno da se sama ljubav definiše kao nužnost po zakonu. Malo mi je apsurdno da se ljubav naredjuje nekim zapovestima...
Prihvatajući ljubav kao ljubav ja recimo to ne činim zbog toga što je to tako naredio onaj okrutni starozavetni bog, pa sledstveno tome nikako ne mogu pa ni indirektno voleti tvorca tog zakona.
Sta ljudi veruju? Da li je ovaj svet zasnovan na ljubavi kao osnovnom,i vodecem principu. Da li pored ljubavi postoje i drugi principi koji odredjuju svet od kojih su neki i direktno suprotstavljeni ljubavi ?
U principima koji rukovode svet, teško da ima ono što podrazumevanmo pod onim ljubav.
Moja sestra je veeeeliki vernik, posti sredom i petkom (), čita isključivo duhovnu literaturu (
), ispoveda se i prićešćuje "redovno" (
), ide u crkvu, opet redovno (
)... poštuje velike postove, praznike (
)... ako je ovo merilo, veliki je vernik.
Na stranu što je sklona da kritikuje tuđe postupke, nedostatak morala i ispravnosti. Ni ja ne volim sa njom da "diskutujem" o tome, ali ona prosto insistira, bez da sam i pitala za mišljenje. Uglavnom izbegavam ovakve razgovore, jer se svode na moralisanje, osim toga, smatram da se nema šta reći na temu ličnog rel. opredeljenja... ebo te, živi kako najbolje znaš, ali pusti i druge da žive. To je ono što mi smeta, taj nedostatak tolerancije, koji po pravilu ne može da shvati neko ko u tuđem oku vidi trn, a u svom mu ni balvan ne smeta.
Jesam rekla da je volim?
по твојој сестри ја бих био неверник![]()